2019-03-15

De ce Ziua îndrăgostiţilor

De ce Ziua Sfântului Valentin? De ce Ziua lui Dragobete? De ce nu?! Aşa cum e o zi a copilului, a ciocolatei etc. poate fi şi o zi a îndrăgostiţilor. Desigur, latura comercială este mai accentuată in cazul unor sărbători şi mai puţin accentuată in cazul altora. Ziua îndrăgostiţilor este una datorită căreia comercianţii au încasări mai mari; dar şi de ziua femeii cresc încasările, şi de ziua mărţişorului, şi de ziua copilului, şi de ziua mamei, şi de ziua tatălui, şi de Crăciun ş.a.m.d.. Să fie pragmatici cei care sunt împotriva sărbătorii, dacă nu se pot bucura pentru bucuria altora: încasările mai mari ale comercianţilor aduc la bugetul local (şi de stat) bani mai mulţi; bani mai mulţi la buget înseamnă ceva mai bine pentru comunitate.
Împotriva unei zile dedicate special îndrăgostiţilor se merge pe ideea că dragostea e (ar trebui să fie) sărbătorită in fiecare zi. Femeia, bărbatul, copilul n-ar trebui sărbătoriţi/cinstiţi in fiecare zi?! Se mai face o distincţie - care, din punctul meu de vedere, nu face cine ştie ce diferenţă: “îndrăgosteala” nu este iubire. Probabil că nu - e o stare de euforie care-l face pe îndrăgostit să simtă “fluturaşi” in stomac, e ca un foc care mistuie; iubirea e calmă, e răbdătoare, e ceva mai profund. Îndrăgosteala e primul pas spre iubire - se poate dezvolta ca iubire sau focul se poate stinge şi gata. Fie şi aşa. Şi atunci, de ce să nu existe şi o zi dedicată persoanelor îndrăgostite? In acel moment, in acea zi, doi oameni sunt îndrăgostiţi unul de celalalt şi simt că nu pot trăi unul fără celălalt - că viaţa îi poate contrazice mai tărziu e altă chestiune. In acel moment ei sunt îndrăgostiţi şi de “Ziua îndrăgostiţilor” sunt sărbătoriţi; se sărbătoresc între ei.
Ziua îndrăgostiţilor nu este o zi in care se sărbătoreşte iubirea, neapărat, ci o zi in care se sărbătoresc îndrăgostiţii - adică, oamenii care in acea zi simt că sunt îndrăgostiţi. Doi oameni îşi declară dragostea (şi) in această zi, alături de alte mii de oameni îndrăgostiţi. E ceva rău in asta?!
Cine doreşte să sărbătorească într-un mod deosebit e liber să o facă şi particip cu drag la astfel de sărbători (deşi nu sunt fan); cine doreşte să nu sărbătorească e liber să n-o facă, dar mi-ar plăcea să nu strice plăcerea celor care sărbătoresc (hm, nici nu prea cred că le strică plăcerea pentru că îndrăgostiţii n-au timp - şi nici nu prea pot - să privească mai departe de ei). Celor care sărbătoresc această zi le spun, cu drag, “Happy Valentine’s Day” sau “Dragobete fericit” - după caz; celor care nu sărbătoresc le urez de bine, cum fac atunci când îi întalnesc in oricare zi din an.

E vreo greşeală in raţionamentul meu privind Ziua îndrăgostiţilor? De ce aş “milita” / comenta / cârcoti împotriva unei sărbători de gen?
Îndrăznesc să fac o afirmaţie: cei care se laudă in ziua Sfântului Valentin şi/sau de Dragobete că au o viaţă plină de iubire şi nu au nevoie de astfel de zile pentru a-şi manifesta dragostea, pentru a o sărbători, şi vorbesc împotriva sărbătorii in sine şi/sau împotriva celor care sărbătoresc poate că ar trebui să se analizeze mai profund deoarece iubirea adevărată e generoasă, îi face pe oameni altruişti, mai buni. Un om bun, un altruist, nu poate (nu ştie!) să critice alegerile de acest gen ale altora. Părerea mea. Are cineva argumente contra? Argumente care ţin strict de iubirea care leagă doi oameni într-o relaţie amoroasa, fără referire la religie, comerţ şi mai ştiu eu ce. De ce e “greşit” o astfel de sărbătoare?

De ce am publicat tocmai azi acest text? Pentru că este Ziua somnului! Îndrăgostiţii se comportă, uneori, ca nişte somnambuli - şi sunt drăgălaşi. 
Să iubiţi, să fiţi iubiţi! Indiferent că sărbătoriţi sau nu.  
Ziua Iubirii este (ar trebui să fie) in fiecare zi.

