2021-05-02

Duminica Invierii

Sărbătoarea Învierii Domnului să reverse asupra tuturor sănătate, liniște și bucurii, iar Lumina din Noaptea Sfântă să ne înalţe sufletele spre noi trepte spirituale și să ne călăuzească pașii pe drumul vieții. "Bucuria vine din lucruri mărunte. Liniştea vine din suflet. Lumina vine din inima fiecăruia".
Piatra mormântului lui Isus a fost dată de-o parte, iar Hristos a înviat din morți.
Foarte devreme, duminică dimineaţă, Maria Magdalena, Maria, mama lui Iacov, şi alte femei aduc mirodenii la mormânt pentru a unge trupul lui Isus. Ele zic una către alta: Cine ne va rostogoli piatra de la intrarea în mormântul de amintire? (Marcu 16:3). Dar a avut loc un cutremur. Îngerul lui Dumnezeu a rostogolit piatra, gărzile nu mai sunt acolo, iar mormântul pare gol.
Când s-a produs cutremurul şi au apărut îngerii, soldaţii care păzeau mormântul „au tremurat de frică şi au rămas ca morţi”. După ce şi-au revenit, ei s-au dus în oraş şi „le-au povestit preoţilor principali tot ce se întâmplase”. Apoi preoţii s-au consultat cu bătrânii iudeilor. S-a luat decizia ca soldaţii să fie mituiţi ca să ascundă adevărul şi să susţină următoarele: Discipolii lui au venit noaptea şi l-au furat în timp ce dormeam (Matei 28:4,11,13).
În această zi, dis-de-dimineață ca într-un nou început, Domnul se arată mai întâi Maicii Sale, după aceea Mariei Magdalena, femeilor mironosițe, lui Simon Petru. Îi însoțește apoi pe Luca și Cleopa la Emaus unde le "frânge și împărtășește pâinea", săvârșind astfel Dumnezeiasca Euharistie - în această zi a învierii. În aceeași zi se arată și ucenicilor, fără Toma, împărtășindu-le Duhul Sfânt, arvuna botezului cu Duhul Sfânt, Harul iertării păcatelor, Harul apostoliei și al preoției: Precum M-a trimis pe Mine Tatăl, vă trimit și Eu pe voi. Se înfățișează mai apoi celor unsprezece ucenici, când era și Toma de față (în duminica următoare, când Toma era pregătit să-L vadă). În Noul Testament sunt amintite unsprezece apariții ale lui Isus (zece între Înviere și Înălțare și una după Cincizecime) dar nu toate sunt descrise/amintite în aceeași Evanghelie - o parte sunt amintite de unii evangheliști, altă parte de alții.
Isus a spus: Eu sunt învierea şi viaţa; cine crede în Mine, chiar dacă ar fi murit, va trăi (Ioan 11:25).
*
Faptul că femeile mironosițe au fost primele care L-au văzut pe Hristos înviat din morți are o semnificație deosebită. Înspăimântați de ceea ce se petrecuse, Apostolii s-au ascuns într-o casă, în vreme ce femeile, pline de dragoste, de căldură sufletească și de bărbăție, s-au dus la mormânt încă dinainte de a se ivi zorile pentru ca să ungă Trupul lui Hristos cu miresme. Nu le-a fost frică nici de întuneric, nici de singurătate și nici de soldați. Aceasta înseamnă că, pentru a se învrednici să-L vadă pe Hristos înviat, omul are nevoie de dragoste și de bărbăție.
Mironosiţele au devenit evangheliste ale Evangheliștilor și apostoli ai Apostolilor. Eva a fost aceea care a adus lui Adam vestea căderii, iar acum, tot femeia este cea care aduce Apostolilor vestea Învierii. În acest fel s-a făcut reașezarea firii femeiești pe locul avut înainte de păcat. Nimeni nu o mai poate învinui acum pe femeie de încălcarea poruncii și de cădere. (crestinortodox.ro)
*
Hristos a înviat din morți cu moartea pe moarte călcând și celor din morminte viață dăruindu-le.
Hristos a înviat!
Image by Jeff Jacobs from Pixabay

8 comentarii:

  1. Hristos a inviat! Tocmai ne-am intors cu lumina. Si imi pare bine ca am ajuns sa-ti spun la aceasta ora! Si acum noapte buna si buna dimineata! Pupici si o duminica minunata, Diana draga!💋

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Adevarat a inviat!
      *
      Iti multumesc, Suzana draga! ❤️ De vreo ora am revenit online. Afara bate vantul tare - se zbuciuma Natura, din cine stie ce motiv. 😊 Am sentimentul ca sunt pe malul marii intr-o dimineata racoroasa. Pana acum cateva minute s-au auzit si tipetele pescarusilor. 😊
      Ziua minunata sa iti fie! Pupici! ❤️ 😘

      Ștergere
  2. ADEVARAT A INVIAT! Un simbol frumos si chiar nu mai conteaza cum au fost evenimetele si cu ce nuante. Este vorba despre renastere si asta merita sa retinem. Pot sa o interpretez azi ca o trezire spirituala si mai ales posibiltatea realizarii ei de catre oameni. Pupici, Diana draga. Posibil sa mai fie un comentariu desi...Zile frumoase si luminate!💋❤

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Trezirea spirituala!
      Cumva, cred ca e ca de Anul Nou: oamenii isi fac planuri, isi propun cu hotarare sa... Apoi ne iau valurile vietii si ne tot duc. 😊
      Iti multumesc, Suzana draga! ❤️ Zile frumoase si luminate iti doresc sa aveti si voi! 😊

      Ștergere
  3. Adevărat a înviat! Sărbători cu lumină și bucurie, Diana dragă! 🙏♥️

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti multumesc, Dana draga! ❤️
      Lumina sa va calauzeasca pasii si bucuria sa va incalzeasca sufletul!

      Ștergere
  4. Detaliat, obiectiv, pasional si frumos relatata, aceasta sarbatoare traditional crestina importanta, prin care cei sinceri cu ei însisi, pot întelege însemnatatea acestui unic eveniment universal, în vederea cunoasterii modului în care fiecare suflet sincer, iubitor de Cuvântul Vietii, poate trece de la moarte la o noua viata împacat cu Dumnezeu prin crdinta în Hristos.
    Sa-ti fie viata binecuvântata, o eterna sarbatoare plina de bucurii, pace si fericire alaturi de cei dragi Sufletului tau frumos, draga Diana !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti multumesc, Iosif, si pentru urare si pentru compliment!
      La fel iti doresc si eu tie! Sanatate! Pace! Fericire! Armonie! Bucurie!

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.