2018-10-09

Ziua Naţională de Comemorare a Holocaustului - 9 octombrie

In România, prima zi de comemorare a Holocaustului a fost in anul 2004. A fost aleasă ziua de 9 octombrie pentru că la această dată, in 1941, a început deportarea evreilor din Bucovina in Transnistria - in iunie 1941 Bucovina revenise sub administraţia României conduse de Ion Antonescu. Deportările in Transnistria au urmat pogromului legionar din Bucureşti (ianuarie 1941) şi celui de la Iaşi (iunie 1941).
Au trecut mai mult de şapte decenii de la crimele odioase săvârşite de oameni împotriva oamenilor şi pare că nu toţi vrem să ştim de existenţa paginilor negre ale istoriei.
Holocaustul nu înseamnă doar uciderea propriu-zisă, tortura, umilinţele, ci înseamnă şi discriminare, excluderea din societate, ura împotriva unor categorii de persoane. Ce vină are cineva pentru că s-a născut într-un loc anume, într-un neam anume?
Sculptura care evoca ororile din lagarele de concentrare
Holocaustul nu a început cu camerele de gazare… Oamenii erau ridicaţi in miezul nopţii, evreii au fost însemnaţi cu “steaua galbenă”, trimişi in ghetouri şi mai apoi in lagărele morţii, homosexualii erau obligaţi să poarte haine de femeie şi să se plimbe in faţa vecinilor… Toţi ştiau ce se întamplă şi puţini sunt cei care au avut curajul să spună ceva şi au avut curajul să nu-şi pârască semenii şi să ascundă oameni aflaţi in nevoie, cu riscul propriei vieţi şi a membrilor familiei, in multe cazuri, pentru că legea era dură şi strictă in privinţa celor care nu raportau prezenţa unui evreu, a unui ţigan ş.a.m.d.. Unii au fost de acord cu exterminarea evreilor, alţii au fost de acord şi cu exterminarea celor “indezirabili”: non-conformiştii, vagabonzii şi alţii care “aduceau necazuri”… Mulţi au fost “patrioţi” şi, in ideea respectării “ordinelor” şi “legii”, şi-au turnat rudele, prietenii, vecinii. Cei mai mulţi au ignorat ce se întâmpla, au ignorat disperarea semenilor, bucurându-se că nu fac parte din niciun grup sortit oprimării.
Orice act cu caracter rasist trebuie interzis şi pedepsit când se întâmplă, şi trebuie să ne asumăm răspunderea (colectivă) pentru a înlătura prejudecăţile şi trebuie să luptăm împotriva discriminării şi împotriva acţiunilor extremiste cu caracter etnic sau rasist - de fapt, trebuie să luptăm împotriva oricărui fel de extremism.
România şi-a asumat propriul trecut, cel puţin in acest context. Se doreşte - şi urmăreşte - combaterea manifestărilor xenofobe şi antisemite, dar şi combaterea negării Holocaustului.
In acele vremuri de tristă amintire au avut loc prea multe crime împotriva evreilor, a altor minorităţi etnice, religioase şi de altă natură… Pe scurt: a funcţionat “industria morţii”. 

16 comentarii:

  1. O pagină tristă și dezonorantă din istoria omenirii. O pagină pe care nu trebuie să o uităm și nici celelalte generații nu trebuie să o uite, pentru ca să nu se mai întâmple vreodată. Chiar în seara asta, la Tvr 2 a fost un film francez despre holocaustul evreilor din Franța.
    Ce bine că ai punctat această zi specială, dragă Diana. Oare pe la știri a amintit cineva...ceva? Sper că da.
    Numai bine!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Incredibila pagina de istorie, as zice! Daca in evul mediu timpuriu (de antichitate nu mai zic!) ne-am asteptat sa descoperim oameni care ard... vrajitoare, oameni care puteau dispune cum voiau ei de alti oameni, in secolul XX parca e greu de crezut!
      *
      Da, au fost referiri. In Bucuresti s-au "adunat" mai multi pe nu stiu unde si au vorbit, rand pe rand... Au avut discursuri si cativa politicieni, au transmis "mesaje" altii... Si s-au organizat ceremonii in mai multe orase din tara. La Bv, victimele au fost comemorate la sinagoga, unde au fost prezenti si elevi de liceu, intre multi altii, pentru a invata despre nenorocirile de atunci, pentru a nu le repeta...
      Multumesc, Alex draga! Zile senine!

