2019-03-11

Fragment de scrisoare. Seneca. Citate favorite

Pentru ce ne plângem de natură? Ea s-a purtat cu bunăvoinţă: e lungă viaţa, dacă ştii să o foloseşti. Altminteri, pe unul îl stăpâneşte o avariţie nesăţioasă; pe altul o hărnicie sârguincioasă in treburi de prisos; unul se îmbată cu vin, altul e amorţit de toropeală; pe un altul îl oboseşte ambiţia, depinzând mereu de părerile celorlalţi, pe altul patima nesăbuită a negoţului îl duce către toate pământurile şi toate mările, in speranţa de câştig; plăcerea armelor îi chinuie pe unii, întotdeauna ori preocupaţi să-i pună in primejdie pe alţii, ori neliniştiţi să nu fie ei puşi in primejdie; sunt unii pe care îi consumă, printr-o servitute de bunăvoie, o plecare in faţa superiorilor fără aşteptarea vreunei recunoştinţe; mulţi sunt ocupaţi fie să jinduiască la soarta altora, fie să se vaite de a lor; cei mai mulţi, care nu urmăresc nimic precis, sunt şovăielnici, inconstanţi şi nemulţumiţi de ei - ei sunt azvârliţi din cauza uşurătăţii lor spre planuri mereu noi; unii nu şi-au stabilit principii după care să se călăuzească pe drumul vieţii, ci soarta îi surprinde in timp ce lâncezesc şi cască - e atât de clar că aşa se întâmplă, încât nu pun la îndoială adevărul din cuvintele pe care cel mai de seamă dintre poeţi le-a rostit parcă într-un fel de oracol: “Partea din viaţă pe care o trăim cu adevărat este subţire”. Căci tot restul existenţei nu este viaţă, ci doar timp.

(Epistole către Lucilius, Seneca)
======================================================================
Postare pentru jocul Citate favorite găzduit de Zina şi pornit împreună cu Ella. Se pot alătura in joc toţi cei care doresc să împărtăşească ceea ce le-a atras atenţia într-o carte sau in altă parte, la un moment dat. Click&Comment Monday! e sloganul acestui joc.
======================================================================
Lucius Annaeus Seneca (Seneca sau Seneca cel Tânar, n. cca. 4 i.Hr – d. 65), filosof stoic roman. A fost exilat pe insula Corsica pentru adulter cu o nepoată a împăratului Claudius; după revenirea din exil a fost perceptor al împăratului Nero care, mai târziu, i-a cerut să se sinucidă, ceea ce Seneca a şi făcut: şi-a tăiat venele. Principalele sale scrieri etice sunt “Scrisori morale”, o utilizare timpurie a formei epistolare.
Lucilius cel Tânar (secolul I), e cunoscut in principal din scrierile lui Seneca, mai ales din “Scrisorile morale” care îi sunt adresate. La momentul in care Seneca scria epistolele Lucilius era procurator (şi, posibil, guvernator) al Siciliei in timpul domniei lui Nero. Pare să fi fost originar din regiunea Campania

14 comentarii:

  1. Deosebit de frumos şi profund. Ce păcat că nu prea conştientizăm asta.
    O zi frumoasă, Diana!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca multi constientizam, dar, cumva, ne lasam dusi de val. :)
      Multumesc, Potecuta! Zi frumoasa iti doresc sa ai si tu!

      Ștergere
  2. Astazi am mai învatat ceva ... Ne fiind pasionata de filozofie, desi numele de Seneca îmi era cunoscut, am mers pe Wiki sa aflu mai multe despre el. Ce viata a avut si acest om! Sa-ti ordone cineva sa-ti iei zilele îmi pare cutremurator! Acum sa "filozofez" un pic ... LOL
    Cum îti explici ca omenirea a avut filozofi, astronomi, chimisti ... etc si totusi a dormit aproape 2000 de ani? Ma refer la explozia tehnologiei ce a avut loc fix dupa ce sa terminat al doilea razboi mondial! Mai sa fie! In cativa ani a "descoperit" microcipul si uite unde am ajuns azi ... As fi curioasa sa aflu parerea ta despre aceasta "trezire"! :)
    Sa ai o saptamana frumoasa, draga mea! Am deschis geamul, dar a intrat o rafala puternica de vand! Chips! Unde e soarele? :)) Pupici! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Imi plac scrierile lui - am citit doar fragmente, gasite pe ici-colo - si le apreciez, pentru ca "le zice bine". :) Dupa ce am citit romanul "Claudius zeul" (de Robert Graves) l-am "vazut" pe Seneca in alta lumina - nu prea pare sa fi fost omul la care ne gandim cand citim ce a scris (ma gandesc ca autorul romanului a facut ceva cercetari mai serioase pentru afirmatiile de acolo) :)

