2019-03-06

Şamponul care a spălat prietenia

Sunt multe moduri in care poate fi pus punct unei prietenii - sau a ceea ce credeai că este o prietenie. Un mod banal am cunoscut de curând, in micul cerc in care mă învârt. Una dintre fete, prietenă la cataramă - din adolescenţă - cu o alta, a plecat să muncească in străinătate. De Crăciun, a revenit in ţară, să-şi vadă familia, să-şi întâlnească prietenii şi amicii. A adus pentru fiecare câte ceva - mărunţişuri fără valoare materială dar oferite cu drag. Celei mai bune prietene i-a oferit, între altele, un şampon special pentru sensibilitatea scalpului - şi-a permis să-i ofere şampon pentru că erau foarte bune prietene. Ce-a făcut prietena?! S-a simţit jignită şi şi-a arătat nemulţumirea cu voce tare, afirmând că nu era nevoie să care pentru ea ceva ce şi-ar fi putut cumpăra singură aici, pentru că, deşi nu munceşte in străinătate, nu e o sărăntoacă ce nu-şi poate permite un şampon scump, iar dacă s-a bucurat şi a fost entuziasmată mereu de toate fleacurile care i-au fost oferite nu a fost pentru că nu şi le-ar putea permite, ci pentru că veneau de la o persoană dragă, dar şamponul a fost capacul care a dat fiertura-n foc. S-a ridicat şi a plecat, fără pachet, lăsându-şi prietena in lacrimi. Printre sughiţuri, aceasta încerca să ne explice că nu a vrut să ne jignească oferindu-ne acele lucruri, că şi-ar fi putut permite să cumpere ceva mai costisitor dar s-a gândit să nu ne… jignească!
Ce să-i spui fetei?! Cum să o consolezi pentru acel gest de neînţeles al prietenei ei? Cât de greu era pentru aceea care a refuzat darul să înţeleagă că nu avusese cineva intenţia să o jignească? Cred că fiecare om din lume se bucură atunci când primeşte orice dar oferit cu sinceritate de la cineva drag (sau chiar mai puţin drag), şi nu se bucură pentru că a primit ceva ce nu şi-ar putea cumpăra singur, ci pentru gestul celor care oferă. E drept, unii interpreteaza bucuria greşit, crezând că cei care nu au plecat să muncească in străinătate sunt atât de săraci încât nu-şi pot permite un anume fleac (sau chiar ceva de mare valoare) - şi nu se gândesc deloc că acei oameni poate că n-au vrut să aibă acel ceva, dar se bucură pentru că vine de la cineva care s-a gândit la ei când l-a cumpărat. Aici, însă, nu era despre acel gen de oameni, ci despre unii care se cunoşteau bine (sau ar fi trebuit să se cunoască bine, dar vorba aceea: nu putem cunoaşte, cu adevărat, pe cineva).
Uite-aşa, o prietenie de aproape patruzeci de ani s-a desfăcut într-o clipă. Poate că se vor împăca - prietenii se mai ceartă.
Acum, cealaltă încearcă să se justifice, şi ne spune că n-ar fi fost vreo problemă dacă darul nu ar fi fost oferit public (adică, in casa la cineva, unde ne-am întâlnit cu toţii pentru că cea venită din străinătate nu avea timp să se întâlnească separat cu fiecare). Aş zice că ar fi trebuit să ne cunoască, dupa atâţia ani, şi să nu ne considere “public”, pentru că nimănui nu i-ar fi trecut prin cap că ea nu şi-ar putea permite un şampon. In plus, toţi cei aflaţi acolo ştiam că are probleme cu scalpul, pentru că nu făcuse un secret din asta. Adevărul este că nu înţeleg reacţia celei care a primit şamponul. 

