2019-03-03

Capătul firului. Jocul cuvintelor (205)

Detectivul privi la ceas. Trecuse de ora prânzului şi soarele dogorea. Urmărea pe cel considerat de el a fi hoţul care a furat de la muzeu un desen cu o pisică, sau era unul dintre complici. Nu-şi dorise să fie detectiv, dar era tradiţie de familie şi n-a vrut să-şi dezamăgească părinţii. Şi de-ar vedea desenul, n-ar şti să spună dacă e original sau fals.
In costumul lui uşor, alb, din pânză de in, se simţea destul de bine, dar nu i se părea că se potriveşte printre turişti, aşa cum nici tănărul pe care îl urmărea nu se potrivea. Considera că nici între detectivi nu se potriveşte dar evita să se gândească prea serios. Era departe de muzeul unde se petrecuse furtul şi, probabil, ar fi trebuit să rămână pe aproape, să mai caute şi alţi potenţiali martori, dar era convins că a prins un fir care să-l ducă mai aproape de hoţ, sau de hoţi. O pasăre şi-a luat zborul de pe trotuarul din piatră cubică trecând razant pe lângă obrazul lui şi speriindu-l. Tânărul cu mapa tocmai cotise după o casă aflată in renovare. A grăbit pasul şi… a ajuns la marginea unei pajişti amenajata pentru picnic - ca un luminiş in mijlocul pădurii de clădiri care era oraşul - şi unde o mulţime multicoloră se distra. O voce îi striga in creier că nu-l va regăsi pe cel căutat. Nedumerit de locul acela, se răsucea in jurul propriei axe. A pornit prin mulţimea pestriţă, răsucindu-şi capul in toate direcţiile. Atmosfera veselă, plină de iubire, nu-l impresiona deloc. Nu mai avea răbdare şi îi era sete. N-a văzut micuţa cascadă-décor plasată aiurea - in opinia lui - şi s-a dat de-a berbeleacul prin iarbă, murdărindu-şi cu verde crud costumul alb. De la firul ierbii a văzut o pereche de pantofi sport care se apropiau. Cine îi purta părea a fi un risipitor sau un om foarte bogat. Pantofii s-au oprit la un lat de palmă de faţa lui, aşa că a ridicat puţin capul - îşi simţea gâtul cam înţepenit şi o gleznă îi pulsa - ştia că şi-a luxat-o, in cel mai bun caz. A reuşit să se ridice in capul oaselor. Pe buzele tânărului care-l privea de la o înălţime de circa 180 de centimetri a văzut un zâmbet ironic. Şi el ar fi zâmbit ironic dacă s-ar fi putut vedea.
- Vă las o carte de vizită - zise tânărul. Sunaţi-mă, vă rog, când veţi fi mai bine şi păstraţi discreţia cu privire la întâlnirea noastră. Desenul e in depozitul muzeului.
Şezând in fund lângă cascada decorativa, pe iarba verde, înconjurat de o mulţime indiferentă, detectivul Bagdeseamă privea tălpile celui care se îndepărta in pas de plimbare.



Exerciţiu de imaginaţie - Jocul celor 12 cuvinte, găzduit de Eddi.
Cele 12 cuvinte: ceas, zimbet, nedumerit, pasare, carte, iubire, risipitor, voce, alb, luminiş, cascadă, rabdare.

18 comentarii:

  1. Ah, iar ai scris asa de "condensate", dar asa de frumos, Agata mea draga! :)
    Poate ca asta este farmecul tau, sa ne lasi pe noi sa visam mai departe!
    Foarte frumoasa descrierea, cu lux de amanunte ... aproape ca simteai mirosul ierbii! :)
    Pupici pentru "Agata", scriitoarea mea preferata! :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru compliment, Ella draga!
      "Agata" sau "A! Gata!"? :))
      Aici e partea a 3-a; am incercat sa fie logica (vorba sa fie!) si fara a fi citite celelalte parti (jocul cuvintelor 203: La muzeu, si 204: Pe fir) La prima postare tu ai pomenit de Agatha si Suzana de Maigret asa ca... m-am jucat (nu le ajung Agathei C. Si lui G. Simenon nici la inaltimea gleznei; dar ce conteaza, daca ma amuz? Ma descurc ca "Agata"). :))
      Ma distram asa de bine la faza cu iarba incat o lungisem cam prea mult, asa ca am scurtat-o.
      Pupici, draga mea fana! :)) <3

      Ștergere
    2. Ai dreptate, trebuia sa scriu cu "th", dar sunt un pic obosita! Este furtuna afara si asa este si la mine în cap ... uragan!
      Ceea ce pot sa completez este: "Ai gata, mai scrie!" :))
      A ta fana! :)) <3

      Ștergere
    3. Si cand esti obosita faci poante faine! Ca-m râs cand am citit Agata. :))
      Uuu! Furtuna! Sper sa nu fie foarte nabadaioasa!
      Multumesc! :) Pupici! <3

      Ștergere
  2. Creativa noastră Diana lovește din nou!

    RăspundețiȘtergere
  3. imi place mult povestea detectivului Bagdeseamă :-) cât de frumos ai impletit cuvintele si tema!
    ce expresie frumoasa "un luminiş in mijlocul pădurii de clădiri " ...da, asa sunt parcurile din metropole. Parcurile sunt atât de necesare, ele sunt plamanii oraselor.
    Parca l-am vazut pe detectivul în costum alb din in, impiedicându-se si lungindu-se pe iraba... Am observat totul, ca si cand as fi fost martorul urmaririi, nu mi-a scapat nici zambetul ironic al tanarului pe cand ii intindea cartea de vizita!
    Felicitari Diana draga. Te-ai intrecut din nou!
    O seara placuta, draga mea. Pupici si îmbratisari de la trio pentru quattro <3 cu drag

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Carmen draga! <3
      De cate ori ma gandesc la un parc imi vine in minte Central Park din New York - cred ca asa mi-a venit ideea de a asocia cladirilor cuvantul "luminis". :) Zic "cred" pentru ca nu a fost ceva... constient, ci doar mi s-a parut ca se potriveste - altfel nu as fi stiut cum sa plasez cuvantul in text.
      Multumesc! Seara frumoasa iti doresc sa ai si tu! De fapt, Noapte buna! (imediat) :) Saptamana usoara si frumoasa iti doresc!
      Imbratisari si pupici, cu drag, de la quattro pentru trio! <3

      Ștergere
  4. Daaa! Simpatic foc textul. Povestea prinde contur usor-repede!
    iar detectivul ar trebui sa fie mai cu bagare de seama! :D
    Numai bine si vesel, Diana draga! Pupici! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru compliment, draga Suzana! Am raspuns la "provocari". :) Mi-a placut sa ma joc.
      Nicio sansa! Probabil ca nu degeaba se numeste "Bagdeseama". :)
      Multumesc, la fel! Zile senine, cu veselie, iti doresc! Pupici! <3

      Ștergere
  5. Imi place cum scrii de nu-ti poti imagina! Preferata mea!

    RăspundețiȘtergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.