2020-10-24

Săptămâna liliecilor

Săptămâna 24-31 octombrie este declarată Săptămâna Internațională a Liliacului. Este o celebrare anuală (în ultima săptămâna a lunii octombrie) menită să atragă atenția asupra nevoii de a conserva această specie de mamifer extraordinar de utilă pentru natură dar și pentru economie – „pofta de mâncare” a liliecilor are efecte pozitive în domenii precum cultivarea porumbului sau industria viticola (dar nu numai) deoarece combat daunatorii (cultivatorii, deci, au costuri mai mici, pentru ca liliecii lucrează gratis)
Vedem lilieci destul de rar, dar ei „muncesc” toată noaptea (sau toată ziua, după caz) pentru a ține sub control numărul de insecte – mănâncă enorm de multe insecte (unul singur consuma câteva mii într-o singură noapte). Îi putem întâlni în aproape toate zonele lumii – mai puțin în deșerturile extreme și în zonele polare.
Cu capul în jos, liliecii nu atârnă în jurul nostru doar de Halloween, ci în fiecare zi a anului – există peste 1400 de specii diferite de lilieci și nu toate hibernează – speciile care nu hibernează migrează în zone mai calde, in căutarea hranei. Rolul lor e important în mediul înconjurător nu doar pentru că
ei controlează foarte eficient populațiile de insecte (mănâncă țânțari, muște, molii, gândaci ș.a.), dar și pentru că – unele specii - ajută la polenizarea unor plante, la împrăștierea semințelor altora și astfel unele plante și unii arbori nu dispar.
Pe scurt: sunt vitali pentru ecosisteme și economia lumii.
Dacă v-ați întâlnit cu liliecii sau dacă știți pe cineva care are povești cu lilieci, poate veți scrie despre, să învețe și alții că liliecii nu sunt dăunători – din contră! - și nu atacă omul, dacă nu sunt deranjați.


Image by Dimitri Houtteman from Pixabay

12 comentarii:

  1. Câte lucruri interesante am învăţat, îţi mulţumesc!
    Eram îngrozită-n copilărie de ei. Că na, copii, auzeam tot felul de poveşti cu lilieci care se aruncă-n păr şi rămân încurcaţi acolo :D :D
    Weekend frumos să ai!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu drag!
      Haha! La fel ma ingrozeam si eu! Imi era groaza ca unul se va incurca in pletele mele si va trebui sa ma tund! 😊 In adolescenta, insa, am incetat sa ma mai tem de ei.
      Multumesc, Potecuta! Weekend frumos iti doresc sa ai si tu!

      Ștergere
  2. Heiii, salutare ce mai faci? Esti bine? Sanatoasa ? :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salutare! Multumesc de intrebari. Sunt bine. Am constatat ca si voi sunteti bine! Sa va fie bine! 😊

      Ștergere
  3. Ce dragut!!! O saptamana intreaga pentru ei ;)). Apropo am vazut cateva poze cu mici lilieci salvati. Erau atat de dragalasi. Si am vazut si unii cat un om de mari aproape. :O
    Suntem cu un pas mai aproape de natura cu fiecare descoperire din aceasta - ma refer la ce ai scris in articol. Pentru ca pentru multi probabil liliecii sunt simbolul vampirilor un fel de buhuhuh... ca si cucuveaua. Multa vreme ma speriam cand o auzeam din cauza a ce auzisem despre ea.. ca daca o auzi cantand moare cineva. Deci iti imaginezi... si cand colo, e o bufnita inteleapta acolo si ea. Pfff.

    Imbratisari cu drag :*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. O saptamana intreaga pentru ca tot mai multi oameni sa inteleaga ca liliecii nu sunt ucigasi. 😊 Exista si "Noaptea Internationala a Liliacului" (cred ca aceasta data e variabila, dar nu sunt sigura - anul acesta a fost intre 29 si 30 august)
      In documentare am vazut si eu lilieci mici-mici, si in emisiuni despre cum salveaza veterinarii diverse vietati salbatice. Era unul atat de dragalas - un pui - si il hraneau cu un biberon minuscul!