      :) Mare parte din omenire a dormit si va dormi in continuare.
      La acest aspect nu m-am gandit serios - am citit unele teorii si o oarecare parere mi-am facut, dar nu e "batuta in cuie". :) Cercetatori si inventatori au fost si, poate, nu erau prea luati in seama dar dupa distrugerea ramasa in urma razboiului s-au pus pe scos din arhive fel si fel, plus ca "necesitatile" pentru razboi au determinat pe unii sa ceara celor capabili sa vina "cu idei" pentru una, pentru alta. Reconstructia care a urmat a "cerut" alte inventii. Aruncand o privire in istorie cred ca vedem "pasii" urmati de la inventarea telescopului (ca exemplu) si pana la telescopul de azi - aceasta evolutie a stiintei este destul de fireasca, cercetatorii preluand unii de la altii fel si fel de idei si inventii si dezvoltandu-le in continuare. Cred ca merita sa cercetam mai indeaproape aceasta evolute fulminanta a tehnologiei. Se zice ca exista si e functional perpetuum mobile, dar nu exista interes pentru a face publica inventia deoarece multi bogatasi ai lumii ar saraci in cativa ani daca nu-si schimba profilul afacerilor. :)

      Oh! :) Deci raza de soare n-a reusit sa se strecoare pe o aripa de vant. :) La noi au anuntat -2 grade Celsius la noapte si 5 pentru maine (nu prea pare a fi primavara). Vine el, si soarele! Stii cum sunt vedetele: se lasa asteptate, sa se simta dorite. :)
      Multumesc, Ella draga! Saptamana minunata iti doresc sa ai si tu! Pupici! <3

      Ștergere
  3. Un tablou al pasiunilor omenești demn de penelul lui Hieronymus Bosch! Ăștia suntem, asta e viața pe care o trăim...

    Sănătate și numai bine, dragă Diana!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Oh, da! :) Am citit acum despre H. Bosch. :) Unul descrie in cuvinte, celalalt in imagini - si cum o poza face cat o mie de cuvinte... castigator ar putea fi Bosch. :)

      Multumesc, la fel, Zina draga! Zile senine iti doresc!

      Ștergere
  4. E o analiza foarte detaliata a societatii romane. Eu mi-o imaginam ca fiind doar doua clase: cetatenii liberi si sclavi...
    Toate cele bune!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Se poate spune si asa, cand privim "la general" (si cam superficial) oamenii si viata. :)
      Liberi, in adevaratul sens al termenului sunt foarte-foarte putini; toti suntem dependenti de ceva, si dependenta limiteaza libertatea. :)
      Multumesc. Toate cele bune!

      Ștergere
  5. Este un citat remarcabil. E adevarat ca mi-a placut finalul mult de tot: '“Partea din viaţă pe care o trăim cu adevărat este subţire”. Căci tot restul existenţei nu este viaţă, ci doar timp.'
    Dar restul scrierii, in cateva randuri, cred ca surprinde esenta situatiilor omenesti. Este cu adevarat fabulos cum le-a prins!
    Multumesc, Diana draga! O saptamana excelenta sa fie la tine! Pupici! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Chiar ca a facut un "super-rezumat" a modurilor in care se manifesta oamenii. :)
      Imi place "concluzia", dar ma si intristeaza putin. :)
      Cu multa placere. :) Si eu iti multumesc, Suzana draga, si iti doresc sa ai si tu o saptamana excelenta! Pupici! <3

      Ștergere
  6. Frumos citat ai ales și l-ai completat cu date biografice.
    Zi minunată să ai, Diana dragă!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa de bine mi se pare ca descrie oamenii incat n-am putut rezista tentatiei de a "decupa" doar acest fragment. :)
      Multumesc, Dana draga! Zile minunate iti doresc sa ai si tu! :)

      Ștergere
  7. I think everything said made a bunch of sense.
    But, think on this, what if you added a little content?
    I am not suggesting your information is not good, however what if you added a title that grabbed people's attention?
    I mean "Fragment de scrisoare. Citate favorite" is
    kinda plain. You ought to look at Yahoo's front page and
    watch how they write article titles to grab people interested.
    You might add a related video or a related picture or two to get
    people excited about what you've written. Just my opinion, it would bring your posts
    a little livelier.

    RăspundețiȘtergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile scrise dupa trei zile de la data publicării articolului vor fi moderate. Multumesc pentru intelegere.