2020-10-19

Mega baza de date ADN, Europa

Între iulie și octombrie 2017, la nivelul Uniunii Europene au avut loc consultări cu privire la o piață unică digitală în privința sănătății și îngrijirii populației. Această „piață digitală” va permite accesul fiecărui cetățean la „dosarul medical” personal de oriunde, pe teritoriul Uniunii Europene. Cetățenii, desigur, își vor putea gestiona propriile date.
O atare transformare – digitală – a asistenței medicale va fi benefică, susțin inițiatorii, oamenilor, sistemelor de sănătate și economei. Prin tehnologiile digitale precum comunicarea mobilă 4G / 5G, inteligența artificială sau supercomputerele sunt oferite noi oportunități de a transforma modul în care cetățenii vor primi și vor oferi servicii de sănătate și de îngrijire, deoarece sunt posibile (prin aceste tehnologii) abordări inovatoare în domeniul asistenței medicale și sociale integrate. Datele privind sănătatea populației și analiza avansată a datelor pot ajuta la accelerarea cercetării științifice, a medicinei personalizate, la diagnosticarea precoce a bolilor și la tratamente mai eficiente.
După consultările publice din 2017 s-a trecut la implementarea inițiativei „1+ milion de genomuri, care devine un instrument real de colaborare. Declarația pentru cooperarea genomică a fost semnată, în septembrie 2018, la Bruxelles, de 22 de state membre U.E.: Austria, Belgia, Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Estonia, Finlanda, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Letonia, Lituania, Luxembourg, Malta, Olanda, Portugalia, Slovenia, Spania, Suedia și Regatul Unit, iar în iunie 2019 declarația a fost semnată și de Norvegia.
Declarația de cooperare genomică „Pentru accesul la cel puțin un milion de genomuri secvențiați în U.E.până în 2022” instituie un mecanism de colaborare cu potențial în îmbunătățirea prevenrii bolilor, permite tratamente mai personalizate și oferă o arie largă pentru cercetări de impact. În februarie 2020, semnatarii inițiativei "1+ Milion de Genomuri" au adoptat „1+MG Roadmap 2020-2022”, care să ofere o perspectivă clară în privința rezultatelor tangibile în următorii trei ani. Proiectul Orizont 2020 „Peste un milion de genomuri” va sprijini și va implementa „roadmap 2020-2022” în următorii ani în vederea unui acord privind infrastructura, îndrumarea juridică și cele mai bune practici pentru permiterea accesului la baza de date. Baza de date trebuie să ofere mijloacele necesare clinicienilor pentru ca aceștia să poată oferi pacienților medicamente personalizate, cercetătorii să înțeleagă mai bine bolile, iar inovatorii să contribuie și ei la o lume mai sănătoasă.
Atingerea a cel puțin un milion de genomuri secvențiați (segmentați) în UE până în 2022 e o sarcină de colaborare care implică o varietate de părți interesate: profesioniști din domeniul sănătății, specialiști în diferite domenii, cercetători, factori de decizie, organizații de pacienți și altele. Cetățenii trebuie să fie clar informați și să dorească să colaboreze pentru că baza de date este, desigur, în primul rând în beneficiul lor. Colaborarea și cercetarea genomică a UE trebuie să fie orientate către cetățeni și prietenoase pacientului, asigurându-se că se aplică cele mai înalte standarde pentru utilizarea, accesul și stocarea datelor genomice.
Statele semnatare se întâlnesc regulat și colaborează împreună, și în grupuri de lucru specializate, pentru a se asigura că până în 2022 va exista baza de cercetare accesibilă în UE, de cel puțin un milion de genomuri secvențiați.
Beneficiile pe care o astfel de bază de date le aduce cetățenilor UE se referă la faptul că genomica are potențialul de a revoluționa asistența medicală, poate conduce la dezvoltarea unor medicamente, terapii și intervenții personalizate mai bine direcționate, ar putea permite o diagnosticare mai bună, ar stimula prevenirea și utilizarea mai eficientă a resurselor rare. De la cancer până la dureri de spate, boli legate de creier sau doar prevenirea acestora, genomica poate îmbunătăți foarte mult condițiile de sănătate ale cetățenilor UE. De asemenea, genomica are și potențialul de a îmbunătăți eficacitatea, accesabilitatea și durabilitatea sistemelor de sănătate din U.E.
