2019-03-04

Propria voinţă sau liberul arbitru. Citate favorite

Conceptul de “liber arbitru” desemnează capacitatea fiinţei umane de a gândi, de a acţiona, de a alege potrivit propriei voinţe, şi nu sub imperiul fatalităţii, al unei voinţe care îl transcende (divinitate, legi naturale, legi ale istoriei), care să o condiţioneze şi să-i impună deciziile.
**
Sfantul Augustin (se spune) este primul teolog care s-a referit, in scris, la chestiunea liberului arbitru. El distinge între natura entităţilor neraţionale care îşi realizează pur şi simplu înclinaţiile fireşti şi fiinţele raţionale a căror natură are o dualitate, întrucât posedă nu numai o seamă de înclinaţii fireşti, ci şi capacitatea de a alege înclinaţiile pe care să le urmeze de cele pe care trebuie să le ţină in frâu. El foloseşte cuvântul “iubiri” pentru a descrie toate impulsurile umane care ne îndeamnă atât la acţiuni, cât şi la pasiuni, inclusiv acţiunile alese in mod liber. Numai o “iubire” împlinită ca urmare a unei alegeri libere poate fi lăudată ori ţinută de rău, iar viaţa virtuţii este cea prin care o persoană îşi poate aprecia şi ordona “iubirile” după valoarea lor adevărată. (Diane Collinson, "Mic dicţionar al filosofiei occidentale", Editura Nemira, Bucureşti, 1995, traducere de Andrei Bantaş). Astăzi se ştie: pentru cei care nu deţin capacitatea de a gândi matur şi raţional, liberul arbitru nu apare niciodată.
=======================================================================
Postare pentru jocul Citate favorite găzduit de Zina şi pornit împreună cu Ella. Se pot alătura in joc toţi cei care doresc să împărtăşească ceea ce le-a atras atenţia într-o carte sau in altă parte, la un moment dat. Click&Comment Monday! e sloganul acestui joc.
=======================================================================
Omul este capodopera creaţiei; dacă nu pentru alt motiv decât acesta, şi in ciuda dovezilor zdrobitoare pentru determinism, el crede că are voinţă liberă.
(Georg Christoph Lichtenberg, n. 01.07.1742-d. 24.02.1799, fizician şi umorist german).
**
Cred că există un mare potenţial de autonomie, dar trebuie să ne amintim că trăim într-o lume în care oamenii ar putea avea voinţă liberă, dar nu şi-au inventat circumstanţele.  (Thomas Carr Frank, n. 21 martie 1965, analist politic american, istoric şi jurnalist)
**
Prea există tendinţa de a atribui lui Dumnezeu relele pe care le face omul din proprie voinţă. (Agatha Christie)
**
Sunt de acord cu ideea că putem birui biologia prin proprie voinţă. (Richard Dawkins)
Conflictul interior este adesea dovada că nu sunteţi cu adevărat voi înşivă.
(Eldon Taylor, in "Gotcha! The Subordination of Free Will" - Te-am prins! Subordonarea voinţei libere)
**
Trebuie să credem in liberul arbitru, n-avem de ales.
(Isaac Bashevis Singer, n. 21.11.1902-d.24.07.1991, scriitor evreu american de limbă idiş, născut in Polonia; Premiul Nobel pentru Literatură in 1978)

32 de comentarii:

  1. Singer a spus-o scurt și la obiect. O frază de aur, cu un înțeles teribil. ☺

    Săptămână excelentă, dragă Diana!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa m-am gandit si eu, si-am scris-o la final, ca un fel de concluzie la toate cele de mai sus. :)

      Multumesc, Zina draga! Saptamana excelenta iti doresc sa ai si tu!

