2017-02-13

In numele prinţesei moarte. Citate favorite

In numele prinţesei moarte este un roman in care autoarea, Kenizé Mourad, împleteşte fantezia cu faptele istorice şi biografia familiei, acoperind 30 de ani de istorie - aşa cum şi-o amintesc cei care au trăit-o.

Pentru Citate favorite, un joc coproducţie Ella-Zina, am ales fragmentul de mai jos. In joc intră toţi cei care citesc şi vor să împărtăşească ce le place, ce le atrage atenţia in cărţile care le trec prin mâini.
***
Se afla faţă in faţă cu Sfinxul, care îi spune o ultimă ghicitoare: “Ce este mai bine, să fii mort într-o lume vie sau să trăieşti într-o lume moartă?” Selma, fascinată de faţa împietrită a acestuia, încearcă să-şi adune gândurile, dar nu reuşeşte decât să se liniştească şi mai mult.

Selma se trezeşte lac de sudoare. Întrebarea Sfinxului îi răsună încă in urechi. A fost sau nu un vis? Sau este un vis care conţine un mesaj de la zei, aşa cum era considerat in antichitate?

Şi deodată îşi aminteşte de ultima propoziţie a lui rani Saida, căreia i s-a destăinuit înainte să părăsească Badalpurul: “Fericirea înseamnă să iubeşti, e mai important decât să fii iubit”. N-a înţeles prea bine aceste vorbe, ea care, încă din tinereţe, a suferit din cauza faptului că a iubit fără să fie iubită. Indiferenţa soţului ei devenise oarecum suportabilă, dar acum, eşecul din Badalpur… A sperat să îmbunătăţească viaţa ţăranilor şi a fost respinsă.
- Dar ce v-aţi imaginat? o întreabă rani Saida. Şi noi, Amir şi cu mine, suntem doar nişte străini pentru ei şi acest fapt nu s-ar schimba nici dacă ne-am părăsi palatele pentru a trăi printre ei. Ei ar considera acest act o comedie, o jignire. Chiar dacă am pierde totul, trecutul nostru nu poate fi şters cu buretele. Ei vor fi in continuare neîncrezători şi pe bună dreptate. Vedeţi, copila mea, e un lux să vrei să modifici modul de viaţă. Dumneavoastră sunteţi o prinţesa chiar dacă rămâneţi fără avere, iar un ţăran care ajunge să facă bani rămâne in continuare tot un nenorocit. Oamenii ştiu asta şi de aceea ne urăsc; singurul mod de a elimina aceste diferenţe este acela de a ne omorî pe toţi.
(In numele prinţesei moarte, Editura Nemira, Bucuresti, 1992, p. 242; traducere Brigite Hristea)
≤≤≤≤≤≤≤≤≤≤≤≤≤≤≤≤≤≤≤≤≤≤≤
Romanul “In numele prinţesei moarte” are ca personaj central pe Selma, contemporană cu prăbuşirea Imperiului Otoman (1920), mama autoarei. Prinţesa va pleca in exil, in Beirut, pe vremea aceea cel mai stralucitor oraş al Orientului Apropiat. Selma creşte in mijlocul marilor familii franceze care trăiesc in Beirut şi tot acolo trăieşte prima ei pasiune, înainte de a se căsători cu rajahul indian şi de a pleca in India cea feudală şi extraordinar de săracă. Mai apoi, in anii 1930, ajunge la Paris, unde are parte şi de dragostea vieţii.

