2018-06-26

Hercule Poirot in metrou. Citate favorite

Legănându-se in trenul de metrou, aruncat dintr-o parte in alta şi dintr-un trup in altul, Hercule Poirot îşi zise că erau prea mulţi oameni pe lume! Şi in mod sigur erau prea mulţi in lumea subterană a Londrei, la acea oră (6:30 pm) a serii. Căldură, zgomot, aglomeraţie, contiguitate - neplăcuta apăsare a mâinilor, braţelor, trupurilor, umerilor! Ţintuit şi presat peste tot de străini - şi, in general (gândi el cu dispreţ) de o mulţime de străini banali şi neinteresanţi! Omenirea văzută astfel en masse nu era deloc atrăgătoare. Cât de rar puteai vedea un chip sclipind de inteligenţă, cât de rar o femme bien mise! De unde le venise femeilor pasiunea asta de a împleti chiar şi in cele mai nefavorabile condiţii? O femeie nu arăta chiar foarte atrăgătoare când împletea - concentrarea, ochii sticloşi, neastâmpărul degetelor ocupate! Trebuia să ai agilitatea unei pisici şi voinţa unui Napoleon pentru a reuşi să împleteşti într-un metrou aglomerat, dar femeile reuşeau asta! Iar dacă apucau să se aşeze pe un scaun, imediat scoteau fâşia nenorocită de împletitură roz şi clic, clic, porneau andrelele!
Fără odihnă, gândi Poirot, fără graţie feminină! Sufletul lui bătrân se revolta împotriva stresului şi a grabei lumii moderne. Toate aceste tinere femei care îl înconjurau - atât de asemănătoare, atât de lipsite de farmec, de feminitatea atragătoare! Hercule Poirot simţea nevoia unei atracţii mai explozive. Ah! Să vezi o feme du monde, chic, înţelegătoare, spirituelle - o femeie cu forme generoase, o femeie îmbrăcată ridicol de extravagant! Odată existau astfel de femei. Dar acum… acum…
(din povestirea “Capturarea Cerberului”, volumul “Muncile lui Hercule”, de Agatha Christie, ed. Rao, Bucureşti, 2008; traducătoare: Monica Nechiti)

Postare pentru jocul Citate favorite găzduit de Zina şi pornit împreună cu Ella. Se pot alătura in joc toţi cei care doresc să împărtăşească ceea ce le-a atras atenţia într-o carte sau in altă parte, la un moment dat.

16 comentarii:

  1. Îmi place mult personajul Hercule Poirot ! Nu am citit această carte şi am urmărit cu multă atenție fragmentul ales de tine ! Nici nu ar fi putut admira Hercule decât o femeie elegantă, frumoară şi inteligentă !
    Lumea a uitat de ceea ce spune acest personaj ! Ce-ar zice sărăcuțul să vadă fetele (din ziua de azi) îmbrăcate în blugi sfâşiați, cu inel în nas...
    Felicitări pentru alegerea fragmentului! Pupic !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru apreciere. :)
      H.P. era indragostit (sau doar fascinat), la un moment dat, de o rusoaica pe care a prins-o candva furand bijuterii. :) Femeia se dadea drept contesa (poate chiar era) si era de o eleganta-extravaganta. Parea topit dupa ea detectivul - se deduce din povestirile in care a mai aparut sau in care se aducea vorba despre ea (nu e un "personaj constant").
      Oooo! Probabil ca ar inlocui - in mirarea si revolta lui - andrelele cu telefonul mobil (intre altele) :)
      Zile linistite iti doresc! Pupici!

      Ștergere
  2. Shhhhh sa nu auda Buni ;). Glumesc! I-am citit toata seria TOP 10 Agatha Christie. A facut ea un top, ca raspuns pentry un fan japonez (pe cuvant ca habar nu aveam de treaba asta cand am luat prima carte "10 negri mititei" - din ea am aflat de top si apoi am reusit sa completez seria).

    Va trebui sa mai caut si alte carti - o trec pe lista, pentruca acum vine anotimpul rece si i-as cam citi :D.

    pupici

    ps: Numai la metrou nu mi-l imaginasem pe Poirot... hahahaha dar, vorba aceea, am vazut eu versiunea japoneza de la Crima din Orient Express.. hahaha.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ... tastez in şoaptă. :)
      Am avut ocazia sa cumpar acest top 10 cand a fost prezentat si in Ro dar... m-am luat cu altele. Acum nu mai stiu chiar toate titlurile din acel top dar imi amintesc ca citisem multe dintre ele. Si eu caut sa mai cumpar carti ale autoarei - am citit candva, dar cele mai multe au fost imprumutate de la biblioteca... Acum le vreau "ale mele" si vreau sa recitesc unele.
      Haha! Nici eu nu mi-l imaginam in metrou. :)
      Pupici! <3

      Ștergere
    2. :D
      Din fericire am cele 10 carti mentionate in Repertoarul de pe blog (de la rubrica biblioteca). Uite-le, dar precizez ca nu sunt scrise in ordinea din top si nici in cea in care le-am citit :P

