2018-07-30

Adio, arme. Citate favorite

Refuz să accept părerea conform căreia omenirea este legată atât de tragic de noaptea fără stele a rasismului și a războiului, încât zorile luminoase ale păcii și fraternității nu pot deveni niciodată realitate ... Cred că adevărul neînarmat și iubirea necondiționată vor avea ultimul cuvânt. (Martin Luther King, Jr.)
₪₪
Prin legea naturii, nu ştim dacă pentru noi toţi există mâine, dar in război, mai ales pentru soldaţi, probabilitatea ca nu pentru toţi să exite mâine este infinit mai mare.
fotografia romanului Adio, arme
In Adio, arme se vorbeşte mult despre moarte, chiar şi când nu se vorbeşte, dar romanul este in primul rând un admirabil poem de dragoste, care capată valenţe dramatice reale, deoarece destinul celor doi - Catherine Barkley şi Frederic Henry - este considerat in perspectiva ororilor războiului, la care, voit sau nevoit, iau parte amândoi. E un roman despre dragoste si moarte. (Radu Lupan).
Frederic Henry, personajul central al romanului, povestitorul, participă la război fără sentimentul de reală implicare într-o luptă hotărâtoare pentru destinul uman: Ştiam că n-am să mor. Nu in războiul acesta. N-avea nimic de-a face cu mine…[…] Şi cei care nu vor razboi? Pot să-l oprească?
Frederic Henry îşi propune să domine dezordinea haotică a forţelor distrugătoare din jurul lui, dar nu prin supunerea lor, ci prin… evitarea lor. Şi găseşte şi procedeul potrivit: “pacea separată”.
In seara aceea, la popotă, am stat lângă preot, care fu dezamăgit şi chiar jignit când află că nu am fost la Abruzzi. Îi scrisese tatălui său că vin şi ai lui se pregătiseră să mă primească. Îmi părea tot atât de rău ca şi lui şi nu-mi dădeam seama de ce nu mă dusesem la Abruzzi. Voisem doar să mă duc şi încercai să-i explic cum se întâmplase ca un lucru să ceară un altul şi in cele din urmă îşi dădu seama şi înţelese că într-adevăr voisem să mă duc şi totul fu din nou aproape in regulă. […] şi-i explicam cu glasul îngălat cum nu facem lucrurile pe care le vrem, cum niciodată nu facem aceste lucruri. […] El ştia din totdeauna ceea ce eu nu ştiam şi ceea ce, când învăţasem să ştiu, eram in stare să uit oricând.
Mă simţeam întotdeauna încurcat când auzeam cuvinte ca sfânt, glorios, sacrificiu sau expresia in zadar. Le auzisem stând uneori in ploaie, când nu ne ajungeau la ureche, şi nu înţelegeam decât cuvintele strigate şi le citisem in proclamaţiile afişate de multă vreme peste alte proclamaţii. Şi nu văzusem nimic sfânt şi lucrurile declarate glorioase erau lipsite de glorie, iar sacrificiile nu se deosebeau de abatoarele din Chicago, numai că nu se făcea nimic altceva cu carnea decât că era îngropată… Cuvintele abstracte ca: glorie, onoare, curaj sau sfinţenie erau de-a dreptul indecente, comparate cu numele concrete ale satelor, cu numele şoselelor, cu numele râurilor, cu indicativele regimentelor şi datelor calendaristice.
(fragmente din romanul Adio, arme, de Ernest Hemingway, Editura Vivaldi, Bucureşti, 1992; traducerea şi prefaţa de Radu Lupan)
₪₪₪
Postare pentru jocul Citate favorite găzduit de Zina şi pornit împreună cu Ella. Se pot alătura in joc toţi cei care doresc să împărtăşească ceea ce le-a atras atenţia într-o carte sau in altă parte, la un moment dat. Click&Comment Monday! e sloganul acestui joc.
₪₪₪
Ernest Miller Hemingway (n.21.07.1899, Oak Park, suburbie a oraşului Chicago, Illinois, - d.2.07.1961, Ketchum, Idaho) a fost romancier, nuvelist, prozator, reporter de război (primul război mondial, al doilea război mondial, războiul civil spaniol), laureat al Premiului Pulitzer în 1953, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1954 (pentru măiestria artei narative, foarte recent demonstrată în “Bătrânul şi marea” şi pentru influenţa pe care a exercitat-o asupra stilului contemporan).
A supravieţuit antraxului, malariei, pneumoniei, hepatitei, cancerului de piele, diabetului, accidentelor de avion, rupturii de splină, fracturii de craniu şi de vertebre… si-a ales sa isi puna singur capat zilelor, impuscandu-se cu pusca preferata.
Se poate spune că Hemingway a fost un soi de excentric. Îi plăcea să prindă peşti-spadă - in anul 1938 a doborât un record mondial: a capturat şapte peşti-spadă într-o zi (pentru a ţine rechinii departe de prada lui favorită folosea o armă).
Din vara anului 1942 şi până la sfărşitul anului 1943 şi-a petrecut timpul pe o barcă de pescuit din lemn, plimbându-se in zona de nord a Cubei, vânând submarinele naziste cu echipamente de identificare a direcţiei, cu arma folosită pentru a alunga rechinii şi cu grenade de mână.
Edgar Hoover (primul director al F.B.I.) l-ar fi pus sub urmărire pe motiv că s-ar fi aflat pe lista agenţilor KGB din S.U.A., fiind recrutat, se arată in documentele ruseşti, in anul 1941, primind porecla “Argo”, dar nu le-ar fi fost de ajutor pentru că nu le-a oferit informaţii - in anul 1950 “Argo” nu mai era activ (cei mai mulţi sunt de părere că escapadele scriitorului ca spion KGB a fost mai degrabă pretext pentru inspiraţia artistică).
A iubit foarte mult pisicile, mai ales pe cele polidactile (cu şase pernuţe) - la casa din Key West, Florida (devenită muzeu), unde a locuit şapte ani, avea circa 60 de pisici, dintre care jumătate sufereau de această malformaţie congenitală. A devenit cel mai mare iubitor al felinelor polidactile când un căpitan de vas i-a oferit prima pisică cu şase pernuţe. In prezent, casa din Florida găzduieşte urmaşii pisicilor lui Hemingway - cele mai multe sunt polidactile.

