2016-09-14

De sub balcon, un fum noi ţi-am trimis

Într-o seară de vară, ne-am adunat câţiva la un bar din cartier, şi pentru că nu avem voie să fumăm în incintă am ieşit (alături de noi, toţi nefumătorii care ne însoţeau) şi ne-am aşezat pe o bordură înaltă care delimitează zona verde de pietonal. Şi pufăiam cu spor, grupuri-grupuri – ba şi socializam între noi, ca grupuri care nu ne cunoşteam, ceea ce n-am fi făcut fiecare la masa lui în local şi zarva n-ar fi fost aşa de mare. Cu sucul, berea şi pufăitoarea… treceam seara.

De la etajul unu se aude o voce:
- Vă rog să nu mai fumaţi sub balcon pentru că intră fumul în casa mea.
- Vorbiţi cu politicienii, doamnă – zice unul dintre băieţi – legea lor ne-a scos în drum.
- Arunc apă pe voi! se răsteşte femeia.
- Şi noi sunăm la unu unu doi! îi răspunde tipul, râzând, iar ceilalţi i-am ţinut isonul.

N-a aruncat apă pe noi… Am înteles-o, dar… asta e: fumătorii în strada nu e o idee prea bună. Poate că ea nu avea cunoştinţă de legea împotriva fumătorilor (scuzaţi! legea pentru protejarea sănătăţii cetăţenilor care nu fumează) dar ar putea să se sesizeze şi, la vreo discuţie, să nu suţină anumite idei creţe ale unora care vor să-şi justifice indemnizaţia de parlamentar cu orice preţ, sau vor doar să semene zâzanie între oameni.

A fost prima - şi ultima - dată când am fumat "pe stradă" (şi era ţigară electronică), pentru că nu-mi place deloc când sunt pe stradă şi un fumător îmi dă să inhalez fumul lui, pentru că nu se poate abţine în timp ce merge şi vorbeşte la telefon. E aiurea să se fumeze pe stradă! Pe terase e altceva...

Era numai bine când fiecare proprietar de local alegea dacă oferă servicii fumătorilor sau nefumătorilor. Mulţi nefumători au strigat că nu se respecta legea, de aceea acum e mai bine. Oh! Aşa cum sunau la "protecţia consumatorului" imediat ce s-a interzis fumatul în toate localurile ar fi putut suna şi atunci...
Amendamentele de (re)modificare urmează a fi votate - legea va fi mai aproape de ceea ce se stabilise anterior, când fumătorii se grupau în localuri, nu sub balcoanele oamenilor sau la colţ de stradă.

Amintire declanşată de textul Vienelei: Aleg sa fumez.

Să nu ne criticaţi pe noi, că nu e legea noastră – noi doar o respectăm: fumăm pe stradă.
Fabricile le-au "rezolvat". Acum, problema-s fumătorii - pe acestia, însă, nu-i pot vinde la "fier vechi"...

16 comentarii:

  1. Fumatul dăunează grav sănătății :( .Multă sănătate

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu te pot contrazice, si nici nu vreau, dar de aici până la a interzice fumatul in cafenele ar trebui sa fie cale ceva mai lunga. :)
      Multumesc. Multa sanatate.

      Ștergere
  2. Hai, nu mai fii suparata! Recunosc ca nu fumez iar mie fumul imi face rau.:( Asa ca pe cat posibil il evit.
    Fiecare cu sensibilitatile lui...

