2019-03-17

Toţi bărbaţii sunt porci

Nu! Nu, nu, nu! E prostească această afirmaţie! Am ales acest titlu tocmai pentru că este şocantă afirmaţia, mai ales când o mamă o spune fiicei ei in vârstă de 5 ani (poate şase ani? poate patru? nu mai ştiu sigur).
S-a întâmplat pe la mijlocul anilor 1990, când am reîntâlnit o cunoştinţă din anii 1980, pe care nu o  mai întâlnisem de vreo zece ani. Se mutase cu chirie in blocul unde locuim şi ne-am întâlnit într-o alimentară. Mi-a făcut plăcere revederea pentru că ne-am înţeles bine la vremea când băteam aceleaşi drumuri. M-a invitat la o cafea. Ştiam că se măritase şi avea o fetiţă, dar atât. Am cumpărat un suc şi o cutie cu bomboane şi am urcat la ea. Fetiţa ei, o minune de copilă cu ochi aproape negri şi păr blond, ondulat. Soţul nu era acasă, dar îl cunoşteam, pentru că fusese coleg de şcoală cu o amică (îl cunoşteam e un fel de a spune pentru că nici nu ştiu dacă i-am ştiut vreodată numele de familie deşi ne învârteam in aceleaşi cercuri). Fetiţa părea tatăl ei in miniatură (doar culoarea părului diferea). Foarte volubilă, copila mi s-a cocoţat pe genunchi şi se juca cu brăţările mele. Două i-am făcut cadou ei, că prea îi plăceau. In fine… Din vorbă in vorbă, gazda a ajuns să-mi spună că s-a măritat doar pentru că a rămas gravidă şi nu-i place deloc deoarece soţul o lasă prea mult singură acasă pe motiv că are de lucru şi alte cele. Nu aveam ce comenta, pentru că nu era viaţa mea. Am întrebat-o doar dacă o loveşte. A negat şi părea sinceră - nici nu l-aş fi putut vedea pe soţul ei că e genul care loveşte femei, pentru că era foarte politicos, foarte atent cu femeile - un om fin şi timid - dar aparenţele pot înşela. Era foarte pornită împotriva soţului şi împotriva bărbaţilor in general. Şi zice copilei, la un moment dat:
- Cum sunt bărbaţii, iubito?
- Toţi babaţii porci - zice micuţa, râzând.
De mă lovea c-o sticlă-n cap şi nu cred că m-aş fi simţit aşa cum m-am simţit!
- O învăţ de mică! Să ştie că toţi bărbaţii sunt porci şi proşti şi trebuie să-şi bată joc de ei.
Dădeam din buze ca un peşte!
- Cum să faci aşa ceva?! Am zâmbit strâmb, încă sperând că glumeşte!
- Sunt porci! se enervează. De parcă tu n-ai şti!
- Nu, nu ştiu! Oameni şi oameni, doar atât! Faptul că tu ai întâlnit unii care ţi-au făcut, probabil, rău, nu înseamnă că toţi sunt ca cei întâlniţi de tine. Am întâlnit şi eu amărâţi, dar nu-i bag pe toţi in aceeaşi oală. Tata, de exemplu, nu e porc.
- Taică-meu e! M-a dat afară când am rămas gravidă!
- Îmi pare rău, dar asta nu îţi dă dreptul să afirmi că tatăl meu e porc, sau ca prietenul meu e porc, sau că unchii mei sunt porci!
- Eşti proastă! îmi zice.
- Aşa să fie - dau din umeri. Acum plec. Multă sănătate îţi doresc.
Am mai întâlnit-o prin cartier şi ne salutam cu răceală. Mă simţeam aiurea de câte ori o vedeam şi m-am bucurat foarte mult când s-au mutat. N-am mai auzit nimic de ea de atunci. 
Amintirea întâmplării s-a insinuat in mintea mea (alături de altele) după ce am citit rândurile scrise de Poteci de dor la o postare pe care am publicat-o zilele trecute.

(dialogul a fost mai lung, multe cuvinte au fost altele, dar esenţa este cea pe care, sper, am reuşit să o accentuez).