14 comentarii:

  1. Interesanta alegerea ta,draga Diana !Cunoscandu-l din scrierile sale,am apreciat
    deseori sinceritatea sa brutala,interpretarea "altfel"a intamplarilor,despartirilor
    ,a vietii."Cuvintele abstracte(pentru el)ca:glorie,onoare,curaj sau sfintenie erau
    de-a dreptul indecente..,comparativ cu numele satelor,...cu indicativele regimentelor".In razboi "sacrificiile nu se deosebesc de abatoarele din Chicago...carnea era ingropata!(asta-i diferenta).
    Da,e adevarat,romanul este "dragoste si moarte",ca intreaga viata a titanului
    acesta,dur si bland,totodata!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am citit foarte putine romane scrise de acest autor si "Adio, arme" este cel care mi-a placut cel mai mult. Imi place cum a scris - e ca si cum ar fi vorbit. :)
      Zile senine iti doresc, Natalia draga!

      Ștergere
  2. Omul si marea... imi amintesc si acum secvente din filmul pe care l-am vazut cand eram foarte mica (acum reaizez cat de mica, atunci mi se parea ca sunt mare, sau ca sunt pur si simplu... haha), cam de varsta micul N, daca nu mai mica chiar. Era la tv-ul alb negru... si revad cu ochii mintii secventele cand pestele cel mare il trage cu barca in larg, apoi cand incep rechinii sa manance din captura batranului si cum ajunge al la mal doar cu "scheletul" pestelui....

    De Adio, arme sigur am auzit, dar nu am amintiri concrete... :). Mi-a placut insa foarte mult articolul tau <3. Iar acest citat, imi pare foarte familiar:
    "Ştiam că n-am să mor. Nu in războiul acesta. N-avea nimic de-a face cu mine…[…] Şi cei care nu vor razboi? Pot să-l oprească?"......

    Pupici cu drag!

    ps: Sper ca M L King Jr. sa fi avut dreptate, sa ne trezim intr-o dimineata, curand si sa aflam ca pacea triumfat peste tot, pentru totdeauna....