**
Proiectul „Genomul uman” (PGU) a fost finalizat în anul 2003; a durat 13 ani și a absorbit fonduri de cca. 3 miliarde de dolari. Cele mai importante obiective declarate ale proiectului au fost: să identifice toate genele ADN-ului uman; să determine secvențele celor 3 miliarde de perechi de molecule chimice care formează structura ADN-ului; să depoziteze toate aceste rezultate ale cercetătorilor în baze de date și să îmbunătățească metodele și instrumentele de analiză a acestor date. În anul 2015 părerile oamenilor de știință din domeniu erau încă împărțite și controversa era în toi. După încheierea proiectului a urmat dezvoltarea testelor genetice (există peste 2000 de teste genetice): prenatale, neonatale, farmacogenomice, pentru cancer, de nutriție s.a. Testele genetice dezvoltate trebuie să indice riscul fiecărui om de a se îmbolnăvi de cancer, boli de inimă și alte maladii comune și apoi, pentru fiecare om vor fi identificate măsuri individualizate de prevenire sau tratament. În ciuda creșterii semnificative a numărului testelor genetice, multe dintre ele sunt neinformative pentru că relația dintre gene și boli este foarte complicată, cele mai multe boli având cauze complexe. Și chiar și cele mai informative teste genetice – cele pentru bolile care par a fi legate de o singură genă – nu pot prognoza momentul apariției bolii sau severitatea ei. Mulți cercetători pledează pentru o atenție mai mare acordată îmbunătățirii structurilor sociale de suport, a stilului de viață și a factorilor de mediu extern (precum poluarea), acestea cauzând vasta majoritate a îmbolnăvirilor, nu factorii genetici.
Foarte pe scurt
Prin genom se înțelege masa totală de gene și alte informații ereditare ale unei unități structurale cu capacități potențiale, de autonomie în exercitarea funcțiilor legate de ereditate, diversitate și determinarea caracterelor. Genomul uman reprezintă practic totalitatea informației genetice stocată în ADN, care este situat pe genele cromozomilor condensați în nucleul celular eucariot, la care se adaugă și informația genetică mitocondrială.
Genomica este ştiinţa care se ocupă cu interpretarea clinică a datelor obţinute prin secvenţierea întregului genom; oferă un diagnostic precis al bolilor cauzate de mutaţii genetice şi un tratament personalizat pentru acestea, activitate ce se află la frontiera medicinei personalizate.
A secvenţia (segmenta) genomul
înseamnă a „tăia” genomul în bucăți mici și apoi a le reasambla în ordinea corectă pentru a ajunge la secvența întregului genom – un gigantic joc de puzzle biologic.
Secvenţierea ADN-ului e o metodă ce permite determinarea secvenței nucleotidice a unei molocule de ADN. Secvenţierea e folosită în biologia moleculară pentru a studia genomurile și proteinele codate de acestea. Informațiile obținute în urma secvenţierii ajută cercetătorii să descopere schimbări în gene, asocieri cu boli sau fenotipuri și să identifice ținte pentru noi medicamente.
Diverse
În ianuarie 2020 ministrul Fondurilor Europene anunța că România va avea un Institut Național de Genomică. Se are în vedere participarea la Declaraţia de Cooperare pentru accesul la cel puţin un milion de genomuri secvenţiate în Uniunea Europeană până în 2022 dar și participarea la Programul Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord - Ştiinţă pentru Pace şi Prosperitate în domeniul genomicii şi implementarea Rezoluţiei Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii prin asigurarea contribuţiei necesare de către guvernele membre şi a comunităţii ştiinţifice la progresul genomicii.
China lucrează la o super mega bază de date ADN, prelevând ADN în special de la bărbați (tineri sau mai puțin tineri), extinzând astfel aria de control total al populației (NYTimes).
Inteligență Artificială este inclusă într-o serie de edicte naționale și legi care au ca obiectiv final controlul tuturor informațiilor generate în China și monitorizarea datelor rezidenților și a cetățenilor unor țări care sunt parteneri strategici ai Chinei. (afirmă Amy Webb, fondatoarea institutului Future Today, autoarea cărții Cei Nouă Giganți – Cum titanii tehnologiei și mașinile lor inteligente ar putea perverti umanitatea).

