2020-10-25

Întâlniri cu lilieci

Nu știu ce părere au alții despre lilieci dar mie-mi plac de numa’! Sunt drăgălași foc, cu ochișorii lor mici și rotunzi, cu boticuțul de șoricel, cu urechile atât de diferite: de la mici-mici la uriașe (în raport cu trupușoarele). Sunt fascinanți! I-am văzut în „detaliu” numai în filme artistice și documentare, în emisiuni despre salvarea vietăților sălbatice și în fotografii.
Pentru ca suntem în Săptămâna Internațională a Liliacului se potrivește povestea... Am „dat” de unii, prima dată, într-o „peșteră” de pe Tâmpa, când, adolescenți fiind, am fost să „explorăm” „tunelurile” din oraș, nu neapărat să descoperim lilieci, dar sperând. Știu că era cald afară, dar nu știu dacă era vară sau primăvară. Avansam șontâc-șontâc printre pietroaie; doar trei din șapte aveam lanterne dar nu avansasem prea mult în grotă și mai răzbătea ceva lumină de afară. La un moment dat s-a auzit... ceva... ce nu pot defini – nu era curent de aer sau bătăi de aripi; sunete... un fel de vuiet „fin”. Habar n-am cum să descriu! Acel moment e mai mult un fel de „ecou de amintire”. Băiatul care conducea grupul a strigat „Stingeți lanternele! Toată lumea jos!” N-am așteptat să aflu de ce (dacă era vreun pericol ar fi strigat „fugiți!” - am gândit atunci); am stins lanterna și m-am lăsat pe pietrele jilave, nemișcată. Uau! Atunci s-a auzit (un fel de) fâlfâit! Două fete și un băiat au început să țipe! Frate, cum țipau și dădeau din mâini! Culmea! (am gândit atunci) nimeni n-a fost atins, dar ne-am bulucit afară din grotă de parcă aveam și noi aripi! Acum mă mir că nu s-a lăsat cu vreun accident pentru că „datul” acela din mâini ca disperații ar fi putut fi înțeles de lilieci ca un atac și s-ar fi apărat. Cred că liliecii au fost mai deștepți decât noi.
Mai apoi am mai avut întâlniri cu lilieci, doar de câteva ori; de două ori în oraș, exact aceeași zonă din apropierea locuinței - sunt câteva case vechi în zonă și câteva blocuri vechi cu pod și beciuri. Îmi place noaptea! Când vine stolul pare că sunt frunze duse de vânt! Sunt mititei (sau așa par). Știu că nu se reped la mine așa că privesc zborul liliecilor. A „privi zborul liliecilor” e impropriu spus pentru că acum sunt acum nu mai sunt! Zboară extraordinar de rapid și în calea lor – e cert! - nu rămâne nicio gâză. Apar brusc și dispar la fel de brusc!
O singură dată am văzut un liliac dormind (hibernând), într-un colț de pod, undeva – 😃 să-mi smulgeți unghiile și n-aș putea să localizez imobilul în cauză (dar aș inventa ceva, să nu-mi smulgeți unghiile). Am scotocit prin multe poduri de-a lungul timpului dar numai o dată am văzut un liliac – poate că au fost și în alte poduri, dar nu i-am observat (numai după ce l-am văzut pe primul am început să mă gândesc că ar putea fi și în alte poduri – mă uitam după ei, dar nu i-am zărit).

Image by seagul from Pixabay

18 comentarii:

  1. Îmi place că ai descoperit ziua liliacului. N-o știam. Mie mi-era cam frica, ne speriau în copilărie băieții, că ni se încurcă in par, parcă-i și vedeam. Altfel,crescand am văzut multi hibernand in Peștera Polovragi, parca, daca nu încurc. Atârnau pașnici. Se studia viața lor, veneau echipe din străinătate pentru asta și deci pentru ei. Așa am înțeles ce importanți sunt in universul nostru. Deci n-am spaime acum.
    O zi buna Diana! 😘❤️

