2020-10-11

Ziua Internațională a Fetelor

În 19 decembrie 2011, Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a adoptat Rezoluția 66/170 prin care ziua de 11 octombrie a fost declarată Ziua Internațională a Fetelor.
În acest an, tema este „Vocea mea, viitorul nostru egal”.
Sunt o mulțime de „zile internaționale”: a copilului, a nediscriminarii, a egalității de șanse etc. s.a.m.d. dar pare că nu se schimbă mare lucru. Copiii sunt puși să muncească, inclusiv să scoată din minele din Congo (zonă de conflicte) coltan (și alte „minereuri de sânge”), de exemplu, atât de necesare telefoanelor mobile de „ultimă generație” (dar și pentru multe alte aparate - tehnologia e tot ceea ce contează). Tinerele fete sunt exploatate și la muncă, dar și sexual; tinerii bărbați sunt trimiși în lupte, băieții sunt învățați să ucidă, uneori chiar din copilărie... și tot așa.
Ziua aceasta are drept scop recunoașterea drepturilor și problemelor cărora trebuie să la facă față adolescentele de azi, în lumea întreagă. La noi, se știe: are fata vârsta de 16 ani poate „consimți” la raport sexual cu un bărbat mai în vârstă decât tatăl ei... Dacă rămâne gravidă, asta e: face avort. Când adolescentele – mai ales în zonele rurale din Ro – gospodăresc cu un individ care le-ar putea fi tată ele sigur nu mai merg și la școală: cine are grijă de gospodărie?
Din 5 infracțiuni sexuale sesizate 4 sfârșesc fără trimitere în judecată:
Adolescentele au dreptul la o viață în siguranță, la educație, la ocrotirea sănătății. Susținându-le nu doar în acești ani critici, ci și pe măsură ce se maturizează, își pot manifesta potențialul devenind chiar și liderii politici de mâine. Teoretic, sună super! Cu practica e greu. Da, unele lucruri s-au mai schimbat, dar tot rău este pentru cele mai multe dintre adolescentele care trăiesc în „zone defavorizate” din întreaga lume.
Statistica nu e „pasiunea” mea, dar dacă pe site-ul ONU sunt date statistice scriu și aici câteva:
- la nivel mondial, aproape una din patru adolescente cu vârste cuprinse între 15 și 19 ani nu sunt la școală și nici nu muncesc – nu au posibilitatea sau trăiesc în zone unde mentalitatea e: fetele nu au nevoie de studii, femeile trebuie să stea acasă; până în 2021, cca. 435 de milioane de femei și adolescente vor trăi cu mai puțin de 1,90 USD/zi – inclusiv 47 de milioane împinse în sărăcie anul acesta, din cauza pandaliei;
- una din trei femei din toată lumea au suferit violențe fizice sau sexuale; datele arată că în acest an – pe fondul pandaliei – violența împotriva femeilor și adolescentelor s-a intensificat, mai ales violența în familie (alta sursă: mii de femei și adolescente au dispărut în Peru de la începutul anului, mai ales de la jumătatea lunii martie când a fost instituită „starea de urgență”)*.
Impactul pandaliei a complicat și mai mult problemele pe care trebuie să le înfrunte femeile și adolescentele în viața cotidiană: violența domestică a explodat, sănătatea gravidelor a fost aproape total ignorată, protecția socială și economică a femeilor tinde spre zero – nu au bani să plece de lângă soți abuzivi și nici în centre specializate nu și-au găsit adăpost s.a.m.d..
Prin Ziua Internațională a Fetelor se dorește promovarea drepturilor acestora, se subliniază inegalitățile de gen și diversele forme de discriminare și abuz suferite de tinerele din întreaga lume.


Image by prettysleepy1 from Pixabay

10 comentarii:

  1. Foarte triste şi îngrijorătoare statisticile! Şi nu ştiu cum ar putea fi rezolvată problema asta. Cred că fiecare în parte ar trebui să facă ceva în sensul ăsta, să "umble" puţin la mentalitate.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mentalitatea e esentiala, dar si implicare mai multor oameni care stiu ca sunt probleme, care stiu unde sunt probleme... Multi oameni spun "nu e treaba mea aia sau ailalta" - si au dreptate, doar ca institutiile statului sunt excesiv de slabe in unele state (inclusiv in Ro) si cred (si eu) ca e nevoie de o ordine sociala facuta de cetateni pentru a putea stopa anumite fenomene. E nevoie de o societate civila puternica, nu de una aservita politicienilor.

