2020-10-10

Nikola Tesla îndrăgostit de un porumbel

Nikola Tesla, inventator, fizician, inginer mecanic, inginer electrician, unul dintre promotorii cei mai importanți ai electricității, considerat a fi unul dintre cei mai importanți oameni de știință ai sfârșitului de secol XIX și începutului de secol XX, s-a născut în 10 iulie 1856 în Smiljan (pe teritoriul fostului imperiu austro-ungar, azi Croația).
În anul 1997, Life Magazine scria că Tesla este printre primii o sută cei mai faimoși oameni din ultimii o mie de ani.
Între toți inventatorii lumii, Nikola Tesla este unul nu doar genial, ci și fascinant. Inventatorul ingineriei electrice moderne, motorului electric, radarului, radioului, razelor X și altele suferea de unele afecțiuni numite azi „tulburări obsesiv-compulsive”.
Nikola Tesla, deși avea o mulțime de patente inovatoare, nu era bogat, dar nici tocmai sărac (în cea mai mare parte a timpului). Pare că mulți inventatori au folosit – și folosesc – patentele lui Tesla. Deși și-ar fi permis, Tesla nu și-a cumpărat o proprietate, preferând să locuiască în camere de hotel. Datorită prieteniei și relațiilor cu familia Astor între anii 1900-1919 Nikola Tesla a locuit în hotelul Waldorf-Astoria, dar a schimbat mai multe hoteluri: St. Regis, Marguery, Pennsylvania, Governor Clinton (azi Hotel Stewart) și, în ultimii ani de viață, a trăit în unul dintre cele mai mari și luxoase hoteluri din orașul New York: New Yorker (1933-1943), unde a avut un apartament la etajul 33 (din 43), format din camerele 3327 și 3328 (nota o plătea Westinghouse Corporation, care îi finanțase experimentele științifice majore).
*
Cu toate ciudățeniile lui, multe femei s-au îndrăgostit de el, dar el prefera celibatul fiind convins că atenția pentru familie i-ar periclita concentrarea în cercetare. S-a îndrăgostit de un porumbel alb care era colorat cu gri deschis la v
ârful aripilor.
În anul 1921 obișnuia să hrănească porumbeii, să-i ia acasă pe cei răniți sau care dădeau semne de boală și să îi îngrijească – și asta în ciuda faptului că era cunoscut ca germofob. Pe pervazuri făcuse cuiburi pentru porumbei și le permitea să zboare liber în cameră, ceea ce i-a determinat pe hotelieri să îl constrângă să se mute. Pentru a fi lângă un porumbel bolnav uita de cercetare și de invenții – nimic nu era mai important decât grija pentru porumbel.
*
În 1922 acest porumbel alb, se spune că ar fi povestit Tesla, a zburat în camera lui pentru a-i spune că moare. A fost cu sufletul la gură la moartea porumbelului și le-ar fi spus prietenilor că în acel moment a simțit că viața s-a terminat. Se presupune că ar fi spus: „Am iubit acest porumbel cum iubește un bărbat o femeie, și ea m-a iubit. Cât timp am avut-o pe ea viața mea avea un scop".
Ani de zile am hrănit mii de porumbei; mii – cine poate să-i numere. Dar într-o zi am întâlnit un porumbel alb-alb, cu gri deschis la capetele aripilor. Era o femelă. Puteam să recunosc acel porumbel oricând. Oriunde mă duceam, porumbelul mă găsea. Când am chemat-o, a venit la mine. Ea m-a înțeles, și eu am înțeles-o. (...) Când era bolnavă, știam. A venit la mine în cameră și am stat lângă ea zile întregi. Într-o noapte, întins fiind pe pat, în beznă, și gândindu-mă la probleme, a intrat în cameră, ca de obicei, prin geamul deschis și s-a așezat pe birou. Știam că vrea să-mi spună ceva important; m-am ridicat de pe pat și m-am dus la ea. O priveam și îmi spunea că o să moară. Când am înțeles că o să moară, ochii ei au iradiat o lumină mai intensă decât tot ce am reușit eu să produc cu cele mai puternice lămpi din laborator.
(din cartea lui John J. O’Neill, „Prodigal Genius: The Life of Nikola Tesla”; 1944)
În 7 ianuarie 1943, ignorând semnul „Nu deranjați”, o cameristă a intrat în camera de hotel și l-a găsit pe Nikola Tesla mort.

Surse online
*
foto porumbel:
Image by Sandeep Handa from Pixabay

8 comentarii:

  1. Eu stiam ca acest Om genial si minunat, nu a murit, ci a fost asasinat !
    O duminica frumoasa, draga Diana !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Orice este posibil, dar avea un stil de viata nu tocmai "sanatos": dormea cca 2 ore din 24; unii au zis ca, la un moment dat, a stat treaz si a lucrat timp de 84 de ore (!!?); spre toamna vietii incepuse o dieta cam ciudata... si a trait, totusi, 87 de ani.
      Iti multumesc, Iosif. Duminica frumoasa iti doresc sa ai si tu!

      Ștergere
  2. Un geniu ale carui idei ar fi putut revolutiona omenirea in sensul cel mai bun, doar ca multe din ideile lui au fost ascunse de cei care doreau lucruri doar pentru ei si nu pentru toti.
    Dragostea insa nu poate fi oprita. Chiar daca uneori se manifesta catre un porumbel.
    Multumesc, Diana draga! Mi-am luat cateva carti despre el. Sunt pe lista prioritatilor... :)
    Pupici si o seara placuta sa ai! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Se presupune ca "raza mortala" despre care vorbea la un moment dat a intrat pe "mainile" armatei... La fel si multe alte inventii care sunt folosite si pentru a distruge.
      Ce "nu-mi place" deloc despre Tesla este ca era adeptul eugeniei. Banuiesc ca nu i-a dat prin minte ca e posibil ca el sa nu fi existat daca unii ar fi "practicat" eugenia la vremea cand s-a nascut.
      Cu drag! La un moment dat am citi si eu o carte despre el - de la biblioteca judeteana - dar nu mai stiu cum se numeste si acum nu sunt sigura daca am informatii despre el din acea carte sau de pe aiurea (ce stiu de pe net stiu ca stiu de pe net) 😂
      Multumesc, Suzana draga! Saptamana minunata sa iti fie! ❤️ Pupici! 😘

      Ștergere
  3. Un articol necesar.
    Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  4. Știam câte ceva despre Tesla începând cu faptul că este născut în vecinătate (Serbia).
    Cum nu prea mai citesc bloguri, sunt fană acum a Bing Bang Theory (de pe Comedy Central) Văd și revăd. Acolo am aflat despre porumbel. Doar că era maro (parcă)
    Mă bucur că ai scris, mulțumesc pentru link-uri.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hahah! Si mie-mi place serialul! Nu l-am urmarit in mod consecvent dar am vazut foarte multe episoade. Sheldon (cred ca acesta e numele tipului inalt si cel mai "sclifosit geniu") e... demential! 😂
      Despre Tesla (e "intruchipat" intr-un actor care apare in cateva episoade) am aflat multe si din serialul Murdoch Mysteries - pe Epic Drama parca rula) - actiunea se petrece pe la sfarsitul secolului XIX (cica e "politist" filmul, si arata fel si fel de inventii din domeniu)

      Cu drag! ❤️

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.