      📗 Agatha Christie - Mana ascunsa
      📗 Agatha Christie - Zece negri mititei
      📗 Agatha Christie - 13 probleme
      📗 Agatha Christie - Cine l-a ucis pe Roger Ackroyd
      📗 Agatha Christie - Casa Stramba
      📗 Agatha Christie - Catre Zero
      📗 Agatha Christie - Noapte nesfarsita
      📗 Agatha Christie - Crima din Orient Express
      📗 Agatha Christie - O crima anuntata
      📗 Agatha Christie - Vinovat fara vina

      Pupic :*

      Ștergere
    3. Multumesc, Rux! Acum stiu ce sa caut in librarii. :)
      "Mana ascunsa" o am cu titlul "Penita otravita", si era s-o cumpar (noroc ca am obiceiul sa citesc "referintele" de pe coperta - sau "prefaţa", cand exista) :)
      Zece negri mititei si Crima din Orient Expres le cunosc prea bine pentru a le reciti, dar pentru ca nu am cartile... le voi cumpara - asa, sa fie. :)
      Oooo! Exact jumatate dintre ele am citit! (daca n-or avea alt titlu cele despre care consider ca nu le-am citit) :)
      Pupici! <3

      Ștergere
  3. da, Hercule Poirot cu spiritul lui de observatie! ☺☺☺
    Doamne ce mai citeam Agatha Christie în timpul liceului! Tja... uite ca nu am mai pus mana pe o carte cu Hercule Poirot sau cu Miss Marple! Parca mi-ai facut pofta cu acest pasaj... Nici nu stiu daca avem in biblioteca ceva de Agatha Christie... eu mi-am adus doar cartile de suflet din România, cate am putut cara. Helmut a adus si el multe carti in mariaj (☺☺☺) dar impreuna nu am cumparat cu siguranta volume Agatha Christie. O sa ma duc la rafturile cu carti in inspectie! ;-)
    Te pup Diana, o seara placuta sa ai!
    Ganduri bune si îmbratisari, de la trio pentru trio <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cumva, Monk (un detectiv cu vreo mie de fobii din serialul cu acelasi nume) imi aminteste de Hercule Poirot. :) H.P. nu are prea multe fobii dar are si el cateva si tare e plin de el (ca si Monk) - desigur, amandoi au motive sa fie plini de ei. :)
      pana anul acesta am "neglijat" sa mai citesc asa de mult ca inainte dar... mi s-a pus pata pe romanele A.Christie. :) Vreau sa cumpar cat mai multe. :)
      Multumesc, Carmen draga! Imbratisari si pupici, cu drag, de la trio pentru trio! <3

      Ștergere
  4. In mod cert n-am citit cartea, dar nu e tarziu...
    Inainte urmaream doar intriga, acum sunt atent la tot ce a incercat sa transmita autorul/autoarea.
    Toate cele bune!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La fel faceam si eu... Intriga a fost pe primul loc. In "Muncile lui Hercule" - poate doar mi se pare - parerea A.C. este mai... "pregnanta" ca in alte romane de gen pe care le-a scris.
      Multumesc. Toate cele bune!

      Ștergere
  5. I really like Agatha Cristie's novels.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hi Tania!
      She is veeeeryyy good! :)
      I wish you a lovely day!

      Ștergere
  6. Unul dintre personajele mele favorite, Hercule Poirot! Manierat, tipicar și dichisit peste măsură, mi-l imaginez într-un metrou din zilele noastre... :)) Mi-ai făcut poftă să recitesc romanele Agathei Christie, trebuie să-mi fac timp.

    Zi frumoasă, dragă Diana!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si preferatul meu este, dintre toti detectivii celebri creati de romancieri. :)
      In metroul zilelor noastre - la ora de varf - mi l-am imaginat cand am ales fragmentul - si am inlocuit, in mintea mea, andrelele cu telefonul mobil. :)
      Multumesc, la fel, Zina draga!

      Ștergere
  7. Ce idee minunata ti-a venit,sa postezi un fragment cu Hercule Poirot,
    iubitul meu detectiv,tipicar si inteligent,punandu-si in miscare micile
    celule cenusii si pomadandu-si mustata !Am toate cartile Agathei Christie,le-am citit si recitit de multe ori,entuziasmandu-ma de ratiunea ei de neegalat !Daca vrei,draga Diana,iti voi trimite toate
    titlurile;cauta-le pe Libris.ro,se mai gasesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tocmai citeam o carte cu povestiri in care apare si... era inerent. :)
      De-a lungul vietii am citit haotic (fac la fel si acum) si nu m-am gandit sa adun cartile "in serie". :)
      Multumesc, Natalia draga! Am pe undeva (in fisierele de pe PC) lista cu (cred) toate cartile scrise de ea (am copiat-o cu ceva timp in urma, cand mi-am pus in minte sa achizitionez cat mai multe carti ale ei - politiste).
      Zile senine iti doresc, cu drag! <3
      P.S. Am cautat acum carti de-ale ei pe libris - multumesc.

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.