2018-07-17

Liberul arbitru. Citate favorite

Viaţa este ca un joc de cărţi. Cărţile pe care le-ai primit sunt determinismul, modul in care le joci e liberul arbitru. (Jawaharlal Nehru; n. 14.11.1889-d.27.05.1964, primul premier al Indiei de când aceasta a devenit stat independent). Altfel spus: eşti liber să alegi, dar nu eşti liber de consecinţele alegerii tale.
Sunt convins că majoritatea oamenilor nu știu ce cred, mai degrabă știu doar ce vor să creadă. Câți oameni dau vina pe Dumnezeu pentru atrocitățile omului, dar nici n-ar visa să închidă o mamă pentru crima fiului ei? (Criss Jami, născut Christopher James Gilbert, in 29.05.1987, autor, poet, filosof şi muzician american)
Dumnezeu nu este despre faptul că ţi se întâmplă lucruri bune sau rele, ci este despre alegerile personale - exercitându-ţi darul liberului arbitru. Dumnezeu doreşte să aveţi o viaţă bună şi lucruri frumoase dar nu vi le face cadou. Trebuie să alegeţi acţiunile care vă duc spre o astfel de viaţă. (Jim Butcher, n. 26.10.1971, autor american cunoscut mai ales pentru seria cărților de fantezie “Dosarele lui Dresden” - The Dresden Files).
Nimeni nu ne salveaza in afară de noi înşine. Nimeni nu poate şi nu e posibil. Noi înşine trebuie să parcurgem calea. (Gautama Buddha). Altfel spus: suntem in propriile mâini. Cum zicea Mark Helprin: Dacă nimic nu este întâmplător și totul este predeterminat, cum poate exista liberul arbitru? Răspunsul este simplu, nimic nu este predeterminat, nu este determinat, nu a fost determinat şi nu va fi determinat. Și Stephen Hawking adaugă: Am observat că și cei care pretind că totul este predeterminat și că nu putem face nimic pentru a schimba, se asigură înainte de a traversa strada.
Conflictul interior este adesea dovada că nu sunteți cu adevărat voi înșivă. (Eldon Taylor in cartea Gotcha! The Subordination of Free Will, 2015)
Postare pentru jocul Citate favorite găzduit de Zina şi pornit împreună cu Ella. Se pot alătura in joc toţi cei care doresc să împărtăşească ceea ce le-a atras atenţia într-o carte sau in altă parte, la un moment dat. Click&Comment Monday! e sloganul acestui joc.

10 comentarii:

  1. Si eu cred ca Dumnezeu nu ne interzice o "viata buna si lucruri frumoase", dar trebuie sa le meritam.
    Toate cele bune!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dar... de ce le-am merita? :) Exista multi oameni care au o viata buna si lucruri frumoase obtinute prin "fapte rele"...
      Multumesc, la fel! Numai de bine!

      Ștergere
  2. Mi-au placut alegerile pe aceasta tema. Dar ultima... ah ultima a fost cu adevarat cireasa de pe tort, cum se spune... Dap.

    Si cate dintre cei carefac alegeri... si le si asuma... "Cre' ca" - asa ca sa citez un mare filosof in viata.

    pupic cu drag :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Rux!
      Oh, da! Ultima fraza mi-a produs un fel de şoc! :) O explicatie clara, pe scurt a ceea ce multi simt... :) Dar cine este cu adevarat, asa cum este?! :) Si cum stim ca suntem intr-un fel si nu in altul? Oh! Cred ca-mi ametesc neuronul mic si drag pe care-l scutura de zor tusea. :)
      Consecintele neasumate ale unor alegeri conduc spre regrete... De ce si le asume daca... pot da vina pe altii, pe ceva?! :))
      Pupici cu drag! <3

      Ștergere
  3. Cât de mult a putut să spună Stephen Hawking în atât de puține și simple cuvinte...
    Excelentă alegere tema aceasta și citatele. Sunt încântată de serialul citatelor, ne împărtășim mereu lucruri interesante și aflăm lucruri noi.

    Zile senine și sănătate, dragă Diana!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si mie-mi place tare mult acest "serial al citatelor"! Am invatat atat de multe!
      Multumesc, Zina draga! La fel! Sanatate si zile senine!

      Ștergere
  4. Avem drept de alegere...iar alegerile au fiecare plata lor pe care o suportăm....

    RăspundețiȘtergere
  5. Exista doua alegeri:ale carnii sau ale spiritului. Sunt deterimante de cele doua feluri de inimi: de piatra sau de carne.
    Intai vine firescul, apoi spiritualul... daca ai rabdare:)
    Normal: culegi ce ai semanat daca interactionezi cu oameni firesti.
    De ce? Omul nu-l alege pe Dumnezeu. "Rastigneste-L! Noi nu vrem ca El sa stapaneasca peste noi"
    Asa ca ai libertatea de a face bine indiferent de circumstante, sau poti face bine doar cand iti convine:)
    Dragostea este de la Dumnezeu. Ea te face Om si te imbogateste interior. Ipocrizia face lucruri de fatada, Satana este cea mai religioasa persoana.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, culegem ce semanam...
      Chiar si unii oameni care afirma ca l-au ales pe Dumnezeu se comporta, uneori, ca si cum n-ar avea idee de existenta acestuia.
      Binele, cred, il poate face chiar si o persoana care se declara atee (desi nu prea cred in aceasta idee: ateismul). :) Poate e asa si pentru ca... Dumnezeu este cel care-l gaseste pe om, nu omul pe Dumnezeu. Vorba aceea: nu-l iubesti pe Dumnezeu, dar El te iubeste. :)
      Weekend placut iti doresc!

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.