2020-10-27

Liliecii, la fel de utili ca albinele și păsările

Anul acesta s-au folosit enorm de multe dezinfectante – în unele zone au fost spălate străzile cu substanțe pe bază de clor și stropite zonele verzi cu alte substanțe care... cică! nu afectează omul – dar sigur afectează celelalte viețuitoare care împart Terra cu cel mai teribil mamifer: omul. Încă nu se vede rezultatul acestor „măsuri de protecție”. Ați fost curioși să vedeți dacă (sau câte) mai sunt furnicile pe unde știați că sunt multe? Anul acesta nu am văzut omizi verzi (în teiul de lângă fereastră mereu erau – nu foarte multe - și câte una mai ajungea și printre florile mamei). Anul acesta nu am văzut una! În alți ani – fără excepție – noaptea se auzeau greieri; unul n-am auzit... Distrugerea tuturor acestor vietăți pe care le ignorăm, în general, pot conduce la diminuarea numărului de păsări dar și de lilieci insectivori. Liliecii care se hrănesc cu polen – dar și albinele – pot fi în pericol de la substanțele toxice care „ucid” virusuri și / sau insecte. Nu mai sunt insecte nu mai sunt păsări și lilieci; florile sunt stropite cu dezinfectanți și insecticide, nu mai sunt nici albinele...
Peste 300 de specii de plante
(între care multe au valoare economică majoră) sunt polenizate de lilieci (unele specii de liliac intră aproape cu totul în anumite plante, de unde ies acoperiți de polen). Între plantele a căror existență depinde de lilieci sunt: banane, avocado, mango (și alte fructe exotice), agave tequiliana (plantă din care se prepară tequila), cactusul saguaro. Liliecii ajută la răspândirea semințelor pentru smochini, cacao (principalul ingredient al ciocolatei) dar și a altor plante.
Cactus Saguaro
Liliecii din zonele tropicale zboară ziua și se hrănesc cu fructe bine coapte, răspândind astfel semințele acestora pe suprafețe întinse (cam așa cum fac unele păsări), contribuind în acest mod la regenerarea pădurilor tropicale. Cercetătorii afirmă că un liliac frugivor diseminează până la 60 de mii de semințe mature pe noapte care, trecute prin tubul digestiv și eliminate odată cu fecalele, au rată crescută de germinare. Excrementele liliecilor (guano – a fost considerat „petrolul secolului XIX”) sunt considerate cel mai bun fertilizator organic – la începutul secolului XX s-au extras tone de guano din peșterile din România pentru a fi valorificat și exportat.
Contribuie la menținerea unui echilibru al populațiilor de insecte. Acolo unde există lilieci nopțile sub clar de Lună sunt mult mai frumoase pentru că nici fluturii de noapte nu dau năvală, dar mai ales țânțarii sunt hăpăiți cu poftă, iar țânțarii sunt (destul de) periculoși pentru sănătate. Liliecii insectivori nu consumă doar molii, țânțari, muște, ci și insecte dăunătoare agriculturii: gândaci de mai, de Colorado etc., fiind adevărate insecticide naturale (United States Geological Survey estimează că liliecii, contribuind la managementul pesticidelor au determinat scăderea bugetului Statelor Unite cu 3,7 miliarde de dolari pe an în acest domeniu). Fără insecticidele chimice hrana ar fi mai sănătoasă și prețul alimentelor ar fi mai mic.
Liliecii sunt considerați bioindicatori ai încălzirii globale și ai poluării. Cu excepția polilor și deșerturilor extreme trăiesc pe tot Pământul. Preferă cam aceleași adăposturi și zone de vânătoare. Liliecii adaptați la climă mai rece vor fi afectați de încălzirea globală și dacă nu vor putea să se adapteze vor ajunge pe cale de dispariție (dacă liliecii dispar dintr-o anumită zonă unde obișnuiau să trăiască e clar că ceva nu e în regulă acolo cu clima). Sunt verigi importante în rețeaua trofică aeriană și răspunsurile lor la degradarea habitatului pot fi corelate cu răspunsul altor taxoni (insectele, de exemplu). Dacă, din cine știe ce motiv, liliecii vor dispărea dintr-o zonă se va înmulți numărul de insecte; dacă dispar insectele, din cine știe ce motiv, vor pleca/dispăreași liliecii din zona respectivă. Altfel spus, un semn de acest gen dă de înțeles cercetătorilor că ceva nu e în regulă în aerul, solul zonei respective.
Activitatea liliecilor este influențată de schimbările climatice, mortalitatea putând fi cauzată de secetă, frig, ploi, căldură extremă, de cicloane, de creșterea nivelului mării (în cazul peșterilor de coastă își pot pierde adăposturile)
În lipsa liliecilor ar putea dispărea câteva sute de plante chiropterofile (plante polenizate doar de lilieci – v. mai sus).
Populațiile de lilieci sunt unul dintre cei mai buni indicatori naturali ai sănătății mediului. Liliecii se înmulțesc acolo unde un ecosistem este sănătos și stabil.
Între cauzele cele mai importante ale dispariției liliecilor sunt: distrugerea habitatelor, a zonelor de hrănire – utilizarea pe scară largă a pesticidelor lasă liliecii fără hrană; utilizarea pesticidelor în construcții: liliecii care trăiesc în clădirile tratate mor otrăviți. Prejudecata oamenilor este o cauză la fel de importantă, iar această prejudecată se naște – ca în cazul tuturor prejudecăților – din ignoranță.


