2020-10-15

Ziua internațională a femeilor din mediul rural

Ziua internațională a femeilor din mediul rural este o altă zi dedicată, în special, atragerii atenției asupra problemelor pe care le au de înfruntat femeile care trăiesc în zonele rurale ale lumii. Ziua e marcată anual la data de 15 noiembrie – am aflat abia azi, de la @daurel.
În 18 decembrie 2007, Adunarea Generală a O.N.U. a decis instituirea acestei zile prin Rezoluția 62/136. Ideea adoptării unei astfel de rezoluții a fost discutată în cadrul Conferinței O.N.U. pentru Femei, în septembrie 1995, la propunerea mai multor organizații: Federația Internațională a Producătorilor Agricoli (IFAP), Asociația mondială a femeilor din zona rurală (ACWW), Rețeaua Asociațiilor femeilor africane din zona rurală (NARWA) și Fundația Summitul Mondial al Femeilor (WWSF). Femeile din mediul rural alcătuiesc peste un sfert din totalul populației mondiale.
În România ziua a fost marcată pentru prima dată în anul 1999 în comuna Moieciu din județul Brașov.
E o zi în care (ar trebui să) ne gândim mai intens la problemele pe care le au femeile din mediul rural cam peste tot în lume (sau să ne amintim că există și ele) și, poate, privim cu alți ochi produsele naturale, obiectele realizate manual etc. pe care le cumpărăm.
Majoritatea femeilor din mediul rural depind de resursele naturale și de producția agricolă pentru asigurarea hranei zilnice. În țările în curs de dezvoltare aceste femei reprezintă cca. 43% din forța de muncă în agricultură și din producția de prelucrare și procesare a unei părți considerabile din produsele alimentare, ele având astfel un rol determinant pentru siguranța alimentară; ele (femeile tinere și mai puțin tinere) îndeplinesc cea mai mare parte a îngrijirii neplătite și a muncii casnice în cadrul familiilor și gospodăriilor din zonele rurale. Cu toate acestea, inegalitățile de gen – legile discriminatorii și normele sociale, combinate cu un peisaj economic, tehnologic și ecologic care se schimbă rapid, de exemplu – le limitează întregul potențial, lăsându-le mult în urmă bărbaților. (UN Women). Ele se confruntă cu forme multiple de violență, discriminare și nesiguranță. Femeile și fetele din mediul rural suferă în mod disproporționat de sărăcia multidimensională. La nivel mondial sărăcia extremă a scăzut, dar cel puțin un miliard de oameni continuă să trăiască în condiții inacceptabile de sărăcie și cei mai mulți trăiesc în zonele rurale; ratele sărăciei în zonele rurale din majoritatea regiunilor sunt mai mari decât cele din zonele urbane.
Tema din acest an a Zilei Internaționale a Femeilor din Mediul Rural este: „Construirea rezistenței femeilor din mediul rural pe fondul covid-19”. Nenorocirea aceasta a dezavantajat și mai mult femeile și fetele din zonele rurale. Pe lângă problemele pe care le aveau sunt și altele: cele din zonele îndepărtate e mai puțin probabil să aibă acces la servicii de sănătate de calitate, medicamente și vaccinuri. Normele sociale restrictive și stereotipurile de gen pot limita capacitatea femeilor din mediul rural de-a avea acces la servicii de sănătate. Foarte multe dintre aceste femei suferă de izolare, dezinformare, lipsa accesului la tehnologie pentru a-și îmbunătăți munca și viața. (v. un.org)
Viața celor mai multe femei și fete din mediul rural nu e ușoară, și o singură zi în care să ne preocupe probleme lor nu e deloc suficientă...

Image by louis deniel from Pixabay

10 comentarii:

  1. A much needed article. It's the same here in India Diana.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Thank you for the compliment, dear Natasha.
      Unfortunately, this situation exists in too many states.

      Ștergere
  2. Da, sunt tot mai ignorate şi parcă tot mai izolate, din păcate. Şi ar trebui să ne preocupe pe noi toţi.
    Să ai o zi frumoasă!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In unele sate este vai de capul lor... Si sunt unii care fac afirmatii cam stupide, de genul: "daca nu le place de ce nu fac ceva sa-si schimbe conditia?" In astfel de momente imi dau seama ca mai repede ar intelege un gard "de ce nu...?"
      Multumesc, Potecuta! Zi frumoasa iti doresc sa ai si tu!

      Ștergere
  3. Au multe nevoi și parte de multă tristețe când văd că rodul muncii lor nu le este răsplătit..
    Este și vina noastră că nu le promovăm produsele mai mult și nu ne silim să le cumpărăm produsele lor.

    Să le fie viața ai bună și un La Mulți Ani și din partea mea tuturor țărăncuțelor gospodine !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu doar ca, in foarte multe cazuri, nu e rasplatita munca lor, ci sunt... pedepsite. Unele sunt adevarate sclave, dar cine sa intervina?
      In primul rand cred ca ar trebui sa nu mai ramanem pasivi cand observam nedreptati... Dar e greu sa intervenim, mai ales cand este vorba despre vecini, de exemplu.

      De bine iti doresc sa ai parte!

      Ștergere
  4. Pana la urma viata nimanui in mediul rural nu e usoara. A femeilor este si mai complicata prin natura esentei si rolului lor. Oricum, poate ca ar trebui sa se infiinteze o zi pentru oameni in general, ca cei care conduc lumea isi bat joc din plin de omenetul planetei. Era doar o idee... Si pana la urma esentialul este sa descoperim ce putem noi face pentru a ne fi mai bine, nu sa tot asteptam de la unii si altii, carora oricum putin le pasa. Daca am avea un pic mai multa imaginatie sa ne ridicam de la rasul solului si sa intelegem ce se intampla, de ce intampla si cum sa contracaram ceea ce e rau pentru noi... ar fi genial! :)

    Un weekend placut In Brasovul tau, Diana draga! Pupici <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Partial, ai dreptate, dar nu oricine poate sa se ridice, singur, de la rasul solului. E nevoie de implicare serioasa pentru a schimba, in primul rand, mentalitati - asa cred. Le pasa voluntarilor din diverse organizatii neguvernamentale, dar aceste organizatii sunt un fir de nisip in Sahara - e mai mult decat nimic.

      Cat despre cei care-si bat joc de oameni... indraznesc sa afirm: de unii oameni. 😊 Nu toti se lasa batjocoriti si nu toti cand li se spune "sari!" intreaba "cat de sus?"

      Iti multumesc, Suzana draga! ❤️ Weekend minunat iti doresc sa ai si tu! Pupici! 😘

      (cica, pe aleile de la poalele muntelui - cand sunt aglomerate - trebuie sa ne acoperim fetzele; noroc ca sunt multe poteci care duc spre varf, sa putem respira aer curat, nu bacteriile proprii, pe care organismul le elimina) 🎶 🎶 😊

      Ștergere
  5. Din pacate, am trecut abia azi pe aici. Totusi, sunt dublu recompensat.
    Multumesc pentru link, multumesc pentru postarea despre eradicarea saraciei! Abia acum devine mai clara situatia complicata a femeilor din mediul rural...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu placere! Eu multumesc, pentru ca nu as fi stiut daca nu scriai tu. 😊
      Da, eradicarea saraciei si, in 18 octombrie, "ziua europeana de lupta impotriva traficului de persoane" - saracia si viata grea de la sate sunt strans legate si cu traficul de persoane...

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.