      Ștergere
  2. Depinde de stapanul pe care-l are, asa e campul de decizii "libere" pe care le are. Omul poate face orice, sa nu uitam ca: "Vă spun că, în ziua judecăţii, oamenii vor da socoteală de orice cuvânt nefolositor, pe care-l vor fi rostit." Matei 12:36
    Asa ca nu putem face chiar tot ce dorim: "Firea pofteste impotriva Duhului, iar Duhul impotriva firii"
    Numai bine!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Chiar si un om care-si spune ca e propriul stapan are vointa determinata de anumite cauze. Fiecare alegere pe care o facem e "de bunavoie" se bazeaza pe ceva = e determinata de ceva (de experienta, de anumite influente de moment etc.)
      Sigur ca nu putem face tot ce dorim! In ziua judecatii va fi complicat pentru toti, pentru ca ceea ce credem noi ca e folositor intr-un moment dat s-ar putea sa nu fie chiar asa.
      Multumesc, Robert. Zile senine iti doresc!

      Ștergere
  3. Pana si în citate Agatha are dreptate! :))
    Am avut probleme cu internetul ... a fost domain-ul sub atac de aseara! Ce oameni rai! Bah!

    Iti doresc o saptamana frumoasa si linistita, Diana draga! Pupici! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Desigur! Doar se numara printre titani. :)
      Pfuuu! Oare eu mi-as da seama de un astfel de atac? Apare vreun mesaj, ceva?

      Multumesc, Ella draga! Saptamana frumoasa si linistita iti doresc sa ai si tu! Pupici! <3

      Ștergere
    2. Nu stiu cat de pricopsit este router-ul tau, dar acolo se vede cand esti sub atac! Dar cel mai mare "symptom" este ca nu ai net ... adica ai dar nu raspunde niciun site! :)
      Zi faina! Pupici! <3

      Ștergere
    3. A-haaa! (exclam ca ala care nu se prinde la poanta unui banc). :)
      Nu stiu cum e cu router-ul... La noi e Internet pe cablu, la nivel de bloc (si pe fiecare scara).
      Multumesc, Ella. Pupici! <3

      Ștergere
  4. Bună Diana!
    Mi-a plăcut acest citat”Prea există tendinţa de a atribui lui Dumnezeu relele pe care le face omul din proprie voinţă. (Agatha Christie)”
    O săptămână frumoasă ca o primăvara îți doresc!
    Pupici cu drag și mulțumiri de vizită!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, Elena draga!
      Cam asa e de cand e de cand e lumea. Tot altii sunt vinovati, nu omul. :)
      Multumesc. Minunata sapramana iti doresc sa ai si tu, si senin in suflet!
      Imbratisari si pupici, cu drag!

      Ștergere
  5. Prea există tendinţa de a atribui lui Dumnezeu relele pe care le face omul din proprie voinţă. (Agatha Christie)
    Cât de adevărat! Și cât de enervant...dacă un bețiv moare (din cauza alcoolului și a altor vicii), ”așa a vrut Dumnezeu”! Ei nici chiar așa, că nu ar mai fi Dumnezeu dacă ar fi așa de răutăcios. Poate-așa a vrut cârciuma din sat!
    Excelente citate, ca de obicei.
    Îți doresc o săptămână superbă și o primăvară cât mai frumoasă! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cam acesta e motivul pentru care, in evul mediu, a inceput sa se discute de liber arbitru. Se intrebau unii de ce exista atatea rele pe Pamant daca Dumnezeu e bun; explicatia este ca omul e liber sa aleaga ce face: Eva a ales, apoi Adam a ales... :) si răul a venit pe pamant. Ce exemplu clar ai ales!
      Multumesc! Superba saptamana iti doresc sa ai si tu, si o minunata primavara! :)

      Ștergere
    2. Există liber arbitru. Suntem direct răspunzători pentru faptele noastre, pentru gândurile şi vorbele pe care le aruncăm. Chiar dacă ignorăm acest aspect, consecinţele ne vor ajunge din urmă. De fiecare dată!

