2019-07-02

Superstiţii despre strănut

Hapciu!
Să strănutăm din când in când e sănatos pentru că se curăţă cavitatea nazală. Să asocieze sau nu strănutul cu superstiţiile depinde de fiecare in parte.
De ce se spune “Sănătate!”, “Noroc!” sau “Doamne-ajută!” cuiva care strănută?
Sunt mai multe superstiţii care explică urările de bine adresate celor care strănută. In timpuri străvechi, oamenii credeau că sufletul îşi are sălaş in interiorul capului şi considerau strănutul un semn de rău augur - de aceea şi puneau mâna la gură când strănutau, să nu iasă sufletul (in locul lui ar fi putut intra diavolul - de aceea se spunea “Dumnezeu să te apere”). Pe de altă parte, romanii credeau că strănutul scoate demonii din om, deci strănutul era efortul făcut de om să scape de duhurile rele şi cei prezenţi îi urau respectivului “Noroc!”. O veche superstiţie germană spune că in timp ce strănută omul, sufletul se îndepărtează de trup pentru o clipă - dacă omul e binecuvântat imediat demonul nu intră in locul sufletului. In Anglia medievală se spunea că in timpul strănutului sufletul încearcă să iasă din trup dar binecuvantarea îl forţa să rămână.
Se mai credea că inima omului încetează să bată in momentul strănutului (de aici, urarea “Să trăieşti!”) - in marile epidemii de ciumă, strănutul era semn al infectării, deci al unei morţi sigure şi apropiate; binecuvântând pe cineva care strănuta se credea că acea persoana va fi apărată de pericolul morţii. Unii cercetători consideră că obiceiul binecuvântării cuiva care strănută datează, in Anglia, de pe vremea marii epidemii de ciumă din anul 1665. Alţii consideră că obiceiul datează din vremea lui Grigore cel Mare (papă între anii 590-604), când Italia a fost lovită de molima care se dovedea fatală pentru cei care strănutau; papa a scris personal rugăciuni pe care să le rostească oamenii, însoţite de semnul crucii. O legendă asemănătoare au şi islandezii. Fiind semn de boală, de aici urarea “Sănătate!”
O veche legendă rabinică spune că înainte de patriarhii Vechiului Testament oamenii strănutau o singură dată şi mureau; patriarhul Iacov ar fi intervenit pentru oameni şi a obţinut de la Dumnezeu ca efectul strănutului să se schimbe in bine, condiţia fiind ca fiecare strănut să fie urmat de urarea “Dumnezeu să te binecuvânteze!”
In China (dinastia Tang), de câte ori strănuta mama împăratului curtenii spuneau “Viaţă lungă!” Şi azi, in unele părţi ale Chinei se foloseşte această expresie.
In cultura islamică, atunci când cineva strănuta spunea “Lăudat fie Allah”, iar cel de lângă el îi răspundea: “Allah să aibă milă de tine” sau “Allah să te călăuzească şi să te înzdrăvenească”.
Unii indigeni africani ar spune “Departe de tine!” şi ar face semnul împuşcării (răului), alţii ar exclama “Salvează-te!” In Samoa se spune “Viaţă pentru tine!”

Cu puţine excepţii, strănutul e considerat a fi “semn bun”.
Egiptenii, grecii şi romanii considerau strănutul un oracol care-i avertiza in momente de primejdie şi prevestea evenimente pozitive sau negative (cum făceau diferenţa numai ei ştiu). De asemenea, popoarele amintite (alături de flamanzi) considerau că un strănut in timpul conversaţiei dovedea adevărul unei remarci; la fel credeau şi cehii, şi spuneau “E adevărat!”; in Bucovina, cel care a strănutat imediat ce a rostit ceva însemna că a spus adevărul şi acesta se va împlini.
In vestul Indiei strănutul înseamnă că cineva se gândeşte la tine, femeile măritate fiind sigure că soacra e cea care gândeşte ceva despre ele.
In Rusia, dacă cineva e pe punctul de a strănuta şi nu reuşeşte înseamnă că cineva apropiat îi doreşte dragostea. In Bucovina, dacă îi vine cuiva să strănute şi nu poate se crede că “va fi dus de nas” (păcălit).
Strănutul e semn bun pentru francezi şi e urmat de urarea “Să ţi se împlinească visurile”. La Suceava se credea că cel care strănută trebuie să se gândească la ceva anume şi acel gând se materializa.
In partea de nord a Indiei strănutatul înainte de a ieşirea din casă, la începutul unei noi sarcini sau călătorii este semn de ghinion.
Scoţienii credeau că un copil nou-născut era sub puterea unei zâne până la primul strănut, când vraja se rupea; moaşele aveau tutun la ele, pentru a provoca strănutul. Dacă un copil strănuta in timpul botezului era semn rău.
Dacă un marinar strănuta fiind in partea dreapta a navei călătoria urma să fie una cu noroc; chiar la tribord fiind, dacă strănuta in raza portului urma vreme rea pe mare pentru nava lui.
E semn rău pentru mireasă să strănute in timpul ceremoniei.
E semn de noroc când doi oameni strănută in acelaşi timp.
Aduce ghinion să întorci capul spre stânga când strănuţi, dar e cu noroc când întorci capul spre dreapta.

