2021-05-15

Au furat florile de liliac

Un liliac copăcel cu flori mov e lângă fereastra unuia dintre dormitoare. E mititel, și cam în umbra teiului, a unui corcoduș și-a unui castan. Mai sunt doi în zonă, la o distanță de vreo 50 de metri de micuțul acesta. Pe mititel l-am tot „urmărit” de la fereastră, să-i văd floricelele, să le fotografiez. Am reușit joi să le fotografiez.
Eh! Și tocmai de mititelul acesta s-au legat vineri niște oropsiți. Au furat crenguțele cu cele mai frumoase buchețele!
Ieri eram aproape furioasă, azi sunt tristă. E prima dată când e devastat acest copăcel. Prea curând nu vor înceta astfel de fapte, din contră: se vor înmulți, pentru că „foamea” e tot mai mare pentru unii, mai ales în această perioadă.
Când am privit la liliac nu-mi venea să cred! N-am fost la fel de „șocată” ca în cazul teiului ciopârțit, dar am dat mărunt din buze la adresa celor care au furat florile. Degeaba mă străduiam să n-am gânduri rele pentru ei! Le am! O să-mi treacă. Acum mă întreb unde erau viespile când au luat florile de liliac...
Au circa 2 cm lungime și vreo 5 mm lățime (le numesc „mutante” - poate nici nu-s viespi, habar n-am, dar albine nu-s).
Mai târziu mi-a povestit o vecină că i-a văzut pe prichindeii hoțomani și i-a întrebat de ce distrug. Poate că intervenția acestei doamne a făcut ca liliacul să mai rămână cu câteva buchețele. Mi-e ciudă că l-au ciuntit... Știu că hoții sunt dintre cei care-mi vând crengi cu flori de liliac la colț de stradă: „ia un buchet, să-mi iau o pâine”. Poate că așa este, dar n-am cum să nu mă gândesc că poate fi vorba și despre o „rețea” în care copiii (și nu doar ei) sunt obligați să „aducă” bani... Am văzut într-o zi de iarnă (nu e ca și cum n-aș fi știut ce se întâmplă în unele cazuri) un grup de câteva fete tinere și un mascul (nu-mi vine să-i zic bărbat), într-un părculeț din apropiere... Eram cu Miki. Glasul masculului care împărțea „veniturile” în funcție de câte crengi de brad a vândut fiecare se auzea foarte clar. Pe una o certa că le-a aruncat când au venit „caraliii”... Probabil că așa se întâmplă cu mai tot ce ni se oferă „la colț de stradă”. Și mă întreb cum e mai bine: să cumpărăm de la ei pentru a nu-i pedepsi „stăpânii” sau să nu cumpărăm și, în timp, fenomenul să înceteze? Poate chiar au nevoie de bani pentru mâncare... Personal, vreau să cred că de azi nu mai cumpăr nimic de la acești oameni care vând pe te miri unde. Poate că mă voi răzgândi... Nu știu, dar sunt tare supărată!
Supărată că am rămas fără parfumul de liliac am fotografiat florile castanului - e prima dată când face flori (mi-e greu să cred că nu le-am observat în alți ani). 
E un castan tânăr care pare că devine tot mai viguros - sper să reziste, să nu sune cineva la „ciopârțitorii” de copaci, că-l deranjează crengile.
Și pentru că tot sunt alandala mai postez o mandala.
Îmi place jocul cu mandale; ce să fac? 😊

12 comentarii:

  1. While I 'm not a lover of sayings, perhaps this one is appropriate. "Tis better to have loved and lost, than never to have loved at all. -Alfred Lord Tennyson. To never have experienced the beauty and fragrance of lilacs would have been a greater loss. Hopefully the chestnut flowers survive to fill the void of your window viewing pleasure.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Thank you very much, Yvonne! I needed those words. It's true, but ... Oh! I can't understand the people who destroy almost everything ... We try for a few years to make the place where we live beautiful and others come and spoil it in five minutes.
      The chestnut flowers will remain, fortunately. 😊 They are not yet sold and bought on the street corner.

      Ștergere
  2. Hello from Holland and thanks for your visit and response to my writing about discrimination which unfortunately still happens in every country. And also I find it very sad that people just break some of the lilac tree at your place. Actually you should hang up a camera so you can see who does this. Sometimes a fake camera will also help because people will think it is a real one if you attach a wire to it. A neighbor did this to a tree and now it's over and they don't do it anymore.

    And I also like mandalas and draw them myself and sometimes I do it from a book that I color them in. But not on the computer because that is not what I like. I have already shared many on my website and also on my YY channel you will be able to see all of mine. my most recent words are these.
    https://tinedejong.blogspot.com/2021/01/als-ik-mijn-kleurpotloden-ziet.html
    and this is the playlist on my YT channel.
    https://bit.ly/3ePbXWX is a shortened link.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. My pleasure. Thank you for stopping by.
      Unfortunately, there is no country without discrimination of any kind.

