2018-06-22

Ia-ţi câinele cu tine la muncă

Ia-ţi câinele cu tine la muncă, sau pisica!
Poate că nu-mi venea ideea să scriu despre această zi dar citind paginile scrise de Carmen in “jurnalul de vacanţă” (Între vis şi realitate) despre zilele petrecute in Piombino, Italia, am aflat că oraşul Piombino s-a autoproclamat “protector al animalelor de companie”. Acolo, animalele de companie au acces in magazine, iar in supermarket cărucioarele sunt prevăzute cu un coş special pentru câini.
De sute de ani, câinele e cel mai bun prieten al omului şi, mult timp, om şi câine, au muncit împreună - in unele cazuri a rămas la fel: câinii care apără turmele şi ţin animalele laolaltă, câini care ne protejează proprietatea, câini care descoperă droguri, câini salvatori, câini care caută suprevieţuitori in urma unor dezastre… Probabil că nu mulţi ştiu câţi câini (dar şi alte animale de companie) au salvat viaţa proprietarilor lor simţind fum de la un incendiu, miros de gaz şi dând alarma, câţi câini au plecat să alerteze alţi oameni pentru a veni in ajutorul prietenilor umani căzuţi pe undeva in urma unui accident…
Azi, cainii sunt mai mult parteneri de joaca sau companie. Si cei mai multi raman singuri in casa ore in sir, mai ales in timpul cat prietenii lor umani sunt plecati la munca.
Ideea unei Zile internaţionale “Ia-ţi câinele cu tine la muncă” e menită să aducă împreuna lucrătorii şi animalele lor de companie. Iniţiativa aparţine unei organizaţii care, între timp, s-a închis, dar a fost preluată, in 1999, de o altă organizatie, fondata de Patti Moran, in 1994: Pet Sitters International care azi are filiale in Statele Unite ale Americii, Canada dar şi in alte ţări. Organizaţia se ocupă şi cu educarea câinilor de companie, cu promovarea, susţinerea şi recunoaşterea beneficiilor excepţionale pe care le aduc animalele de companie. Este şi cea mai mare asociaţie educaţională din lume care se ocupă cu dresarea animalelor de companie numite utilitare.
Ideea “Ia-ţi câinele cu tine la muncă” se desfăşoară într-o zi de vineri din luna iunie (nu am înţeles exact cum se alege ziua) - anul acesta este in 22 iunie.  Pentru prima dată, in 18 iunie 2018 s-a organizat şi ziua “Ia-ţi pisica la muncă” şi se doreşte extinderea şi pentru alte animale de companie.
Azi, nu poate fi considerată chiar o zi mondială, dar se tinde spre aceasta - in Statele Unite şi Canada, in special, sunt mii de companii care participă şi tot mai multe se înscriu pentru a “deschde porţile” animalelor de companie pentru că acest fapt este benefic şi pentru angajaţi, pentru că sunt mulţi cărora le plac animalele de companie dar care nu au şi într-o aşa zi se pot bucura la vederea lor şi - cine ştie? - poate se vor încumeta să îşi asume şi ei o astfel de responsabilitate. Cu o astfel de zi mai mulţi oameni vor putea înţelege legătura dintre om şi câine, dintre om şi animal, in general.
Vă las in compania unui câine la birou - video realizat de The Humane Society of the United States pentru ziua “Ia-ţi câinele cu tine la muncă” din 26 iunie 2015.
vizualizare pe YT

8 comentarii:

  1. Hahahahahahahahah! Ce tare!!
    Eu ma tot gandesc cum as putea calatori cu testoasele. As vrea sa merg la mare de exemplu, sau la munte... si sa mergem toti... deci sa le iau si pe ele si ma tot gandesc cum ar fi posibil (ele sunt de "California" cele cu dunga rosie, de apa...). Cred ca va trebui sa le reobisnuiesc sa mai stea si pe uscat ...hmm. Vom vedea.

    Mi-a placut filmuletul taaaaare mult <3.
    Pupic!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aha, e tare complicat, indiferent daca avem broscute, hamsteri, pasari in colivie, caini sau pisici... Trebuie sa gasim intotdeauna pe cineva d eincredere care sa aiba grija de prieteni nostri din alta specie. :)
      Un acvariu special, pentru transport, si care poate fi utilizat si acolo unde ajungeti?! Nu ma pricep, doar... imi dau cu parerea. Sa nu fi inventat cineva ceva de genul acesta?
      Si mie mi-a placut filmuletul! Mi-o imaginam pe Bony, boxerita, care obisnuia sa bea din cana mea cu ness - tot observam ca e mai putina si ma intrebam cand am baut (eu beau ness-ul facut cu pa rece, de regula) daca abia am ajuns acasa si am facut cafeaua. Pana am surprins-o! Asezam ceasca pe etajera unei oglinzi de lanaga pat, Bony urca pe pat si dadea cu limba in cana mea! :)
      Pupici! <3

