2015-08-24

Bună dimineaţa soare! Guguştiuc, eu sunt turc!

Guguştiuc, eu sunt turc! E o replica a lui Sebastian Papaiani in fimul Un surâs in plină vară.
Am gasit poza cu gugustiucul, mi-am amintit replica – am aflat care-i este originea – si am trecut pe aici sa salut soarele.
 
sursa foto: Brasov, orasul sufletului meu
Guguştiucul e diferit de turturea si e originar din Asia Mica, unde a fost observat prin anul 1838. Prin anii 1930 putea fi intalnit numai prin Turcia, Siria, Irak, nordul Greciei si sudul Bulgariei, de unde a ajuns mai apoi in Iugoslavia, Ungaria, Austria, Cehoslovacia, Romania si in unele regiuni din Germania, iar in anii 1970 ajunge in toata Europa de Vest, Insulele Britanice, Scandinavia, Bahamas (de aici ajunge in Florida si se raspandeste in America de Nord).
Penajul e cenusiu-brun pe spate si pe pantece, iar la gat are o dunga neagra.
Face parte din familia porumbeilor, insa obiceiurile sunt altele; perechile de gugustiuci isi apara teritoriile, porumbeii nu; gugustiucii cuibaresc in copaci (dar sunt si familii de gugustiuci care si-au cladit cuib si prin balcoane), porumbeii prefera constructiile (pana sa inchidem balconul am avut intr-o parte a balconului o familie de porumbei si in cealalta parte un cuib de randunele – multi ani au avut acolo pui). Acum, porumbeii bat in geamul de la bucatarie, gugustiucii in cel de la balcon, pentru hrana zilnica (randunelele nu mai vin de ani).

Gugustiucul (alta pasare care-si canta numele) mai e numit porumbel salbatic, porumbel turcesc, turturica-gugustiuc si, in jargon, sobolan zburator (deoarece scormoneste prin gunoaie si are culoare asemanatoare – desi n-am vazut gugustiuci prin gunoaie, si gunoaie sunt destule). 
Cuibareste in localitati sau in imediata apropiere a acestora pentru a fi la adapost de pasarile rapitoare de oua: stancuta, cotofana, gaita, cioara griva (de care, se pare, tot nu scapa pentru ca omul le distruge habitatul si mai toate ajung in localitati – inclusiv cucuvelele si bufnitele)

Sunt pasari inteligente si cu rezistenta crescuta la boli. Desi inteligente, oamenilor naivi li se mai da si epitetul de “gugustiuci”.

Un filmulet cu o familie de gugustiuci

Gugustiuc, eu sunt turc, si acum ma duc, sa n-o-ncurc!

Postare in jocul Iulisei, Buna dimineata soare!

10 comentarii:

  1. mi-ai amintit de un film care, chiar si cu tenta politica pe care o are a ramas fermecator :)

    imi plac gugustiucii si sa stii ca nici eu nu am vazut gugustiuci scormonind prin gunoaie...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Filmul nu mi-l mai amintesc (poate ca nu l-am vazut)... dar m-am bucurat sa aflu originea expresiei.:)

      Dragalasi sunt, foc, gugustiucii! Uneori ii urmaresc, cand vin sa manance - aproape ca ciugulesc din palma. :)

      Ștergere
  2. si tu sa ai numai bucurii :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Bună Diana!
    Frumoasă postare,și mie îmi plac guguștuci!
    Îți doresc o săptămână frumoasă și plină de reușite!
    Pup cu mare drag și mulțumesc de vizită!

    RăspundețiȘtergere
  4. Frumos articol! Guguştiucii sunt atât de drăgălaşi şi mai gingaşi decât porumbeii. Cel mai emoţionant la ei este fidelitatea faţă de unicul partener de viaţă. Dacă unul moare, celălalt trăieşte singur până la sfârşitul vieţii. Nu ştiam că originea lor este de prin Turcia! Dar mi-am amintit replica din film. În copilărie strigam şi noi pe stradă, ca Papaiani.
    Zile frumoase, dragă Diana! O săptămână veselă! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Alex!
      Da, sunt mai gingasi decat porumbeii: avem, la geam, o familie de porumbei si una de gugustiuci - comportamentul e net diferit. :)
      Gugustiucii au fost, candva, doua perechi, apoi mai veneau doar trei gugustiuci la fereastra - de catva timp mai vine numai o pereche... Mi-am imaginat raul, cand unul a venit fara pereche si apoi n-am mai venit deloc - au taiat multi copaci in zona si sunt si multe pisici... cataratoare...
      Am aflat ca sunt originari din Turcia cand am gasit poza pe FB si am ales sa o postez aici - adica in chiar ziua postarii. :)
      Zile fericite iti doresc, cu drag!

      Ștergere
  5. Buna ziua!gazduiesc si eu doi Gugustiuci.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua! :)
      Deci stii din "sursa sigura" ca sunt dragalasi. :)

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.