Kenizé Mourad s-a născut la Paris, in 14.11.1940 (anul diferă in funcţie de sursă). E fiica unei prinţese otomane, Selma, descendentă a sultanului Murad V şi a unui rajah indian. A rămas orfană de mamă când avea vârsta de doi ani.
Din 1970 a fost reporter pentru Nouvel Observateur şi a transmis de la faţa locului despre revoluţia iraniană, războiul din Liban, cel din Etiopia şi a făcut numeroase călătorii in India şi Pakistan. In 1983 renunţă la jurnalism pentru a se dedica scrisului. In numele prinţesei moarte a apărut in anul 1987 – i-au trebuit patru ani pentru a-l scrie, după cum afirmă chiar autoarea: doi ani pentru documentare şi doi ani pentru a-l scrie pentru că, fiind perfecţionistă trebuia să fie sigură de fiecare detaliu. Al doilea roman, O grădină in Badalpur, apare in 1998; următorul, In oraşul de aur şi argint, apare in anul 2011 – acţiunea acestuia din urmă se desfăşoară cu un secol înainte de dobândirea independenţei Indiei şi este despre o tânără indiancă ce a condus prima mare revoltă împotriva ocupaţiei britanice.

26 de comentarii:

  1. wow!
    orientrul - apropiat si indeparat - fascinanta lume!
    vazuta mai ales prin ochii unei femei,cernuta prin sensibilitatea si acuratetea trairilor ei...cred ca e o carte fascinanta!
    m-ai facut curioasa si in privinta celorlalte doua, multumesc Diana! :)

    pup, faina sa-ti fie saptamana!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Orientul Mijlociu, in principal, m-a fascinat din copilarie - cum s-a intamplat... am o vaga idee (o presupunere, de fapt). :) India a inceput sa ma fascineze mai tarziu, cand l-am descoperit pe Mircea Eliade. :)
      E un roman care mi-a placut atat prin "povestile de iubire" cat si prin istoria traita de acei oameni... O lume sfasiata, o lume in deriva... Oare cand se va opri aceasta deriva? :)
      Cu multa placere.
      Multumesc, la fel! Pupici!

      Ștergere
  2. Mdaaa... Și eu cred că visele sunt mesaje, păcat că, de cele mai multe ori, nu suntem capabili să le descifrăm corect.

    Săptămână excelentă să ai, Diana! ☺

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Unele vise-mesaje sunt atat de clare, si nici atunci parca nu ne vine sa le luam ca atare. :)

      Multumesc, la fel, Zina. <3

      Ștergere
  3. Am citit romanul într-o vizita în Romania, cred ca prin '94 sau '96 nu mai stiu exact ce ma "atins" în acest roman a fost dragostea adresată mamei pe care n-a cunoscut-o niciodata! Daca am sa mai am ocazia am sa-l mai citesc o data!
    pupici Diana, o saptamana plina de iubire sa ai! ♡

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca e, cumva, ciudat, cum isi cunoaste mama din amintirile altora. La un moment dat scrie despre graviditatea Selmei si atunci m-am gandit ca e ca si cum "viitorul" copil ar fi cunoscut / vazut totul inca inainte de a se matarializa. :)
      Multumesc, Ella draga! La fel si voua! Pupici! <3

      Ștergere
  4. Bună Diana!
    Din puținele rânduri pe care le-ai expus aici,îmi dau seama că este o
    carte superbă pe care nu am citit-o din păcate!
    Îți doresc o săptămână ușoară și plină de iubirea celor dragi!
    Pupici cu drag,îmbrățișări și mulțumiri de vizită!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, Elena draga!
      Romanul, intr-un fel, e si istorie, acea istorie povestita de cei care au trait-o - e unul dintre motivele pentru care o consider si eu o carte superba.
      Iti multumesc pentru calda ta urare. La fel! Iti doresc armonie si multe bucurii!
      Imbratisari si pupici, cu drag!
      Cu placere. :)

