2018-07-23

Prohibiţia. Citate favorite

John F. Kramer, abia numit înalt comisar pentru prohibiţie, a declarat pompos: "Legea aceasta va fi respectată in oraşele mari şi mici şi in state, iar acolo unde nu va fi respectată, ea va fi impusă! Legea spune că este interzisă fabricarea alcoolului pentru consum. Vom veghea pentru a nu fi fabricat, nici vândut, nici dăruit, nici încărcat pe vreun mijloc de transport, pe pământ, sub pământ sau in aer".
Rareori s-a întâmplat ca o profeţie să arate atât de necugetat de falsă.
**
Prohibiţia nu s-a abătut pe neaşteptate asupra publicului american la 17 ianuarie 1920. […] Se considera, in general, că era gândirii limpezi şi a vieţii curate, cum a fost salutată cu entuziasm prohibiţia de către Liga împotriva cârciumilor in zorii acelei zile din ianuarie 1920, a fost cea mai alcoolică perioadă din istoria Statelor Unite. […] Noua lege a făcut ca milioane de cetăţeni, până atunci destul de neinteresaţi de băuturile tari, să devină cheflii rebeli, producători de alcool la domiciliu şi purtători  clandestini de sticle plate. […]
Cruciada antialcoolică începuse prin 1840 - cruciadă care după opt zeci de ani avea să descopere cu melancolie că cotitura ei victorioasă se transformase in sursa unui viciu prodigios, a unei fantastice bogăţii pentru gangsteri şi a multor morţi  datorate puştilor mitralieră şi otrăvirilor cu băuturi aloolice falsificate. […]
Pentru a purifica izvorul învăţăturii lor, prohibiţioniştii interveneau şi in textul Bibliei. Dr. Charles Foster Kent, profesor de istorie a Bibliei la Yale, a primit misiunea de a expurga scripturile de orice fel de referire la alcool. De pildă, versetul din Cartea a doua a lui Samuel, 6:19: "Şi a împărţit la tot poporul, la toată mulţimea lui Israel, şi la bărbaţi şi la femei, la fiecare câte o pâine, câte o bucată de carne şi câte o cană cu vin, a devenit: Şi a împărţit întregii mulţimi adunate câte o chiflă, o porţie de carne şi o turtă cu struguri".
Din momentul interzicerii spirtoaselor, 105 milioane de americani renăscuţi urmau să aibă ochi strălucitori, răsuflarea plăcut mirositoare şi ficat sănătos. Cel puţin in teorie. Când vom obţine prohibiţia - făgăduia Billy Sunday, înfocat evanghelist - "problema folosirii surplusului produs de ferme va fi rezolvată într-o clipită. Copiii beţivilor vor consuma acest surplus sub formă de clătite la micul deju". Clătitele nu erau singurul lucru care avea să prisosească. […]
In oraşul Chicago, in 1930, agenţii federali au identificat existenţa a zece mii de baruri clandestine, iar fiecare dintre ele cumpăra săptămânal şase butoaie de bere de câte 55 de dolari bucata, ceea ce le aducea bandelor încasări săptămânale de 3,5 milioane de dolari. Se adăugau celelalte băuturi alcoolice…
Legea a fost abrogată in 1933, dar gangsterii au rămas; chiar şi azi se menţine ca model sistemul de “teritorii sub mandat”, făurit cu trudă de Al Capone in anul 1919. […] Gangsterul din era prohibiţiei aparţinea, aproape in mod invariabil, celei de a doua generaţii de americani. Stăpânitorii bogaţi, reticenţi, misterioşi ai cartelurilor de astăzi sunt delincvenţii din mahalalele rău famate de ieri. […]
Într-un anumit sens, anii prohibiţiei au fost o perioada de tranziţie: faza experimentală a marilor afaceri negociate de bande.
(din Chicago sub teroare - The Bootleggers (1961) - de Kenneth Allsop, Ed. Politică, Bucureşti, 1978; traducător: Eugen B. Marian).
₪₪₪
Postare pentru jocul Citate favorite găzduit de Zina şi pornit împreună cu Ella. Se pot alătura in joc toţi cei care doresc să împărtăşească ceea ce le-a atras atenţia într-o carte sau in altă parte, la un moment dat. Click&Comment Monday! e sloganul acestui joc.
₪₪₪
Britanicul Kenneth Allsop (19.01.1920-23.05.1973) a fost prezentator de televiziune, autor, naturalist, reporter BBC (unde avea şi o emisiune), rector al Universităţii din Edinburgh (1968-1971). Cariera de jurnalist a început-o in anul 1938.
Se presupune că a murit in urma unei supradoze de barbiturice.
Cartea Chicago sub teroare se referă la anii Prohibiţiei americane, perioadă in care violenţa şi corupţia au atins cote maxime. In acei ani Chicago se afla sub teroarea bandelor de gansteri foarte violenţi care nu se sfiau să se ucidă in public fără a le păsa că gloanetelor le cădeau victimă şi oameni care nu aveau vreo legătură cu neînţelegerilre lor. Autorităţile nu le puteau face faţă şi niciodată nu descopereau autorul vreunui omor săvârşit de mebrii bandelor.
La acea vreme Al Capone deţinea cea mai mare putere şi cea mai mare bogăţie. Era violent, fără scrupule şi - dacă îi credem pe unii autori - cam sărit de pe fix. Alţi contrabandişti violenţi, imorali şi fără teamă de lege pe care i-a ridicat prohibiţia şi care îşi împărţeau oraşul Chicago: Johnny Torio, Dion O'Banion şi Big Jim Colosimo.
Cartea nu se referă numai la acea latură senzaţională pe care o constituie istoria gansterilor americani, ci cuprinde şi latura socio-politică şi culturala a erei in care cei ca Al Capone şi-au creat o faimă devenită mai apoi legendară.
          Al Capone (Alphonse Gabriel Capone, n. 17.01.1899-d. 25.01.1947) a fost unul dintre cei mai faimoşi (şi violenţi) gansteri americani din anii 1920-1930. A dominat lumea interlopă din Chicago, ajungând conducătorul unei mari reţele de crimă organizata (Lucky Luciano, alt gangster, este cel care a “organizat”, de fapt, crima). De numele lui Capone e legată noţiunea “spălare de bani” - el îşi camufla resursele încasărilor prin unele afaceri aparent legale: spălătorii, vânzare de mobilă veche şi antichităţi etc.. Şi-a obţinut veniturile din afaceri cu jocuri de noroc, reţele de bordeluri, extorcare de bani sub forma taxelor de protecţie şi a devenit foarte puternic (şi foarte bogat) in anii regimului Prohibiţiei, din traficul ilegal de băuturi alcoolice. Autorităţile nu au reuşit să îl condamne pentru omoruri sau alte infracţiuni foarte grave, dar au reuşit să îl închidă pentru evaziune fiscală. 