21 de comentarii:

  1. Uite, de aia nu vin eu în tara! Hahahaha... LOL
    Sincera sa fiu nici eu nu înteleg reactia celei care a primit samponul! Eu una ma bucur mereu de toate minunile care le primesc cadou. O data de ziua mea, pe vremea cand fumam am primit un pachet de tutun ... Da, ma scutit de 5 guldeni (atat costa un pachet pe vremea aia)
    Sa ma simt jignita? De ce, asta a fost placerea omului sa-mi ofere acel pachet de tutun!
    Poate se vor împaca! Cine stie!
    Iti doresc zile senine alaturi de prieteni dragi!
    Pupici! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :))) Dada! :)
      Si eu ma bucur cand primesc cate ceva - doar faptul ca a impachetat cineva acel obiect gandindu-se la mine inseamna ceva.
      Am primit si eu cadou pachete de tigari, dar m-am bucurat. Se zice ca fumatorilor nu trebuie sa le faci cadou tigari - dar daca stii ce fumeaza, de ce nu?! :) Vorba ta: le "economisim" bani. :)
      Ma gandesc ca se vor impaca, sunt prea multi ani in urma lor pentru a strica astfel o relatie, dar... cine stie?
      Multumesc, Ella draga! La fel iti doresc si eu tie: zile senine alaturi de prieteni dragi! Pupici!

      Ștergere
  2. Ciudată tare reacţia, mai ales că e vorba de o prietenie care durează de ani şi ani. Nu poate fi oare vorba de un soi de frustrare sau un sentiment de inferioritate pe care singură l-a cultivat? Că altfel nu-mi pot explica.
    E vorba, cum ai spus, de un gest, de ceva oferit cu drag şi iată, a fost special pentru ea, ştiind despre problema ei. Adică e clar că tipa venită nu a luat ceva la nimereală de pe un raft sau din casă, să scape şi să-i dea ceva total inutil.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Primul meu gand a fost "invidia", pentru ca cea care a refuzat darul are - din ce am inteles - o situatie materiala buna de cand e ea, iar cea care munceste in strainatate mai putin, pana sa plece. E doar un gand, insa.
      Si ma mai gandesc la un aspect pentru care nu ar fi trebuit sa se supere: produsele cumparate din statele vestice sunt superioare calitativ celor pe care le gasim aici, chiar cand e vorba despre aceeasi marca (stiu din experienta proprie).
      Fiecare stie ce e in sufletul lui, in mintea lui, dar pe mine m-a lasat "masca". Nu e ca n-am mai auzit oameni care criticau/comentau unele daruri primite, dar sa faca cineva asa ceva de faţă cu cel care i-a adus darul (si amicii comuni) nu-mi amintesc sa mai fi intalnit.

      Ștergere
  3. Superficiala prietena. Pe mine m-a nvtat diriga din liceu, doamna Neder, ca nu se fac cadouri intimitati unor necunoscuti, pare'mi-se ca primise un dres de la un parinte si de acolo ''invatuL''. Pe vremea aceea un dres era o avere, dar se pare ca nu avea trecere oricum, oriunde. In cazul prietenei sunt nuante. Eu n-o sa ridic piatra. Numai bine!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Se poate spune si asa.
      Asa am invatat si eu - am citit intr-o carte de "bune maniere". :)
      Pe vremea aceea n-ar fi trebuit sa se supere. :)) Eram in liceu - stiam ca nu se fac daruri gen deodorante, sapunuri etc. :) - dar pentru ca nu prea se gaseau, si noua ne erau aduse (contra cost, desigur) de prin alte state ofeream cadouri de gen si toata lumea se bucura. :)
      Nici eu nu ridica piatra! Doar m-a uimit gestul si ma intreb daca e un gest "izolat" - pentru mine a fost prima experienta de gen si m-am simtit tare aiurea sa fiu martora la asa ceva.

      Ștergere
  4. Samponul nu poate fi un motiv, ci un pretext.

    RăspundețiȘtergere
  5. Cel mai bine e sa oferi ceva simbolic sau o cafea de-a lor buna.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In general, da, dar cand e vorba despre prietenii stranse ma gandesc ca poate fi si altfel.