      Ștergere
  2. Sunt bune aceste zile pentru reamintire, dar nu trebuie uitate subiectele in restul de 364 zile. Sunt multe lucruri care trebuie facute si nu sunt chiar convinsa ca se face tot ceea ce trebuie in fapt. Oricum ridicarea culturala poate fi o cheie pentru ca orice om sa inteleaga lumea de langa el si cum sa-si gestioneze problemele cand ele apar. Toate subiectele sunt cumva conectate desi separarea lor pe felii ne impiedica cumva sa vedem ansamblul.
    Multumesc pentru articol, Diana draga! Pupici si o saptamana usoara!<3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Superba observatia ta! In ziua "data" se anima spiritele, se fac promisiuni, se fac planuri, se tin discursuri si... incepand din ziua, poate nu chiar imediat, urmatoare fiecare isi vede de ale lui, numarul celor care sunt preocupati in fiecare zi ramanand relativ constant.
      Si "pe felii" ar fi bine, daca ar fi rezolvate la un moment dat, macar intr-o proportie de 50% (pentru ca 100% e improbabil). Ideal ar fi, cred, sa se inceapa din copilarie, cu grija pentru copii - o reala grija! atat din partea celor care sunt platiti de stat sa faca asta, cat si cu aportul comunitatii in care exista copii in familii defavorizate.

      Cu drag! Multumesc si pentru interes.
      Saptamana super iti doresc sa ai, Suzana draga! ❤️ Pupici! 😘

      Ștergere
  3. Desi ascult mult Radio Romania Actualitati, am aflat abia azi, a doua zi, citind postarea...
    Pe ce lume traim?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pe acea lume unde subiectele care nu "aduc" "rating" sunt trecute la "fapt divers", desi multe sunt "probleme grele".

      Ștergere
  4. Din 5 infracțiuni sexuale sesizate 4 sfârșesc fără trimitere în judecată: asta mi sa părut chiar dureros. Va să zică, cei mai mulți scapă basma curată, iar victimele rămân traumatizante pe viață. Interesante legi și justiție!

    Le transmit și din partea mea, La Mulți Ani fetelor, domnișoarelor și să aibă grijă de ele, mai mult decât au alții..
    O săptămână frumoasă îți doresc, Diana !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Se marseaza pe ideea "a vrut", fara a se tine cont ca minorul in cauza are 15 ani (sau mai putin) si adultul de la 30 de ani in sus (in prea multe cazuri). Legea ar trebui sa fie simpla: cine are varsta cu 2 ani mai mare decat partenerul minor intra la puscarie si punct, cum este in unele state (inclusiv in unele state din SUA). Asa, adultii se vor gandi de doua ori inainte de a "cuceri" minori usor impresionabili.

      Asa sa fie! 😊
      Multumesc, Stef! Saptamana frumoasa iti doresc sa ai si tu!

      Ștergere
  5. Natiunile Unite, este o "prostituata batrâna" obosita,indiferenta,care prin toleranta ei încurajaza traficul si exploatarea "Fecioarelor" facându-le roabe (sclave) sexuale dupa chipul si asemanarea ei pentru popoare miliardare.


    Femeia aceasta era îmbrăcată cu purpură şi stacojiu, era împodobită cu aur, cu pietre scumpe şi cu mărgăritare. Ţinea în mână un potir de aur plin de spurcăciuni şi de necurăţiile curviei ei.
    Pe frunte purta scris un nume, o taină: „Babilonul cel mare, mama curvelor şi spurcăciunilor pământului”.
    Şi am văzut pe femeia aceasta îmbătată de sângele sfinţilor şi de sângele mucenicilor lui Isus. Când am văzut-o, m-am mirat minune mare. - Apocalipsa 17 -
    Toamna binecuvântata cu senin în Suflet, rodnica, luminata si bogata, draga Diana !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si eu am sentimentul ca unele organizatii de aceasta anvergura "edicteaza" cate ceva ca pentru a-si justfica reprezentantii lor sacul de bani pe care-l cara anual acasa... De buna credinta sa zicem ca sunt... Ce folos, daca cei care sunt platiti sa apere pe cei care nu se pot apara singuri sunt mana in mana cu traficantii? E greu de crezut ca se traficheaza oameni prea usor - mai ales international - fara complicitatea unora platiti si pentru a opri astfel de actiuni... E tare trist.

      Iti multumesc, Iosif! La fel iti doresc si eu!

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile scrise dupa trei zile de la data publicării articolului vor fi moderate. Multumesc pentru intelegere.