12 comentarii:

  1. .... ce pot sa spun?! Nu m-au pasionat bauturile alcoolice niciodata :))))). Si nici nu mi-am putut explica de ce se spune ca traiesti mai intens cand esti "ametit" :)). Mie imi place sa am mintea clara - atunci mi se pare ca traiesc mai intens. Dar in fine...

    Totusi... sunt si chestii faine: de exemplu visinata (visinele din ea mai precis - care merg foarte bine la prajituri), afinata (idem). Sau un un vin de coacaze facut in casa (si ala era interzis? :O) Hmmm.. Sau berea? :)))))
    Banuiesc ca da. Hmmm... si iata cum un plan bun a esuat lamentabil (cred ca numai in Buthan a avut succes o astfel de lege, doar ca nu se referea la bautura ci la altceva ... ahhh aer :P).

    Pupici cu drag :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nici pe mine nu ma pasioneaza alcoolul, dar nu as fi de acord cu astfel de interziceri - e absurd! :) Imi plac sampania si berea. :)
      N-a fost un plan bun - multi au atras atentia la ceea ce s-ar putea intampla, dar cine sa-i asculte? Habotnicii? :) Flagelul alcoolismului nu asa se... vindeca. :)
      Mintea clara e cea mai buna, dar fiecare trece prin viata cum poate. :) Vorba 'ceea: unii beau sa-si inece necazurile - si necazurile au invatat sa inoate. :)
      Totul era interzis, in localuri... :) Si fabricarea era interzisa - si multi au murit otraviti din cauza alcoolului contrafacut. Azi nu e interzis, dar alcool contrafacut tot se vinde...
      Azi, sunt state, musulmane, unde vanzarea de alcool si consumul sunt interzise (in unele cazuri chiar si pentru turisti). In Iran, de exemplu, e interzis, dar se consuma... :) In Libia, la fel - pe piata neagra se castiga la greu din vanzarea de alcool. In Arabia Saudita (mai ales in orasul Mecca) pedepsele sunt dure pentru cei care vand, cumpara, consuma - fie ei nativi sau straini.
      Pupici cu drag! <3

      Ștergere
  2. Și uite așa se confirmă legea lui Murphy: dacă vrei succes pentru ceva, trebuie să-l interzici!
    În altă ordine de idei, îmi place tare mult faptul că ne aducem aportul la ”Citate favorite” alegând liber, fără a ne conforma unei ”teme”. În fiecare săptămână aștept cu nerăbdare și curiozitate să văd ce a mai adus fiecare! Și de fiecare dată am surprize plăcute. ☺