      Ștergere
  2. Ce idee faina 😊 nu am stiut de aceasta initiativa "cu catelel la serviciu". Frumos pentru tarile sau localitatile care sustin ideea, la m7ne insa nu ar fi fost in niciun caz posibil. Regulamentul spune ca doar cateii care insotesc persoane cu handicap au eventual voie.
    Dar exista unitati mici, birouri administrative unde angajatii pot sa vina cu catelul. Cabinetul stomatologic unde mergeam noi acum cativa ani - apartinea doctorului si secretara era sotia lui. Foarte des aveau catelul la cabinet. Dar... ce viata are catelul daca trebuie sa taca si sa doarma sub masa 6 ore?!
    Ma bucur ca Leutu nostru e acasa cu "tac"su" 😊
    Multumesc pentru link ❤ Te pup.
    Suntem in drum spre casa. Am vrut sa inoptam la Gardasee dar batea vantul si incepuse sa ploua. Asa ca doar am mancat de pranz si am pornit mai departe spre casa. Mai avem o ora si vom fi la noi 🤗
    De la 35 de grade in Piombino am avut 11 la Pasul Brennee 😁 Acum termometrul arata 14 grade! Hehe... si noi bronzati ca mozambicanii 🤣😂
    Pupici si imbratisari de la trio pentru trio cu drag. Revin cu alte impresii, de acasa 😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Probabil ca in toate acele institutii - fabrici si ce-or mai fi - este interzisa venirea cu patrupedul la munca dar, o data pe an, isi deschid portile, cum s-ar zice.
      Ei oricum dorm mai toata ziua cand sunt singuri acasa (si nu au acces la o curte, sa-si mai faca de lucru cu alte vietati ce trec pe acolo) :) , cand nu sunt chemati la joaca sau la plimbare si, apoi, ar dormi langa prietenii lor, la locul de munca. :) Cei care nu dorm, de regula, isi fac de lucru prin casa: cu papucii, cu tocul usilor, cu pernele... :)) sau latra pana ragusesc (cand nu sunt educati sa stea singuri).
      Eeee! Sigur ca e fain cand sta cu tata - sau cu mama! :) "Programul" e pentru cei care nu au cu cine lasa blanosii.
      Eu multumesc! :) Nu ma gandeam la aceasta zi "de sarbatoare" fara jurnalul tau de vacanta. :) <3
      Uau! :)) De la 35 la 11 grade e ceva! O sa fiti vizibili de la mare distanta cu bronzul vostru! :)
      Si la noi sunt zile ca de toamna! :( Ploua, e rece...
      Multumesc, Carmen draga! Imbratisari si pupici, cu drag, si de la noi pentru voi! <3
      Astept urmatoarele pagini de jurnal. :) Am citit "programul" de vacanta si mi-am dat seama ca ai fost taaare prinsa in super-activitati pentru a mai scrie prea multe. :) Pupici! <3

      Ștergere
  3. Ce haos ar fi!! Sa vina si câinii si pisicii la munca in aceeași zi!!!! :))))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :))) Ar fi reamenajate toate birourile, toate halele, toate magazinele mari in care se aplica "programul". :)) Apoi, pisicile si-ar gasi locuri inalte unde sa stea calme si sa priveasca, ironic, cum cainii ragusesc latrand la ele si cum se zbat sa ajunga la ele. :)
      Si doar cu caini poate fi complicat - nu cred ca cineva si-ar aduce la munca acel blanos cu un simt al teritorialitatii prea dezvoltat. Si motanii ar putea ajunge sa se "blănuiască". :)
      Sa nu mai zic de obiceiul masculilor de a-si marca teritoriul! :))

      Ștergere
  4. Interesant articolul! Dar m-am amuzat gândindu-mă la Puiu: ar face militărie cu toți !
    Am urmărit multe informații la japonezi dar nu ştiam că şi alții au aceste tendințe !
    Îți doresc multă sănătate și un weekend plăcut ! Pupic !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Doar Puiu?! :) Boby, un catel pe care l-am avut, ar fi latrat la tot ce misca, Miki tot cam la fel... Iar de motanul nostru cel mare sa nu mai zic! :)
      Multumesc pentru apreciere si pentru urari. :)
      Sanatate iti doresc, la randul meu, si un weekend linistit! Pupici!

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.