2018-01-09

Cernobîl - urmele trecutului. Expoziţie foto: 31 de ani de la dezastru

Un grup de fotografi care vor să păstreze vie amintirea dezastrului de la Cerbobîl – pentru a se face tot posibilul ca pe viitor să fie evitate astfel de accidente – au fotografiat zona Cernobîl după 31 de ani. Ce au văzut şi au imortalizat va fi prezentat in expoziţia de fotografie care va fi deschisă in intervalul 13 ianuarie – 6 februarie 2018 la Art Point Gallery din Braşov, pe strada Prundului nr. 1, aproape de Poarta Şchei, într-o clădire construită in perioada interbelică şi reabilitată in anul 2014. Programul galeriei: de luni până vineri: 10-17; sâmbăta şi duminica: 11-14.
Cum a fost expediţia care a avut loc in luna mai 2017, ce zone au vizitat, şi in ce condiţii puteţi afla la vernisajul care va avea loc vineri, 12 ianuarie 2018, ora 17. Va fi prezentat şi un scurt metraj.
Ne întâlnim acolo.

Sursa foto: Art Point Gallery
In noaptea de 26 aprilie 1986, in Centrala Atomoelectrică Cernobîl a avut loc o explozie puternică, urmată de contaminarea radioactivă a zonei înconjuratoare. Dezastrul e considerat a fi cel mai grav accident din istoria energiei nucleare. Un nor de precipitaţii radioactive s-a îndreptat spre părţile vestice ale Uniunii Sovietice, Europei şi părţile estice ale Americii de Nord. Suprafeţe mari din UcrainaBelarus şi Rusia au fost puternic contaminate, fiind evacuate aproximativ 336.000 de persoane. E dificil de estimat un număr precis al victimelor produse de evenimentele de la Cernobîl, deoarece secretizarea din timpul sovietic a îngreunat numărarea victimelor.
Fukushima este un incident foarte, foarte serios, dar Cernobil a fost o catastrofă, a declarat cu ocazia accidentului din Japonia (martie 2011) profesorul Francis Livens, director la Institutul Nuclear Dalton din Manchester, Marea Britanie.
Accidentul de la Cernobîl a avut loc, efectiv, in doar câteva secunde. Reactorul a explodat violent in aer, după care flăcările au pus stăpânire timp de 10 zile. Au fost 10 zile de agonie, a spus profesorul Michio Kaku, fizician renumit, profesor la Universitatea din New York.

12 comentarii:

  1. Imi aduc perfect aminte de ziua aceea ... parca a fost ieri!
    Ce tragedie, sper sa nu se mai întample niciodata!
    Seara placuta1 Pupici! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si eu sper sa nu se mai intample dar... probabil ca se va mai intampla, chiar si daca din cauza cutremurelor (Fukushima) sau alte dezastre naturale... :(

      Imi amintesc perioada pentru ca una dintre cele mai bune prietene ale mele era gravida cu primul copil - nu s-a panicat, dar avea o oarecare teama. Din fericire, baietelul a fost sanatos si este - nici racelile nu se lipesc de el. :)

      Multumesc, Ella draga! Zi frumoasa iti doresc! Pupici! <3

      Ștergere
  2. In 2003 eram in spital, 3 pe loc(ca la facultate:) asteptand la perfuzii. Majoritatea tineri... unii au murit in scurt timp de atunci...
    Doctorul spunea ca problemele noastre de sanatate au legatura cu accidentul de la Cernobil...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Faci haz de necaz... :)
      E cumplit ce scrii, Robert. :( Efectiv, nu stiu ce sa scriu... Traiesti o drama pe care o pot intelege numai la un nivel mai mult sau mai puţin superficial...
      Iti doresc sanatate si putere de a depasi perioadele mai dificile.

      Ștergere
    2. Multumesc pentru incurajari.
      Acum sunt in linie dreapta, ca linia continua ce apare pe ecrane atunci cand inima se opreste:)

      Ștergere
    3. Cu placere, pentru puţin.
      Desi zambesc citind ultima fraza nu prea e veselie in zambetul meu. :)

      Ștergere
  3. stiu exact ce am facut in acele zile! din pacate, am fost la strand cu colegele din echipa de volei - eram in cantonament si nu aveam timp nici de tv si nici de ziare, dar oricum... public s-a facut mult prea târziu!
    Germania este poate singura tara din lume care a luat o hotarârea dupa Fukushima 2011 si nu se abate de la ea - aceea de a renunta la centralele atomice pâna in anul 2022. Pe 31 decembrie 2017 s-a închis una din importantele centrale nucleare din Bavaria, unul din reactori (mai functioneaza unul). Momentan mai sunt in functiune doar 7 (8 au fost scoase din functiune).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. doar 7 centrale, am vrut sa spun... Of, of

      Ștergere
    2. Noi (eu si prietena mea) am aflat in parc, intr-o zi din luna mai 1986... Au scris si la noi ceva... pentru ca prietena aceasta a mea s-a dus dunga la medic, sa intrebe daca nu e bebe in pericol... si n-a intrebat-o unde a auzit.

      Toata stima celor care au facut alegerea de a renunta la centralele nucleare! Numai reziduurile cat sunt de poluante si butoaiele radiocative sunt duse si depozitate pe teritoriul tarilor... fraierilor. :(
      Practic, dormim cu bombele langa noi, si unii se sperie de filme si carti cu teme de gen... :(
      Zi frumoasa iti doresc, cu drag! <3

      Ștergere
    3. :) Se intelge ca despre centrale era vorba.
      Au mai ramas doar sapte... uriasi. :)
      Toata stima initiatorilor!
      Pupici! <3

      Ștergere
    4. Da, dar ce folos cand de jur imprejur tarile vecine, nu doar ca nu au de gand sa renunte la energia pridusa nuclear, ba chiar construiesc centrale noi! Deci... bomba nu mai e in curtea noastra, dar la vecini e plin!

      Ștergere
    5. Ca bine zici... Un exemplu nu tocmai potrivit dar il scriu pentru ca mi-a venit in minte: e ca si cum as tine fereastra deschisa pentru a aerisi si vecina de la etajul superior isi scutura presul de la intrare pe fereastra... :(

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.