    Săptămână excelentă, dragă Diana!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) Din conrabanda se castiga, mereu, imens! :) Dar cu ce pret pentru consumatori, in unele cazuri...
      Si mie-mi place jocul! Parca ajung mai des la carti de cand cu "citatele favorite" - unele dintre cele pe care le scriu nu sunt tocmai favorite dar le prefer pentru ca... exprim ceva cu putin efort intelectual! :))
      La MFC e tema, dar nu e obligatorie. Ideea temei la MFC imi place pentru ca e mai usor sa spun (sau sa incerc sa spun) o poveste in imagini. In plus, nu-mi prea plac regulile - si nu prea le urmez - asa ca "profit" de tema pentru a vedea cum e sa respect reguli. :)
      La jocul "Cele 12 cuvinte" e tema si a inceput sa-mi placa. :) Mai greu e cu fotografia pe marginea careia ar trebui sa scriu o "poveste". :)
      Multumesc, Zina draga! O saptamana excelenta iti doresc sa ai si tu!

      Ștergere
  3. Excelent subiect și mereu de actualitate, poate și pentru că omului, cu cât îi interzici mai mult ceva, va face lucrul respectiv parcă și mai împătimit! Citez dintr-un jurnal al vremii: ”Merg la un banchet în sala de mese a unui hotel. Pe masă stau cele mai bune vinuri. Întreb, „cum așa? E Prohibiție!” Răspunsul:„Păi, doi dintre membri noștri au locuit în hotel timp de opt zile și în fiecare zi aduceau transporturi cu aceste băuturi scumpe în valizele lor. Asta e doar ce-au lăsat cadou!”. Eu nu beau alcool, dar nici nu cred că interizcând băuturile alcoolice vei convinge pe cineva să nu bea. De când s-a interzis fumatul în baruri, nu mai poți trece pe stradă! În fața localurilor e plin de fumători care dau vălătuci de fum pe trecători. Păi…nu era mai bine să se afume ei acolo, în barurile lor?! O săptămână minunată îți doresc, Diana dragă!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Alcoolismul a devenit un flagel, dar interzicerea nu pare ca da roade - mai putin in unele state musulmane... dar si pe acolo se consuma, "la negru".
      E o mare aiureala sa interzica alcoolul - si teribil pentru cei care au ajuns sa aiba sange in alcool! :( Acestia ar putea da coltul daca vor fi nevoiti sa se abtina fara tratament - sevrajul e cumplit!
      :) In vremea prohibitiei se consuma pe rupte alcool! Cei care erau platiti sa interzica alcoolul ajunsesera sa se imbogateasca din mita, ajunsesera "paza infractorilor"...
      Categoric ca interzicerea nu e o rezolvare! Mie-mi plac sampania si berea - a nu se intelege ca le beau in loc de apa! :))
      Vaaaai! Sunt fumatoare, dar ma irita cumplit fumatorii pe strada, pe terase (unele dintre acestea plasate sub balcoanele oamenilor!) Asa o tampenie... la nivel international... mai rar! Incetisor, vor ignora aceasta lege, daca nu va fi abrogata... Era interzis fumatul si in filme, la un moment dat - acum le-a trecut, chiar daca replici de genul "lasa-te de fumat" se tot aud... :)
      Era mai bine in barurile lor! :) Acum, fiecare a ales daca vrea sa fie local pentru fumatori sau pentru nefumatori - cei cu nefumatori au masa pentru fumatori la poarta... :) Nefumatorii trec prin acel fum si cand intra si cand ies - dar, e drept, nu inhaleaza prea mult, dar inhaleaza direct, uneori.
      Multumesc, Mirela draga! Saptamana minunata iti doresc sa ai si tu!

      Ștergere
  4. o cruciada antialcoolica este binevenita oricand... glumesc dar e cam jale, atat la oras cat si la sate!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. "Buzunare goale, carciumi pline!" zice o vorba "din batrani". :)
      O cruciada impotriva consumului excesiv de alcool nu e o idee rea, dar interzicerea consumului da! Exista lege pentru interzicerea alcoolului catre cei care nu au implinit varsta de 18 ani... Cati vanzatori o respecta, in Ro?! :( Este interzisa vanzarea de alcool celor aflati in stare vizibila de ebrietate - cati respecta aceasta dispozitie?

      Ștergere
  5. Bună Diana!
    Interesant subiectul,nu mă pasionează acest viciu!
    O săptămână ușoară și plăcută să ai,draga mea!
    Pupici,îmbrățișări și mulțumiri de vizită!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, Elena draga!
      Acest viciu imi lipseste si mie, :) dar il am pe cel al fumatului... Nu cred ca m-as lasa de fumat daca mi s-ar interzice prin lege. :)
      Multumesc, la fel!
      Iti doresc sa ai o saptamana minunata! Imbratisari si pupici, cu drag!

      Ștergere
  6. Daca a fost interzisa si berea, a fost si mai mare greseala....
    Toate cele bune!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) A fost! Se gasea, din plin, contrafacuta si... cel mai adesea otravitoare. :( Inventasera si berea verde!
      Multumesc, la fel!

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.