      Ștergere
    3. Exista, teoretic, dar chiar e libera vointa?! Alegem fara constrangeri atunci cand alegem? Chiar nimic nu determina o alegere sau alta? Ca raspundem - mai devreme sau mai tarziu - pentru faptele, vorbele, gandurile noastre cred ca e un alt aspect. Faptul ca ne ajung consecintele nu exclude ideea ca vointa (alegerea libera) a fost, totusi, determinata.

      Ștergere
  6. Eu cred in liberul arbitru, dar dupa ce am citit cartea lui Eldon Taylor:
    'Marea inselatorie - subjugarea liberului arbitru'(comentariu pe coperta: "Sustinuta de informatii istorice si stiintifice de ultima ora, Marea inselatorie exploreaza numeroasele forte ce impiedica omenirea sa-si valorifice liberul arbitru') am inceput sa fiu si mai atenta informatiile din jurul meu. Nu ca ar conta prea mult, dar macar ma gandesc de doua ori... :D
    Interesanta si utila colectia. Dar pe primul loc pentru mine este:

    "Sunt de acord cu ideea că putem birui biologia prin proprie voinţă." (Richard Dawkins) E adevarat ca trebuie sa muncim mult pentru a intelege si aplica aceasta idee... :D Asta dupa ce, evident, credem ca se poate!
    Multumesc, Diana draga! Pupici si o saptamana excelenta, plina de alegeri in cunostinta deplina!<3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si mie imi place sa cred in liberul arbitru (vorba lui Isaac Singer) :) dar... toate alegerile pe care le facem - bune sau mai putin bune - au o cauza determinanta (pe care o constientizam mai mult sau mai putin), o cauza care, practic, ne "conduce" catre o alegere sau alta.
      Cred ca e de mare importanta sa ne gandim de doua ori cand ni se servesc unele informatii - asta incerc si eu sa fac, inclusiv atunci cand muncesc sa demontez anumite stiri false... flagrant, sau trunchiate, dar pe care unii le iau de bune si de intregi. :)

      Cred ca R.D. s-a referit la nivelul atins de siinta pentru ca unii au avut vointa (si creierul necesar) :) - omul a ajuns sa se reproduca si altfel decat "pe cale naturala".
      Pana la un punct, si eu cred ca putem birui biologia si fara "stiintele exacte".
      Cu placere, Suzana draga. Iti multumesc pentru (si) interes!
      Iti doresc sa ai si tu o saptamana minunata si alegerile pe care le faci sa se dovedeasca bune si pe termen foarte lung. :) Pupici! <3

      Ștergere
  7. Personal, consider toate citatele prezentate, perceptii subiective, relative, individuale, ce nu pot fi general valabile.
    Liberul arbitru tine de caracterul individual mostenit genetic si de nivelul formarii spatio-temporale al personalitatii fiecarui individ în parte.
    Par exemple, eu sunt liber sa fac ceea ce vreau, limitat doar de propria-mi constiinta, si nu exista pe Terra vre-o forta în masura sa-mi dicteze constiintei proprii.
    O saptamâna sublima, draga Diana !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Desigur ca sunt pareri subiective (mai mult sau mai putin). Totusi, liberul arbitru nu e tocmai liber. :)
      Cineva nu poate dicta constiintei, dar ceva o poate determina spre o anumita alegere?! De exemplu: in spate e vâlvătaia unui incendiu puternic, in faţă apa - trebuie sa sar in apa, altfel ard; nu stiu sa inot dar aleg - de buna voie = vointa libera - sa sar in apa (daca tot e sa mor aleg o moarte mai usoara). S-ar putea spune ca alegerea a fost tocmai libera? N-am fost, cumva, determinata sa fac alegerea de a sari in apa, pentru a avea macar o minima sansa de a mai trăi?
      Multumesc, Iosif! Iti doresc, cu drag, sa ai si tu o saptamana superba!

