2018-06-14

Doi dictatori se întâlnesc pentru prima dată in 14 iunie 1934

Între 14 și 16 iunie 1934, Veneția a fost scena unui eveniment istoric important: întâlnirea lui Adolf Hitler și a lui Benito Mussolini. Cei doi se întâlnesc pentru prima dată, călătoria fiind, pentru Hitler, prima ca șef de stat. In cele două zile cât a durat întâlnirea cei doi au încercat să se înţeleagă cu privire la situaţia politică şi economică din Europa şi din lume, dar şi cu privire la relaţiile dintre cele două state pe care le conduceau.
Mussolini a ajuns la putere in anul 1922; pe Hitler nu l-a luat in serios până la alegerile din 1930, când i-a oferit acestuia sfaturi pentru a accede la putere. Dictatorul german nu i-a luat in seamă sfaturile şi celălalt a fost nemulţumit.
Benito Amilcare Andrea Mussolini (n. 29 iulie 1883 - d. 28 aprilie 1945) a fost conducătorul fascist al Italiei între anii 1922 şi 1943. A creat un stat fascist utilizând propaganda şi teroarea de stat.
Adolf Hitler (n. 20 aprilie 1889, Austria - d. 30 aprilie1945, Berlin) a fost liderul Partidului Muncitoresc German Naţional Socialist, ajuns la putere in 1933 (cancelar al Germaniei) şi din 1934 conducător absolut (Führer) al Germaniei. A transformat ţara într-o dictatură monopartid bazată pe ideologia totalitaristă şi autoritaristă a naţional-socialismului.
Nici Mussolini şi nici Hitler nu au depăşit gradul de caporal în război dar… dictatorii fac ce vor.
In 14 iunie 1934 Mussolini îl întâmpină pe Hitler pe aeroportul Nicelli. Ajuns in Italia, Hitler s-a simţit imediat dezavantajat - el nu se gândise să îşi îmbrace uniforma, iar Mussolini îl eclipsa cu uniforma lui de comandant al miliţiei fasciste italiene. Mai era şi faptul că dictatorul italian vorbea germana, pe cand el nu cunoştea limba italiană. Una peste alta, cu tot cântecul lui Horst Wessel (un nazist declarat martir după ce a fost ucis de un comunist) şi primirea politicoasă, dictatorul german nu-şi putea stăpâni ticurile nervoase.
Veneţia a fost aleasă ca loc de întâlnire pentru tradiţia sa îndelungată ca putere europeană şi maritimă, pentru calitatea sa de mediator între Europa şi Orient, pentru lunga sa istorie, pentru artă şi arhitectură dar şi pentru modernitatea reprezentată de zona industrială Marghera, viaţa luxoasă de la Lido, pentru tradiţia Festivalului de Film din Veneţia (fondat in 1932) şi multe altele. Imaginile întâlnirii au fost difuzate in Italia, Germania şi in multe alte ţări.
Mussolini şi-a condus oaspeţii, cu maşina, la Vila Pisani din Stra, faimoasă şi parţial renovată atunci, vila unde a stat şi Napoleon Bonaparte. Între temele tratate două au fost importante: situaţia Austriei şi reînarmarea armatei germane. Discuţia a avut loc in salonul palatului regal. Ducele susţinea că hotărârea Italiei este ca Austria să rămână independentă. Opoziţia lui Mussolini a trezit maniacul din Hitler. Acesta a strigat: “Voinţa mea şi a poporului german este ca Austria să devină parte integrantă a Reich-ului!” Toată spoiala de civilizaţie zburase.
Martorii susţin că cei doi discutau cu ton din ce in ce mai ridicat şi, la un moment dat, uşile s-au deschis şi amândoi au ieşit, fără să se privească. Au salutat mulţimea adunată dar drumul până la Veneţia l-au făcut in maşini separate.
Cu toate aceste neînţelegeri, au avut loc mese festive, un concert de Wagner, trecerea in revistă a trupelor. Despărţirea a fost glacială. Întrebat care a fost impresia lui despre Hitler Mussolini ar fi răspuns: “Un mic clovn nebun”.
In 1943, din cauza unor alegeri pe care le-a făcut, Mussolini a ajuns să fie dispreţuit de Hitler, care îi va lăsa mână liberă doar pe terenul vorbelor goale.

6 comentarii:

  1. Doi dictatori, fara de care Planeta Pamânt ar fi aratat astazi cu totul altfel! Fara ei doi si fara Konoe Fumimaro, respectiv Împaratul Japoniei Hirohito! Cei trei au semnat întelegerea Puterile Axei. Pactul Tripartit pe care l-au semnat mai târtziu si Ungaria, România, Bulgaria ... Urâte vremuri!
    Daca s-ar putea face calatorii în trecut, sunt sigutra ca cele trei capete ar fi fost cele mai vânate! ...
    O saptamâna fara griji, Diana draga! Pupici si îmbratisari, de la trio pntru trio <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pfuu! Mai ales fara mustacios!
      Nu-mi vine a crede ca pe Mussolini l-au vorbit de bine unii dintre "maaariii" lideri politici de atunci. :(
      Urate vremuri, da! Si ce viitor au rezervat unor state ametitii de atunci...
      Multumesc pentru atentie, Carmen draga! :) Imbratisari! <3

      Ștergere
  2. Foarte interesant!! I-am citit si lui Buni! Imi face placere sa citesc pagini de istorie si sa aflu pareri diferite despre cum au fost lucrurile. Evident ca nu vom stii niciodata cum sau petrecut exact lucrurile. Si chiar daca l-am stii, tabloul nu ar fi nici atunci complet, caci am vorbi despre o descriere a lucrurilor care au putut fi vazute si auzite.. si interpretate de cineva. Insa mai ramane si ce gandeau cei implicati, ce simteau... si ce voiau de fapt :)).

    Totul e atat de relativ pe lume.

    Pupici cu drag si multumiri pentru un articol interesant, in care am rasfoit o pagina de istorie frumos documentata si prezentata.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. *s-au (ma termina tastatura asta a mea care, daca ma misc putin mai repede pe ea, imi omite unele taste apasate ... :(( )

      Ștergere
    2. Multumesc pentru apreciere si interes, Rux draga!
      Istoria a inceput sa imi placa la cativa ani dupa ce am terminat liceul. :) S-ar putea spune ca am muuuult de recuperat - oricum, in manualele de istorie nu am gasit astfel de informatii. :)
      Imi place sa mai arunc cate o privire inapoi si cand gasesc ceva care imi atrage atentia... notez - aici mi-a atras atentia Vila Pisani, care azi adaposteste un muzeu national. Mi se pare interesant sa aflu ce s-a intamplat de-a lungul timpului intr-o zi, intr-un loc... In Olanda, de exemplu, Anne Frank scria in jurnal in aceasta perioada si doi dictatori se certau pentru... Austria, km distanta!
      Ai dreptate: nu vom sti cu certitudine ce s-a intamplat exact pentru ca prea multi istorici care cerceteaza arhive au prostul obicei de a potrivi unele fapte cu anumite teorii - ale lor sau ale altora.
      Cu multa placere!
      Pupici cu drag! Iti doresc sa ai o zi frumoasa! <3

      Ștergere
    3. :) O patesc si eu! Si, sunt sigura, multi altii... De cate ori am scris "miau", cum zice pisica! :) "Sa" in loc de "s-a" s.a.m.d. Uneori, tastand repede, unele litere nu se "imprima"... sau ating doua taste... :)

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile scrise dupa trei zile de la data publicării articolului vor fi moderate. Multumesc pentru intelegere.