foto liliac
Image by Cindy Parks from Pixabay
foto cactus
Image by Frauke Feind from Pixabay

Liliecii nu sunt vinovați pentru nebunia de azi. Uciderea lor nu va stopa pandalia.


15 comentarii:

  1. How true, Diana! Bats have been scapegoated by humans for centuries and covid-19 is exacerbating the problem.

    Happy Tuesday!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Unfortunately, ignorance leads to the destruction of the world...

      Thank you, Veronica! Happy Tuesday!

      Ștergere
  2. Eu sunt convinsa ca fiecare creatura de pe pamantul asta îsi are rolul ei, chiar daca vorbim de tantarii nesuferiti sau de dragonul de Komodo!
    Si la urma urmei … neamurile mele sunt importante! LOL
    Dar tu stii de ce tot zic eu ca sunt "neamurile mele"? Ghici?! LOL
    Muah! 😊 Pupicios! 😘😘😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca ai scris un adevar absolut: toate creaturile au rol bine stabilit; ca oamenii nu stiu "rostul" tuturor, e altceva, iar aceasta necunoastere ar putea duce la dezechilibre majore (cred ca a si condus).
      Imi plac soparlele! Chiar si cele uriase! 😊

      Ma gandeam ca glumesti despre faptul ca suntem - si noi, si liliecii, mamifere - dar acum, ca ma intrebi... nu stiu. 😊 De ce?! Te rog sa nu ma lasi sa ma perpelesc de curiozitate! :))
      Pupicios! 😘 😘 😘

      Ștergere
  3. Imi place mult mesajul tau. E buna introducerea in lumea unei necuvantatoare fara vina. Concluzia spune tot: ''Liliecii nu sunt vinovați pentru nebunia de azi. Uciderea lor nu va stopa pandalia.'', iar titlul spune si el esenta :liliecii ne fac mai mult bine decat le facem noi...
    O zi buna, Diana! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti multumesc pentru apreciere.
      E incredibil cum oamenii gasesc ca unica solutie de rezolvare a unor probleme uciderea... Daca se ajunge la genocid in unele locuri din lume, pentru a "scapa" de o populatie (umana) minoritara de pe un anumit teritoriu nici nu ma mai mir ca unii cred ca scapa de probleme daca ucid niste fiinte total lipsite de aparare in fatza omului...
      Multumesc, Ina. Zi frumoasa iti doresc sa ai si tu! 😘

      Ștergere
  4. Acum, la drept vorbind, esential si la baza piramidei existentei, dezvoltarii, evolutiei si supravietuirea tuturor speciilor vii de pe Terra, sunt chiar virusurile si vietatile microscipice, invizibile, care daca le-am vedea cu ochiul liber, poate am muri de groaza si atacuri de panica. Zic si eu ! :) ))
    O dupa amiaza sublima, cu bucurii, liniste si pace deplina, draga Diana !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E un adevar.
      Vrem sa traim, trebuie nu doar sa ne adaptam, ci si sa intelegem ceea ce se petrece in jurul nostru si in noi. Unii au atacuri de panica teribile cand vad porumbei! Nu vreau sa stiu ce li s-ar intampla unora daca ar vedea unele microrganisme la scara mare. :))
      Multumesc, Iosif! Seara linistita iti doresc!

