2021-07-05

De-ale cinicilor in citate

Ce faci când te întrebi „de ce?” și singurul răspuns posibil e mereu „degeaba”?

Se spune că sunt cinici acei oameni care au atitudini condamnabile, adică sfidează regulile moralei, normele de conviețuire socială și de bun-simt. Nu cred că-i chiar așa de simplu de pus o etichetă celor care manifestă atitudini care pot fi „încadrate” la cinism.

Cinicul antic sfida orice convenție sau normă socială (cu privire la religie, politețe, decență etc.), pledând pentru o viață "aproape de natură”, apropiată de animalitate, și acuza normele sociale impuse convențional ca fiind împotriva firii. Nu mai știu ce „meșcher” a scris pe undeva că bărbatul e poligam și rolul femeii e de a-l face monogam. Aiurea! Toți oamenii sunt poligami, dar sunt obligați prin convenții să fie monogami. Teoretic sunt monogami. În practică e puțin altfel, dar în cazul femeilor se zice că „nu se face” - pe vremuri, adulterinele erau ucise cu pietre, dar patriarhi din Vechiul Testament, ca Avraam și Iacov, n-aveau taine. Nici înțeleptul Solomon nu se sfia să-și manifeste poligamia (poate și de-aia-i ziceau înțelept?), nici regele David nu se chinuia să fie monogam. Monogamia a început să prindă contur cam din vremea grecilor și a romanilor, care-și organizaseră statutul familiei pe principiul soț-soție (ce se întâmpla în realitate știm din cărțile de istorie).
Când e permisă pasiunea și când nu?!
Ei, și când vezi ce diferență e între teorie și practică (în general, nu doar în acest caz „particular”) nu aluneci pe panta cinismului?

Cinism provine de la numele locului unde se întâlneau discipolii lui Antistene (inițiatorul cinismului, un discipol al lui Socrate), gimnaziul Cynosarges, dar a fost interpretat și ca fiind înrudit cu termenul grecesc care înseamnă „câine”, în amintirea lui Diogene, considerat alt întemeietor al cinismului - cel care a consacrat Școala cinică; lui Diogene i se spunea „Câinele” - aluzie la modul sau de viață. (nu există dovezi certe că Antistene și Diogene s-ar fi întâlnit vreodată).

Cinicii antici pledau pentru practicarea virtuții într-un stil de viață simplu și detașat de mediul exterior. Prin secolul XIX, au fost accentuate aspectele negative ale filosofiei școlii cinice din Grecia antică și „cinism” a ajuns să desemneze neîncrederea cu privire la sinceritatea, bunătatea, corectitudinea motivațiilor și acțiunilor umane. Cinicul de azi nu are încredere în morala publică, nici în valorile morale bazate pe consens, mai ales când așteptările sale legate de societate, instituții, autorități sunt mari și îi sunt spulberate - așa că cinicul contemporan nu mai are așteptări de la autorități, instituții, organizații, de la oameni, în general, considerând ca toți (și toate) acționează numai în interes personal, pentru satisfacerea propriilor nevoi.

Poate că ați observat: cinismul e la modă, e „corect politic”! Cinicul de azi are o atitudine deschis negativă, disprețuitoare, nihilistă, față de principii, valori morale și culturale acceptate social; ignoră demonstrativ valorile morale individuale și consideră ca fiind inutile standardele etice pentru rezolvarea problemelor practice sau redundante. Cinicul neagă mila, compasiunea, simpatia pentru că nu corespund intereselor sale personale.

Gata cu gânditul (nu m-a durut!). Mai jos am adunat unele zise care ar putea caracteriza un cinic. Nu le cunosc autorii.

O să plec înainte de a veni, așa de tare mă grăbesc!

Ce caut eu în viața mea?

Norocul e prea puțin și lumea prea multă.

Suntem suma a ceea ce gândim, a ceea ce mâncam, a oamenilor pe care-i întâlnim etc. s.a.m.d..

Cum să nu le dai dreptate cinicilor cu privire la neîncredere, mai ales, când auzi de-astea?! Aristotel spunea că părerea „antistenienilor” era că nu se poate spune decât un singur lucru despre un lucru. Antistene susținea că unui lucru nu i se poate atribui niciun epitet, că nu putem afirma omul este bun, ci doar omul este om și bunătatea este bună, și concluziona: există doar individualul senzorial și nu concepte generale.