Resurse online pentru info pe larg:

https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/european-1-million-genomes-initiative

*
https://www.geneticsandsociety.org/biopolitical-times/genetics-and-privacy-part-2
*
https://www.nytimes.com/2020/06/17/world/asia/China-DNA-surveillance.html
*
http://www.genomenewsnetwork.org/resources/whats_a_genome/Chp2_1.shtml
*
https://www.genome.gov/about-genomics/fact-sheets/A-Brief-Guide-to-Genomics
*
https://www.revistagalenus.ro/practica-medicala/testarea-genetica-avantaje-si-limitari/
*
https://www.easistent.ro/?p=3342
*
https://www.revistagalenus.ro/farmacoterapie/cele-mai-recente-terapii-anticancer-aprobate-in-europa/
*
https://mindcraftstories.ro/cultura/adn-ul-uman-este-in-adn-ul-sistemelor-noastre-de-inteligenta-artificiala-amy-webb-future-today-institute/

Image by Ewa Urban from Pixabay 
Image by Arek Socha from Pixabay

20 de comentarii:

  1. Toata informatia structurii genomului uman este scrisa în simboluri tainice în Cuvântul lui Dumnezeu, iar interventia omului muritor în modificarea acestor structuri perfecte, a atras si va atrage dupa sine pedeapsa Creatorului asupra celor implicati în acest proiect cu consecintele mentionate în aceasta Carte a Vietii...Biblia !

    Mărturisesc oricui aude cuvintele prorociei din cartea aceasta că, dacă va adăuga cineva ceva la ele, Dumnezeu îi va adăuga urgiile scrise în cartea aceasta.
    Şi, dacă scoate cineva ceva din cuvintele cărţii acestei prorocii, îi va scoate Dumnezeu partea lui de la pomul vieţii şi din cetatea sfântă, scrise în cartea aceasta. - Apocalipsa 0022 -

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu stiu ce sa zic? Genetica e "buna", cat timp cei care "se joaca" sunt de buna credinta. Dumnezeu l-a facut pe om "dupa chipul si asemanarea sa". Oare sa nu-i permita sa-si foloseasca creierul la capacitate maxima? Raul intervine cand unii cercetatori ajung sa se creada Dumnezeu... La cat de mult bine poate aduce studierea geneticii tot pe atata rau poate aduce folosirea acestei stiinte de oameni fara constiinta.
      Doar o parere. 😊

      Ștergere
    2. Problema nu consta în cercetarea si cunoasterea AAAE, ci în cei care controleaza si dirijaza sistemele mondiale, ocultând descoperirile stiintei de la vârful PiRaMiDei prin puterea lui "Mamona" stiind ca omul primordial "facut dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu" a fost corupt si este extrem de coruptibil azi, când viteza de propagare a minciunii si înselaciunii a atins viteza luminii.
      O zi binecuvântata în toate aspectele si dimensiunile, draga Diana

      Ștergere
    3. Cam ai dreptate. Minciuna si inselaciunea au atins viteza luminii pentru ca omul vrea mult facand putin (uneori dorind ceea ce nu poate avea prin efort personal - sau efortul e mare si de lunga durata si omul vrea "acum"), vrea sa fie sanatos fara a avea grija de mediu (si de el, implicit); oamenii se lasa mintiti din comoditate, din teama... si Lumea se cufunda in bezna...

      Multumesc, Iosif! La fel iti doresc si eu!