      Ștergere
  5. Pare un roman fascinant. Si prin locatie, o zona cu o istorie deosebita.
    Si eu cred in visele premonitorii, desi multe sunt cam greu de descalcit.
    Dar trebuie si mai multa atentie. Mai ales ca pe multe le uit. Cineva mi-a spus sa am un carnetel si creion pe noptiera si daca mi se pare ceva semnificativ sa notez. Daca readorm sigur am uitat tot! :D
    Multumesc de recomandare, draga Diana si o saptamana frumoasa sa ai!<3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Romanul fascineaza, intr-o masura destul de mare, in special pe cei atrasi de istorie si/sau de zonele unde personajele isi traiesc bucuriile si necazurile.
      Cu multa placere.
      E o idee buna notarea viselor, dar destul de greu de realizat daca e sa ne trezim in miez de noapte. :) Eu uit repede visele - uneori, dimineata, cateva fractiuni de secunda stiu tot ce am visat si apoi.. puuff! s-a dus totul. :)
      Multumesc, Suzana draga! Iti doresc sa ai o saptamana minunata! <3

      Ștergere
  6. Fascinant, întradevăr! Nu am citit cartea, dar citatele alese de tine mă introduc în atmosfera onirică și stranie a Orientului, care am impresia că oricât s-ar moderniza, tot rămâne o mare necunoscută pentru noi, dezvăluindu-și doar fațetele ceva mai accesibile.
    Mă bucur să citesc, Diana! Îți doresc o săptămână frumoasă, cu suficient mister cât să-ți fie exact pe plac! ;) :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bine zici ca va ramane o mare necunoscuta pentru noi. :)
      Iti multumesc si pentru urarea speciala. Adooor misterele! :)

      Iti doresc, cu drag, sa ai o saptamana minunata!

      Ștergere
  7. O carte pe care ar trebui sa incerc sa o caut si sa o citesc! Din fragmente imi dau seama ca este foarte interesanta. Venind de la postarea precedenta, dinspre Nepal spre India, recomandarea ta este grozava... Nu stiu multe despre interpretarea viselor; uneori, nici nu prea reusesc sa tin minte prea mult din ceea ce visez; imi raman 'bucatele'...dar nu sunt prea sigura daca ar putea indica ceva din "trecut" sau "viitor"...
    Oricum fascinanta intrebarea din visul personajului: “Ce este mai bine, să fii mort într-o lume vie sau să trăieşti într-o lume moartă?”; si, de asemenea, raspunsul aparent ca o explicatie din pasajul ulterior: Şi deodată îşi aminteşte de ultima propoziţie a lui rani Saida, căreia i s-a destăinuit înainte să părăsească Badalpurul: “Fericirea înseamnă să iubeşti, e mai important decât să fii iubit”.
    O carte grozava trebuie a fi, incat nu pot decat sa gandesc ca o voi lectura intr-o zi, sper!
    Inca o data, toate cele faine, senine pentru suflet! Si o noua saptamana minunata!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru apreciere, Alexa. Ce fain ai facut legatura intre postari! Nu ma gandisem. :)
      Mie mi-a placut tare mult cartea si pentru ca ma fascineaza "partile" acelea de lume.
      Interpretarea viselor e un domeniu in care nu m-am hazardat - m-am jucat un timp, dar e prea complicat! :)) Cine stie ce bazaconii mi-ar iesi! :) Daca imi amintesc ce visez, bine, daca nu... asta e! In general nu-mi amintesc visele - din cand in cand imi mai ramane cate unul in memorie, mai mult decat cateva secunde. :)
      Iti multumesc pentru urare. Cu drag, iti doresc o saptamana minunata! Sufletul senin sa-ti fie!

