2018-06-12

Anne Frank a murit la vârsta de 15 ani

Anne Frank a fost unul dintre miile de copii evrei care au fost ucişi in Holocaust. Copila spera să devină scriitoare “când va fi mare” şi, cât timp a stat ascunsă împreună cu familia, a scris cu hotărâre in jurnalul primit de ziua ei, despre activităţile de zi cu zi, despre speranţele şi visurile ei. Era încrezătoare că, într-o zi, viaţa ei va reveni la normal…
Anne Frank s-a născut la 12 iunie 1929, in Frankfurt am Main, Germania. De origine evreiască, Anne şi-a pierdut cetăţenia germana in exilul olandez. Tatăl ei, Otto Frank, când naziştii au ajuns la putere in Germania, a deschis o filială a firmei sale in Olanda - in 1933 s-a mutat acolo, soţia şi fiicele urmându-l un an mai târziu. In mai 1940 Olanda a fost ocupată de Germania nazistă, regina Wilhelmina plecând la Londra, in exil. Curând, şi in Olanda au început a fi decretate legi antisemite una după alta. Annei i-a fost astfel interzis să mai intre la cinematograf, a trebuit să se mute la o şcoală pentru evrei şi să poarte steaua lui David. In data de 12 iunie 1942, la aniversarea celor 13 ani de viaţă, a primit un jurnal cu carouri alb-roşii, cu cheie, in care şi-a făcut obiceiul de a face confidenţe unei prietene imaginare; scria şi pe teme de religie, dragoste, sexualitate. 
La sugestia unuia dintre colaboratorii săi arieni cărora le cedase firma “pro forma”, tatăl Annei a pregătit o ascunzătoare in locuinţă. Când, pe data de 5 iulie 1942, sora mai mare a Annei, Margot, a primit o înştiinţare că va fi trimisă într-un lagăr de muncă familia a hotărât să se ascundă mai repede decât planificase pentru că in înştiinţare scria că toţi membrii familiei vor fi arestaţi in caz că cea somată nu se va prezenta.
Cei doi colegi cărora Otto Frank le cedase firma, secretara sa şi sotul ei, şi dactilografa au ales să ajute familia pe timpul cât ar fi stat ascunsă, deşi riscau condamnarea la moarte dacă s-ar fi aflat că ajută evrei.
Curând, alte două familii au ajuns in ascunzătoarea pregătită de Otto Frank. Toţi erau nevoiţi să păstreze liniştea, să nu aprindă lumina seara etc. pentru a nu risca să fie descoperiţi. Totuşi, in data de 4 august 1944, naziştii au ajuns la locuinţa unde se afla ascunzătoarea. Se presupune că au fost trădaţi, dar nu s-a aflat de către cine. Colaboratorii lui Otto Frank au fost arestaţi, dar au scăpat cu bine. Secretara a reuşit să ascundă jurnalul Annei, cu intenţia de a i-l înapoia după război. Anna, însă, a murit in lagărul de la Bergen-Belsen, unde a fost transferată (alături de mama şi sora ei, in octombrie 1944) de la Auschwitz (blocul 29, Birkenau) - Anne împlinise 15 ani cu trei luni înainte de a ajunge la Auschwitz. In martie 1945 in lagărul Bergen-Belsen a izbucnit o epidemie de tifos care ar fi ucis 17 mii de prizonieri, între care Anne şi Margot Frank. Anne Frank ar fi murit in data de 1 martie 1945. In aprilie 1945, trupele britanice au eliberat lagărul de concentrare.
Otto Frank a fost singurul supravieţuitor şi, după ce trupele sovietice au eliberat lagărul de la Birkenau, a trăit până in 1953 in Amsterdam, apoi s-a mutat in Elveţia, la sora lui. S-a recăsătorit cu o femeie care şi-a pierdut soţul şi fiul la Auschwitz şi şi-a dedicat viaţa publicării jurnalului Annei. Otto Frank a murit in 19 august 1980.
Jurnalul pe care copila l-a ţinut cât timp a fost ascunsă este considerat un document istoric al Holocaustului, Anne Frank devenind o figură-simbol a victimelor naziştilor.
    Anne Frank a murit foarte tânără şi este... nemuritoare. Milioane de oameni au citit Jurnalul ei şi alte milioane îl vor citi. Se poate spune că visul ei de a deveni scriitoare s-a împlinit. 

6 comentarii:

  1. Chiar zilele trecute am citit ceva în ziar despre Anne. O femeie care a fost cu ea în Bergen-Belsen și care a îngrijit-o până să moară, a decedat la vârstă de 95 de ani . Ai aici articolul! Îmi pare rău dar este în duchi. Dacă ar fi să traduc totul aici, aș face un articol și nu cred ca asta îmi este intenția.

