2021-07-08

O floare de la regină

A-nflorit una dintre reginele nopții! Are numai o floare deschisă, și doi boboci.
Sunt foarte mulțumită cu floarea primită de la regina nopții. Luni seară era încă închisă floarea. Marți la ora 20 era deschisă. N-am pierdut ocazia și-am fotografiat-o.
Am văzut floarea reginei destul de târziu, după ce am terminat de semănat semințele de busuioc. Le-am pus în pământ și le-am udat. Anul trecut am semănat semințe de busuioc respectând cu strictețe (am considerat) indicațiile de pe un site. Plantele nu s-au deranjat să se arate; poate de data aceasta.
Marți am „rezolvat” semințele! Am înfipt în pământ un bețișor pe care am atașat o eticheta, să știu ce e acolo și când sunt puse. Deschizând fereastra, miercuri, să dau grăunțe la păsări... am smuls cu rama bețișorul și s-a împrăștiat pământul. Ce s-o fi ales de semințe n-am idee (pământul împrăștiat l-am pus înapoi în ghiveci). Și m-am murdărit teribil de la vopseaua folosită pentru decorarea ghiveciului - fiind vopsea pe bază de apă e clar că se ia când o atinge apa. Unde nu-i cap vai de haine. Cine n-are de lucru își face: va trebui să spăl ghiveciul.

Nu mă pasionează îngrijirea florilor - nu m-a pasionat vreodată; cei care mă cunosc, și au aflat ce nouă preocupare am, se amuză pe seama mea. Adevărul e că și eu mă amuz. Sunt antitalent total. Cu animalele și copiii mă descurc, cu plantele nu, dar mă străduiesc - dacă-i musai! De fapt, nu e musai, dar nu-mi vine să le dau/arunc/las să se usuce. Recunosc: simt o mare satisfacție că, încă, mai are mama plante. Nu se înghesuie ele să facă flori, dar nici nu mor.

Când s-a încălzit vremea am scos ghivecele în balcon și, practic, le-am înșirat pe marginea jgheabului și pe unde am mai găsit loc potrivit (mai mult sau mai puțin). Habar n-am cărei plante îi place soarele direct, care preferă să aibă lumină dar să nu fie direct sub razele de soare, care vrea la umbră. Nici nu știu cum se numesc, unele. Le-am așezat „la inspirație”, mai mult. Eu îmi dau silința, cred că-și dau și ele silința să reziste - le e milă de mine sau apreciază gestul.

De ce mă tot rostogolesc și vreau ba o plantă, ba alta în loc să le ud pe cele existente și basta? Sunt mai multe motive: vreau parfum de flori în casă, vreau busuioc verde în salată și vreau să aflu dacă sunt capabilă să am grijă de plante! Cine nu poate avea grijă de-o plantă?!

Să nu uit: în sufragerie, de cum se apropie seara, pătrunde parfumul suav al reginei nopții. Iupiii ieee ieee iupi iupi ieee!

Cu floarea nu m-am jucat prea mult în „mixerul foto”, dar mi-am făcut de cap cu semințele (colajul de mai sus):

29 de comentarii:

  1. Greu am ajuns până la tine. Dar nu-mi pare rău de efortul depus pentru că m-a amuzat stângăcia ta în ale grădinăritului. :) N-o să-ți vină să crezi, dar eu sunt și mai neîndemânatică. Am un ghiveci cu o floare ornamentală din care n-a rămas decât o frunză galbenă. Dar eu o ud în continuare, iar apa dispare semn că ar mai fi ceva activitate subterană.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Haha! Ca apa dispare, are o explicatie; si faptul ca frunza ramane galbena, fara a se usca efectiv, are o explicatie: iti apreciaza consecventa. 😊

      Ma bucur mult de tot ca ai reusit si la fel de mult imi pare rau ca nu a fost usor... Potecuta vine constant, nu stiu cum face. Sper ca nu se chinuie si ea. Nu vreau sa piarda timp aiurea cei care vor sa treaca pe aici.
      Acum, ca stiu despre blogul tau ca e cu filme, voi fi o prezenta constanta acolo, chiar daca tu nu poti ajunge aici. 😊