      Ștergere
  2. Foarte interesante informații. Nu știu de ce omenirea nu se concentrează pe acele cercetări care ar duce la soluții pentru rezolvarea și curmarea multor boli și suferințe, în locul acelor „cercetări” care nu aduc nimic bun, dimpotrivă. Cum atâta se spune și despre celebrul Covid.
    Sănătate și numai bine, dragă Diana! (A)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Poate pentru ca unora le place sa se joace de-a Dumnezeu. :(
      Din cate am inteles, e interzisa producerea de virusuri in laborator, dar e permisa cercetarea asupra diferitelor virusuri si tulpinile lor - si nici "combinatiile" nu par a fi interzise.
      Multumesc, Alex draga! Sanatate si numai de bine!

      De data aceasta s-a inregistrat cum trebuie comentariul. Celelalte doua au fost "anonim" - in "tabloul de bord" scria in romaneste, pe blog, publicate, aparea in engleza! Face figuri platforma... Au modificat-o si, probabil, pana se "rodeaza" or sa tot fie surprize neplacute.
      Multumesc ca ti-ai facut timp sa treci pe aici - sper ca nu e la fel de greu cum ai zis la un moment dat. 😊

      Ștergere
    2. Chiar merge bine. Am găsit singur soluția: să mă loghez cu contul Google, care oricum este activ pe browserul Chrome. Până atunci, obișnuiam să mă loghez cu adresa blogului, care fiind pe Wordpress, nu se prea pupa cu Blogspot. Nu mai contează. Bine că e bine! :-) Cu timpul stau mai prost, așa că te rog să nu te superi că intru cam rar pe aici.
      Multă sănătate și numai zile bune! :-)

      Ștergere
    3. Iti multumesc ca mi-ai spus! Ma bucur sa stiu ca nu te "chinui" pentru a scrie aici. 😊
      Stiu - de la tine si de la alti utilizatori WP - ca e cam complicata conectarea pe B de pe WP. Pentru a scrie pe WP am facut si eu un blog WP (nu e public, pentru ca e "gol"), apoi am aflat de "Gravatar" si cu acel cont ma conectez usor pe WP.

      Sigur ca nu ma supar! Stiu ce inseamna "timpul limitat". Important e sa va fie bine, blogurile pot astepta. 😊
      Multumesc! La fel, cu drag!

      Ștergere
  3. Un alt articol consistent, cu multe referinte interesante.
    Eu vad insa alte usi si chei pe aici. Poate daca nu as fi citit
    Biologia credintei' de dr. Bruce Lipton, care dupa multe cercetari a rostit clar si raspicat ca nu genele sunt cele care afecteaza corpul omenesc - cazurile in care se intampla asta sunt undeva prin preajma lui 5%, ci mediul care actioneaza asupra noastra genereaza in corpul nostru chimia care poate duce la imbolnaviri, asta daca... permitem. Dar cum nu stim efectele unei alimentatii incorecte si chimizate, a gandurilor tulburi, a fricilor induse cu simt de raspundere, chiar daca auzim despre asta, dar cum nimic nu se declanseaza brusc, trecem cumva cu vederea!
    Daca te uiti pe aici: https://omuldinnordforever.wordpress.com/blog/ citeste si articolul din 30 septembrie '20. Are multe info. puse cap la cap, de unde se doveste o planificare 'constiincioasa'a evenimentelor mondiale, din pacate!
    Am fost creati perfecti si totusi nu ne dam seama de puterile pe care le avem. Si tare mi-e ca inainte de a intelege acest lucru, nici nu vom mai putea sa o facem.