      Ștergere
  6. O întâmplare neplăcută. Și un final și mai trist. Când vine vorba de prieteni vechi, chiar și greșelile sunt mai ușor de trecut cu vederea. Dar aici nici măcar nu era vorba de o greșeală. Vorba ta, după ce a trâmbițat problemele cu scalpul, șamponul potrivit pentru această problemă ar fi trebuit să o încânte! Dar așa sunt oamenii suciți... Până la urmă, un cadou, rămâne cadou, indiferent cât de inspirat este sau nu. Două lucruri îmi vin în minte, la aniversarea de 14 ani, colegii pe care i-am invitat la mine, au avut neinspirația ca toți să îmi cumpere aceeași carte de Poezii de Șt.O.Iosif! Am avut-o în multe exemplare! Dar nu m-am supărat. Iar altă dată, am primit cadou de la cel mai vechi prieten un... mop cu găleată cu pedală, pentru stoarcere! Sigur că nu sărit în sus de încântare (mă gândeam că ăsta vrea să mă pună la treabă prin casă... cu mopul! Nu că n-aș da cu mopul, pentru că dau), dar a fost un dar oferit din toată inima. Când aud pe cineva comentând cu nemulțumire la adresa darurilor primite, aproape că decid să nu mai fac vreudată un cadou acelei persoane.
    Numai bine, dragă Diana și zile minunate, la început de primăvară!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ca martor la scena m-am simtit tare aiurea! Poate ca cele doua vor reusi sa depaseasca aceasta "neintelegere" - prea sunt multi ani in care s-au considerat prietene (daca chiar au fost nu se poate sa nu ramana, desi, cred, o umbra va plana mereu intre ele).
      :)) Si eu am primit candva, de ziua mea, doua carti cu poezii de Eminescu. Ar fi fost absurd sa ne suparam, pentru ca cei care le-au cumparat nu aveau cum ghici ce vor lua altii. :) Mie-mi placea ca de ziua mea primeam foarte multe cutii de bomboane! :)
      Galeata si mop! Ce dragut! :)) Eeee! Prietenul stia ca esti harnic si voia sa-ti usureze munca. :))
      Cam asa simt si eu cand aud comentarii de gen si, daca e cazul sa trebuiasca sa-i fac un cadou ma dau de ceasul disperarii nestiind ce sa cumpar - desi, cred ca acestia ar fi nemultumiti oricum. :)
      Multumesc, Alex draga! Zile minunate iti doresc sa ai si tu! :)

      Ștergere
  7. Poate ca a fost acea prietenie 'obisnuinta' si nu o prietenie cu adevarat verificata. Este o mare diferenta intre cele doua!
    Trebuie doar sa intelegi lectia pe care tocmai ai observat-o. Si dupa asta, treci la alt capitol...
    Pupici, Diana draga! O zi frumoasa sa ai! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E posibil. Oh, da! Enorma diferenta!
      Trebuie sa-mi scot din "repertoriu" ideea "nimic nu ma mira", pentru ca ma tot mir de una-alta. :) Nu doar ca m-am simtit aiurea ca martor, dar ma gandesc ca fata care a facut daruri s-ar putea sa aiba o strangere de inima de cate ori va cumpara daruri pentru amici, prieteni, cunostinte. Poate ca nu, desigur - despre mine stiu ca as fi intr-o oarecare dificultate (dar nu toti sunt ca mine). :)
      Multumesc, Suzana draga! Zi frumoasa iti doresc! Pupici! <3

      Ștergere
  8. Eu cred că șamponu ala a fost doar scânteia la "praful de pușcă" ha,ha
    Sunt convins că de îi oferea un parfum, parc-o aud !! No ceeei tu săracă, m-ai simțit pe mine că put a ceva de îmi dai parfum ?? Sau dacă îi dădea vre-o scrumieră (știți că noi ardelenii vorbim și mai rar și pe deasupra scurtam si cuvintele) no ni tu mă la ea si asta, o vint pe la mine și o văzt scrum pe jos, și iute o venit cu scrumiera.. Invidia și orgoliul îl roade pe om și îl duce unde nu trebuie..Sunt convins că dumneaei nici prin cap nu i-a trecut că putea să gândească până acolo..

    Dupămasă Plăcută vă Doresc !!!
    Scuza-mă am dat-o un pic pe ardeleneasca asta a noastră de la țară, dar mi sa părut putin și comică reacția..
    Numai Bine !!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din nou, "raspunsul" meu e mai jos, pentru a pastra aceste randuri si dupa 2 aprilie. :)

      Ștergere
  9. Cred cq in final cele doua erau doar cunoștințe, prietenii de 40 de ani nu se supăra din atat! Si daca a interpretat lucrurile asa anapoda e posibil sa nu fie chiar...cea mai normala reacție..

