2019-03-08

Ziua Internaţională a Femeii

Ziua Internaţională a Femeii este sărbătorită in data de 8 martie in aproape toate statele din lume. Tot in data de 8 martie este şi Ziua Naţiunilor Unite pentru Drepturile Femeilor şi Pacea Internaţională.
Când auzi/citeşti “pace internaţională” zâmbeşti strâmb. Această “campanie pentru pace” aduce unora destui bani. Îi vezi pe cei care promovează pacea - aflaţi pe culmi politice, de regulă - înconjuraţi de gărzi de corp înarmate. Să promovezi pacea, se pare, este ceva foarte periculos. Şi, cum să nu fie?! Doar se discută despre puterea cuvântului! Cine ştie câţi oameni vor fi influenţaţi şi vor refuza să mai pună mâna pe o armă pentru a ucide şi a risca să fie ucişi? Haida-de! N-o să se întâmple in veci aşa ceva; sunt - au fost şi vor fi - mulţimi de oameni care-şi vor vinde şi copii pentru bani. Cum să fie vreodată pace când multe state subdezvoltate au bogăţii naturale la care râvnesc “marile puteri”? Cum să fie vreodată pace când milioane de oameni sunt dependenţi de fel şi fel de droguri periculoase şi traficanţii nu ezită să ucidă pentru a-şi proteja producţia şi comerţul? Cum să fie pace când producătorii şi vânzătorii de armament ar falimenta dacă nu ar mai fi războaie? Pe scurt: haida-de! Pace internaţională nu va fi nicicând - şi nici n-a fost… de curând. Pace mondială (internaţionala) înseamnă că nu mai sunt războaie nicăieri in lume). Au fost şi vor fi.
Cu pacea mondială am lămurit-o. Cum o fi cu drepturile femeilor?
Încă mai sunt oameni care afirmă că femeia trebuie să fie supusă bărbatului; in mintea acestora, femeia e făcută să aibă grijă de soţul ei, de casă şi de copii. Trebuie să-şi asculte tatăl, fraţii, unchii soţul (după caz0, să nu le iasă din cuvânt şi să facă atâţia copii câţi… se întâmplă. Când nu-şi ascultă soţul, tatăl etc., aceştia sunt in drept s-o pună la punct - cu o plama, cu un pumn, aşa consideră unii.
Drepturile femeilor cuprind, între altele: dreptul la integritate şi autonomie fizică, dreptul de a nu fi supuse violenţei sexuale, dreptul la vot, dreptul de a deţine funcţii publice şi de a încheia contracte legale, drepturi egale in familie, dreptul la muncă, dreptul de reproducere, dreptul de a deţine proprietăţi, dreptul la educaţie.
Drepturile femeilor par a fi tratate oarecum separat din cauza prejudecăţilor istorice şi tradiţionale cum că femeile sunt inferioare bărbaţilor.

12 comentarii:

  1. La multi ani, Diana draga! Pupici si îmbratisari transmitem atât mamei cat si sorei. Sanatate si numai bine! Savurati fiecare zi <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumim, Carmen draga! <3 La multi ani!
      Imbratisari si pupici, cu drag! Sanatate, bucurii si impliniri va dorim, cu drag! Pupici! <3

      Ștergere
  2. La multi ani, Diana!! Multa sanatate si multa energie, multe bucurii cu familia alaturi si prieteni, asemenea! Iti multumesc pentru gandurile si urarile primite ce mi-au inseninat fruntea! Iti multumesc din suflet! Si te imbratisez cordial! Sa ai o primavara frumoasa, atat tu cat cei dragi! pupici <3<3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, la fel, Alexa draga!
      Cu placere. :)
      Sanatate iti doresc, tie si tuturor celor care iti sunt dragi! <3
      Primavara minunata sa aveti! <3 Te imbratisez cu drag! <3

      Ștergere
  3. La mulți ani, dragă Diana! 😊❤🌹

    RăspundețiȘtergere
  4. La multi ani! Multa inspiratie in a schimba lumea sa ai!

    RăspundețiȘtergere
  5. Mulți ani buni, cu sănătate și fericire zi de zi nu numai în cele speciale!🌷
    O duminică de nota zece!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti multumesc, Gina!
      La fel iti doresc si eu! Sanatate, viata lunga si buna, cu fericire si multe bucurii! <3
      Saptamana minunata!

      Ștergere
  6. Cred ca suntem foarte departe si de "pacea mondiala" dar si de drepturile femeilor ... Visam doar!
    Ziua femeii nu este chiar asa de "international" pe cat s-ar vrea ... aici de exemplu doar pe instagram a fost asa un pic sarbatorita ... de femei! Pe ziare ... niciun cuvant!
    Sa ai o saptamana noua cu spor si frumos! Pupici! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pacea mondiala este utopie. :( Femeile de prin toata lumea mai au sanse. :)
      Nici aici nu se mai sarbatoreste cum se facea candva - sa fie un semn de "resemnare"?
      Multumesc, Ella draga! Minunata sa fie si saptamana ta! Pupici! <3

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.