    Multumesc pentru articol, Diana draga! Imi vine sa spun ca sper sa avem puterea sa ne iluminam suficient cat sa depasim perioada asta mizera.
    Pupici si numai bine! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt zeci de "chei" ascunse, dar fiecare trebuie sa le gaseasca singur, sa-si formeze singur o parere.
      Am scris despre parerea multor cercetatori cu privire la faptul ca mediul poluat (in special) produce cele mai multe boli, nu factorii genetici (chiar deasupra la "Fapt divers").
      Am accesat link-ul si am citit ce scrie in art din 30.09. Sunt multe informatii pe care nu le pot verifica (dar nu le resping pur si simplu) si sunt unele scoase din context si/sau interpretate. B.G. a platit pentru un vaccin care sa "reduca" populatia in anumite state prin sterilizare - cica oamenii au acceptat sa fie vaccinati, dar programul, din cate stiu, a fost oprit din cauza unor reactii adverse date de vaccinul respectiv (nu mai cunosc detalii pentru ca nu am mai urmarit ideea). Stiu ca in California s-a incercat vaccinarea obligatorie (prin lege) a intregii populatii, sub amenitarea ca li se va refuza oamenilor nevaccinati asistenta medicala, accesul la invatamant si altele daca nu dovedesc ca sunt vaccinati pentru o serie de boli date - nu s-a facut nimic, evident. Sunt multe alte info pe acel site care trebuie verificate. Filmele nu "prevetesc", ci mai mult arata la ceea ce se poate ajunge - in multe filme, am observat, ori se ofera info care nu pot fi dovedite (desi faptele exista) ori se pregateste mental populatia pentru ceea ce ar putea urma... Exista, clar, substante care "puse" pe haina unui om ajuta la localizarea lui in spatiu. Am vazut un film in care s-a folosit un gaz, intr-un restaurant (gaz facut studiindu-se ADN-ul uman), si care a ucis toti oamenii de culoare din acel restaurant... Asa cum se poate gasi un tratament personalizat in baza ADN se poate gasi si o otrava personalizata - e logic.
      Ceva, e clar, pute rau cu aceasta pandalie... Au murit foarte multi oameni... "neproductivi" (ce groaznic suna!) din toata lumea! Stiind ce se poate face cu o baza de date ADN - tratamente individualizate - de ce nu m-as gandi si la "otrava" personalizata? Totusi, nu vreau sa merg chiar atat de departe. 😊
      Mai e ceva cert adevarat in acel articol: in mai multe state din lume oamenii se revolta impotriva masurilor de "siguranta" de azi, dar nu sunt difuzate astfel de manifestatii pentru a nu da idei altora...

      Cu drag! Iti multumesc pentru interes si iti doresc sa ai o zi super, Suzana draga! Pupici! ❤️

      Ștergere
    2. Acesta este planul sistemului anticristic masonic care vreau sa facă toata populația globului sclavi si sa distrugă toate religiile lumii unindu le
      .acesta este începutul luptei impotriva fiilor lui dumnezeu pe care isus i a eliberat din sclavia care urmează .fii lui dumnezeu nu vor fi sclavii masoneriei si nici nu vor avea semnul fiarei.pentru acestia a murit isus pe cruce.fii lui dumnezeu vor avea semnul lui dumnezeu pe frunțile lor si nu semnul fiarei anticristice romane.cand se va introduce noua religie mondială cei care nu se vor inchina anticristului vor fi lipsiți de locuri de munca bani care vor fi sub forma de microscop fara de care nu poți vinde sau cumpara.deja fara buletin cu cip vine vremea ca nu mai poți fi angajat.la fel se poate si cu vaccinul.dar vine vremea ca toți care nu vor primi semnul fiarei vor fi onorați.acestia sunt fii lui dumnezeu care nu vor fi sclavii sistemului anticristic al optulea masonic roman din biblie apocalipsa .sistemul politic la nivel mondial va merge pana acolo încât toți care nu vor vrea microscop vor fi asasinati.acestia sunt martirii din biblie.dar se apropie începutul sfârsitului ultimei împărății române a nticristice care va fi spulberată de cea de a doua venire a lui isus hristos.acesta este piatra pe care zidarii masoni au lepădat o

      Ștergere
    3. Nu stiu cat are legatura cu diavolul sau cu Dumnezeu ceea ce se intampla, dar dorinta unora pentru control e certa.
      Cum bine ai observat, inca putem alege act de identitate fara cip, de exemplu dar curand, daca nu avem cu cip, n-o sa mai putem multe. Va fi raiul hakerilor! Ce se fura acum identitati, dar ce se vor fura mai incolo! Dosarele de sanatate vor putea fi accesate si de altii - legal sau ba, si traficul de organe e in floare...

      Nu cred ca se va ajunge la o religie unica... Nici cu forta si nici altfel, desi, practic, toate religiile sunt cam despre aceeasi idee, exprimata cu alte cuvinte.

      Ștergere
  4. Interesting information, Diana!