    Seara frumoasa, draga Diana! Pupici! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) Sunt suparata pe politicienii care nu gandesc. Intentia pare buna - au si altii astfel de lege, dar numai in RO e asa de "stricta" (si in cateva state americane - unde incep sa nu prea mai tina cont de ea - ar fi si de râs: ai voie sa fumezi "iarba" dar nu tutun); la francezi, la germani etc. sunt localuri special amenajate pentru fumatori. Au fost si in RO, exact asa cum scria in lege: sistem de aer conditionat in "salile pt fumatori" (nici nu stiai ca se fumeaza)... Pe acestia aproape ca i-au bagat in faliment 9dupa ce s-au straduit sa fie conform legii), pentru ca investitiile i-au costat foarte mult si apoi... "la loc comanda".
      Aici au interzis fumatul si in spitalele de psihiatrie! Politicienii astia chiar nu gandesc daca-si imagineaza ca un bolnav psihic va reusi sa se abtina de la fumat... Mai sunt si medici si asistente medicale care care fumeaza... E daunator, dar nu fumau unde-i apuca - acum... dau o fuga la tigara cine stie pe unde (timpul absentei se mareste).
      Ideea e buna, dar legea e stupida, pentru ca nu s-a facut un studiu de impact, nu s-au deranjat sa faca sa fie bine pentru toti.
      Ar fi fost ideal sa interzica fumatul pe strada! Cine nu se poate abtine se poate retrage intr-un coltisor unde sa nu-l vada copiii, unde gravidele si nefumatorii sa nu le inhaleze fumul... Ar fi si mai curate strazile. :) Sunt unii care fumeaza si cand isi plimba cainii1!! Am fost o fumatoare "rea", dar n-am fumat pe strada, n-am fumat plimbandu-mi cainele... si nici in prezenta copiilor (chiar si atunci cand parintii lor fumau).
      Si surorii mele i se face rau de la fumul de tigara... asa ca am "antrenament" in a-i proteja pe nefumatori. :)

      Multumesc, Suzana draga! Seara frumoasa iti doresc. Pupici! <3

      Ștergere
  3. E o chestiune prea controversată... Cred că foarte mult contează bunul simț al fumătorilor...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Total de acord! :) Bunul simt e baza. :) Totusi, pentru a "educa" pe unii nu mi se pare corect sa "dea in toti" - la fel fac si in cazul evazionistilor: adopta o lege care distruge zeci de firme si baga oameni in somaj pentru a "stopa" evaziunea, iar marii evazionisti sunt "bine multumesc". :(
      Personal, legea nu ma afecteaza, dar ii afecteaza pe altii si, in plus, mi se pare aiurea sa merg sa beau o cafea si sa... fumez pe strada.

      Ștergere
  4. Nu prea inteleg legile astea,mai ales cu fumatul.Eu am fumat si pe vremuri nu era interzis pe nicaieri,dar acum ...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eh, pe vremuri… si oamenii se respectau intre ei, si nu erau asa multi atat de “sensibili”. :) Unii zic: atunci cand nu fumam era permis peste tot, acum… :)
      Politicienii care fac astfel de legi… experimenteaza. Pentru ca asa pare; se testeaza puterea de rezistenta a populatiei – vor sa afle cate interdictii suporta oamenii, cine suporta mai bine, cine se revolta etc. :))) Altfel nu-mi pot explica atatea legi aiuristice la nivel mondial, atatia bau-bau care sa ţină o parte a populatiei in şah – guvernantii nici nu trebuie sa se mai deranjeze sa-i “aduca la ordine” pe cei “recalcitranti” pentru ca e restul populatiei care le face jocul. Nasol, dar e realitate. :(