      The lilac tree is too small for a camcorder. Because is near a block of flats is a little complicated - many foreigners pass through the area and anyone can take or destroy it.
      I know who stole the flowers: there are children begging or selling different flowers on the street corner. If I were sure that the money they earn would stay at them, maybe my upset would not have been so big.

      I saw the video with mandalas. They are very beautiful. You have a new subscriber on YT. 😊
      I also colored mandalas, but I finished the coloring books last year and the online mandalas take the place of the books.

      Ștergere
  3. Frumoase cuvintele lui Yvonne!
    Imi pare rau de micutul liliac. Eu m-am hotarat sa nu cumpar de la colt de strada, chiar frumos fiind. Sunt crengi rupte atat de grosier, incat chiar nu stiu ce se intampla cu acei copaci, acum cand infloresc. Zilele astea chiar am vazut multi castani infloriti si am facut cateva poze.
    Insa am mai vazut vreo doua locuri cu arbori 'catalpa'. Are flori foarte frumoase.
    In alta oordine de idei, imi place mandala mult-mult si impodobirea pe care nu stiu cum ai facut-o e fabuloasa. Seamana cu o coronita de Craciun!😊
    Am mai gasit un link cu alte programe, chiar daca se intersecteaza si cu cel gasit de tine: https://techconnecto.com/free-online-mandala-maker/

    Sa ne jucam dara! Pupici si numai bine, Diana draga!❤️ 😘



    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mi-a mers la inima ce-a scris Yvonne, pentru ca supararea nu mi-a trecut. Ma bucur, totusi, ca nu au rupt crengile asa cum le rupeau ciresului, cand urcau dupa cirese - si doar le-au spus ai mei tuturor copiilor care urcau sa culeaga sa nu urce prea sus (sa nu se accidenteze) si sa culeaga fara teama pentru ca erau la liber ciresele. Din pacate, acest cires a fost distrus de un vecin caruia nu-i placea ca urca in el copiii... Hhhhh! Ce oameni rai!!

      Flori - indiferent de care - nu am cumparat niciodata de la ei, si bine am facut! Intr-un an i-am vazut furand flori de pe morminte!! Rupeau lalelele si narcisele plantate si adunau buchetele cu flori proaspete. Cu alta ocazie i-am vazut culegand urzici din cimitir... Pfuuu! Mai bine cu mandalele! Imi linistesc mintea. 😊

      Am aruncat o privire pe site. Acum inteleg de ce nu am putut "desena" de la zero o mandala pe "Color mandala": trebuie cont (prefer sa am cont pe cat mai putine site-uri); pentru a colora nu trebuie. 😊 Cu aceasta ocazie m-am mai "prins" de una-alta. Iti multumesc. Jucaria pe care mi-ai aratat-o prima data imi place cel mai mult! Cred ca sunt putine zilele in care sa nu fi desenat o mandala acolo. 😊
      Pentru impodobire am folosit puncte (cu diferite marimi de pensula, in oglinda si simple - instrumentul e cel care e inainte de cel cu simbol linie) si "linia", cu pensula subtire, sa fac raze la puncte/buline, schimband culoarea.

      Sa ne jucam, da! Multumesc, Suzana draga! ❤️ La fel iti doresc! Pupici! 😘

      Ștergere
  4. Năravuri ca la noi! Mă uitam azi prin cartier că se pregătesc teii de înflorire. Să vezi ce jaf vor face unii prin crengile lor! Păcat... E multă lipsă de educație și de elementarul bun-simț.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La noi e un fenomen ce pare ca nu poate fi stopat!
      Vaaai! Sarmanii tei! Nu stiu ce se intampla exact cand sunt saraciti de flori, dar faptul ca rup si crengi aiurea nu prea cred ca e de bine.
      Intr-o zi am vazut o femeie (imbracata elegant) care se chinuia sa rupa o crenga dintr-un arbust inflorit (are/avea flori albe, dar nu stiu ce este) - efectiv a smuls-o, zapacind si alte crengi. Altfel spus, sunt fel si fel de oameni care rup aiurea. Nimeni nu zice sa nu ia crengute, dar sa le rupa cu grija, cu mila.
      Cam asa e... Cred ca se merge si pe "principiul": daca altul o face, eu de ce sa n-o fac? :(

      Ștergere
  5. Ce rău îmi pare de crenguţele alea! Îţi înţeleg pe deplin supărarea şi nu ştiu nici eu cum e mai bine dar nu prea obişnuiesc să cumpăr din astea, mai ales de la oameni care par numai buni de făcut orice altceva în loc de furat. Pentru că asta fac de fapt... Şi mă opresc aici că mă apucă şi mai tare supărarea.
    Zi bună, draga mea!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Incerc sa nu ma mai gandesc la disparitia lor - nu-mi prea iese, dar timpul trece, supararile lasa urme... vin alte suparari si tot asa. 😊
      Cei care le-au rupt erau copii, dar ma tem ca banii din vanzarea acestor flori ajung la cei la care ai facut referire. :( Si-mi pare chiar mai grav decat furtul: exploatarea copiilor, practic.
      Iti multumesc, Potecuta! ❤️ Seara linistita iti doresc!

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.