2019-03-11

La răscruce. Jocul cuvintelor (206)

Detectivul Bagdeseamă s-a întors la muzeu după întâlnirea cu necunoscutul care i-a oferit o carte de vizită cu scriere rondă, tipărită cu tuş de culoare roşie. Colegii lui mai erau acolo; unul dintre ei împrăştia un praf alb in zona unde fusese tabloul; căutau amprente şi alte eventuale urme lăsate de hoţ. S-a apropiat de detectivul care conducea ancheta şi i-a sugerat să caute tabloul in depozit. Acesta l-a măsurat de sus până jos şi a remarcat urmele de verde-iarbă de pe costumul alb; i-a oferit un zâmbet sarcastic şi l-a tratat cu spatele, preocupat de hârtiile dintr-un dosar pe care-l purta cu el. Bagdeseamă a ridicat din umeri şi a ieşit din muzeu. S-a dus acasă şi şi-a schimbat costumul pătat cu un altul, tot din ţesătura de in dar galben pai. A sunat la numărul de telefon tipărit pe cartea de vizită şi, înainte de a putea articula o silabă, vocea de la celălalt capăt - ca şi cum ştia exact cine sună - i-a dat întâlnire la ora nouă seara, in păduricea de la marginea oraşului. Mai erau două ore până atunci. Bagdeseamă s-a aşezat pe un fotoliu şi urmărea firele de praf care se jucau pe o rază de soare care pătrundea printre perdele. Nu-i era prea drag locul de muncă actual, dar se descurca încercând să se facă remarcat cât mai puţin.
Păduricea era pe o movilă şi mai multe poteci duceau într-acolo. A ales una la întâmplare şi urca încetişor, cu mâinile la spate. Posibil ca tânărul necunoscut să fie deja acolo şi să-l urmărească. Mai erau câteva minute până la ora stabilită. Detectivul a găsit un ciot de copac şi s-a aşezat, nu înainte de a întinde o batistă pe trunchiul înnegrit de mucegai.
Soarele n-a coborât sub linia orizontului dar la liziera păduricii s-a aprins un felinar electric - părea a fi singurul din zonă, lucind ca un far in ceaţă in concurenţă cu cea mai rămas din lumina zilei.
Când a trecut de ora nouă, detectivul a sunat la numărul scris pe bucata de carton primită. “Numărul apelat nu este alocat” - i-a zis o voce de femeie. Ar fi fost prea frumos să fie el cel care află o poveste deosebită şi, poate, prinde un hoţ de talie mondială, apoi îşi dă demisia din poliţie şi abandonează onorabil o profesie pe care n-a dorit.o. Privea in gol spre mica vale pe care cortina nopţii începea să o ascundă. Când a sunat telefonul a avut o tresărire de bucurie, dar vocea colegului l-a dezămăgit şi mai mult - era solicitat la şef, de dimineaţă, să spună de unde ştia că tabloul era in depozit. Probabil că şi-a sfârşit cariera de poliţist înainte de a o începe. A rămas aşezat pe buturuga înnegrită de mucegai, compunând in minte conţinutul demisiei pe care o va prezenta şefului. Se simţea ca in faţa unui zid de netrecut, dar avea mina unui om care tocmai a luat o hotărâre importantă - prima din viaţa lui.  

Exerciţiu de imaginaţie - Jocul celor 12 cuvinte, găzduit de Eddi.
Cele 12 cuvinte: ronda, zambet, far, culoare, imprastia, mina, drag, poteci, noua, raza , minute , posibil.

14 comentarii:

  1. Stimata doamna Agatha Chris ... pardon, Kundalini! LOL

    M-ai dat gata cu numele detectivului ... "Bagdeseamă"! Zau, esti originala si creativa pana în maduva oaselor ... Abia astept continuarea!

    Forever your fan! Pupici! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Ella draga! <3
      Agatha care sunt :)) a ramas fara inspiratie. M-am gandit ca ma opresc aici cu povestea lui Bagdeseama dar, poate, pana saptamana viitoare imi mai trece ceva prin minte. :)
      Zile senine iti doresc! Pupici, draga fan! <3

      Ștergere
  2. Povestea se complica, asa ca este perfect. Incepe sa se contureze palpitant. Poate ii vine o idee isteata pana la intalnirea cu sefu!

    Multumesc de poveste, Diana draga! Astept urmarea! :) Pupici si o seara placuta. Tot imi vine sa spun weekend placut, desi de abia a trecut...
    Ce ti-e si cu neuronii astia...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mi-ar placea sa o pot complica - sau s-o fac interesanta foarte - doar ca ideile sunt "pe loc repaus". :) Poate ca, totusi, ii vine o idee pana la intalnirea cu seful. :)

      Cu multa placere. Iti multumesc (si) pentru interes, Suzana draga!
      Mie nu-mi vine a crede ca suntem deja in luna martie! Tot am senzatia ca e februarie! Si de martisor am uitat, si cand am auzit ca imediat urmeaza Paştele iar m-am mirat!
      Seara frumoasa iti doresc sa ai si tu! Pupici! <3

      Ștergere
  3. inca o aventura a comisarului Bagdeseama... povestea mi s a derulat in fata ochilor ca un nou episod din serialul indragit si o saptamana intreaga asteptat.
    superba poveste tesuta pe baza cuvintelor, felicitari 🤗😍
    Pupici si imbratisari de la trio pentru quattro cu drag 😘😘😘😘💕

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. N-o sa ajunga comisar Bagdeseama - e prea lenes pentru asta. :) Poate doar cu "pile". :)
      Iti multumesc pentru compliment Carmen draga! Sper sa reusesc sa-l mai pastrez pe Bagdeseama. :)
      Seara minunata iti doresc sa ai! Imbratisari si pupici, cu drag, de la quattro pentru trio! <3

      Ștergere
  4. Esti un talent!Bine ai face sa scrii,sunt convinsa de reusita.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, pentru compliment si incurajare! :)
      Zile senine iti doresc!

      Ștergere
  5. Faină tare povestirea ta. Va avea și o continuare?
    Bagdeseamă al tău pare să aibă câte ceva din Poirot și Monk, cu deosebirea că nu prea îi place ceea ce face...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru apreciere, Dana draga!
      Ma gandesc la continuare, dar pana la acest moment nu mi-a venit o idee care sa nu fie chiar cliseu.
      Eee! :) N-are priceperea lor - pentru ca nu ma pricep eu sa i-o "ofer". :)

      Ștergere
  6. Pagina cu pagina faci de o carte :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Incepe sa-mi placa ideea, dar ideile interesante nu se prind de neuronul meu. :)

      Ștergere
  7. fain, ca de obicei, acest detectiv Bagdeseama. ii trebuie un pic de lipsa a simtului ridicolului ca sa devina un personaj hilar. sau ceva lecturi de stephen king, ca sa aiba curajul de a se avanta in necunoscut, tenebros, intunecos.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Haha! Da! Si mie mi-ar trebui ceva talent sa-l pot transforma intr-un personaj viu, interesant. :)

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.