2020-10-26

Lilieci. Citate favorite

Pentru că suntem în Săptămâna Liliecilor (24-31 octombrie) am ales câteva citate care fac referire la aceste mamifere zburătoare fascinante.
*
Ador liliecii! Femeile se sperie de ei. Ele cred că liliecii li se pot prinde în păr; nu-i așa? Dar liliecii sunt printre cele mai frumoase animale, extraordinar de delicate. Le-ați observat ochișorii strălucitori, strălucitori de inteligență, și pielea lor mătăsoasă, ca de catifea? Priviți-le oasele mici și delicate. (Pablo Picasso)
*
Deși e adevărat că suntem cele mai sus și mai inteligente animale, vulturii pescari au ochi pe care i-am cercetat și știm că sunt de șaizeci de ori mai puternici și mai sofisticați decât ai noștri și orbirea, adesea cauzată de paraziți microscopici – care sunt și ei minuni ale ingeniozității – este una dintre cele mai vechi și tragice tulburări cunoscute de om. De ce are ochiul superior (urechea superioară în cazul pisicii și liliacului) specia inferioară?
(Christopher Hitchens – n.13.04.1949 – d. 15.12.2011 – intelectual englez lăudat dar și controversat, autor, orator, eseist, jurnalist, editorialist)
*
Undele sonore produse de liliac se deplasează în direcția în care sunt emise până când, la întâlnirea unui obstacol, sunt reflectate, revenind la sursă, creierul liliacului procesând informația la modul: „Atenție, la zece metri în această direcție există ceva”. Informația este și mai precisă, deoarece fiecare obiect, datorită caracteristicilor sale fizice, reflectă sunetul în mod diferit și liliacul, „ascultând” revenirea undei sonore, va ști dacă e necesar să ocolească, pentru a nu se lovi de-o piatră, sau să se repeadă după o insectă savuroasă pe care s-o ciugulească la cină.
(Silvia Benvenuti, profesoară de matematică la Universitatea din Bologna)
*
Ghicește dacă poți:
balena nu este un pește,
liliacul nu este o pasăre,
și unii oameni, cine știe de ce,
par umani și nu sunt.
(Gianni Rodari – n.23.10.1920 – d.14.04.1980 – scriitor și jurnalist italian, cunoscut în special pentru cărțile sale destinate copiilor)
*
Acum pleacă, altfel îi voi chema pe prietenii mei, liliecii, să te muște. 😊
(David Clement-Davies – n.6 ianuarie 1964 – scriitor englez de romane gen fantezie, jurnalist de călătorii)
Image by Alexey Hulsov from Pixabay

Suzana a preluat de la Zina ștafeta jocului Citate favorite pornit in colaborare cu Ella. In fiecare zi de luni din săptămâna in care incepe luna calendaristică.

18 comentarii:

  1. Te fac să îi priveşti cu şi mai mult interes şi admiraţie. Foarte interesante toate.
    Săptămână frumoasă, Diana!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Chiar sunt fascinanti!
      Am vazut unii - in poze - cum intra cu totul in unele flori, si ies de acolo galbeni de la polen! Sau, unul din specia celor "uriasi" (cam cat o pisica), cu gura plina de fructe (ca o veverita cu gura plina de alune)! Erau atat de comici incat nu cred ca ar putea speria pe cineva!
      Multumesc, Potecuta! Saptamana frumoasa iti doresc sa ai si tu!

      Ștergere
  2. Ce temă interesantă ai ales, dragă Diana! Cât sunt de huliți, bieții lilieci și asociați cu tot felul de personaje malefice. Iar ei fac atât de mult bine, căci am citit că devorează într-o noapte mii de insecte! Chiar zilele trecute am văzut pe canalul tv Viasat Nature un documentar despre lilieci, care populează multe peșteri din lumea asta. Eu am văzut o asemenea peșteră lângă mânăstirea Bistrița, din Oltenia. Erau mii de lilieci suspendați de tavanul peșterii!
    Foarte faine versurile pe care le-ai pus aici: „liliacul nu este o pasăre,
    și unii oameni, cine știe de ce, par umani și nu sunt...” Chiar așa!
    Numai bine și o săptămână cât mai frumoasă! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Profit ca e Saptamana Internationala a Liliacului si... va fac capul mare cu liliecii. 😊 Imi si plac foarte mult, e drept.
      Nu am avut sansa sa vad multi lilieci suspendati... Poate ca voi vedea, candva. Da, da, ii putem intalni in multe pesteri, in poduri, in beciuri, in copacii batrani si chiar in "casute" pe care unii oameni le construiesc pentru ei in curtile lor.
      N-am rezistat tentatiei de a scrie aici versurile. 😊
      Multumesc, Alex draga! Saptamana frumoasa iti doresc sa ai si tu! Numai de bine! 😊

      Ștergere
  3. Ehei! Gianni Rodari, ”tatăl” lui Cepelică!
    Liliecii sunt drăguți, păcat că le-a fost pătată imaginea de tevatura cu pandalia. ;) Și nici nu se știe sigur dacă ei sunt la origine sau nu.