      Ștergere
  8. Interesante fragmentele prezentate,imi imaginez cat de plina de miez este cartea,mai ales ca locul desfasurarii actiunilor,este in"OrientulApropiat",o enigma pentru noi,majoritatea.
    Oare cat adevar este in afirmatia "Fericirea inseamna sa iubesti,e mai important decat sa fii iubit"? Religia noastra ne spune ca asa este...
    Intrebarea din vis,cred,are un raspuns negativ,ambivalent.
    Valentini si Dragobeti cu bucurie,asta iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E un roman in care "gaseti de toate": dragoste, ura, loialitate, tradare, bucurie, tristete, obiceiuri, istorie... :)
      Cel mai fain e sa iubesti si sa fii iubit - asa cred. :) Dar ce e mai important... si aduce fericire? Cred ca sa iubim. Cand iubim sufletul parca prinde aripi si avem senzatia ca putem totul (poate chiar putem, dar nu ne incumetam intotdeauna). :) Cand iubim suntem mai buni, vedem viata in culori vesele si chiar suntem mai sanatosi! :)
      La intrebarea Sfinxului am ramas la fel de... incurcata ca si atunci cand am notat fragmentul. Am crezut atunci ca e o greseala de traducere, sau de editare. :) Acum... am gandit ca si tine si nu vad sensul. Dar n-o sa ma pun cu Sfinxul. :)
      Multumesc, Natalia! Sa iubesti si sa fii iubita iti doresc, de Valentin, de Dragobete si in fiecare zi! <3

      Ștergere
  9. "Dumneavoastră sunteţi o prinţesa chiar dacă rămâneţi fără avere, iar un ţăran care ajunge să facă bani rămâne in continuare tot un nenorocit. Oamenii ştiu asta şi de aceea ne urăsc; singurul mod de a elimina aceste diferenţe este acela de a ne omorî pe toţi."
    Oricat ne-ar placea sa credem ca suntem deschisi la minte si acceptam pe cel din fata noastra asa cum este, in adancul sufletului il judecam si il catalogam fara nici cea mai mica remuscare. Gandul de a fi pe aceeasi treapta cu unul mai bun sau ma nenorocit ca noi de da fiori si neliniste. Mda, suntem niste prefacuti :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Fragmentul m-a "oprit" si pe mine - ideea am mai citit-o si cu alte ocazii, altfel formulata.
      Din fericire, exista si exceptiile pentru care diferentele nu conteaza dar nu cred ca sunt prea multi oameni care se pot adapta pe oricare "treapta sociala" (ori se cred superiori, pentru ca au fost candva bogati ori se simt inferiori, pentru ca au fost candva saraci - in astfel de cazuri "vina" e a celui care nu se poate adpata). Asa cred...

      Ștergere
  10. Si, pana la urma, “Ce este mai bine, să fii mort într-o lume vie sau să trăieşti într-o lume moartă?” ? :D
    Cartea propusa de tine mi se pare foarte, foarte interesanta. O trec pe lista. Am impresia ca acest joc va face ca lista mea sa devina uriasa. :)))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. N-am idee ce e mai bine! :) As alege a 3-a varianta: viu intr-o lume vie. :) Dar daca e obligatoriu raspunsul exact la intrebarile formulate atunci... viu intr-o lume moarta - nu stiu daca e mai bine - doar sper sa fie mai bine! :)).
      Si lista mea e tot mai lunga! :) Mi-am reinnoit abonamentul la biblioteca. :)

      Ștergere
  11. Multumim!!

    *Nu stiu daca ti-am mai spus, dar.. mi-a placut la nebunie "dama de pica taie asul de trefla". Diana, e exceptional. Te rog mult, mai scrie!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu placere.
      Multumesc pentru vizita, Evelyn.

      :) Nu mi-ai mai spus. Multumesc pentru apreciere si pentru indemn. Mai am cateva schite dar trebuie sa le pun la punct (si mereu apare cate ceva care-mi taie elenul sau care e mai important).
      Pupici!

      Ștergere
  12. efectiv m-ai surprins într-un mod deosebit de plăcut prin alegerea de azi !
    aşa este socetatea cu caste !!! dar şi acolo unde se spune că au fost suprimate, ele tot există, apar la suprafaţă reminescenţe când nu te aştepţi !!!
    felicitări din toată inima !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti multumesc pentru cuvintele de apreciere. <3
      Daaaa... castele sunt suprimate mai mult teoretic (acolo unde sunt), pentru ca obiceiurile ancestrale greu pot fi abandonate; sunt, cumva, in ADN. :)
      Zile fericite iti doresc, cu drag. <3

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.