Viața celor mai mulți oameni: muncesc, mănâncă, dorm, și asta în fiecare zi!

Dragostea câștigă bătălii. Poate câștiga și războaie?

Dacă toți oamenii ar fi fost aventurieri omenirea ar fi dispărut până acum. Cei care nu știu ce-i frica sunt aventurieri; cei care simt frica stau acasă și fac copii.

Când nu știi ce se întâmplă poate fi greu să faci o alegere. Dar dacă știi ce va urma nu ar fi greu? Tot nu poți face ușor alegerea.

Să fii sărac e ca și cum ai fi mort, doar că respiri.

Folosești banul până începe să te folosească el.

Când vrei să scapi din jungla orașului mergi la grădina zoologică.

Ne luptăm pentru viața oamenilor! Cine-și dă seama împotriva cui luptăm?

"Normal" e doar un program la mașina de spălat.

Fii așa cum vrei, nu așa cum crezi că trebuie.

Zi-le oameni și dă-le pace!

Este mai bine să dai peste corbi decât peste linguşitori, căci cei dintâi te mănâncă după ce ai murit, pe când ceilalţi te mănâncă în timpul vieţii. (Antistene)

6 comentarii:

  1. Vezi, cred asta este unul din motivele pentru care nu am vrut ca drumul meu sa fie spre studiul filozofiei. Daca as fi descoperit asa ceva cine stie care ar fi fost consecintele...
    Nu banuiam ca cinismul a fost un atat de vechi curent filozofic. Si multumesc mult pentru aceasta noua bucatica de cunoastere. Insa ai mare dreptate cu reluarea acestor idei care parca sunt diseminate peste tot.
    Nu stiu cum s-a ajuns sa germineze atat de prolific si cine le pune ingrasamant sau de ce. Adica... pentru unii nu e 'degeaba', insa pentru altii e mortal... Probabil gresesc, insa gandul meu din aceste minute este ca unii au incercat sa descopere minunea creatiei umane, iar altii fiindu-le 'frica' ca s-ar prea putea ca oamenii sa-si inteleaga puterea, au tot pus bete in roate ideii. Din totdeauna a fost asa, din pacate acum mai mult ca oricand! Insa acum am optimismul meu de luni, infinit multe de facut, asa ca e musai sa ma organizez.

    Iti urez sa-ti fie bine pe unde esti si sa fii invaluita de idei cat mai frumoase...Pupici!❤️😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Filosofia, medicina, psihologia (si multe altele) ne ajuta sa ne intelegem pe noi, pe altii si lumea. Stiind una, alta putem recunoaste "semnele" a orice si putem afla cauzele si "rezolvand" cauzele putem scapa de (anumite) efecte.
      Diogene (din Sinope) e considerat unul dintre cei mai excentrici filosofi ai Greciei antice, devenit "legenda" inca din timpul vietii - se zice ca umbla ziua, cu o lampa aprinsa, "in cautarea unui om bun". 😊

      Tot ceea ce se intampla e, cumva, de inteles - la un anumit moment, oamenii cauta ceva "mai bun"; cei care nu cunosc istoria, care nu au experimentat anumite "etape" (n-au aprofundat anumite idei), cred ca e bine un anume "ceva" - si nu-i cred pe "batranii" care le spun ca nu-i bine (trebuie sa experimenteze); asa a fost si cu ideile comunismului... Acum pare ca se "lucreaza" (din nou) la introducerea socialismului, pregatind terenul pentru comunism. O utopie, comunismul dar... "incercarea moarte n-are". Trebuie sa dea cu capul de pragul de sus pentru a vedea pragul de jos. 😊 E un "curent" care va trece.
      Oamenii nu-si vor intelege puterea niciodata - si nu e vorba despre puterile parapsihologice (sau asemanatoare). Oamenii se tem de pierderea confortului, pentru sanatatea proprie etc. si cei mai multi actioneaza in consecinta: tin capul la cutie, sa le fie bine. "Trezirea" (generala) despre care se vorbeste de mii de ani nu va avea loc - e ceva cam cum e cu "va urma o lume noua, unde toti vom trai in pace si armonie inclusiv cu animalele salbatice". Au spus ca se va intampla dupa ce va muri ultimul om care a trait cel de-al doilea razboi mondial... S-a mai spus ca "alinierea planetelor" in data de... va "termina" lumea... Apocalipsa a fost amanata de nenumarate ori. La fel e si cu "trezirea" - nu poate fi generala (e o imposibilitate fizica). Cred ca trebuie sa ne dorim "trezirea" numai pentru noi, sa intelegem cauzele, sa contracaram - pe cat posibil - efecte nedorite. Cand se vorbeste despre "trezire" se are in vedere un aspect considerat important: cat de pregatit e creierul oamenilor pentru a procesa anumite informatii. 😊