    Săptămână excelentă, dragă Diana!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hahaha! Am citit acum despre cartea "Aventurile lui Cepelica". 😊

      Se stie: nu sunt ei - parerea majoritara este ca a trecut printr-o "gazda" intermediara bula asta pacatoasa care nu ne mai da pace. Mass-media nu mai accentueaza acest aspect si/sau unii oameni nu vor sa creada. Si chiar de n-ar fi asa: unde e vina liliacului? Nu, cumva, vina e a omului care a cam luat-o razna?

      Iti multumesc, Zina draga, si iti doresc sa ai si tu o saptamana excelenta!

      Ștergere
  4. "...și unii oameni, cine știe de ce,par umani și nu sunt." Genial Rodari!
    Mereu aflu noutati de la tine!
    Fiecare specie are anumite calitati speciale, cu mult peste ceea ce are omul. Noi ar trebui sa ne mandrim cu constiinta noastra, dar dupa citatul anterior ajungem la alte concluzii. Fondul ideii este ca daca la vietuitoare calitatile lor pur si simplu sunt, prin programele lor existentiale, la om lucrurile sunt mai complicate, existand un cu totul alt proces de dezvoltare.

    Multumesc tare mult pentru citatele special alese, in ton cu prietenii nostri, liliecii! Nu am reusit a descopar daca Picasso a pictat lilieci, daca ii placeau atat de mult, dar mai caut!
    Pupici si multumesc, draga mea Diana pentru ineditul postarilor din aceasta saptamana, incununate cu seria citatelor.
    O saptamana faina sa ai!❤️

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cum as fi putut rezista tentatiei de a copia aici versurile? 😊
      Constiinta... Cred ca multi oameni o "folosesc" in mod extrem de egoist: strict in interes personal. Cred ca suntem o specie tare ciudata. 😊 Unii vorbesc despre solidaritate la modul: sa fii solidar cu mine, dar nu si eu cu tine! Sau... "tolereaza-ma", dar "eu nu te tolerez pe tine"...

      Cu drag! Am gasit extrem de putine citate ("pozitive") care se refera la lilieci.
      N-am idee daca a pictat lilieci (nu-i cunosc opera).
      Poate ca voi deveni plictisitoare, dar am scris pe undeva: cand prind un fir care ma pasioneaza greu ii dau drumu'. 😊

      Iti multumesc, Suzana draga! Saptamana frumoasa iti doresc sa ai si tu! ❤️ Pupici!

      Ștergere
  5. Buna tema asta cu liliecii, ca tot vine halloween-ul.O zi minunata sa ai.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca nu intmplator a fost "aleasa" Saptamana Liliacului in preajma sarbatorii. 😊 Probabil ca vor sa inteleaga tot mai multi oameni ca liliacul nu e bau-bau.
      Multumesc. Zi minunata iti doresc sa ai si tu!

      Ștergere
  6. Fâlfâlfâl fâl fâl fâl veni și "drăculeasa" să-ți zică o săptămâna frumoasă!
    Mulțumesc că faci atâta reclamă "neamurilor" mele! LOL
    Muah! 😊 Pupicios! 😘😘😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Ella draga! Saptamana frumoasa iti doresc sa ai si tu!
      Cum sa nu fac?! Sunteti un neam dragalas! 😊
      Pupicios! 😘 ❤️ 😘

      Ștergere
  7. Ce frumos ii sarbatoresti iar. Ma impresionezi. Citatele cu si despre ei sunt si ele uimitoare cum s-a spus si mai sus. Chiar ca incepi sa-i porivesti cu alti ochi. :) O saptamana buna, Diana!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca foarte multi daca s-ar opri sa citeasca despre ei, sa-i vada (macar in documentare sau poze) i-ar simpatiza. 😊
      Iti multumesc, Ina, si pentru compliment si pentru urare. Iti doresc sa ai si tu o saptamana buna!

      Ștergere
  8. Având nepoti, va trebui sa cartea cu Cepelica.
    Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aventuri cu legume si fructe! Cred ca o vei citi tu inainte sa le-o trimiti lor. 😊
      Cu placere (mai ales in numele Zinei, care a amintit cartea). 😊

      Ștergere
  9. Sper să ți se prindă un liliac de păr, de drag, pentru că ai vorbit atât de frumos despre ei, încât le-ai dedicat și acest articol suuuper! 😅

    Ultimul mi sa părut foarte haios.. 😇

    Seară frumoasă îți doresc, Diana !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hahaha! Sa vina, daca nu i se intampla ceva rau! Azi as renunta urgent la plete daca asta l-ar salva pe vreun ametit de liliac. 😂
      Multumesc pentru apreciere, Stef.

      Hehe! Imi place sa-mi imaginez ca-s prietena cu liliecii. De fapt, le sunt prietena, dar nu cred ca si ei mie. 😂 Eh! Nu trebuie, musai, reciprocitate in astfel de cazuri. Oricum, nu i-as ruga sa faca rau cuiva! :)

      Iti multumesc! Noapte buna, zi frumoasa!

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.