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Anul trecut am aflat despre "onorarea" liliacului, dar apoi am uitat, si mi-am amintit anul acesta, cand am citit ca unii - in strainatate - au cerut distrugerea unor colonii de lilieci din apropierea lor.
      Cred ca sunt lilieci in mai toate pesterile.
      Si eu am depasit spaimele, in adolescenta, cand am incept sa-i "cunosc". 😊
      Multumesc, Ina. Duminica frumoasa! ❤️ 😘

      Ștergere
  2. Liliecii sunt unele dintre cele mai utile, harnice si minunate fiinte vii, în bio-ecosistemul planetar, cu care a fost binecuvântata planeta Terra de catre Dumnezeu, din dragostea infinita manifestata pentru omul rational-sentimentel stapânul pamântului, creat dupa chipul si asemanarea Lui. Aceste mamifere magnifice, sunt medicii geniali, fara studii universitare, care curata, dezinfecteaza si trateaza superba "Gradina a Maicii Domnului" de insecte zburatoare daunatoare vietii rational-sentimentale, de aceea "zic eu" ca este superb ca au si ei o mica sarbatoare. Merci infiniment pentru articolele superbe !
    O binecuvântata duminica si toamna mirifica, draga Diana !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Chiar ca sunt medici! Multe pasari consuma insecte, dar toate la un loc n-ar reusi sa tina sub control inmultireaacestora. Plus ca liliecii sunt utili si in agricultura si viticultura: mananca insectele daunatoare dar nu distrug "productia".
      Toate au un rost pe lume! Pacat ca nu inteleg toti oamenii.
      Cu placere. Multumesc pentru apreciere, Iosif.
      Duminica excelenta iti doresc sa ai si tu!

      Ștergere
  3. Din păcate nu toată lumea conștientizează cât de valoros este ecosistemul din natură, verigă cu verigă. Faptul că se defrișează într-un mod sălbatic, face ca muuulte insecte să dispară, iar odată cu ele și hrana liliecilor, care ne având hrană suficientă, vor disparea sau se va restrânge habitatul lor.. O verigă atrage după sine altele, iar la un momendat, ne dăm seama de atâtea boli și dăunători care apar datorită dezechilibrelor..
    Este foarte bine că sa gândit o astfel de săptămână specială pentru aceste înaripate nocturne..🤗
    Duminică plăcută, Diana !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E tragic. Oamenii vor continua sa ocupe/distruga habitatul salbaticiunilor pentru a face loc pentru ei. Dezechilibrele sunt tot mai pregnante, dar cui ii pasa? Oamenii vor sa aiba confort si altii vor sa aiba bani oferind confort. Natura? Duca-se! Sa ne fie bine acum, generatiile viitoare n-au decat sa se descurce...
      Si mie-mi place ideea. Zburatoarele acestea sunt tare "oropsite".
      Multumesc, Stef. Duminica minunata iti doresc sa ai si tu!

      Ștergere
  4. Eu nu am fost atat de norocoasa! Doar am auzit ceva zburand cu viteza la Polovragi, dar eram prea departe de locul lor ca sa-i vad. Impresionanta imaginea descoperita. Este bine ca au si ei saptamana lor, dar sper fie protejati tot timpul anului, ca tare sunt simpatici!
    Multumesc de noua poveste, Diana draga! Seara frumoasa si o saptamana senina si linistita! Pup! ❤️😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Anul acesta n-am vazut in cartier, desi cu Miki (catelusa) zilnic m-am plimbat in zona unde i-am tot vazut.
      Voluntarii, speologii, specialistii in lilieci (sunt asociatii si organizatii in mai toata lumea) au grija de ei. 😊 Am inteles ca anul acesta unele asociatii au avut probleme cu populatia tematoare si care cerea mutarea coloniilor sau distrugerea acestora...
      Cu drag! Multumesc ca ai rabdare. 😊
      Pupici! 😘 Multumesc! Saptamana minunata iti doresc sa ai si tu, Suzana draga! ❤️

      Ștergere
    2. Te-ai referit cumva la acel 'omenet' de care am mai vorbit?
      Frica, bat-o vina... cu vibratia ei joasa, care ne face creierii terci! Dar nu se intelege acest lucru, iar unii insista in a o imprastia pe tarla...

