2019-03-25

Ziua Cucului. Buna Vestire. Blagoveştenia

Azi să nu munceşti prin casă pentru că e ziua cucului! mă întâmpină o vecină de dimineaţă, când plimbam câinele. Şi-apoi îmi spune “Bună dimineaţa!” M-a amuzat instantaneu şi, de curiozitate, am căutat (pe repede-înainte) să aflu ce-i cu ziua cucului. Ştiam - in adolescenţă - că atunci când cântă cucul află fetele şi băieţii când se vor căsători. Azi am aflat că trebuie să reciţi: “Cucule, voinicule, / câţi ani imi vei da / până mă voi mărita / însura?” N-a fost “nevoie” să recit pentru că nu-mi amintesc să fi auzit vreodată cucul cântând. Azi aflu că “zicerea” e valabilă numai in ziua de 25 martie. Deci: dacă pasărea va cânta după rostirea versurilor fata sau băiatul mai are un an până la căsătorie; dacă pasărea tace, căsătoria poate avea loc într-un timp mai scurt - şi dacă fata şi /sau băiatul nu au vârsta legală pentru căsătorie? Fetele vor tăia creanga pe care cucul a cântat şi o vor pune in scăldătoare, sperând ca băieţii să nu le ocolească - cam greu să afli craca pe care stătea cucul!
Cei necăsătoriți ascultă cântecul cucului pentru a afla când se căsătoresc – fiecare tril echivalează cu un an.
Cucul este unul dintre vestitorii primăverii şi, prin cântatul lui la date fixe marchează succesiunea echinocţiului de primăvară şi solstiţiului de vară. In preajma echinocţiului de primăvară sosesc rândunelele şi cucul începe a cânta. Prin cântecul lui, cucul mascul îşi marchează teritoriul.
Se spune că in Ziua cucului, la primul cântat al cocoşului trebuie să avem un ban in buzunar - se va înmulţi. Se mai spune că trebuie să aruncăm un bănuţ in direcţia din care se aude cântecul, să avem noroc tot anul. In cazul in care cântecul cucului ne surprinde posomorâţi şi / sau cu stomacul gol atunci lucrurile nu ne vor merge tocmai bine in anul respectiv - in astfel de cazuri se zice “te-a spurcat cucul”. Nu e bine să avem astfel de gânduri - pasărea e lăsată de Dumnezeu, nu face rău omului; sunt convinsă că-s mulţi oameni care au auzit, in copilărie, cucul cântând (sau nu l-au auzit) şi-au ajuns la bătrâneţe, şi-au avut parte de împliniri, de căsătorie şi de ce-or mai fi vrut ei.
Strămoşii erau de părere că de existenţa acestui vestitor al primăverii, cucul, sunt legate viaţa şi sporul de muncă al oamenilor, şi mai credeau că prevestea şi moartea; dacă era auzit pe neaşteptate cântecul său, in spatele unui om - acest om trebuia să cânte: "Cucu-n spate mi-a cântat/ şi moartea m-a săgetat!" Un alt obicei vechi spune că trebuie numărat de câte ori îşi cântă cucul numele, să află curioşii câţi ani mai au de trăit.
Nu ştiam că e Buna Vestire azi, dar ştiu că există această sărbătoare şi se referă la vestea dată de Arhanghelul Gavriil (Gabriel) Fecioarei Maria despre faptul că va naşte pe Fiul lui Dumnezeu. Pornind de la Ziua cucului am aflat că azi e sărbătoare mare. Dintre sărbătorile dedicate Maicii Domnului, Buna Vestire este prima confirmată in documente; la început nu avea o dată fixă.
Prin urmare, dacă tot am făcut o cercetare, am adunat aici unele obiceiuri, superstiţii legate de această zi.
Buna Vestire sau Blagoveștenia este una dintre cele patru mari sărbători închinate Maicii Domnului. E sărbătorită cu nouă luni înainte de Crăciun, momentul nașterii lui Isus. 
Superstiții despre vreme de Buna Vestire
Dacă timpul va fi frumos, tot anul va fi bun și frumoasă va fi vremea și de Paște. Dacă se află frunza verde, anul va fi cu belșug; dacă e ceață, primăvara va fi plăcută, călduroasă, cu puține zile mohorâte.
Tradiții șsuperstiții de Buna Vestire
De Buna Vestire oamenii nu au voie să se certe. Cearta se consideră a fi un păcat, iar cine-l săvârşeşte in această zi va avea necazuri tot anul. Cel care gustă peştele in această zi de sărbătoare se va simţi tot anul ca peştele in apă. Unii pescari consideră ca de aruncă mămăligă in apa, in Ziua cucului, vor muri peştii.
De Buna Vestire nu e bine să ieșim din casă flămânzi sau fără bani în buzunar.
In Transilvania şi Banat, la Blagoveştenie (termenul slav pentru Buna Vestire), se obişnuia purificarea spaţiilor, se efectuau acte de alungare a şerpilor de pe lângă casă, a insectelor şi a omizilor din livezi, prin afumarea cu tămâie şi cârpe arse a cladirilor, curţilor, oamenilor şi vitelor. Pentru alungarea spiritelor rele se produceau zgomote - in Transilvania se lega un clopoţel la picior, in Banat se loveau fiare. Se aprindeau focuri in grădini şi livezi, se scoteau din lăzi straiele şi ţesăturile pentru a fi aerisite. Pentru fertilitate, se stropeau rădăcinile prunilor cu ţuică, alţi pomi fructiferi erau “ameninţaţi” cu securea sau toporul că vor fi tăiaţi dacă nu dau rod bogat. In Maramureş, gospodarii adună de prin curte lucrurile care nu mai sunt de folos şi le dau foc - ritualul e numit “Noaptea Focurilor”, şi durează până la miezul nopţii şi chiar mai mult. In Moldova, Bucovina, ziua de Blagoveştenie era considerată neprielnică pentru rodul păsărilor, animalelor şi plantelor - nu se puneau cloştile, se credea că din ouăle ouate in această zi nu ies pui sau ar putea ieşi cu două capete sau cu patru picioare; nu se semăna porumb, se opreau morile de apă ş.a.. In vest, însă, pomii erau altoiţi.
Ciobanii se urcau pe stogurile de fân și amenințau iarna cu topoarele, crezând că în felul acesta primăvara va sosi mai repede.
Femeile aprindeau focuri în fața casei, punând alături de foc o cofiță cu apă pentru ca îngerii păzitori să vină să se încălzească și să-și potolească setea.
Se scoteau și stupii de la iernat - erau trecuți pe deasupra unui foc, pentru purificare, se afumau și se stropeau cu agheasmă pentru a fi încărcați de fertilitate și de fecunditate și pentru a fi apărați de luarea manei.
Am descoperit şi o legendă (pe romaniaregional.ro). Cucul mascul, se zice, a descoperit ce ştia tot satul: că-i e necredincioasă perechea. Supărat, o părăseşte şi-i spune să-l caute, să-l strige, între Blagoveştenie şi Sânziene - şi ei nu-i mai tace gura de la echinocţiul de primăvară până la solstiţiul de vară.
In cântecele de dor şi jale cucul simbolizează nefericirea, despărţirea, singurătatea.