      Ștergere
    2. Azi am reușit să ajung mai ușor. Dacă ai schimbat ceva de ieri până azi, ai schimbat bine. :) Imi place că ai umor și-mi doresc să te mai vizitez, mai ales că avem în comun pasiunea pentru filme. :)

      Ștergere
    3. Meritul nu e al meu, dar ma bucur sa stiu ca a fost mai usor. 😊
      Blogspot e ciudatel (si) in aceasta privinta... Inainte exista "OpenID" si era usor si pentru cei de pe WP sau alte platforme (l-au "desfiintat" cu ceva ani in urma).
      Iti multumesc. 😊

      Ooo! Mie-mi place sa vad filmele pur si simplu; le savurez cand le vad - pana de curand, daca-mi povestea cineva vreo scena dintr-un film, imi zicea titlul, imi aminteam imediat tot filmul; acum... mai rar imi amintesc (nu mi-a placut sa constat asta). Varsta! La tine pasiune! Stii noutatile, stii despre actori, regizori. Pfoaaa! 😊

      Ștergere
    4. More or less. Nu le știu nici eu pe toate. Cea mai bună dovadă că nu-mi aminteam neam că Marion Cotillard a jucat în Taxi-uri. Și le-am văzut pe toate la vremea respectivă. :)

      Ștergere
    5. E firesc! Doar nu ai doctorat in "cinematografie". 😊 Atatea filme sunt, atatia actori, regizori, scenaristi... In ceea ce ma priveste, nu stiu nici jumatate din filmele in care au jucat actorii pe care ii numesc preferati. 😊 Peter Falk, de exemplu, mi-a placut in "Colombo" (si-l numesc actor preferat) dar n-am idee in ce alte filme a jucat; l-am vazut intr-un film vechi - pe TNT - in rol secundar, de soldat - crezi ca am retinut titlul filmului? Nu.

      Ștergere
  2. Seamana cu floarea de colt (floarea reginei). :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mai ales in sensul ca, in preajma mea, e rara ca o floare de colt in general. 😊

      Ștergere
  3. Îmi plac florile, ne fac viața mai frumoasa.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa este!
      Si mie imi plac, dar nu ma descurc sa le ingrijesc.