11 comentarii:

  1. Da, este asa de trist si penibil ...
    Am si eu un exemplar în familie ... ti-am mai scris despre ea "Matusa Clara"! :))) Pentru ca fiica ei nu avusese "noroc" în casnicie si era despartita de sot, pe cel mic îl învata ca tatal lui este un porc si noua sotie a acestuia o scrofita! Dezgustator! Acel copil traia între "ciocan si nicovala"! Ma bucur ca am rupt orice legatura cu ele ...
    Duminica placuta si o saptamana noua plina de realizari! Pupici! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vaaai! Sa "montezi" un copil impotriva parintilor sai (sau unuia dintre ei) este teribil de gresit! Sarmanul copil! :(
      (imi amintesc de matusa Clara si de "abilitatile" ei "deosebite"). Si eu m-as bucura sa iau distanta de astfel de oameni.
      Multumesc, Ella draga! Saptamana minunata iti doresc sa ai - sa reusesti tot ce-ti propui! Pupici! <3

      Ștergere
  2. Brrrr, nu vreau să mă gândesc. Am tresărit la început, încercam să-mi amintesc când am scris ceva asemănător, dar mi-am amintit de răspunsul tău în care spuneai că ţi-am trezit amintiri...
    Nu voi înţelege niciodată părinţii care în momente tensionate sau la divorţ îşi folosesc copiii pe post de armă. Am mai spus asta. Mi se pare că le produc o traumă irecuperabilă. Aici nu e doar asta, aici practic copilei i se inocula ideea asta că toţi bărbaţii sunt aşa şi pe dincolo. Mă întreb cum îşi vedea copila tatăl, cum a reuşit în timp să se apropie de un coleg de şcoală, de serviciu, de un posibil iubit... Foarte trist!
    Mulţumesc, Diana! Să ai o zi frumoasă!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, la acele randuri scrise de tine in comentariu ma refeream - am un sac cu fel si fel de povesti (pe care ar trebui sa-l "golesc" in scris) :)
      Nici eu nu-i pot intelege pe acei parinti la care te referi! Se cheama in instanta unul pe celalalt, se "balacaresc" unde se intalnesc, se ameninta cu "nu te las sa-ti mai vezi copilul"... Culmea! Fiecare (mama sau tata) se refera la micuti la modul: "copilul meu"! ca si cum n-ar fi "al lor"!
      Astfel de indoctrinari fac mult rau, pe termen lung. Crescand, multi copii inteleg cat de gresit au fost invatati, si reusesc sa depaseasca anumite idei inoculate in copilarie - dar nu toti au aceasta sansa. :(
      Cu placere, Potecuta draga! Multumesc! Zile senine iti doresc!

      Ștergere
  3. Din punctul meu de vedere, e clar că a fost spălată pe creier într-un mod greșit, a crescut cu trauma asta si probabil așa va rămâne.. Cu toții am întâlnit la un momendat oameni foarte răi, și oameni cu o bunătate extremă..Și în familie am rude foarte dubioase și rele, dar am și rude frați și surori de o bunatate rară.. Ca oameni normali nu putem caracteriza restul lumii după un om sau o natie dupa cativa oameni răi.. Cred că astfel de oameni ar trebui ajutați în masura in care se poate dacă nu e prea tarziu.. Seară Faină !!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din motivul pe care l-am tot mentionat, transcriu mai jos randurile si "raspunsul" meu. :)
      Seara frumoasa!

      Ștergere
  4. Si uite asa se programeaza mintea copiilor, care preiau idei ce le vor demola viata adulta sau ii vor inbolnavi. Sunt idei pe care cu niste timp in urma nu le aveam, dar din niste citiri mai aparte, am inceput sa le cred. Desi sunt mai multe titluri, iti spun doar unul, pentru ca mi s-a parut chiar special: "Iubeste-ti boala - secretele subconstientului- de Valeri Sinelvikov'. ( multe boli in faza adulta sunt datorate unor situatii asemanatoare cu cea prezentata de tine, dar nu numai. E foarte interesanta. Daca parintii si-ar da seama cat rau le fac propriilor copii...
    O amintire neplacuta,intr-adevar...

