2018-08-16

Déjà vu sau mi se pare?

Există in România personaje care seamănă, pe alocuri, cu dictatorul nazist? Doar întreb, pentru ca nu cunosc istorie. 
Adolf Hitler a ajuns la putere forţând nota, păcălind membrii de partid şi alegătorii, promiţând marea cu sarea. A fost condamnat penal.
Avea o concubină mai tânără decât el cu mai mult de 20 de ani, pe care o ţinea departe de ochii poporului, dar amintea in unele discursuri despre “tradiţionala familie germană”. 
Individul avea origini modeste şi un mare apetit pentru putere şi, desigur, tot ceea ce făcea era pentru binele patriei - el a rămas sărac şi cinstit. S-a înconjurat de acoliţi slugarnici care ar fi făcut orice ca să-i intre sau să-i rămână in graţii şi care îi alimentau megalomania pentru că era şi in interesul lor.
Numea in funcţii politice şi administrative oameni care se pricepeau mai deloc in domeniul pe care urmau să-l coordoneze dar care făceau ceea ce dorea el, dând dovadă de exces de zel.
Unul dintre acoliţi a spus că “H este partidul, partidul este Germania, deci H e Germania şi Germania e H”…

15 comentarii:

  1. :( sper sa nu ajungem in acel punct!

    RăspundețiȘtergere
  2. Sper sa ti se para! Epocile sunt complet diferite, totusi!

    Un weekend placut, Diana draga! Pupici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si eu! :)
      Epocile diferite, interesele diferite, da, insa... oamenii tot oameni sunt; fiecare epoca isi are manipualtorii (nu e tocmai cuvantul potrivit) sai, ii are pe ai sai "lasa-ma sa te las".
      Multumesc, la fel, Suzana draga! Pupici! <3

      Ștergere
    2. Istoria se repetă când "lecția" nu a fost învățată !
      Pupic !

      Ștergere
    3. Personal - vreau sa ma insel! :) - am senzatia ca nu prea ne invatam lectiile si tot ramanem repetenti.
      Pupici!

      Ștergere
  3. Dictatura este posibila oricand si oriunde. Marile democratii nu intervin decat acolo unde apare pericolul agresiunii asupra altor state (cazul Coreei de Nord, Rusiei, Irakului...)
    Democratia trebuie pazita; neavand opozitie parlamentara, deocamdata avem sansa ca ne monitorizeaza institutiile UE.
    „Când naziștii au venit să îi ia pe comuniști, n-am scos o vorbă. Nu eram comunist. Când i-au arestat pe social-democrați, am tăcut. Nu eram social-democrat. Când au venit să îi ia pe sindicaliști, nu am protestat. Nu eram sindicalist. Când au venit să îi ia pe evrei, nu m-am revoltat. Nu eram evreu. Când au venit să mă ia pe mine, nu mai rămăsese nimeni care să-mi ia apărarea.”
    (https://ro.wikipedia.org/wiki/Martin_Niemöller)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Superb citatul! Multumesc!
      Sunt atat de putini (asa pare!) cei care inteleg ca orice nedreptate facuta altuia (mai ales de institutiile de forta) ar trebui sa ii intereseze personal - azi e altul, maine pot fi ei. :(
      Vaaai! Cand vad scris "neavand opozitie parlamentara" bezna pare si mai neagra!

      Ștergere
  4. Ahhh cu ocazia asta m-am uitat sa vad cum aratau picturile lui H. Sunt cateva chestiuni care imi scapa in ceea ce il priveste. Bun, lasand la o parte atrocitatile razboiului si nu numai.

    E frustrant ca pe pagina istoriei tarii sa apara numele unora care au delegat persoane care picteaza stafilococi printre altele, sa ne reprezinte. Eu nu l-as compara cu H. S-ar putea sa il faca sa se simta si mai bine si sa ii dea idei (si nu ma refer la pictura, ca de aia se ocupa prim ministrul).

    Oricum ce se intampla in ultima perioada cum se spune... frizeaza absurdul. Sau ceva de gen.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ideile nici nu trebuie sa le ia de la altii... Sunt cativa cu "stofa de dictator", doar ca nu le prea iese cu pusul ideilor in practica... Dar, cum scrie, @daurel mai sus: "dictatura e posibila oricand si oriunde" - si cei care vor sa o instaureze au un stil foarte... alunecos, si au multa rabdare... :( Au nevoie de rabdare azi, 'ca nu mai merge la fel de usor ca inainte.
      Istoria e istorie... nu mai avem cum schimba trecutul, dar... vorba 'ceea: sa nu mai repetam prostiile facute (de altii) in trecut. :) Acesti "altii" pare ca si-au "ghidat" urmasii pe aceeasi cale, asmutindu-i pe urmasii celor care inainte le tineau piept lor... :(
      *
      Ce constatare tocmai am facut! :) Abia acum, citind randurile tale, am cautat picturile si gravurile lui... Vazusem una (sau, poate mai multe) intr-un film despre copilaria si tineretea lui)... Zau! Mai bine-l acceptau la Academie si scapa lumea de un monstru (vorba unora)! Pe bune, vazand unele dintre lucrarile lui as zice ca sunt mult mai bune decat unele "contemporane" care sunt laudate de numa'-numa'... Dar... nu ma pricep! :)
      Pupici! <3

      Ștergere
  5. Extraordinari portret ai creionat! !! Amândoi sunt ca două picături de apă ! Şi amândoi mai au o asemănare: mustața !
    Şi ne ferească Bunul Dumnezeu ca al doilea să ajungă în totalitate ca primul
    Felicitări pnmtru postare !
    Pupic !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) Mustata! Daaaa!
      Dumnezeu ne-a lasat liberul arbitru... deci, cam ar depinde de noi - si cred ca n-o sa mai permitem inca o dictatura. Doamne-Doamne sa ne lumineze mintea! :)
      Multumesc pentru apreciere!
      Pupici!

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.