      Ștergere
  5. Este inca un articol foarte bine documentat. Imi propun sa-l preiau si sa-l recomand.
    Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti multumesc pentru compliment.
      Cred ca cel mai fain ar fi sa recomanzi site-urile precum eurobats.org sau lilieci.ro. Sunt o multime de informatii si de fotografii acolo! Un intreg Univers al liliecilor descoperim acolo!
      Cu placere.

      Ștergere
  6. O postare minunata! Si nici nu stiu cum se poate crede ca ceva s-a transferat la om de la aceste creaturi. Eu cred ca natura nu a facut posibila o astfel de situatie. Adica sunt convinsa, desi nu am dovezi. Dar crezand ideea de TOT, aceasta practic exclude un astfel de scenariu.

    Multumesc, draga Diana! Pupici si seara frumoasa! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru compliment, Suzana draga!
      Cred ca logica unora e fracurata iremediabil. 😊 E o nebuloasa... Specialistii sunt de acord ca de la liliac la om, direct, n-ar fi putut trece coronavirusul, ci numai printr-un "intermediar" - chinezii zic ca acest intermediar e pangolinul (specie pe cale de disparitie), dar expertii sustin ca interactiunile lilieci-pangolini sunt extrem de rare in natura si nu sunt de acord cu ceea ce sustin chinezii, desi acestia spun ca au descoperit virusul in pangolini (din fericire, cei mai multi specialisti pun sub semnul indoielii "descoperirea")... Zau daca as acorda credibilitate acelor indivizi (la clasa conducatoare ma refer) care au umplut lumea de sars1 in 2003... si care considera ca obedienta populatiilor e cel mai indicat lucru pentru pace in lume si ca drepturile omului sunt pericol existential si trebuie "eradicate". Dar, hei! Au reusit sa obtina "eradicarea" pericolului existential!

      Imi amintesc cand cu gripa aviara... Ziceau specialistii (!!!) ca nu-i nicio problema pentru om daca fierb sau frig etc. bine carnea de pasare! Atunci de ce au scos carnea lor de pe rafturile magazinelor? Sa nu se imbolnaveasca cei carora le place "friptura in sange"? A, da! Ei s-ar fi imbolnavit si ar fi transmis virusul in comunitate... OF!

      Cu drag! Multumesc! Seara frumoasa iti doresc sa ai si tu! Pupici! ❤️

      Ștergere
    2. Am pe retina niste secvente de la TV, cand ma mai uitam, pe vremea aviarei, cand au blocat un cartier mai sarac din Bucuresti si orice masina pleca din zona, ii stropeau cu furtunul rotile cu un compus suspect (dezinfectant!). Dupa o perioada au aparut mai delicat la inceput,idei despre cati bani s-au sifonat pe astfel de scheme. Cam greu sa curm greata...

      Ștergere
    3. Au fost dovediti - zice-se! - ca au diluat substantele, dar a mai auzit cineva daca a fost vreunul amendat/condamnat pentru acele inselaciuni / fraude?! Aia care au diluat substantele - presupunand ca pericolul de contaminare ar fi fost real - ar fi trebuit sa faca ani grei de puscarie pentru zadarnicirea combaterii raspandirii bolilor... Atunci era PDL la putere, acum e tot PDL, sub sigla PNL... (ar putea sa conteze si ceva de genul) :(
      Incep sa creasca multe bube, si de data aceasta... Ne trebuie multa lamaie! Sa ne "taie" greata. 😊

      Ștergere
  7. E posibil sa le fi fost distruse habitatele sau... au avut parte de-o boala care i-a rarit; de ucis pe toti nu cred ca i-ar fi ucis o boala, pentru ca sunt specialistii care se preocupa de ei (si in Grecia sunt ocrotiti prin lege); poate sunt mai putine insecte si si-au gasit alt teren de vanatoare...
    Viespi mici n-am prea mai vazut nici eu (dar am vazut), si am vazut "pe saturate" dintre cele "mutante" (anul acesta numai cateva). Daca si soparlele se imputineaza... N-or mai avea hrana?!

    Anul acesta i-am inteles perfect pe cei care sunt sensibili la dezinfectanti...

    RăspundețiȘtergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.