14 comentarii:

  1. Ce de tradiții interesante. Și fiecare are „miezul” ei, izvorât din înțelepciunea populară, de-a lungul atâtor generații. E minunat să știm despre ele, dar cât vor mai fi transmise posterității, în aceste vremuri în care oamenii pun tot mai puțin accent pe tradiție, pe datini, pe identitate națională? Întreb și eu...
    Numai bine, dragă Diana și o zi binecuvântată! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Imi plac traditiile - si-mi place sa aflu si despre fel si fel de superstitii; traditiile vreau sa fie transmise mai departe (nu neaparat respectate, toate) dar superstitiile ar trebui lasate in trecut, cunoscute doar ca informatie, adica, fara "practica". :)
      Din pacate, cum cred ca ai onservat si tu, traditiile risca sa fie pierdute si, cu ele, ceva din identitatea nationala se pierde :( (globalizarea are avantajele ei, dar pierderea identitatii popoarelor nu cred ca se numara printre avantaje).
      Multumesc, la fel, Alex draga! Zile senine iti doresc! :)

      Ștergere
  2. Ce interesant... Si nimeni nu calculeaza cand se termina cele 9(noua) luni... Traditii romanesti: tradarea, minciuna, furtul, barfa, prostia... Avea dreptate Brancusi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) Exista serioase dispute cu privire la nasterea Fiului Domnului dar nu sunt sigura ca e foarte important - unii au nevoie de date fixe pentru a sarbatori ceva, altii sarbatoresc pur si simplu fiecare zi data de Dumnezeu.
      Brancusi (si Petre Tutea) :) au avut dreptate, dar indraznesc sa afirm ca doar partial (au generalizat, si nu e tocmai corect). :)

      Ștergere
  3. Ce bine te-ai documentat si faptul ca ai impartit cu noi merita toata admiratia. Traditii, sa speram, nepieritoare. Multumim. Numai bine! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru apreciere, Ina.
      Imi place sa scotocesc dupa traditii, si aflu lucruri noi, interesante (candva aveam timp si aflam de la batrani fel si fel de traditii, si era o placere sa ii ascult) - le notez pe ici-colo dar as minti sa spun ca le si tin minte pe toate. :)
      Cu multa placere. Multumesc. Zile senine iti doresc.