Pentru cel care strănută o dată, e semn rău, credeau saşii din Ardeal şi locuitorii din munţii Boemiei. La englezi este semn bun: dacă cineva intră într-o casă şi strănuta o dată e semn de noroc pentru casă. Japonezii cred că strănutul e semn că eşti vorbit de bine sau de rău - un singur strănut înseamnă că se vorbeşte de bine despre tine, de două ori, nu prea se vorbeşte, de trei ori înseamnă că nu eşti vorbit de bine şi de patru ori dacă stranută cineva e răcit. La chinezi, cineva te vorbeşte de rău.
Pentru cel care strănută de două ori e semn bun, pentru saşii ardeleni şi locuitorii din munţii Boemiei, dar pentru englezi e semn nefast: dacă-ţi intră cineva in casă şi strănută de doua ori invintă-l să plece; dacă in han intrând strănuţi de două ori mai bine pleci de acolo; dacă cineva strănută de două ori trei nopţi la rând e semn că cineva din acea casă va muri. La chinezi înseamnă că cineva îţi simte lipsa.
Celui care strănută o singură dată luni de dimineată, când se trezeşte, îi va merge bine toată săptămâna; dacă strănută de două ori se va întâmpla contrariul.
Pentru cel care strănută de trei ori consecutiv e semn rău in folclorul saşilor ardeleni şi a locuitorilor din munţii Boemiei; pentru alţii, e chef mare. Japonezii iau in râs pe cel care strănută de trei ori consecutiv, iar dacă strănuta de mai multe ori consecutiv, a răcit! (la fel cred şi chinezii despre cei care strănută de patru ori sau mai mult). Cam in toată România, despre cel care strănuta de trei ori se spune că va face un mare chef. La chinezi, cineva e îndrăgostit de tine.
Pentru cei care strănută “fără număr” la olandezi e semn că ziua următoare va fi însorită. Ca să nu se mai strănute in serii, in Ilfov şi Prahova, in special, se zice că e bine să se numere şi la strănutul cu numărul nouă accesul încetează.

Strănutul in seara / ziua Sfântului Vasile (1 ianuarie) e semn că omul care a strănutat va avea noroc tot anul sau va primi daruri a doua zi. E cu noroc dacă strănuţi între amiază şi miezul nopţiiţ e cu ghinion când strănuţi dimineaţa in timp ce te imbraci - ghinionul te va urmări toată ziua. Daca strănuţi dimineaţa, înainte de micul dejun, vei primi un cadou înainte de sfârşitul săptămănii; dacă strănuţi duminica, înainte să cobori din pat, urmează o nuntă. Cine strănută vineri dimineaţă va avea supărare peste zi. Cine strănută sâmbătă dimineaţă nu va termina ce şi-a propus să facă.
Când strănută pisica înseamnă că va ploua; in alte culturi e semn bun pentru familie când pisica strănută.

Orele şi strănutul, la chinezi:
- între 1 şi 3 dimineaţa: cineva îţi simte lipsa;
- între 3 şi 5 dimineaţa: vei primi o invitaţie la cină de la o persoană de sex opus;
- între 5 şi 7 dimineaţa: curând vei câştiga o avere;
- între 11 dimineaţa şi 1 noaptea: vei primi vizita unui prieten din străinătate.

Ce este strănutul
ilustratie despre cum se imprastie picaturile cand cineva stranuta
Strănutul este un act reflex, un proces prin care se curăţă căile respiratorii; e o reacţie a organismului la pătrunderea unor particule iritante. Şi e bine să punem mâna la gură (dacă nu avem la îndemână o batistă) pentru că prin strănut se elimină mii de bacterii, pentru că asta face membrana mucoasă din interiorul nărilor şi gâtului: elimină materia dăunătoare. Printr-un singur strănut se cam elimină ce e de eliminat. Strănutatul de trei ori consecutiv înseamnă că primul strănut rupe ceea ce irită organismul, al doilea transferă iritantul in zona nasului şi al treilea îl elimină total. Numărul de strănuturi diferă in funcţie de timpul necesar organismului să elimine iritantul. Strănutul, ca şi râsul, diferă de la o persoană la alta (la fel şi cauzele). Când numărul de strănuturi consecutive este foarte mare înseamnă că iritantul este in aerul pe care-l respiri in acel mediu şi trebuie să pleci de acolo măcar până se opreşte strănutul.
Strănutul poate avea multe cauze: răceli, răspuns emoţional, lumină puternică, mediu umed sau rece, praf, gaze toxice, fum, alergii, depunerile pe căile respiratorii cauzate de boli respiratorii.
***
Sursa foto: Live Science
Resurse online:
http://cimec.ro;
http://miscareaderezistenta.ro;
https://playtech.ro;
https://chi-nese.com;
http://psychiclibrary.com;
http://www.beijing-kids.com

10 comentarii:

  1. Documentat articolul tau si cate lucruri nestiute despre banalul stranut.
    Mama m-a invatat sa pun mana la gura si sa urez ''sanatate''. Si ce radacini au aceste gesturi sau ziceri! Am ramas uimita.
    Glumind la serviciu, cine stranuta de 3 ori la rand da o pizza (si n-a reusit nimeni...). Oricum n-are o conotatie de rau, as zice chiar dimpotriva, ne amuza, uneori.
    Numai bineeee! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru apreciere, Ina. Si pe mine m-a uimit cate superstitii sunt (si) despre stranut.
      (mana la gura, cand stranut sau tusesc, o pun aproape din reflex - si pe mine m-au educat in acest sens si a devenit reflex) :)
      :)) La mine regula este - de cand ma stiu - sa stranut de 3 ori consecutiv. De-am fi colege as fi "tipa cu pizza"! :)
      Multumesc, la fel: numai de bine! Sanatate! :)

      Ștergere
  2. Oh Doamne.... nu stiam ca exista atatea superstitii legate de... stranut. :)))
    Si noi spunem Sanatate, Noroc... Dar nah...
    Oricum a fost foarte interesant sa citesc ce asocieri mai fac oamenii. :))
    Apropo de mana la gura (cum stiam si eu, cu o batista sau servetel), daca nu avem (si are logica) e bine sa stranutam cumva in zona dinspre interior a cotului, pentru ca mana o punem apoi pe clante, pe alte lucruri folosite si de alti oameni si se raspandesc virusii :P. Nu stiu cat de coerenta am fost in exprimare... pic de somn :))).

    Pupic

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Exista citate despre (aproape) orice; cred ca si superstitii exista pentru (aproape) orice. :))
      Cu "Sanatate" si "Noroc" suntem si noi obisnuiti - sunt oameni care te roaga sa nu le zici nimic atunci cand stranuta (si cel mai adesea, cand ii aud, le spun - pentru ca... e un fel de reflex) :) Le urez de bine, nu dau cu parul. :)

      Daaa, categoric ca e necesara / necesar o batista / un servetel, dar pana-l scoti de pe unde este... Hapciu-hapciu se duce! :) Da, si eu stiu despre partea interioara a cotului, dar nu-mi e deloc comod.
      La faza cu mana pe clanta dupa ce tusesc sau stranut in palma m-am gandit adesea... si am ajuns la concluzia ca cel mai bine e asa, apoi imi sterg mana pe servetel umed, cand am; daca nu... cu batista de hartie. :) Cei mai multi virusi, cele mai multe bacterii etc., nu rezista mult in aer sau pe suprafete (bacilul Koch e mai afurisit - rezista ore intregi in aer; cel gripal, pe o suprfata dura cica rezista o zi, iar in batista nici un sfert de ora). Dar e mai bine sa prevenim. :)
      Somn adanc, odihnitor, iti doresc! Pupici! <3

      Ștergere
  3. Foarte interesant articolul tau! :)
    Am aflat unele lucruri pe care nu le stiam. Dar sa sti ca inima chiar se opreste atunci cand stanuti, asta nu e mit! E dovedit medical. Si daca nu ai închide automat ochii atunci cand stanuti ai putea sa ramai fara ochi. Olandezii cred ca daca stranuti de trei ori (nici decum fara numar!), maine va fi zi cu soare! Nu stiu unde sa-l încadrez pe sotul meu, cand începe sa stranute nu se opreste asa usor ... de la 12 ori in sus! :)))
    Hapciu! Hai sa traiesti! :))
    Pupici!<3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru apreciere, Ella draga!
      Cand am scris textul pot spune ca mai nimic din ceea ce stiu acum nu stiam. :)
      Ce chestie! Cautand informatii am dat si de descrierea mecanismului stranutului, dar nu-mi amintesc sa fi citit si de ce - sau ce urmari ar putea fi daca nu s-ar intampla cum se intampla. Multumesc pentru info.
      Hahaha! Bunicul patern si tata stranutau "fara numar". Acum a ramas sora mea: cand o apuca stranutatul... greu se mai opreste! :)) Eu ma multumesc cu trei consecutive. :)
      Multumesc! Sanatate! Viata lunga! :) Hapciu! Hapciu! Hapciu! :))
      Pupici! <3

      Ștergere
  4. Noroc! :))) esti izvor de informații! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc! Noroc si tie!
      :) Cand ceva imi zgandare curiozitatea sau ma intriga sau... sau... adun informatii si le notez aici, sa am de unde le lua cand (daca!) imi vor (mai) trebui.

      Ștergere
  5. Foarte, foarte interesant! Mulţumesc pentru toate informaţiile astea, Diana! Nu le ştiam. Adevărul e că de multe ori strănut de două sau trei ori consecutiv, şi ştiam ce înseamnă, se pare că-i de bine oricum ar fi, şi după superstiţii, şi după explicaţiile ştiinţifice :)
    Să ai o zi frumoasă!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru apreciere, Potecuta! Cu placere! :)
      De bine, de bine! Intotdeauna de bine!
      Multumec. Zi frumoasa iti doresc sa ai si tu!

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile scrise dupa trei zile de la data publicării articolului vor fi moderate. Multumesc pentru intelegere.