      Ștergere
  8. O lectura foarte interesanta, idei si teme pe care le putem dezvolta si despica nu în patru, ci în 8, în 16 sau mai stiu eu în câte bucatele :-) Mi-a placut teribil "Trebuie să credem in liberul arbitru, n-avem de ales." Este cea mai tare idee!
    O saptamana minunata sa ai Diana draga! pupici si îmbratisari de la trio, pentru quattro <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Imi face placere sa stiu ca ti-a placut! :)
      Oh, daaa! Cand e vorba despre filosofie in general se poate ajunge la polemica si firul se despica si se tot despica. Filosofia liberului arbitru imi place tare mult.
      Asa-mi zic si eu: N-avem de ales! :)
      Multumesc, Carmen draga! Saptamana frumoasa iti doresc si eu!
      Imbratisari si pupici, cu drag, de la quattro pentru trio! <3

      Ștergere
  9. Eu votez cu Agatha. Frumoase citate. Liberul arbitru o filozofie ntreaga... Numai bine. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Intr-adevar, o intreaga filosofie, o polemica inceputa prin evul mediu. :)
      Multumesc. Numai bine!

      Ștergere
  10. Tu alegi subiecte grele de la vreme, si eu tot de la o vreme fug de lucruri serioase :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) Cred ca nu e o alegere tocmai constienta (nu sunt inconstienta! cel putin asa cred) :)) Am dat, de curand, de "Trebuie sa credem in liberul arbitru, n-avem de ales" si asa mi-a venit ideea aici.

      Ștergere
  11. Îl citisem pe Sfântul Augustin de multă vreme, pentru că, ținând cont de natura lui teologică, el este considerat și un foarte mare filosof al tuturor timpurilor. Tot ce ai scris este nu numai relevant, dar și foarte uimitor. Și ar trebui să ne dea tuturor de gândit.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu ani in urma am citit despre el - si fragmente din unele scrieri ale lui - si m-a uimit filosofia lui, avand in vedere ca a fost teolog, in principal. Si-mi plac ideile lui. A fost un telolog cu "mintea deschisa". :)

      Ștergere
  12. Cum mă abonez pe site, am tot incercat și nu a mers, ce trebuie să activez.. De pe telefon, sau poate nu merge, Mulţumesc !!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. (eu va) Multumesc. :)
      Abonarea la blog se poate face daca apasati "butonul" pe care scrie "Urmariti" - sub acele imagini mici (poze) din dreapta, sub "rubrica" "Arhiva". Sau prim mail, la "Follow by Email" (in stanga, mai jos de imaginea cu pisica la tastatura). Alte metode eu nu stiu si nu stiu daca e diferit de pe telefonul mobil (nu prea ma pricep).
      *
      Sa stiti ca din 2 aprilie a.c. conturile G+ vor fi desfiintate (daca nu se razgandesc cei de la G intre timp) si comentariile scrise cu G+ se vor pierde de pe toate blogurile (sau vor deveni "anonime", cum s-a intamplat cu cele OpenID). :(
      Toate cele bune!

      Ștergere
    2. Am apăsat butonu ăla de jos unde scrie anunta-ma..
      Oricum așteptăm și dacă g+ se schimbă, nu-i bai.. O să intru cand citesc articole si o dau cu subsemnatul, si atunci cred că e ojay..
      Multumesc pentru raspuns !
      Noapte Bună !!!

      Ștergere
    3. Cred ca apasand acel buton veti primi instiintari pe email cand sunt adaugate comentarii la postarea unde ati scris.
      Va multumesc ca sunteti pe aici; mi-ar parea rau sa nu va mai "vad", deci e ok oricum veti veni. :)
      Cu placere. Imi pare rau ca nu prea ma pricep.
      Zi frumoasa!

      Ștergere
  13. Bine (le) zice Agatha Christie: facem multe rele cu buna stiinta...
    Sa ai bucurii!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cam asa e; si-apoi dam vina pe ceva, pe cineva. :)
      Multumesc, la fel!

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile scrise dupa trei zile de la data publicării articolului vor fi moderate. Multumesc pentru intelegere.