      Ștergere
  4. Cucu ... am venit si eu sa cant! Sau trebuie sa fluier?!! LOL
    Stiam eu ca poporul roman este superstitios dar uneori ma întreb daca nu cumva este si plin de fantezie ... :))
    In ceea ce priveste buna vestire tu scrii "Buna Vestire este prima confirmată in documente; la început nu avea o dată fixă" Pai logic ca nu avea o data fixa din moment ce Papa Iuliu I a fost cel care a stability data nasterii adica Craciunul ... Eu cand am citit chestia asta am ramas asa de dezamagita ... Nu exista absolut nicio dovada cu data exacta a nasterii cu atat mai putin a bunei vestiri ..
    Da, da ... sunt Toma necredinciosul!
    Si am mai avut un "soc" cu Mos Craciun ... am plans trei zile cand am aflat ca de fapt a fost inventat de "Coca-Cola" .... :((((
    O zi frumoasa, draga mea! Pupici! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bau...! :) Nu trebuie sa fluieri, dar daca vrei...! :)
      Fantezia nu e rea, cat timp nu pune in umbra realitatea. :) Oooo, daaaa, sunt multi superstitiosi chiar si azi, si e un pic ciudat cand, de ezxemplu, vad o avocata iesind din casa cu sare in buzunar sa nu stiu ce! :))
      Sigur ca nu exista dovezi certe, dar pentru cei care cred e un lucru bun sa stie o data fixa, sa se pregateasca sufleteste si trupeste. Asa se zice, ca Saturnaliile au fost sarbatorite - la inceput - in paralel (sa zic asa) cu Craciunul. Poate ca au "lucrat la datele calendaristice" unii si altii, dar asta nu inseamna ca nu e adevar in unele. Altfel spus: poate ca m-am nascut in luna cutare la data cutare, dar imi serbez ziua numai in cu totul alta data pentru ca... :) Ziua in care m-am nascut conteaza mai putin - conteaza ca exist. :)
      Mos Craciun a fost inventat de coca-cola?! Nu, nu, nu! Poate aia de acolo au profitat de Mos Craciun si si-au pormovat produsele! :))) Mos Craciun exista! Imi aduce bucurie si veselie in fiecare an! Eu am aflat foarte-foarte tarziu ca Mos Craciun...nu... stii tu... :)
      Multumesc, Ella draga! Seara frumoasa iti doresc! Pupici! <3
      P.S. Si eu sunt Toma necredinciosul, dar imi place tare mult sa ma joc. :)

      Ștergere
  5. El a fost crucificat primavara, cand evreii sarbatoreau Pastele. 3 ani si jumatate au trecut dupa ce a implinit 30 de ani. Asta inseamna ca s-a nascut la inceputul toamnei. Daca scazi 9 luni, vezi cand a fost instiintarea. Maria nu a nascut cu cezariana si nu a avut doica pentru copil, deci de ce i se mai spune fecioara? Cristos a avut frati si surori. Anatema e cine schimba adevarul.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Imi e cunoscuta discutia cu privire la data conceperii si data nasterii Fiului, dar poate ca nu conteaza foarte mult cand, exact, a fost conceput si s-a nascut, ci conteaza ca exista (pentru foarte, foarte multi oameni).
      Eeee! E numita astfel pentru ca in momentul conceptiei era "neatinsa". (da, e si pe aceasta tema o oarecare discutie) :)
      Nu te pot contrazice, dar care este adevarul? Cred ca respectarea (subliniat cu rosu cuvantul "respectarea") celor scrise in Biblie e mai mult decat suficient pentru oricine sa se considere crestin.

      Ștergere
  6. Foarte interesante sunt! De multe nici nu am auzit. Sigur, diferă toate de la o zonă la alta şi din păcate multe se pierd şi sunt uitate.
    Să ai o zi bună, Diana!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si eu am aflat multe "sapand pe net". Imi place sa aflu astfel de lucruri, si e, cumva, de mirare, cum acelasi fapt/act e considerat "de bine" intr-o zona si "de rau" in alta zona - e ca si cum s-ar anula efectele. :)
      Multumesc, Potecuta! Zile senine iti doresc!

      Ștergere
  7. La noi tot timpul vine cuculeţ cam de la sfârșitul acestei luni până pe la sfârșitul lunii aprilie cand începe să fie auzut tot mai rar, uneori cânta pe cate o prăjină la doar 10 metri și e atât de fain..
    Mulțumim de aceste culegeri de zicatori și tradiții pentru această perioadă.. Multe Salutari !!!

    RăspundețiȘtergere
  8. Minunat! Chiar nu-mi amintesc sa fi auzit un cuc in realitate! Pentru mine cred ca ar fi ca o minune sa-l vad atat de aproape si sa il aud! Numai la gandul ca s-ar putea intampla si simt cum se agita neuronul de bucurie! :)
    Cu ocazia textului pe care l-am scris am vazut poze cu aceasta pasare si mi-am dat seama ca uitasem total cum arata! Cu totul altfel decat imi aminteam din anii de scoala. :)
    Cu multa placere. Multumesc si eu, pentru imaginea pe care am avut ocazia s-o vad cu ochii mintii: cucul cantand. :)
    Zile senine iti doresc! Si multe bucurii!

    RăspundețiȘtergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.