      Ștergere
  4. Nu stiu sa spun un punct de start in gradinaritul la bloc! Mi se parea firesc sa am macar o plantuta. Poate ca le consideram un fel de experimente. Sau poate ca imi placea sa vad putin verde. Am si plante fara flori. Nu-ti imagina ca sunt chiar multe, dar totusi am ceva si ma tot gandesc cum sa le pun mai bine mereu cu gandul la iarna. Vreau sa le fac 'hainute' si o parte sa le las in balcon. Este inchis insa e totusi frig.
    Regina noptii este o planta superba. Imi imaginez aroma! Sa ai grija de ea! Si chiar nu ma gandeam sa ma intreb daca pot ceva de acest gen.
    Ti-am mai spus de pendul. Am inceput sa verific compatibilitati. Nu intelegeam de ce am pierdut un copacel plasat langa orhidee. Si am constatat miscari contrare ale pendulului deasupra lor. Pentru mine a fost o dovada a unei info citite. Durerea mea este cu orhideele. Dupa ce le-am schimbat pamantul, nu au mai inflorit neam. Le-am pus ingrasamant si parca sunt un pic mai vioaie. Insa nu suficient...
    Semintele de busuioc uda-le zilnic pana apare verdele. Si cand nu sunt mai mari de cinci milimetri rarestele. Radacinile cresc foarte repede.
    Frumoase efectele! Iti dai seama cum apar imagini - minuni? Este fabulos!
    Multumesc mult pentru aroma imprastiata!
    O seara frumoasa, Diana draga! Pupici si o vineri senina! ❤️😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Un balcon cu plante pare viu. 😊 Cu o floare incepe primavara. As zice ca eu abia acum incep sa experimentez.
      Mama a avut si are rabdare, si se pricepe. Balcoanele blocului au fost prevazute din constructie cu jgheab pentru plante si tata a adus "pamant bun", iar mama a plantat fel si fel de flori, dar si rosii (rosii "normale" - a plantat si cherry, dar tarziu) - si-a avut recolta serioasa - patrunjel, marar, busuioc si altele (inclusiv usturoi, dar numai intr-un an - miroasea toata casa a usturoi! :)) ) Cand eram copil mancam rosii din balcon. Apoi au inchis balconul si plantelor nu le-a mai mers la fel de bine, dar tot faceau flori.
      Eu, in schimb, am senzatia ca se supara plantele numai cand le privesc! :)) E drept ca nici nu-mi prea place sa ma ocup de ele (poate pentru ca nu stiu) - mereu e ceva de facut si tot aman sa le pun apa, sa le mai sap pamantul...
      O a doua floare e pe cale sa se deschida la regina noptii. Mai am cinci fire de regina noptii, dar nu au nici macar bobocei - sunt cu ochii pe ele.
      Pamantul unde-s semintele de busuioc il voi uda zilnic, cu stropitoarea (am retinut ce ai scris la un moment dat inclusiv despre plantare oricand).
      Orhidee! Mie mi-au murit cactusii! Nu m-as incumeta la orhidee! Iti doresc succes cu ele! Sunt plante superbe, dar mult mai pretentioase decat regina noptii.
      Imi place mult de tot sa "mixez" imaginile! Imi ia mult timp pana sa ma hotarasc care-mi place mai mult, care-i mai interesanta! Si nu pot face cum fac in alte ocazii: cand nu ma pot hotari ce-mi place mai mult iau tot. 😊 (s-ar consuma intr-o luna spatiul pentru foto pe blog).
      Cu drag! Si eu iti multumesc!
      Seara frumoasa iti doresc sa ai si tu, Suzana draga! ❤️ La fel! Pupici! 😘

      Ștergere
    2. Renunta la astfel de senzatii!
      Iubeste-le si vorbeste cu ele. Imagineaza-ti ca sunt vii pentru ca sunt vii. Asa cum iti scoti catelusul afara, creaza o rutina mica si pentru ele. Nici eu nu ma pricep. Incerc sa mai citesc, insa unele lucruri nu se potrivesc. Consider ca elementara regula este umiditate moderata. Cu prea multa apa am pierdut niste violete.
      Am primit un cactus si recent o aloe. Insa pe ele trebuie sa le tin separat. Sunt curioasa daca vor rezista.

      Spor la creat, Diana draga! Pup❤️😘

      Ștergere
    3. Vorbesc cu ele, dar cred ca n-o fac prea frumos! :)) Sau nu ma fac inteleasa sau ma ignora. Am incercat faza cu rutina, dar nu prea ține. Fața de acum un an si ceva stiu muuult mai multe despre ingrijirea lor, dar tot trebuie sa ma gandesc "la care, ce?" Cu animalutele e reflex.
      De cactusul primit imi amintesc ca ai scris. Ups! Acum mi-am amintit ce aloe superba a avut mama! Era imensa! Am si uitat de ea... Nici nu mai stiu cum a murit... :( Multi ani am avut-o.
      Cactusii din magazin la mine au rezistat pentru foarte scurt timp... In general, cactusii sunt rezistenti. Si aloea e rezistenta.
      Multumesc, la fel, Suzana draga! ❤️ Pupici! 😘 Multumesc.