      Ștergere
  5. Totul e sa nu-ti pierzi simtul umorului !Oare ma lasa memoria,cand au dat
    parlamentarii o lege buna ? Cred ca atunci cand,dintr-o trasatura de condei au
    pus la pamant fabrici si uzine(sa ne fie noua bine !),mineritul,etc.,MARII
    poluatori !Acum s-au hotarat sa-i puna la(in) pamant micii poluatori,de,grija
    fata de om...Se apropie alegerile!?
    Zile senine !(eu nu mai fumez de...10 ani)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E teribil cum au distrus totul! N-o sa pot uita multimea care striga “Noi nu gandim, noi muncim” si “Moarte intelectualilor”. Exact in acea ţară suntem azi. :( Se vede clar, iar cei care strigau de-astea atunci acum sunt nemultumiti de viata lor. Ce sa mai faca acum intelectualii? :((( Sufera si ei... sau pleaca din RO.
      La câţi ani am trait in era comunista… puţin probabil sa-mi pierd simtul umorului. :) N-as fi ajuns până aici fara simtul umorului. :) Cred c-o sa mor cu zambetul pe buze…
      Mare dreptate ai! Cand au facut o lege buna pentru cetateni? Hhhhhmmmm… Cred ca… inainte de inaintea ereri noastre… Nu eram pe atunci, dar asa am auzit. :)
      Ar trebui sa-i iubesc pe politicieni! Sunt ca niste… personaje din desene animate caraghioase.
      Ooooo, da! :))) Avem alegeri parlamentare in decembrie… Când le vad moacele… zău ca as vota cu Garfield!
      Multumesc, Natalia. Eu am inlocuit tigara cu ”electronica” in 2012 si, dupa cum se prezinta lucrurile, s-ar putea sa ma las ”fara chin” – de la doua pachete pe zi la... cateva tigari pe saptamana... plus electronica, desigur.
      Zile fericite iti doresc, cu drag!

      Ștergere
  6. Se gandesc si razgandesc, nimic nu e in folosul poporului.
    Nici mie nu-mi place cand vine fum de la fereastra altui vecin care fumeaza in casa sau de pe casa scarii. Cel putin ma bucur ca atunci cand vreau sa mananc la restaurant respir linistita. La terase in Galati se fumeaza, doar in interior nu.
    Noapte senina!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca e bine sa se razgandeasca pentru ca nu pot interzice fumatul in interiorul spitalelor de psihiatrie, de exemplu. De fapt, pot... dar e... crima. :( Ar trebui sedati pacientii pana la stadiul de leguma daca fumatorilor li s-ar interzice tigara... Nici in inchisori n-o sa fie mai bine si nici prin spitale, cand personalului medical fumator o sa-i arda buza dupa o tigara si-o sa vrea sa fuga la un fum. :( Oricum nu fumau in saloanele cu bolnavi dar acum... unii vor cobori (sau urca) si trei etaje...
      Nasol ca fiecare se gandeste strict la el, fara a lua in seama si alte vieti... Asta fac politicienii români: se gândesc doar la o mâna de oameni... pentru ca e metoda imbatabila de a-i asmuţi pe unii impotriva altora. :(

      Si in Brasov se fumeaza pe terase, doar ca nu toate localurile pot obtine autorizatie pentru terase... si atunci se fumeaza pe sub ferestrele oamenilor. Din punctul meu de vedere ar trebui sa interzica functionarea barurilor la parter de bloc, in cartiere de case (de locuit) – din muuuulte motive. :)

      Multumesc, Mihaela. Ziua minunata sa iti fie! <3

      Ștergere
  7. ar trebui gasita o cale de compromis, asa incat sa fie impacate ambele tabere..

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Până sa modifice legea exista... :)
      Ceea ce stiu, insa, este faptul ca pentru artisti este neplacut sa se desfasoare intr-o sala plina cu fum de tigara. :(

      Ștergere
  8. Sunt de acord cu Zina, cred ca depinde de bunul simt al fiecarui fumator. Mi se parea bine cand erau cafenele pentru fumatori si altele pentru nefumatori. Sau cafenele cu sali separate. Nu mi s-ar parea drept sa se interzica pe strada. Un fumator ar trebui sa stie cum/unde sa fumeze in asa fel incat sa nu deranjeze pe nimeni.
    Pupici!!! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu bunul simt, se pare, multi opameni sunt certati. :) Si mie mi s-a parut firesc sa existe locuri separate pentru fumatori...
      Fumatorii pe strada nu imi plac pentru ca inhalez brutal fumul scos din plamanii lor, luandu-ma pe nesteptate... Pe vremea cand eram obligata sa stau (in strada) ore in sir pe la cozile de la diverse institutii ale statului - pentru depunerea unor declaratii obligatorii - anuntam pe cei de langa mine ca ma retrag sa fumez o tigara... ALtii fumau acolo, in rand, ceea ce era neplacut mai ales pentru nefumatori...
      Pupici! :)

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.