    Numai bine si luminos, draga Diana! Si sa fii inconjurata doar de oameni care iti plac! Pupici! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt tare uimita cand aflu astfel de "tampenii"! Cand vin din partea unor parinti, mai ales. E ca si cum nu si-ar iubi copilul, ca si cum, prin el, ar vrea sa se razbune pe cine stie cine sau sa-si traiasca "visurile" prin copil...
      Copiii mici sunt ca niste bureti pentru informatii - pana ajung sa stie cum e realitatea sunt deja "programati", din pacate. E o realitate! A fost si va fi, doar ca azi se fac cercetari pe tema.
      Suna interesanta titlul (nu am auzit de V.S., sau poate nu am fost atenta). Am citit articole pe teme de genul "boala e ceea ce gandim, simtim etc." De exemplu: cei care au bataturi :) sunt oameni inchistati, oameni care vor sa controleze totul si pentru ca nu pot se "abrutizeaza". (e primul exemplu ce mi-a venit in minte, pentru ca ma distreaza ideea de batatura - sper sa nu aflu si ce inseamna cu adevarat sa am o batatura!!!) :)))
      Nu-si dau seama de raul pe care-l fac, sau nu le pasa!

      Multumesc, Suzana draga! Zile senine iti doresc sa ai si tu! Pupici! <3
      Ma straduiesc! :) Adevarul este ca cei mai multi oameni imi plac! Cred ca am ceva la cap! :)) Imi trebuie mult - sau ceva extrem de serios - sa nu-mi mai placa cineva, sa nu-i gasesc calitati etc. Ma intristeaza multi dar nu ma pot supara in adevaratul sens al cuvantului decat rar (cum a fost in cazul acelei tipe) - constat, poate carcotesc, dar tot dragi imi sunt (pana la un punct) :)

      Ștergere
  5. Cat de trist...câta risipa de omenie...

    RăspundețiȘtergere
  6. Pentru Rof Power Brickets
    Sper sa se numere printre acei copii care reusesc sa inteleaga ca au fost invatati gresit. Astfel de inoculari sunt daunatoare si sunt de foarte mare mirare! Asa ajung unii oameni sa fie numiti rai, ca si cum ar fi vina lor ca au fost educati gresit sau n-au fost educati deloc sau nu au fost iubiti. Nimeni nu se naste rau (daca nu se naste cu vreun "defect" la creier - si e sau ar trebui sa fie numit bolnav), dar poate deveni. Cand in apropierea lor nu e cineva care sa le acorde o sansa, sa ii ajute sa vada lucrurile, viata si altfel nu au sansa unui ajutor – majoritatea oamenilor sunt obisnuiti sa eticheteze, si nu-i intereseaza sa vada dincolo de etichete.
    E foarte interesant cum in aceeasi familie, doi copii, crescand, devin foarte diferiti - unul devine un intelectual celalalt un derbedeu (e un exemplu clasic in criminologie, cu privire la influenta familiei asupra copiilor).
    Bineintels ca e total gresit sa judecam o familie, un popor etc. doar dupa cateva "specimene" - din pacate, sunt multi care judeca padurea dupa un pom uscat.
    Multumesc! Zile senine!
    **
    Pentru a nu pierde randurile, transcriu mai jos textul.
    Rof Power Brickets a scris:
    "Din punctul meu de vedere, e clar că a fost spălată pe creier într-un mod greșit, a crescut cu trauma asta si probabil așa va rămâne.. Cu toții am întâlnit la un momendat oameni foarte răi, și oameni cu o bunătate extremă..Și în familie am rude foarte dubioase și rele, dar am și rude frați și surori de o bunatate rară.. Ca oameni normali nu putem caracteriza restul lumii după un om sau o natie dupa cativa oameni răi.. Cred că astfel de oameni ar trebui ajutați în masura in care se poate dacă nu e prea tarziu.. Seară Faină !!!"

    RăspundețiȘtergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.