2018-06-19

Topîrceanu, despre proşti

Ce senzaţie stranie! :) Parcă urmăream la televizor (la talk-show-uri cu pretenţii), manifestate de fel şi fel de “plini de ei”, dar şi in "realitatea imediată" ideile din paragrafele selectate de prietena-japoneză pentru jocul “Citate favorite”: “Gravitate şi pedanterie”, de George Topîrceanu.
Exemple:
Un eseist de mare talent amintea nu de mult, într-un frumos articol, observația curentă că omul prost are oroare de glumă, de ironie, de persiflaj.
*
Prostul are ambiția să fie luat în serios.

Mai cu seamă după ce a ajuns, ori i se pare numai c-a ajuns, în societate sau în stima contemporanilor, la o situație uzurpată prin şiretenie practică, prostul ține grozav să fie luat în serios.
Mai mult aici:
prietena: gravitate şi pedanterie. ..: George Topîrceanu Pagini de proză-Gravitate şi pedanterie

8 comentarii:

  1. Ohoo, cât de actuale sunt toate!
    Seară bună îţi doresc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din pacate, spun, dar... spun degeba. :) Pare ca nimic nu se schimba, de ani si ani si ani...
      Multumesc. Noapte buna!

      Ștergere
  2. m-au incantat si pe mine aceste citate... Cata exactitate in a recunoaste si exprima cu finete aceste aspecte!
    Si eu mi le-am copiat- trebuie puse la oc de vedere zilnica ☺☺☺
    Imbratisari si pupici de la trio la trio, cu mult drag <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) Acum, cu blogul, mi-e mai usor sa adun "la colectie" ceea ce ma incanta. Evit sa ma gandesc ca s-ar putea sa "clacheze" blogul, dar... am "copie de rezerva" pentru acele texte care-mi plac cel mai mult. :)
      Multumesc, Carmen draga!
      Imbratisari si pupici, cu drag, de la trio pentru trio! <3

      Ștergere
  3. Excelentă descriere. Tocmai ce m-am uitat la știri și, după ce m-am intoxicat cu „noutățile” despre politicienii noștri cei penibili, mi se confirmă din plin cele spuse de Topârceanu! Câtă dreptate avea. Dar dacă unul ca el, sau Caragiale sau Eminescu ar fi trăit în aceste vremuri, oare câte ar fi avut de spus despre anomaliile pe care le trăim?
    Numai bine, dragă Diana și zile pline de bucurii! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca de-ar fi trait azi, Topirceanu si Eminescu ar fi plecat si ei din ţară; Caragiale ar fi plecat... mai repede. :) Sau... n-ar mai fi prididit cu scrisul (despre bazaconiile politicienilor)!
      Aproape nu-mi vine a crede ce se intampla - au mai fost si alte perioade critice dupa 1989 dar acum e ceva mai... subtil, chiar daca la fel de urat. :(
      Multumesc, Alex draga! Zile senine iti doresc si multe bucurii! :)

      Ștergere
  4. Am intalnit de-a lungul timpului, de multe ori, o specie anume. Specia care isi insuseste ceea ce apartine celorlalti [ personalitatea mai ales] si apoi te priveste cu nonsalanta si iti serveste exact ce i-ai spus cu ceva timp in urma, de parca ar fi o descoperire proprie... sau ceva. :))
    Stii e o sensatie aparte cand se intampla asta. Ca si cand te simti tu prost pentru faptul ca personajul din fata ta te prosteste in fata cu atata siguranta si nonsalanta de parca "usturoi nu a mancat si gura nu-i miroase".

    Si pentru ca ai amintit de Eminescu ceva mai sus... mi-a venit in minte strofa aceasta:

    "Trăind în cercul vostru strâmt
    Norocul vă petrece,
    Ci eu în lumea mea mă simt
    Nemuritor și rece."


    pupici cu drag!!

    ps: eu ii fac backup din cand in cand la blog. Din blogger - settings - other :8

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Rux, aceasta e o a doua coincidenta, in nici doua zile. :) Cunosc o tipa care face exact ceea ce descrii tu! Ma gandeam ca sunt rari acesti oameni dar se pare ca nu-s! Tipa aceasta imita inclusiv ticul verbal al unora, atitudinea, accentul (unde e cazul) - cei care ii stiu pe cei imitati - si abia o intalnesc pe ea - ar putea crede ca "imitatia" e cel cunoscut; la fel si in cazul in care cel imitat ajunge sa cunoasca anturajul tipei... "Jenibile" situatii, pana isi dau toti seama cum stau lucrurile si inteleg care-i copia si care originalul. :)
      O potrivita dedicatie pentru "imitatori" si "furaciosi". :) Poate ca, totusi, ar trebui sa gasim o cale de a-i ajuta sa-si traiasca propria viata (doar zic, pentru ca n-am idee cum ar fi posibil) :)
      Pupici cu drag! <3
      P.S. Multumesc! Am vazut eu ceva pe acolo dar... nu m-am prins despre ce-i vorba. O sa incerc... (sper ca n-o sa incerc cand o fi prea tarziu) :) Mi-e cam teama sa ma "arunc" in ceea ce nu inteleg pentru ca am un dar deosebit in a da chix.

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.