    Apoi încă o noutate ar fi faptul că au descifrat două pagini din jurmalul ei, pe care ea le lipise cu foi de hârtie. Și aici ai link-ul dar tot în duch este, cred că poți traduce dacă vrei.

    Mereu în Amsterdam la casă unde au stat ascunși sunt niște cozi immense, nu are importantă dacă este vara sau iarnă. Acum se poate vizită și virtual casă din Amsterdam. Ai un link aici. Sunt curioasă dacă poți să accesezi ziarele.

    Să ai o seară frumoasă! Pupici! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti multumesc, Ella draga!
      Am reusit - pe site-urile 2 si 3 a trebuit sa accept "cookie" si nu am intampinat probleme.
      Cea care a intalnit-o pe Anne in lagar a fost Gena Turgel, care, ulterior, s-a maritat cu un soldat britanic care a participat la eliberarea lagarului in care a fost prizoniera - interesanta poveste de dragoste! :) Ca o floare nascuta din mâl! Ce destin! Sa-si gaseasca dragostea la finalul unor ani de suferinta...
      Cele doua pagini care au fost dezlipite de curand contin bancuri – am inteles atat cat pot intelege engleza (limba in care am ales traducerea, pentru ca in româna, pe computerul meu, pot traduce in Ro doar copiind textul si postandu-l in g translate). Am vazut si videoclipul (link 2), cu o casa in care au locuit Anne si familia ei (textul care apare in video nu il pot traduce, dar am cam inteles despre ce e vorba).
      In ziarul 3 am facut "turul virtual" (doar cat e publicat pe site) si am aflat informatii pe care nu le-as putea gasi cautand in limba româna pe net (doar in alte limbi, e clar!)
      Multumesc! Noapte buna!
      Te imbratisez cu drag! Pupici! <3

      Ștergere
  2. Hi Diana.
    The story of Anne Frank is sad and fascinating.
    Greetings

    RăspundețiȘtergere
  3. :( Povestea ei imi aminteste (printre altele) de doua filme. In amandoua actiunea se petrece in Italia si in amandoua victimelor le este rapita viata cu cateva zile inainte de eliberare, sau chiar dupa....

    Unul era cu ... un satuc unde nazistii dinamiteaza biserica, dupa ce insemnasera toate casele facandu-i pe locuitori sa creada ca vor distruge satul si vor lasa biserica... In fine ideea este ca cei care scapa, pleaca dar sunt atacati intr-un camp cu grau (parca) exact cu o zi inainte de incetarea razboiului. Totul este povestit (parca) de o fetita supravietuitoare, ajunsa la maturitate... Nu imi mai amintesc numele filmului. Dar este o imagine pe care nu o pot uita, cu unul dintre personaje,o gravida, care e grav ranita in "atentatul" din biserica (o cam scalpeaza .. ca sa zic asa).

    Al doilea film speram sa il gasesc, dar parca a intrat si el in pamant... Desi eram sigura ca juca Isabella Rossellini nu il gasesc in filmografia ei. Era vorba despre o familie (tatal cred ca era evreu) care locuia in Italia si un general(parca)neamt care "locuise" in casa lor vine si le ucide pe mama si fiice(desi se terminase rasboiul), ca sa se razbune pentru ca tatal se refugiase in padure. Evident acesta se va sinucide ulterior (pentru ca isi pierduse familia) si cea care asista la aceasta drama este o fetita (verisoara fetelor) .... Finalul este cu aceasta fetita, insotita de cei care locuisera cu familia distrusa la conac, fetita care primeste ciocolata de la eliberatori.....

    Ce curios, nu gasesc niciunul din cele doua filme. :-s

    Despre Jurnalul Annei am aflat cand eram foarte mica, dar nu l-am citit pana acum... desi uneori asa am impresia - sa fi fost datorita povestirilor pe care le ascultam....
    Am vazut si eu imagini din ascunzatoare - multumesc deci pentru link si precizari !!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu stiu daca am vazut filmele pe care le amintesti, dar imi par cunoscute - sunt aproape sigura ca imi par astfel ca idee, pentru ca in multe filme apar scene asemanatoare (nazistii au facut cam la fel pe oriunde au trecut).
      Poate le-ai putea gasi cautand dupa unele scene pe care ti le amintesti - doar ca ia mult timp si daca crezi ca erau filme italiene e mai probabil sa le gasesti cautand... in limba italiana.
      Despre Jurnalul Annei eu am aflat... tarziu, deja vazusem doua ecranizari despre Anne Frank (nu-mi amintesc exact care) :)
      Cu placere. :) Legaturile postate de Ella mi-au completat "tabloul".
      Zi frumoasa iti doresc, cu drag! Pupici!

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.