2021-07-20

Sfântul Prooroc Ilie

Ilie este unul dintre cei mai importanți profeți menționați în Vechiului Testament; înger întrupat în carne, care a primit de la Dumnezeu puterea de a deschide și închide cerurile.

Despre Sfântul Ilie se știe că a trăit cu circa 800 de ani înainte de Hristos, în Regatul de Nord al lui Israel, când domnea regele Ahab. A fost fiul unui preot din neamul lui Aaron; în Vechiul Testament, cartea a treia a Regilor, sunt povestite faptele lui minunate.

Dumnezeu l-a ales pe Ilie să certe pe regele Ahab și pe toți cei care îl urmau în preamărirea zeului Baal și zeiței Astarte. Acest rege s-a căsătorit cu Isabela, o prințesă feniciană din Sidon care se închina zeului Baal. Pentru ea, Ahab și-a obligat poporul să se închine zeului Baal și ajunsese să îi persecute pe profeți și pe toți oamenii rămași credincioși lui Dumnezeu. Dumnezeu a răspuns la rugăciunile profetului și a oprit ploaia pentru trei ani; foarte mulți oameni au murit de foame. Suferința se răsfrângea asupra celor nedrepți, dar și asupra celor drepți, în pericol de secetă fiind și țările din apropiere - și nu era voia Domnului aceasta, dar El iubea foarte mult pe robul său și îi asculta rugile. Ilie spera că oamenii vor reveni la credința în Dumnezeu. Tot Ilie, prin rugăciuni, a adus apoi ploaia, salvând poporul lui Israel de la moarte. Din porunca lui Dumnezeu, Ilie s-a retras în timpul secetei dincolo de Iordan și corbii erau cei care îi aduceau hrană; în drumul lui spre muntele Horeb va fi hrănit de un înger.

Profetul Ilie (pomenit și în Noul Testament) este unul dintre cei doi oameni din Vechiul Testament care s-a înălțat cu trupul la cer, fără a trece prin poarta morții. Celălalt om este Enoh. În timpul Apocalipsei și Ilie și Enoh vor lupta cu antihristul - vor fi uciși, dar după trei zile și jumătate vor învia.

Cel mai adesea, Sfântul Ilie este reprezentat iconografic fie în gura peșterii sale (hrănit de corb), fie în carul de foc (în care a fost răpit la cer). Sfântul Ilie este socotit și protopărintele monahismului creștin.

Sfântul Ilie este cinstit și în creștinism, și în iudaism, și în tradiția islamică.

Tradiții și superstiții de Sfântul Ilie

Ziua de 20 iulie marchează mijlocul verii pastorale.

În Panteonul românesc Sânt-Ilie este o divinitate a Soarelui și a focului, identificată cu Helios din mitologia greacă și cu Gebeleizis din mitologia geto-dacă. El provoacă tunete, trăsnete, ploi torențiale și incendii, leagă și dezleagă ploile, hotărăște unde și când să bată grindina.

E celebrat prin numeroase tradiții, mai ales de păstori. Se zice că la mijlocul verii ciobanii separă oile de berbeci. Le era permis ciobanilor să coboare în sate - pentru prima dată după urcarea oilor la stână; ei aduceau soțiilor și iubitelor cadouri constând în furci de lemn pentru tors, lucrate cu măiestrie.

Se spune că mărul este pomul Sfântului Ilie. Până în ziua de 20 iulie nu era bine să se consume mere, să se scuture merele și nici să se lovească unele de celelalte pentru a nu bate grindina - în altă versiune, nu se mănâncă mere doar în ziua de 20 iulie. În această zi merele se duc la biserică pentru a fi sfințite - se spune că acela care va mânca mere înainte de a fi sfințite va avea parte, după moarte, numai de mere și când va dori să le atingă acestea vor dispărea; după sfințire devin mere de aur pe lumea cealaltă.

Se dăruiesc mere, miere și covrigi pentru cei adormiți (în special pentru sufletele copiilor morți). Se pot dărui și flori de câmp, apă, alte bucate.

Tot în această zi, dimineața, se culegeau plantele de leac (culese în această zi aveau putere mai mare) - mai ales busuiocul. Femeile duceau busuioc și la biserică și-l așezau la icoane; după ce era sfințit îl duceau acasă, îl ardeau și cenușa o păstrau pentru scopuri terapeutice.

La sate, apicultorii recoltau mierea de albine („retezatul stupilor”) respectând un anumit ritual: numai bărbații curați trupește și sufletește, îmbrăcați de sărbătoare și însoțiți de un copil. Femeile nu aveau voie să între în stupină. După ce era recoltată, mierea era gustată în cadrul unei mese festive unde se adunau familia, rudele și vecinii acesteia; se cinsteau și cu țuică îndulcită cu miere. Această masă - care se termina cu joc și cântec - era menită să asigure belșugul apicultorilor și să apere stupii de furtul manei. Se spune că la această masă nu trebuiau primiți cei care știau să facă farmece și vrăji pentru că mierea furată în astfel de zile „e mai cu putere la farmecele și vrăjile lor”. Se duceau la biserică faguri, pentru binecuvântare, apoi se dădeau de pomană.