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Reactia mi s-a parut total nefireasca. Si de-as ignora ideea prieteniei (aparentei prietenii, cum e posibil) ar ramane politetea, bunul simt - cred.

      Ștergere
  10. Pentru Rof Power Brickets
    Samponul pare sa fi fost inceputul unui sfarsit. Tare ciudat.
    Haha! Sunt multi oameni care interpreteaza cadourile ca fiind "o critica" la adresa celui care primeste un cadou sau altul. Daca-i duci un sapun se gandeste ca... ii dai de inteles sa se spele! :)) Nu e de râs, dar e comic, intr-un fel. La invidie m-am gandit in primul rand.

    Multumesc, la fel! Toate cele bune!
    Imi place ardeleneasca, dar n-o prea stiu (desi tata era ardelean). :)
    **
    Mai jos copiez randurile care s-ar putea sa dispara incepand cu data de 2 aprilie.
    Rof Power Brickets a scris:
    "Eu cred că șamponu ala a fost doar scânteia la "praful de pușcă" ha,ha
    Sunt convins că de îi oferea un parfum, parc-o aud !! No ceeei tu săracă, m-ai simțit pe mine că put a ceva de îmi dai parfum ?? Sau dacă îi dădea vre-o scrumieră (știți că noi ardelenii vorbim și mai rar și pe deasupra scurtam si cuvintele) no ni tu mă la ea si asta, o vint pe la mine și o văzt scrum pe jos, și iute o venit cu scrumiera.. Invidia și orgoliul îl roade pe om și îl duce unde nu trebuie..Sunt convins că dumneaei nici prin cap nu i-a trecut că putea să gândească până acolo..

    Dupămasă Plăcută vă Doresc !!!
    Scuza-mă am dat-o un pic pe ardeleneasca asta a noastră de la țară, dar mi sa părut putin și comică reacția..
    Numai Bine !!!"

    RăspundețiȘtergere
  11. vai ce urât! asa o reactie este total nepotrivita!
    trebuie sa marturisesc ca si eu am cateva experiente asemanatoare :-( Ani de zile am venit in concediu in tara si am adus cadouri tuturor din neam si cunostinte si mi-am petrecut zilele facât vizite la fiecare; multi erau interesati doar sa afle ce am realizat, sa mai aiba motiv de barfa... Am avut in geamantan mai multe cadouri decat lucruri personale si la capatul concediului am fost mai obosita si mai tensionata decat la plecare. Apoi am observat ca de fapt nimeni nu se intereseaza cum ii merge mamei, care e singura si atunci mi-am zis, in fond obligatii nu am fata de nimeni. Familia mea e cea mai importanta. Si de muncit, vorba aceea, muncesc si eu doar cu doua maini... Rezultatul a fost din pacate ca, am rarit vizitele in tara. Pacat ca exista peste tot asemenea persoane... pretentii fara acoperire, barfa si invidie.
    Pur si simplu nu stii cum sa reactionezi, esti doar dezamagit, facut paf!

    Draga mea, trmitem gandri bune din Bavaria. Un weekend minunat! Pupici si imbratisari de la trio, pentru quattro <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Reactie urata mi s-a parut si mie, mai ales intre prieteni (nici cu strainii nu e frumos, dar cu prietenii!!)
      E oarecum straniu ca se intampla ceea ce descrii - desi e adevarat in destule cazuri. Cumva, am senzatia (neplacuta) ca prea multi abia asteapta sa vina cineva (amici) din strainatate sa le aduca daruri, nu sa se vada! Asa cum ai zis tu a patit si o prietena a mea - cand inca mai traia mama ei si una dintre presupusele ei prietene locuia la un bloc distanta (si nici macar un telefon nu-i dadea!) :(
      Chiar ca ramai paf!

      Multumesc, Carmen draga! Saptamana minunata iti doresc! Imbratisari si pupici, cu drag, de la quattro pentru trio! <3

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.