13 comentarii:

  1. M-ai dat gata cu finalul! Mereu esti pusa pe surprize. Nu am intalnit carcotasi legat de aceasta zi. Si imi pare bine, recunosc! :)
    Diana draga, chiar merita spus ca 'ziua iubirii este in fiecare zi'!
    Asa sa fie la tine si la toata lumea, pentru ca numai asa sigur va fi mai frumos in jurul nostru! Pupici! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. N-o fac cu intentie! :))
      Ce bine ca nu i-ai intalnit! Am dat peste ei (sau au dat ei peste mine) si in "real" - cei din online nu stiu daca m-ar determina sa scriu un text de gen.
      Ce ne-am face fara iubire? Si eu imi doresc frumosul! si daca nu se poate altfel, macar in jurul meu sa fie. :) (sunt egoista!) :)
      Iti doresc sa ai o duminica frumoasa, Suzana draga! Pupici! <3

      Ștergere
  2. Nu știam de ce am dormit așa de profund, de obicei nu pre sunt eu prieten cu somnul..
    Mi-a plăcut mult cu ai pus problema cu sarbatoritul sau nesarbatoritul și chiar am ras la unele exprimări.. M-am regăsit si eu printre aceste randuri și cam așa gandesc și eu.. Păi atunci somn liniștit la toată lumea că doar nici hodina no omorât pe nimeni :))
    O Zii Bună îți Doresc !!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din motivul invocat si pana acum am scris "raspunsul" mai jos. :)
      Zi frumoasa iti doresc!

      Ștergere
  3. Eu consider ca fara sarbatori viata ar fi foarte seaca ... pustie... monotona! Daca vrei sau nu sa sarbatoresti pe Valentin sau îti este mai draga Baba Dochia, este alegerea ta, dar sa afirmi ca totul este "commercial" si nu serbezi este ... fara sens! Mie îmi plac sarbatorile ... ca le iau mai mult sau mai putin în serios asta este o alta poveste! De Sf, Valentin de exemplu ... I-am facut sotului clatite .... hahahaha ... si eu am primit o cicolata amaruie (de aia am voie cate putin!) Asa e ca am sarbatorit Sf. Valentin? :))
    Hai, somn usor si mai vorbim! :)
    Pupici o zi somnoroas... pardon! :)) O zi frumoasa! Pupici! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ar fi destul de monotona fara sarbatori, pentru ca putini si-ar lua "liber" sa se gandeasca doar la ei, la familie, fara a fi vorba de "muncesc pentru..." :) Sarbatorile sunt un fel de vacante scurte menite sa ne insenineze macar pentru un timp - cat ar fi de scurt acesta.
      La fel simt si eu: imi plac sarbatorile, dar nu as face cheltuieli exorbitante si nici n-as intra in depresie daca n-as putea sa "ma distrez" in locuri diferite de casa. :)
      Asa e! Ati sarbatorit frumos! Bune clatitele! :) Si ciocolata amaruie e buna, dar eu o prefer pe cea dulce pentru ca nu am (inca) :) interdictii si imi pare rau sa stiu ca nu ai voie, mai ales daca iti plac dulciurile - sanatatea, insa, primeaza, si iti doresc sa te bucuri de o cat mai buna sanatate, Ella draga! Si sa ai somn bun! :)
      Duminica frumoasa sa ai! Pupici! <3

      Ștergere
  4. Subscriu în totalitate, e exact ce simt şi ce gândesc eu.
    Cred că e mai degrabă ideea de a fi "cool", de a părea că nu faci parte din turmă şi de a critica orice. Am observat că e un trend dar e deja cam uzată placa aia cum că ne iubim în fiecare zi, nu ne trebuie o zi... deja e învechită şi se pare că alte argumente nu au. Dar na, au şi ei dreptul la părere, ce să mai zic.
    Ştii, în prima zi de şcoală, am scris despre o amintire legată de asta. După câteva ore, o dragă mie, pe care o citesc cu drag, a scris ceva-n genul că pfu, toată lumea scrie despre copiii lor la şcoală şi ăia care n-au cu ce se lăuda, că n-au copii, îşi scriu amintirile. Nici nu ai habar cât de tare m-a durut asta. M-a durut fizic la propriu, efectiv am simţit că mă sufoc. Pentru că aveam senzaţia că la mine se referă deşi mi-am impus să nu cred asta, mi-am zis că nu, nu are cum, cum ar putea face asta? Şi mi-am impus să cred că despre FB vorbeşte şi eu nu aveam FB pe vremea aia. Nu puteam înţelege, niciodată nu am avut discuţii nici măcar în contradictoriu şi refuzam să cred că intenţionat a făcut. Mă durea sufletul, nu ştiu cum să îţi spun. Şi am ales să cred că nu a citit la mine, că era scris articolul înainte, aşa cum mai fac şi eu, scriu dimineaţa la cafea şi pe urmă citesc ce s-a mai scris. Pe urmă am zis că poate e touşi sufocarea aia într-o zi în care e normal cumva să ne amintim. Că şi de copilărie ne e dor în fiecare zi, o preţuim şi o purtăm în suflet. Dar e imposibil ca de 1 iunie să nu apară la suprafaţă şi mai multe amintiri şi să fie serbată măcar aşa, vorbind despre ea.
    Şi atunci, dincolo de supărarea aia pe care am simţit-o, m-am gândit că aşa e cu fiecare astfel de zi: sunt unii care gustă sărbătoarea şi alţii care îi critică pe primii. E tot un mod de exprimare, numai ei ştiu ce e în spatele lui. Poate fi suferinţă şi atunci nu sunt de judecat. Prefer să văd lucrurile aşa, altfel aş fi tare dezamăgită şi m-ar afecta.
    Să ai o zi bună, Diana!
    Oare ziua somnului nu ar trebui sărbătorită prin somn? Zău. Eu tot la 6 m-am trezit :(