      Ștergere
  5. vax albina09 iulie, 2021

    Imi plac experimentele tale. Te invidiez pentru regina nopții.
    Și mie-mi place să mă joc. Zorelele și mușcatele au crescut și înflorit într-o veselie. Roșiile le-am pus mai târziu, dar în fiecare an am avut ce culege.
    Anul asta am pus și ridichi albe,dar le-am pus prea des și mi-a fost milă să le omor ca sa le răresc. Am pus și frăguțe pentru la anul iar zmeura din ghiveci inflorește și coace fructele non stop.
    Săracele pisici abia au puțin loc ca să stea la aer.
    Acum știi tot.<3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Oooo! Adevarata gradina la tine! Mi-a ramas gandul la fragi si zmeura. Hm... Ce-ar fi daca?! :))
      Suntem la egalitate: te invidiez pentru rosii! 😊
      Ca ai amintit de pisoi! Cand a ajuns la noi Pufitica (acum nu mai e) alerga prin balcon si aproape in fiecare zi se auzea cate un "poc!" - darama cate un ghiveci. A trebuit sa blocam balconul la jumatate, pentru a mai ramane ceva plante. Motanul pe care-l mai avem e tare linistit si are la dispozitie jumatate de balcon - cand am pus o planta in partea lui de balcon... a facut pipi in ghiveci :)) asa ca am luat planta.
      Multumesc. ❤️

      Ștergere
  6. Glad you got to see this stunning beauty.

    I don't have a green thumb - even a cactus dies on me!

    Have a great weekend, Diana!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. I'm glad you like "my queen".
      The cactus I had it died. I'm not very successful either, but my mother asked me to take care of her flowers when she's not at home and I'm trying.
      Thank you, Veronica. I wish you a wonderful weekend!

      Ștergere
  7. That flower look so beautiful.

    www.exclusivebeautydiary.com

    RăspundețiȘtergere
  8. Iti multumesc pentru ca inca imi urmaresti blogul, iti multumesc pentru comentarii! Nu ma mai pot ocupa de blog ca odinioara, nu mai apuc sa scriu si povestile imaginilor pe care le public, nu mai apuc sa raspund comentariilor. Nu ma plang, sunt bine, doar ca prioritatile mi s,au schimbat un pic si nu imi mai lasa timp si de blogareala!
    Iti doresc multe bucurii in fiecare zi!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si eu iti multumesc, pentru locurile fotografiate si pe care - multe! - nu le-as putea vedea in realitate.
      A fost o problema cu blogroll-ul, la un moment dat, si nu am putut fi acolo de cate ori ai postat (nu mai era blogul tau in bogroll), dar cand mi-am dat seama am remediat problema.
      Am vazut ca s-au schimbat prioritatile. 😊 E frumoasa foc prioritatea. ❤️
      Multumesc, la fel! Calatorii frumoase iti doresc!

      Ștergere
  9. Am mai trecut sa-ti dau binete si sa-ti spun o seara placuta.
    Am rarit azi busuiocul si am lasat cam multe plantute, vreo 15, sa vad cum evolueaza. Nu mai imi fac griji de anotimp. Trece, replantez si tot asa...
    Pe aici e cald cu pale de vant.
    Pupici si spor la tot!❤️😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti multumesc, Suzana draga! ❤️
      Firul meu de busuioc creste - deja are trei "ramuri" cu floricele. Si regina noptii are trei flori (au inflorit si bobocii zilele trecute). Abia astept sa scriu si eu "am rarit busuiocul". 😊
      Si pe aici a fost cald, dar nu sufocant (pe mine, oricum, nu ma deranjeaza caldura si nimeni nu ma mai intreaba daca e cald afara pentru ca... zic "nu", si-apoi oameni imi "reproseaza" ca s-au copt.
      Azi e senin cu nori - in unele cartiere a tunat si-a fulgerat, si-a plouat, dar in zona noastra nu.
      Spor la tot iti doresc si eu tie! Pupici! 😘

      Ștergere
  10. A sua preferência pelo mundo animal não a fez rejeitar a beleza, perfume e utilidade das plantas.
    O manjericão de que fala é muito apreciada e cultivada em Portugal.
    Trata-se de uma erva aromática com largo uso na culinária.
    Abraço amigo.
    Juvenal Nunes

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Quão fina é a observação: quem ama os animais não pode ignorar a natureza em geral. 😊
      Aqui é igual: o manjericão era usado principalmente para chás e agora é muito usado na alimentação.
      Obrigado pela visita. Tudo de bom!

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.