      Ștergere
    3. Da... Intr-un fel, e fascinant sa vezi ce face frica din unii. (preferam sa stiu doar teoretic, dar am vazut in comunism, am vazut in situatii de criza... cum se manifesta unii).
      Eeee... E greu de inteles ca "frica ucide mintea".

      Ștergere
  5. Ciudate atractii mai ai si tu Diana!Nu pot sa zic: nu-mi plac,dar ii accept.Am invatat-o pe Thea sa nu-i fie frica de soareci,vulpi si ale animalalute de pe langa casa ei.Atat de frumos i-am descris un soricel ca i-a facut un filmulet tare reusit. O seara buna!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. 😊 I-am vazut "de aproape" in documentare, de exemplu, si au un farmec... neinteles. 😊 Unii imi par veverite cu aripi (cu parapanta). Au si buric! 😊 Sunt foarte interesanti! "Sunt frumosi de urati ce sunt".

      Esti o super Buni! ❤️ Liliecii mai sunt numiti "vulpi zburatoare", deci nici de ei nu are a se teme Thea. Cat despre soricel... ce pot sa spun? Si soriceii im plac. Mi-ar placea tare mult sa postezi filmuletul.
      Multumesc. Saptamana frumoasa iti doresc!

      Ștergere
  6. Am vazut si eu unul in realitate. Nu e chiar simpatic!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Poate ca nu l-ai privit cu atentie. 😊 E o veverita zburatoare.

      Ștergere

  7. Acum imi dau seama ca in orasele sau cartierele moderne- cu blocuri fara poduri- nu vor fi lilieci.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Surprinzator, poate, dar ar putea fi, daca gasesc crapaturi pe undeva. Am citit pe undeva (cu ceva timp in urma) ca era un cuib intr-un bloc din Zalau, si oamenii au chemat specialistii in lilieci (nu-mi aduc aminte daca i-au luat de acolo). Liliecii sunt protejati prin lege in mai toata lumea - unele specii au disparut, unele sunt pe cale de).

      Ștergere
  8. Nu știam că există o săptămână dedicată liliecilor. Foarte bine, poate așa mai află și oamenii ce e cu aceste viețuitoare, atât de folositoare. Este atâta ignoranță la semenii noștri... M-am îngrozit când am citit mai sus despre știrea că unii vor să extermine o colonie de lilieci. Vor păți sigur ca și în cazul chinezilor, care au distrus, cu mulți ani în urmă, populația de vrăbii, prin ordin... politic (!!!), după care au văzut cât de folositoare erau pentru agricultură, după ce culturile le-au fost decimate de insectele pe care le-ar fi mâncat vrăbiile. Nu știu dacă știi despre acest episod. Oamenii se pricep tare bine să distrugă ecosisteme, apoi se vaită că tot ei sunt victimele „ciudățeniilor naturii”.
    Lilieci am văzut toată vara, la marginea orașului, pe unde alerg cu bicicleta. Au o viteză incredibilă în zbor! Trebuie să învățăm să îi ocrotim.
    Toate cele bune, dragă Diana! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si nu doar o colonie. Anul acesta, mai ales, a crescut presiunea populatiei (in mai toata lumea) pentru a fi distruse coloniile. Le e frica sa nu se imbolnaveasca, desi s-a stabilit ca o contaminare prin contact direct cu liliacul nu e posibila in cazul acestei pandalii. Nici rabia nu are incidenta semnificativa - din analizele facute la milioane de exemplare doar 1% au avut rabie...

      Nu stiam episodul cu vrabiile! Multumesc ca l-ai amintit. Pe "lista de nebunii" a Chinei se tot aduna...

      Ce fain! Oh, daaa! Au viteza fantastica! Uneori ma amuzam: "i-am vazut sau mi s-a parut?" :))
      Sa-i ocrotim, da. Am fost in calea lor si nu m-au "atacat". :)

      Multumesc, Alex draga! Numai de bine! 😊

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.