În ziua prăznuirii Sfântului Ilie se organizau întâlniri ale comunităților, numite nedei (petreceri populare câmpenești); se organizau iarmaroace și bâlciuri care durau mai multe zile; se făcea comerț cu produse pastorale, unelte, vase și produse agricole, dar era și un prilej pentru întâlnirea tinerilor (atmosfera era însuflețită de muzică) - se vedeau, se plăceau, intrau în vorbă, apoi urma căsătoria; se evitau astfel încrucișările între rude apropiate, aducătoare de nenorociri. Târgurile erau așezate fie la vadurile râurilor, fie la răspântie de drumuri - multe fiind organizate pe locul unor comunități dispărute în negura vremurilor.

Sfântul e considerat ocrotitor al recoltelor - aducător de ploaie în vreme de secetă - alungă canicula și tot el controlează ploile, grindina, tunetele și fulgerele, pedepsind pe necredincioși. În trecut, oamenii nu lucrau în ziua Sfântului, ca să fie feriți de grindină și fulgere, și nu plecau la drum pentru a nu-i lovi fulgerul. Toți cei ce lucrează de Sfântul Ilie sunt „păliți” imediat, chiar a doua zi, de unde și vine numele de Ilie Pălie pentru ziua de 21 iulie.

Dacă tună în ziua de Sfântul Ilie, alunele vor seca și fructele din livezi vor avea viermi. Dacă va ploua, roadele pomilor se vor strica și recolta va fi săracă. Dacă plouă de Sfântul Ilie va ploua 40 de zile (alții zic 20 de zile).

Există credința că omul care poartă în ziua de prăznuire a Sfântului mâțișori de salcie sfințiți la Florii va fi ferit de fulgere.

Sfântul Ilie, vânător de demoni

Când tună și fulgeră, Sfântul e la vânătoare de demoni. Conduce un car cu roți de foc, tras de patru cai albi, și lovește cu un bici de foc.

În satele de munte se spune, din bătrâni, că atunci când tună sau fulgeră Sfântul Ilie ucide un diavol; trăsnetul este biciul de foc al Sfântului și tunetul este zgomotul produs de carul sfântului, care zboară prin ceruri. În unele locuri, oamenii se însemnau cu semnul crucii pe vreme de furtună, ca nu cumva vreun pui de drac să se ascundă prin preajmă și să fie și ei fulgerați odată cu acesta. Se zice că atunci când fulgeră oamenii ar trebui să-și facă semnul crucii pentru că Dumnezeu i-a poruncit Sfântului să lovească în toate, numai în cruce nu. Sfântul lovea în toate pentru că dracii înspăimântați se ascund pe pământ prin arbori, pe sub streașina caselor, în turlele bisericilor și chiar în trupul unor animale; Sânt-Ilie trăsnește năprasnic pentru a nu-i scăpa nici unul dintre ei. În popor se credea că diavolii se ascund cel mai bine în lemnul de carpen - de aceea lemnul nu se folosea în gospodărie și se zice că e bine să nu se adăpostească nimeni sub un carpen, în vreme de furtună (când fulgerele brăzdează cerul e bine să nu se adăpostească oamenii sub niciun pom).

Dacă în ziua de Sfântul Ilie este furtună, e indicat să nu se deschidă nici uşile nici geamurile caselor, ca nu cumva să se ascundă vreun diavol ce fuge de furia Sfântului.

Se spune că pentru a-i mai potoli zelul uciderii de diavoli Dumnezeu i-a uscat o mână și un picior - în altă versiune, Dumnezeu i-a luat din putere pentru că atunci când Ilie alerga prin cer cu trăsura lui zdruncina tronul Lui.

Sărbătoarea proorocului Ilie Tesviteanul (nume după localitatea unde s-a născut) este şi ziua Aviaţiei Române; începând din anul 1913 acest sfânt este considerat ocrotitorul şi patronul aviatorilor.