    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cartea stiu sigur ca nu am citit-o dar cred - nu sunt sigura! :) - ca am vazut filmul, candva. Imi amintesc, vag, ceva scene si mi-l amintesc pe Spencer Tracy (poate confund filmele). Cred ca o sa caut filmul online. :)
      Multumesc pentru apreciere, Rux.
      Ce frumos ar fi sa ne trezim, deodata, int-o lume in care armele au tacut... Eeheee! Mai e mult pana departe! :)
      Pupici cu drag! <3

      Ștergere
  3. Și totuși... nu a evitat forțele distrugătoare, ci le-a combătut cu scrierile sale.
    Cât despre ”Bătrânul și marea” te rog caută cartea și citește-o, e altceva decât filmul, te asigur! Pierzi enorm privind doar filmul.

    Săptămână excelentă îți doresc, dragă Diana!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru recomandare, Zina draga! Imi intareste hotararea de a cauta romanul. :) Dupa ce am scris ca voi cauta filmul am citit o recenzie la aceasta carte si mi-am dat seama ca e probabil ca filmul sa nu-mi spuna prea multe.
      Multumesc. O saptamana excelenta iti doresc sa ai si tu!

      Ștergere
  4. Foarte bune citate ai ales, Diana dragă, dintr-o operă care are ca sursă o experiență de viață profundă și originală și relatează, conform concepției scriitorului, "lucrurile cele mai simple în modul cel mai simplu"! Eu am citit aproape tot ce s-a tradus din scrierile sale, un titan al literaturii, o mare forță...Ca și Zina, îți recomand ”Bătrânul și marea”, cartea, chiar dacă și ecranizarea e bună.
    O altă recomandare, dacă nu l-ai văzut încă, în regia lui Philip Kaufman, fimul ”Hemingway & Gellhorn” este povestea de dragoste dintre scriitorul american Ernest Hemingway (Clive Owen) și Martha Gellhorn (Nicole Kidman), o femeie reporter de război de o faimă aproape egală cu cea a scriitorului, într-un punct fierbinte al Europei: Spania din perioada războiului civil.
    Cred că în acest film îl poți cunoaște excelent pe reporterul și scriitorul, dar și omul care a fost marele Hemingway. O viata trăita la maxim, pe măsura talentului său. ”Cand nu a mai putut sa traiasca la fel, a părăsit scena vietii”. Viata lui Hemingway, poate fi subiectul multor scenarii de film, nu ar plictisi.
    Îți doresc o săptămână excelentă, îmbrățișări!
    PS: În 18 august avem poveste parfumată, Parfumul unei persoane din trecutul nostru sau o temă aleasă de fiecare individual. Te aștept cu drag!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mai mult am citit despre scriitor decat am citit romanele lui - a avut o viata ca un roman! :) Candva am vazut un film cu/despre Hemingway (poate am vazut mai multe, dar nu mai stiu). Filmul numit de tine il voi cauta, pentru ca simt ca-mi va placea - imi plac si actorii din rolurile principale, si Hemingway. :)
      Exista ideea ca s-ar fi sinucis deoarece se simtea urmarit de autoritati - devenise paranoic (mai mult sau mai putin).
      Multumesc, Mirela draga! O saptamana excelenta iti doresc sa ai si tu!
      P.S. Multumesc ca mi-ai scris aici, ca pe FB nu mai ajung aproape deloc. De uitat n-o sa uit si sper ca-mi va reusi o poveste parfumata.
      Imbratisari!

      Ștergere
  5. Doua personalitati carismatice ale secolului trecut Martin Luther King si Ernest Hemingway. Nu stiu care i-a marcat/influentat mai mult pe americani...
    Toate cele bune!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Interesanta ideea. :) Tema de doctorat.
      Multumesc, la fel! Zile senine!

      Ștergere
  6. O lectură bună, ce îndeamnă la reflecție: răul făcut de război (chiar dacă este "îmbrăcat" în cuvinte frumoase !!!
    Mulțumesc frumos pentru lectură !
    Îți doresc o seară liniştită ! Pupic !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Razboiul va fi intotdeauna rau, urat, dar chiar si atunci, frumosul reuseste sa se manifeste cumva, strecurat si - poate e doar in imaginatia mea, o idee formata prin ceea ce am citit, vazut: pare ca oamenii traiesc mai intens orice sentiment.
      Cu multa placere.
      Multumesc, la fel! Pupici!
      Zile senine iti doresc!

      Ștergere
  7. Lacomia este ca nucul, umbreste totul si nu creste nimic dedesubt.

    RăspundețiȘtergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.