      Spor in cele ce le ai de facut, Suzana draga! ❤️ Dupa weekend mi-e si mai lene sa revin la cotidian. 😊 Pupici! 😘

      Ștergere
    2. Eu sunt putin mai optimista. Sunt convinsa ca nu e nevoie ca toti sa faca ceva ci sa existe o masa critica care sa amorseze evenimentele. Sau cel putin asa am citit. Insa exista o logica a acestei idei, daca ma gandesc de la ce porneste o avalansa!😊 Sunt multe subiecte gen 2012 care au generat bani buni prin carti, filme etc. Mai degraba as adauga componenta de marketing care a generat un trend. Uneori ma gandesc ca se speculeaza astfel de evenimente sau 'posibile' evenimente pentru a se realiza o alta agenda. E doar o idee proprie. Insa nu pot sa nu-mi aduc aminte ca atunci cand o lume intreaga se uita la tv sa priveasca 'in direct' evenimentele din RO, americanii intrau in Panama. Daca privesc lucrurile asa, pot enunta ideea, ca sa te mai plictisesc un pic, ca se declanseaza voit evenimente ca paravan pentru altceva! E complicat rau...
      Oricum mi-e foarte clar ca multi oamenii nu prea mai pot procesa ceva, ca doar stim ca cel mai spalat organ a fost creierul. (gluma primita pe telefon). Dar totusi mai sunt si ganditori.

      Eu mi-am scos lenea din program. Are doar caracter tempo(rar)!😊
      Cand mi-e lene nu este a buna, inseamna ca ma simt naspa...
      Pupici si seara buna, Diana draga! ❤️😘

      Ștergere
    3. "Masa critica" va fi atinsa... cand? Cine stie care e aceasta? Ce sa spuna si ei?! Cu o astfel de afirmatie nu sunt pusi in incurcatura cu intrebari de genul "de ce nu e cum ai zis, desi s-a implinit termenul?" Se va raspunde: "inca nu s-a atins masa critica". 😊
      Cred ca in unele cazuri unii au si dovedit ca se arunca o fumigena (sa nu zic un os in praf, sa se incaiere cainii flamanzi) pentru a distrage atentia de la intentiile reale. Numai daca cercetam ce-au facut anul trecut, cand cu "stati in casa, purtati masca, spalati-va des pe maini", ne ingrozim, cred.
      Daca-si lasa creierul sa le fie spalat... asta e; problema lor. Pentru ei e important ca se simt bine, stapani pe situatie, au ce-si doresc; de ce sa le mai pese de altii? Cine e mai fericit: cel care stie "un ceva" sau cel care nu stie?
      Ai mei, cand le spun ca mi-e lene au ca replica ceva de genul: "aha, te-ai hotarat sa te odihesti". 😊 Probabil ca au dreptate - sunt o "agitata".
      Multumesc, Suzana draga! ❤️ Seara frumoasa iti doresc sa ai si tu! Pupici! 😘

      Ștergere
  2. Nici nu mai stim ce este "normal". Nici la masina de spalat...
    Toate cele bune!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mi-ar placea sa te pot contrazice! 😊 Hm... Daca nimic nu mai e normal inseamna ca anormal este/devine normal? 😊
      Multumesc, la fel!

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile scrise dupa trei zile de la data publicării articolului vor fi moderate. Multumesc pentru intelegere.