    I pray that evil and unscrupulous people will not misuse the data.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Thank you for your appreciation, Veronica.
      I hope the same! I hope that their minds and souls will be enlightened!

      Ștergere
  5. O bază de date pentru organe, asta e. Prevenirea bolilor si tratarea personalizată sunt praf în ochii lumii. A, nu vorbesc despre avuții lumii, pentru ei sunt toate astea.

    Sănătate și numai bine!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pentru transplantul de organe e cert ca e perfecta: compatibilitatea la nivel de ADN reduce numarul de cazuri ale "respingerii" organelor transplantate.
      La pret m-am gandit si eu! Testele ADN nu sunt deloc ieftine, deci nu sunt accesibile tuturor - m-as mira ca guvernele sa plateasca pentru atatea "tratamente personalizate".

      Multumesc, Zina draga! Sanatate si numai bine!

      Ștergere
  6. Cu cat aflu mai multe despre pandemie, ma simt stins de pandelie!
    Tre' sa revin la acest articol...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Creierul meu cred ca refuza sa accepte ceea ce se intampla: in fiecare dimineata ma trezesc ca si cum totul e ok, deschid fereastra, vad un om mascat si abia atunci imi amintesc... Am sentimentul ca traiesc una si aceeasi zi, in bucla. 😊

      Ștergere
  7. Ciudate preocupări. Cui folosesc? Nu suport însă teoriile conspiraționiste și nu cred că BG ar avea ceva de câștigat din reducerea populației. Gândește-te doar că fără el acum corespondam prin poștă și nu de pe computer.
    Altceva voiam să zic. Cumva prin asociere. Acum mulți ani a apărut site-ul geni.com, făcut în special pentru familii cu arbore genealogic. Free. Cum aveam arborele genealogic făcut de tatăl meu pentru partea lui de familie și puțin pentru partea mamei, ne-am apucat (copiii și cu mine) să introducem datele pe care le aveam (nume,naștere, ocupație, deces, poza). Copiii au răspândit ideea printre tinerii ce ne sunt neamuri și fiecare a venit cu completări. Fiecare a introdus și datele persoanei cu care s-a căsătorit, etc. Pe partea directă cu mine sunt 229 persoane (azi am verificat). Poate îți place ideea. Măcar e o chestie utilă, nu?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Celor care au nevoie de transplant le sunt utile astfel de baze de date, in primul rand (asta, pentru a face bine, dar sunt "utile" si pentru a face rau, mai ales ca exista unele "caracteristici de rasa").
      BG nu are un interes strict personal in diminuarea populatiei, dar cand sunt mai putini saraci si mai putini bolnavi (implicit) raman mai multi bani pentru altele, iar oameni mai putini in zonele foarte bogate in zacaminte (si altele) de materiale necesare pentru tehnologie e spre "binele" celor care exploateaza aceste minereuri (scandaluri mai putine cu privire la faptul ca nu beneficiaza de mare lucru populația autohtona).
      Stiu siteul (mai este cel putin unul de gen). Am vrut sa fac si eu ceva asemanator pe ramura mamei - pe ramura lui tata a facut-o un verisor de-al lui - dar nu stiu suficient de multe date si nici nu am gasit oameni care sa vrea sa ma ajute online - nu vor sa-si dea datele si pozele online (inca mai "colectionez" date prin metoda clasica, dar e greu de tot, mai ales ca foarte multi au emigrat inainte de 1950)
      Exista si firme care fac teste ADN pentru a sti din ce... zone ale lumii iti sunt stramosii, de la cei mai indepartati la cei mai apropiati; iti trimit ei kit-ul de "recoltare" si in 30-60 de zile primesti si rezultatul (contra cost). La asta nu m-as baga. :)

      E fain sa cunosti arborele genealogic! Nu m-am gandit sa numar persoanele din "copacul" lui tata, dar nu par a fi asa de multi - pe ramura lui familiile nu au avut multi copii sau n-au avut deloc. :) Varul lui tata nu i-a permis sa faca o copie dupa "munca lui", desi l-a ajutat si tata (si nu numai, dar nimeni nu are copie). :(

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.