2021-07-08

Procopie, Precupul sau Ziua Lupului

Cum o fi azi, nu știu, dar înainte vreme oamenii credeau că nu e bine să-i supere pe sfinții pomeniți în calendar în perioada când se coc grânele (luna iulie este o astfel de perioadă). Oamenii considerau că grindina, arșița, seceta sau furtunile erau pedeapsa sfinților de vară, pentru păcatele lor. Unul dintre acești sfinți este Sfântul Mare Mucenic Procopie, care e prăznuit de biserica ortodoxă în data de 8 iulie.

Sărbătoarea se numește, în calendarul popular, „Precup”, „Pricope”, „Procopie”, în funcție de zonă. Despre Sfântul Procopie se spunea că „Pricopul pricopește”, ceea ce înseamnă că făcea să dea în copt semănăturile de primăvară. El veghează coacerea semănăturilor, apară recoltele și casele de fulgere, trăsnete și grindină; are puterea de a face câmpurile să rodească și grindina o transformă în picături de apă înainte de a atinge pământul (Pricupul „arde piatra în apă”), și ține lupii departe.

La sate, de Ziua Lupului, Ziua lui Procopie sau a lui Precup, oamenii se temeau de mânia sfântului. Atunci când ziua nu îi era respectată se supăra și arunca arșiță mare care usca cerealele înainte ca acestea să aibă bobi în spic. Se credea că femeilor care lucrau în această zi un lup le fura pruncii. Moții din Apuseni credeau că cei care nu respectă ziua sfântului erau luați pe sus de două vânturi puternice: Harcodan și Dornados.

În ziua de 8 iulie e bine să fie evitate muncile casnice, secerișul și torsul.

Sfântul Procopie a primit la naștere numele de Neania; era fiul unui tată creștin și o mamă care credea în zeii Romei. După moartea tatălui, mama lui a aranjat să fie soldat în slujba împăratului Dioclețian. Împăratul l-a apreciat și pentru frumusețe și pentru inteligență; l-a făcut guvernator în Alexandria, Egipt, și i-a cerut să să-i anihileze pe creștini. Neania, în drum spre Alexandria, a avut o viziune în care a apărut o cruce ca de cristal și a auzit o voce din cer care-l dojenea. Atunci a devenit creștin. Un timp și-a ascuns noua credința, dar când mama lui i-a cerut să aducă jertfe zeilor și-a declarat iubirea pentru Hristos. Chiar mama, Teodosia, l-a pârat împăratului și acesta a pus să fie cercetat. A fost închis și torturat, dar spre mirarea temnicerilor trupul lui nu purta urmele chinurilor pentru că Hristos avea grijă de el, și este eliberat prin arătarea Domnului. A săvârșit multe minuni și a devenit mucenic după moartea sa prin decapitare.

8 comentarii:

  1. E prima dată când aud de ziua asta. Şi ce interesant e, inclusiv credinţele şi superstiţiile oamenilor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cautand una, alta despre luna iulie am dat de el. 😊
      Constat ca sunt interesante traditiile, superstitiile. N-o sa tin minte prea multe, prea mult timp dar pe moment unele ma amuza, altele ma intriga sau ma mira.

      Ștergere
  2. Azi a fost suparat... A fost caldura mare. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Se pare ca pe oamenii de pe-aici n-a fost prea suparat pentru ca a fost cald, dar cu perioade "de umbra" - a fost respirabil, altfel spus. 😊

      Ștergere
  3. Azi nu am tors si nu am secerat. Despre alte lucruri nu spun, ca au fost atat de multe...
    Incerc sa tin minte Ziua Lupului ca imi place ideea! Am un medalion cu un lup alb luat de la un targ de cristale si imi place la nebunie.
    Imi plac nuantele mandalei cu galbenul ei un pic neon, sau asa mi se pare.
    Multumesc pentru ideile impartasite azi. Sunt frumoase povestile cu Sfinti, care probabil nu sunt chiar povesti si au suflul lor de intelepciune pe care ar merita sa-l adancim.
    Seara frumoasa, draga mea! Pupici!❤️😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La fel si eu: nu - inclusiv acele multe (spre deosebire de tine). 😊
      Nu am nimic cu lupi, care ar putea fi purtat. Am avut caduceul lui Hermes (pandantiv) si-l purtam zi de zi (s-a rupt capul unui sarpe si pare dezechilibrat). La fel as face si cu un medalion cu lup: l-as purta - indiferent ca se potriveste sau ba la "tinute" - pana n-ar mai ramanea nimic. :))
      E verde in mandala, dar asa se vede: ca un galben neon.
      Sunt faine povestile cu sfinti, imi place sa le citesc (in rezumat, de preferinta), dar n-as putea sa invat (cum fac unii).
      Tot citind despre sarbatori, traditii, constat ca in foarte multe zile n-ar trebui sa lucram (chestiuni casnice, mai ales) = un fel de lunga vacanta. 😊
      Cu placere. Iti multumesc pentru interes.
      Seara frumoasa iti doresc sa ai si tu, Suzana draga! ❤️ Pupici! 😘

      Ștergere
  4. vax albina10 iulie, 2021

    Am fost fascinată de poveștile lupilor. În literatură, cum altfel. Am și scris pe blog.
    Îți las un cântec de revoltă despre lupii liberi. Sper că îți place Vîsotski.
    https://www.youtube.com/watch?v=TZWGRyPQUxs

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E prima data cand il ascult (imi place foarte mult) - s-a zburlit tot puful pe mine. M-am bucurat ca sunt traduse versurile in engleza si am inteles si cuvintele (prin traducere automata). Iti multumesc foarte mult (si) pentru cantec!

      Si eu, desi la prea multe nu am avut acces. M-am intristat la "Scufita Rosie", in copilarie... Eram suparata ca lupul e personajul negativ. 😊

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.