12 comentarii:

  1. Foarte interesant articolul. Iau din el mai ales ideea de a nu mânca mere azi. Am piersici. :) Se pare că Sf. Ilie este un sfât ocupat. Mi se pare remarcabil că este cinstit și în creștinism, și în iudaism, și în tradiția islamică. Mai rar atâta consens. Mulțumesc pentru articolul cuprinzător. Am o slăbiciune pentru folclor și adesea îmi pare rău că atât de multe din tradițiile acestea frumoase s-au stins.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti multumesc pentru apreciere, Jo.
      Haha! Scriind textul mi-am dat seama ca n-am mai cumparat de mult timp mere. 😊
      Cand constat astfel de consens ma gandesc ca, poate, intr-o zi, oamenii nu se vor mai certa din pricina religiei.
      In aceasta perioada sunt "fixata" pe folclor - si mie-mi place; as zice ca e fascinant folclorul, desi sunt unele chestiuni extrem de crude...
      Unele traditii par a fi reaprinse in ultimul timp, ceea ce ma bucura.
      Cu placere. Iti multumesc si pentru interes.

      Ștergere
    2. Avem multe tradiții frumoase și-i păcat că se sting una câte una, odată cu migrarea la oraș sau, și mai trist, în alte țări. Eu sunt mare fan Dragobete. :) Încerc cum pot să-l mențin în memoria colectivă.

      Ștergere
    3. Si mie-mi place ideea de Dragobete! Nu stiu, insa, cum l-am putea face atragator mai ales pentru generatiile viitoare. Desi am scris despre sarbatoare nu m-am prins ca, in legende, se zice ca Dragobete "prindea" si "facea de rusine" fetele si femeile care munceau de ziua lui - mi-a zis o pustoaica ceva de genul: "nu se face asa ceva" (am rezumat eu). Si nu-mi mai iese din cap! :))

      Ștergere
  2. Nu ştiam niciuna dintre aceste tradiţii deşi de obicei eram la bunici în ziua asta. Ori eram prea ocupată cu altele, ori prin zona satului nu se ţineau. Foarte interesant!
    Zi bună, Diana!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Stiam doar despre tunete si fulgere, ca Sf Ilie omoara draci, si daca ploua de Sf Ilie va ploua 40 de zile (in timp am incercat sa fac o "statistica" si am constatat ca n-a plouat 40 de zile la rand cand a plouat in 20 iulie (nici macar 20 de zile la rand). 😊 Azi-noapte a omorat cativa dracusori. :))
      Iti multumesc, Potecuta, si pentru interes.
      Zi buna iti doresc sa ai si tu!

      Ștergere
  3. Oare cum o face Sfantul Ilie contra tuturor demonilor care sunt acum?
    Cred ca nu-i ajunge doar o zi!
    Pe masura ce faci astfel de postari (care imi plac foarte mult) mi s-a strecurat o idee printre neuroni: sa fac si eu niste imagini cu Sfinti.
    As fi curioasa cum mi-ar iesi...
    Toata lumea s-a speriat cu incidentul cu elicopterul si nici miting de ziua asta nu a mai fost. Din pacate...
    Si nici nu a plouat...inca!😊
    Multumesc pentru ideile ce guverneaza aceasta zi. Majoritatea nu le stiam. Asa ca multumesc pentru perseverenta, draga mea!
    Pupici si o seara frumoasa! 😘❤️

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cei la care banuiesc ca te referi nu-s demoni (nu-s nici macar posedati) - sunt doar niste indivizi care au putere si li s-a acidulat creierul din cauza ei.
      Hahaha! Ce scuza jalnica au gasit! Daca lor le e frica sa faca demonstratii aviatice noi ar trebui sa avem curaj sa urcam in avioane si sa avem incredere in abilitatile lor! 😊
      La voi a plouat intr-o perioada cand pe aici ne doream ceva ploaie. 😊
      Ar putea iesi imagini cu efecte interesante, pentru ca sunt multe culori si forme in imaginile cu sfinti.
      Cu drag! Nici eu nu stiam mare lucru si, probabil, putine voi retine in plus, pe termen lung (dar stiu unde sa caut acum, fara sa mai scotocesc prin carti si pagini virtuale).
      Si eu iti multumesc, Suzana draga! ❤️ Seara frumoasa iti doresc sa ai si tu! Pupici! 😘

      Ștergere
  4. La multi ani tuturor care isi sarbatoresc ziua onomastica! :)

    RăspundețiȘtergere
  5. "Câte bordeie, atâtea obiceie."Interesante si extrem de diverse sarbatorile, obiceiurile si traditiile cultural-religioase românesti. Cred ca din acest punct de vedere românii sunt pe primul loc, cel putin în UE ! :)
    Vara relaxanta, magica, subima, cu bucurie, pace si fericire plina, draga Diana !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt, intr-adevar, multe si diverse - de le-am respecta pe toate abia daca am mai apuca sa folosim aspiratorul. 😊
      Cred ca si altii au destule - mai toate popoarele azi crestinate au un trecut "pagan" si, la fel ca noi, au "adaptat" si ei ce s-a putut adapta.
      Iti multumesc, Iosif! La fel iti doresc si eu! Pace si fericire!

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.