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ca bine ai observat! :) Uitasem faza "cool" de Gica contra. :) Cunosc o fata care facea misto, an de an, de cei care se pregateau sa sarbatoreasca de Sf Valentin si pac! "si-a facut" un prieten si anul urmator... sarbatorea Sf Valentin! E drept, oamenii isi pot schimba opiniile si nu e gresit sa faca asta. :)
      Iti inteleg masura dezamagirii, pentru ca a venit de la cineva drag. Cred ca nu exagerez deloc afirmand ca cei care se comporta astfel sunt saraci spiritual - foarte multi parinti traiesc prin copiii lor la un moment dat. Sa faci totul pentru copii si sa te lauzi cu realizarile lor e una (si e natural), dar sa traiesti prin ei si sa te lauzi ca ai copii e cu totul altceva. Avem sau nu copii putem sarbatori de Ziua copilului! Altfel de ce se tot bate moneda pe "copilul din noi"? :) As zice, totusi, ca ea nu s-a referit la tine, ci o fi vazut ceva pe undeva si-a dat cu băţul in balta crezand ca "atinge" pe cineva care are un cui impotriva ei sau pe care, cumva, pe ascuns sau nu, invidiaza. Copiii sunt minunea Lumii, se zice, fara ei specia nu s-ar mai perpetua, deci nasterea e ceva firesc, ceva ce fac majoritatea oamenilor - nu vad ca e ceva "de lauda" sa aiba oamenii copii, ci ceva natural.
      Da, cam asa e cu toate sarbatorile: exista oameni care mereu au ceva de comentat contra. Ceea ce nu inteleg este de ce o fac. Nu-ti place, nu sarbatoresti, si gata! Cred, insa, ca nefericirea / nemultumirea le da ghes sa spuna cu voce tare si se simt bucurosi, fiind siguri ca vor stirbi bucuria cuiva - chiar daca numai unuia! O fi egoism, o fi rautate?! Orice ar fi, cred ca trebuie compatimiti, pentru ca un om care se simte bine in viata lui nu critica viata / alegerile altora - daca poate fi de ajutor va fi, dar nu va critica.
      Iti multumesc pentru aceste randuri. Multe amintiri s-au descatusat citind ce ai scris - dadeau navala fel si fel de istorii pe care le credeam uitate, si de care am avut parte si direct si indirect. Ma gandesc sa scriu despre... sa afli (ca si cum n-ai sti!) :) cate specimene de oameni exista.
      Multumesc, Potecuta! Duminica frumoasa iti doresc!
      :)) Eu am avut parte de multe ore de somn, ceea ce, de regula, nu mi se intampla! O fi coincidenta, n-o fi... :)

      Ștergere
  5. Faină legătura între ziua indrăgostăților și cea a somnului.
    Oare când suntem îndrăgostiți dormim mai mult sau ...
    Am scris și eu câte ceva, mai în glumă, despre ”sărbătoarea” de azi, acum doi ani, parcă.
    Să-ți fie frumoasă ziua, Diana dragă!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) Nu stiu daca dormim mai mult, dar sigur dormim mai bine. :) Si-apoi, uneori ne comportam si ca somnambulii: avem o tinta fixa, nu vedem in stanga, nu vedem in dreapta! :)
      Multumesc, Dana draga! Duminica frumoasa iti doresc! <3

      Ștergere
  6. Pentru Rof Power Brickets:
    Ma bucur sa aflu ca si tu crezi cam la fel despre aceste sarbatori.
    Oho! Coincidenta sau nu, eu am dormit mai mult decat de obicei! :) Sa ne fie somnul bun, tuturor, si dragostea sa ne stapaneasca inimile!
    Multumesc. Duminica frumoasa iti doresc!

    **
    Rof Power Brickets a scris:
    "Nu știam de ce am dormit așa de profund, de obicei nu pre sunt eu prieten cu somnul..
    Mi-a plăcut mult cu ai pus problema cu sarbatoritul sau nesarbatoritul și chiar am ras la unele exprimări.. M-am regăsit si eu printre aceste randuri și cam așa gandesc și eu.. Păi atunci somn liniștit la toată lumea că doar nici hodina no omorât pe nimeni :))
    O Zii Bună îți Doresc !!!"

    RăspundețiȘtergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.