2018-06-23

Lady in Black. Provocarea muzicală

Din punctul meu de vedere, baladele rock sunt între cele mai faine cântece din lume. Îmi place muzica rock, dar cel mai mult îmi plac baladele rock. Desigur, nu toate cântecele rock îmi plac dar şi in cazul altor genuri de muzică cred că nu ne poate plăcea chiar tot ceea ce cântă cineva… Sau poate da?! Mie nu mi s-a întâmplat dar… ceea ce mie nu mi s-a întâmplat nu înseamnă că nu există. Unele melodii îmi plac foarte mult, altele deloc. Şi nu-mi plac toate genurile de rock.
Poate că aceia care spun că rock-ul e muzică "dăunătoare" nu ascultă cuvintele, nu înţeleg “mesajele” sau le înţeleg greşit, prin prisma celor care le spun “nu ascultaţi”
(vizualizare pe YT)
Am ales Lady in Black (1971) - Uriah Heep (trupă rock britanică, înfiinţată in 1969). Consider videoclipul reuşit pentru că are fotografii cu peisaje superbe, care ilustrează frumuseţea Creaţiei, chiar dacă imaginile nu mi se par tocmai potrivite, dar l-am ales numai pentru că sunt traduse cuvintele.
Versurile spun povestea unui om care rătăceşte prin întuneric, sfăşiat de ororile războiului, şi întâlneşte o angelică entitate care îl consolează
Foto de: Helge Øverås
Ken Hensley, cel care a compus cântecul, zice că a fost inspirat din realitate. Ar fi fost vizitat de fiica unui vicar exact într-o zi când se simţea foarte deprimat şi aşa i-a venit ideea cântecului (notiţa apare pe coperta discului original, de vinil). Cântecul se doreşte o parabolă care ne arată că un rău nu poate fi învins de alt rău.
Un cântec foarte des lăudat, atât de fani cât şi de critici, ca fiind cea mai poetică piesă pe care a compus-o Hensley de la începutul carierei sale. Este un cântec despre pace - in toate sensurile.
Între alte premii, trupa Uriah Heep a primit premiul Golden Lion, echivalentul german al premiului Grammy.
Videoclipul de mai jos e mult mai potrivit - si mai frumos, dar cuvintele nu sunt traduse.
Carmen ne invită, in fiecare săptămână, la Provocarea muzicală.
Amănunte pe blogul Între vis şi realitate.
Să ne revedem cu bine la Friendship Friday!

12 comentarii:

  1. Uriah Heep este GIGANT al rockului mondial! imi place enorm trupa!
    Lady in black - este o compozitie colosala! Apartine fonotecii de aur a omenirii! <3
    Multumim pentru minunatele detalii legate de trupa si melodie.
    Un weekend minunat, Diana draga! pupici si îmbratisari, de la trio pentru tro, trimitem cu drag, de pe terasa de acasa :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Oo, da! Se numara printre giganti! M-am "apropiat" de trupa, peste ani, datorita acestei melodii. :) Azi, Ken Hensley are melodia si in repertoriul lui de solist "independent" :) dar mai mult imi place in versiunea cantata alaturi de trupa.
      Cu multa placere! :)
      Oooo! Terasa de acasa! :) Imi transmiti acel minunat sentiment pe care-l am de fiecare data cand plec pentru mai mult timp si, oricat de fain ar fi "in deplasare", cand revin am un sentiment... extraordinar de placut, greu - pentru mine - sa il descriu in cuvinte. :)
      Multumim, Carmen draga! Si de la noi, pentru voi, ganduri bune, imbratisari si pupici, cu drag! <3
      Weekend minunat va doresc!

      Ștergere
  2. Haaaa!!! Trebuie sa recunosc ca eu am multe piese pe care le-am ascultat la un moment dat, mi-au placut foarte mult, dar nu le am "localizate", ca sa spun asa, in fonoteca. Adica, in traducere, ori nu stiu cum se numeste piesa, ori nu stiu cum se numeste interpretul (ori amandoua .. hahaha). Asta pentru ca le-am auzit la radio sau prins la tv, dar fara referire la piesa / interpret.
    Si mie imi plac mult baladele rock [ in general la rock baladele imi plac ].
    Sper sa fixez de data asta destul e bine in memorie datele acestei piese :D. hihih

    pupici cu drag :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Oh! Nu sunt multe melodiile care-mi plac foarte mult si despre care stiu cate ceva - in general, imi notez cand aflu apoi, daca pot, citez, daca nu... tac. :) La fel si in cazul interpretilor si cantecelor: stiu melodia (nu si titlul intotdeauna) si nu pot identifica cine canta (desi imi suna foarte cunoscut!); sau recunosc interpretul dar nu pot spune titlul melodiei - etc. (variatiuni pe tema). Adevarul este ca merg pe principiul (sa zicem asa) "asta imi place, asta nu-mi place". Dar sunt catvea melodii pe care nu le pot uita si cativa interpreti pe care nu-i pot confunda - cum ar fi Lady in Black si Uriah Heep. :) Nu garantez ca-i recunosc pe cei de la Uriah Heep cand canta o melodie pe care nu am ascultat-o foarte des. :)
      Multumesc.
      Weekend frumos iti doresc! Pupici cu drag! <3

      Ștergere
  3. Cred ca e ceva in vibrația lumii in zilele astea pt ca pe mulți ne-a pălit melancolia baladelor rock! S-o scutura ființa din noi,cine știe...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce frumoooos ai spus: "S-o scutura fiinta din noi"! :) Poate ca e timpul... :)

      Ștergere
  4. Bună Diana!
    Frumoasă alegere,îmi plac baladele!
    Îți doresc o duminică frumoasă și o săptămână liniștită!
    Pup cu drag,îmbrățișez și mulțumesc de vizită!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, Elena draga!
      Multumesc.
      Iti doresc sa ai si tu o saptamana frumoasa!
      Imbratisari si pupici, cu drag!

      Ștergere
  5. Faină alegere ai făcut. O seară liniştită şi frumoasă să ai, Diana dragăî!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Dana draga!
      O saptamana frumoasa si linistita iti doresc sa ai si tu!

      Ștergere
  6. Boa tarde, partilhar os Uriah Heepé de bom gosto, gosto muito de os ouvir, principalmente neste tema Lady In Black, também gosto de rock, os que gosto mais são os insubstituíveis AC/DC, já estive em muitos concertos de boas bandas, como espectáculo os AC/DC são ímpar, oiça e veja o video, https://www.youtube.com/watch?v=QMvE0yFnR0I Whole Lotta Rosie.
    Feliz semana,
    AG

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bom dia!
      Eu gosto da banda AC/DC! Obrigado pela musica. Eu imagino a atmosfera no concert! Eu gosto muito canção “Love Song” - eu não sei ao certo mas parece que a única balada da banda.
      Obrigado. Feliz semana! :)

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.