      Am vazut si eu poza liliacului urias, dar mai apoi am citit ca e "partial falsa", desi pe poza originala postata la acel moment pe FB scria ca e de marimea unui copil in varsta de 6 ani... Exista lilieci uriasi, dar nici macar cat un copil in varsta de 6 ani - afirma cercetatorii. Nu stiu daca l-a si filmat cineva pe uriasul acela...

      Fiind fiinte misterioase, intr-un fel, probabil ca "inventatorii" vampirilor s-au gandit la lilieci - pe vremuri, cred, liliecii (mai ales cei mari) probabil ca au speriat oamenii.

      Hahaha! De copil am auzit ca nu e bine sa auzi cucuveaua... M-au lamurit parintii ca nu e cazul sa ma sperii cand o aud, daca o voi auzi. Acum cativa ani era un pui de pisica in zona, care miorlaia in fiecare noapte si m-am hotarat sa-l caut, macar sa-i las de mancare. Apoi am aflat ca trebuie sa fi fost vreun pui de cucuvea! 😂 Am scris despre asta.

      Multumesc, Rux! Imbratisari cu drag! ❤️

      Ștergere
  4. Și eu mă mândresc cu o mega peștera cu lilieci care găzduiește multe specii rare de liliecii. Ce îmi place, este faptul că este închisă curioșilor, așa că aceste zburatoare nocturne, se pot dezvolta și conserva în voie; pe deasupra, accesul este unul mai secretos..

    Ps. Este un mit faptul că liliecii vin să ți se pună în cap.. Ei se apropie foarte tare, datorită faptului că în jurul capului tău zboară o insectă, însă rare ori, accidental, se mai poate prinde vreun liliac de părul mare al unei femei..

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cat de fain! Stiu ca exista si in Ro cateva asociatii care au ca obiect de activitate principal protejarea "vulpilor zburatoare". E bine ca accesul e restrictionat si nu foarte cunoscut.

      Legat de mitul ca se incurca in parul lung am citit pe undeva o explicatie pentru acest mit: pe vremea cand se purtau perucile acelea uriase erau pudrate cu praf de orez si, scria acolo, praful de orez absoarbe ultrasunetele emise de lilieci si, astfel, nu stiau ca au in fatza un obstacol.

      Ștergere
  5. Mi s-au parut dintotdeauna niste animalute simpatice! Lanturile trofice create de natura mi s-au parut intotdeauna uimitoare, chiar daca nu am mers prea mult pe firul povestilor lor. Multumesc si eu pentru informatii. Si mereu ajungem la omenetul care de multe ori intelege incomplet niste fenomene.

    In noaptea asta iarasi se schimba ora. Nu-mi place ca se micsoreaza lumina in partea zilei mai importanta pentru noi si timpul nostru liber.
    Noapte buna si o duminica placuta, Diana draga! Pupici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt simpatice. In copilarie ma cam temeam, sa nu mi se incurce in par, pana am inteles ca nu e cazul.
      Nici eu nu prea merg pe fir, dar cand ma nimeresc pe vreunul... greu ma desprind. 😊 Acumulez cata informatie pot (nu invat! doar citesc) si o las in creier 😊 iar cand e cazul creierul gaseste informatiile si, adesea, face unele conexiuni pentru a intregi o informatie sau alta.
      Cu drag! Oooh! Omenetul (imi place cum ai zis!).. omenetul e solidar... doar cu propria-i persoana. Noroc ca mai sunt si oameni! 😊

      Nu ma afecteaza schimbarea orei, dar mi-ar placea sa inceteze. Sunt genul "noctambul" 😊 Lucrez mai bine cand se lasa seara, am mai mult spor si mai multa energie. Dimineata, mai ales, si dupa-amiaza sunt mai mult pe pilot automat. Poate pentru ca m-am nascut noaptea?! 😂

      Multumesc, Suzana draga! Duminica minunata iti doresc sa ai si tu! Pupici! ❤️

      Ștergere
  6. Tocmai azi discutam despre lilieci cu cineva care merge adesea in China. Se pare ca pentru speciile comestibile exista crescatorii...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Brrr! Cred ca e teribil! Poate e si motivul pentru care unii braconeaza si zic ca-s lilieci de ferma, verificati, stampilati... :(
      M-ai cam lasat fara cuvinte.

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.