2019-03-02

Imnul războinicilor nemuritori. Provocare muzicală

A hero was he / Touching all our lives…
Manowar e o trupă americană de heavy metal, înfiinţată in anul 1980 la New York. In Statele Unite ale Americii nu are prea mare succes comercial (de timp mainstream*), dar in Europa şi America de Sud este foarte cunoscută.
Hymn of The Immortal warriors este o baladă, nu e un “cântec excesiv de zgomotos”.
Versurile trupei au accente de fantezie, tratând teme de genul “sabie” şi “piatra filosofală” sau subiecte mitologice (mai ales din mitologia nordică).
Friendship Friday! Provocarea muzicală lansată de Carmen pe blogul ei, Între vis şi realitate.
Trupa Manowar e cunoscută pentru sunetul foarte puternic din timpul concertelor (in 1984 a fost inclusă in Cartea Recordurilor pentru cea mai zgomotoasă prestaţie de pe scenele muzicale, record pe care trupa l-a doborât de atunci de două ori, ultima dată in 1994, dar de atunci alţii le-au doborât recordul). Manowar deţine şi recordul pentru cel mai lung concert de muzică heavy metal (5 ore şi un minut au cântat într-un concert din Bulgaria, in anul 2008 - nu ştiu dacă acest record a fost doborât).
Mai sunt cunoscuţi şi pentru sloganul lor” Moarte metalului fals” (Death of false metal).
Sloganul “Death to flase metal” l-au folosit pentru a descrie muzica glam metal (subgen al muzicii heavy metal influenţat de glam rock-ul** anilor 1980, cunoscut şi ca hair sau pop metal), al trupelor din anii 1980. In contextul actual se poate referi la toate trupele care nu sunt de heavy metal.
₪₪₪
* Mainstream (tendinţă majoritară) reprezintă o aliniere a majorităţii unui grup sau a unor întregi societăţi umane la modele de comportament, de valori, de stil comune. O astfel de tendinţă se coagulează in timp, prin alinierea treptată a reprezentanţilor grupului / societăţii in discuţie, din diferite motive: experienţe empirice, analiză ştiinţifică raţională, educaţie, uneori doar mimetism.
** Glam rock (sau glitter rock) e un stil de muzică rock şi pop apărut in Marea Britanie la începutul anilor 1970, interpreţii aveau costumaţii, machiaj, coafuri extravagante care făceau ca muzicienii să pară androgini - stilul a fost legat de ideea rolurilor de gen, adică atitudini şi comportamente dominante pe care societatea le asociază cu oricare dintre sexe. Exemple: Alice Cooper, Kiss.
(informaţiile sunt culese de pe site-uri de profil)

12 comentarii:

  1. A fost trupa mea preferata in tinerete. Si vecinii au ajuns sa le stie toate piesele:). Era un fel de a te razvrati impotriva sistemului comunist si a lasilor din societate care taceau si inghiteau. Mai tarziu am avut un accident la coloana si avand mult timp liber am citit toata Biblia. Am continuat lupta, dar cu alte arme, inca nu am scapat de comunisti.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In tinerete nu am savurat cantecele lor, cum s-a intamplat mai tarziu; ii ascultam la unele petreceri - cand am auzit prima data heavy metal era pe la mijlocul anilor 1980 si-am facut ochii cat cepele cand am vazut cum danseaza fanii (de la niste unguri am aflat de trupa; ei mi-au adus si un poster cu Manowar - ungurii se bucurau de mult mai libertate in acel timp).
      Da, acest gen de muzica si imbracamintea "stil rock" au fost doua dintre modurile in care unii s-au impotrivit regimului; din pacate, mentalitatea de comunist nu s-a "disipat" in cazul la prea multi oameni.
      Si eu am citit Biblia - nu afirm ca am tinut minte totul, dar stiu unde sa gasesc anumite "idei", si ma minunez ca sunt oameni care merg la biserica si de trei ori pe saptamana (sau mai mult) dar nu au citit Biblia! :(
      Weekend frumos iti doresc, Robert!

      Ștergere
    2. Tatal meu mi-a spus ca a vazut pe unele strazi in Budapesta "niste tipi, asa cum iti place tie, cu creste":). Da, era diferit si asta ma mira.

      Ștergere
    3. Deh, presedintii Ungariei, Poloniei s.a. nu erau obsedati sa indobitoceasca cetatenii si sa plateasca datoria externa a tarilor lor.
      Erau "punk-isti" si in Ro, dar abordau stilul "in privat". La noi până si pletele lungi la barbati erau o problema.

      Ștergere
  2. Woow ce amintiri mi-ai adus! Therion ai ascultat?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, imi place trupa! Am cautat acum pe net, sa fiu sigura ca nu ma gandesc la altii. :) Cand i-am ascultat prima data - in 1991 (stiu sigur anul) - le zicea altfel (nu mai stiu acum) si nu prea mi-au placut deoarece abordasera stilul "death metal", care nu se numara intre genurile mele preferate. De cand cu stilul symphonic metal imi plac chiar mult (seamana, ca stil, cu Nightwish, care e una dintre favoritele mele din acest gen).

      Ștergere
    2. Parca vorbești de o alta era!...asa mult imi pare ca a trecut de atunci! Eu i-am descoperit prin 2003...

      Ștergere
    3. Aceeasi senzatie o am si eu cand ma gandesc la acea perioada. :)

      Ștergere
  3. Foarte interesant! Sunt informatii pe care le citesc pentru prima data. Nu am stiut despre Trupa Manowar si alel lor recorduri.
    Melodia pe care ne-ai propus-o saptamana aceastao simt perfect potrivita pentru coloana muzicala a unui film.
    Inca de la primele acorduri, muzica aceasta m-a luat pe aripile ei si m-a dus ... în sala de fitness ☺ Un perete enorm este pictat cu scene potrivite acestei melodii - ciudat ca am facut aceasta asociere ☺☺☺ Cu siguranta proprietarul clubului meu fitness este fan al acestui stil! Uite ca acum m-am luminat! ☺
    Heavy metal nu se numara între stilurile mele preferate însa ascult din când în când.
    Un weekend însorit sa ai, Diana draga. Pupici si îmbratisari, de la trio petru quattro <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) Nu sunt sigura ca proprietarul e fan heavy metal - poate ii place mitologia nordica si / sau filmele gen fantezie.
      Si eu m-am gandit la o coloana sonora pentru filme - am ascultat pe undeva fragmente asemanatoare ( =n-as putea spune daca din aceasta melodie).
      Nu ma dau nici eu in vant dupa heavy metal dar ascult cand am ocazia, in special balade.
      Multumesc, Carmen draga! Iti doresc duminica frumoasa in continuare! Imbratisari si pupici, cu drag, de la quattro pentru trio! <3 Un pupic in plus pentru boticut. <3

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.