      Ștergere
    2. Pe cand se comemoreaza si eroii neamului romanesc? Ana

      Ștergere
    3. Eroii neamului românesc sunt comemorati in fiecare an, in ziua Inaltarii Domnului, dar nu numai (mai sunt si alte ocazii, la nivel national sau local).

      Ștergere
  2. Da, nazistii apartineau de Societatea Thule, iar zeii lor nordici erau tot alte nume ale lui Satan. Cat despre legionarii nostri, fascistii romani au fost creatie de laboratoarele vestice. Ca USR-ul azi, care aduce marxismul prin Scoala de la Frankfurt in Romania. Chiar si asa, cifrele holocaustului romanesc sunt amplificate de catre comisia evreiasca. Dar Dumnezeu sa ii ierte, a fost un nor antihristic deasupra lumii! Ce urmeaza sa vina, este mult mai rau. Va fi teroare din cer si teroarea din partea oamenilor care vor lucra pentru cel Rau. Ana

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu toti nazistii erau membri in societatea Thule, doar cei cu grad inalt, bogatasii, d’astia (si nu toti! Unii erau doar "invitati", altii nu aveau vreo legatura). "Nazist" e denumirea data adeptilor "socialismului national" - intre adepti erau destui terchea-berchea, erau si indivizi care nu auzisera de Thule (asa zice istoria). Cat despre Hitler, se pare ca cercetatorii nu au gasit dovezi ca ar fi avut de-a face cu aceasta societate.
      Nu stiu pe ce va bazati afirmatia ca cifrele sunt nereale... Daca numai dintr-un sigur oras au fost deportati 240 de oameni (exista dovezi certe in acest sens) cred ca cifrele nu mai par "amplificate".
      Ce va fi, va fi... Cei cu inima curata nu au a se teme.

      Ștergere
  3. :( oameni vs oameni.
    Cat poate sa fie de absurd. Si cel mai .. cum sa zic trist? Nu e cel mai potrivit cuvant, dar hai sa ii zic asa.. trist, e faptul ca sunt oameni care au impresia ca exista "alesi". Si restul sunt mai putin oameni.

    Si... inca se intampla.
    Avea MJ un cantec frumos "Heal the World... make IT a better place... for you, and for me and the entire human race..."

    Lucrurile astea nu trebuiesc uitate, pentru a nu fi repetate. Si totusi. Nu inteleg de ce unii simt nevoia sa faca atata rau.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca numai cei râi pot raspunde la intrebarea "de ce fac rău? Si, probabil, raspunsurile lor ar fi de genul: pentru ca pot; pentru ca ma hranesc cu suferinta altora...

      Da, inca se intampla, si chiar la un nivel infiorator in zone despre care nu auzim in mod obisnuit.

      O lume vindecata! Oho... mai e mult pana departe. :(

      Exista oameni care se cred superiori! Acum vreun an am auzit o "doamna" spunand despre adolescentele-mama ca sunt "rebuturi ale societatii"! Mi-au sarit capacele de nici azi nu-mi vine sa cred.

      Zile senine iti doresc! <3

      Ștergere
  4. Sper din suflet sa nu se mai repete o astfel de oroare dincolo de imaginatie!

    Imi imaginez uneori o pace planetara si ma intreb cat de naiva pot fi. Dar cred totusi in aceasta posibilitate. Altfel s-ar prea putea sa nu mai fim nici noi nici planeta...

    Numai bine, Diana draga! Si mult senin in sufletel! Pupici! <3





    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ucideri in masa au mai avut loc dupa al doilea razboi mondial - nu cu foarte multi ani in urma; khmerii rosii (partidul comunist din Cambodgia) in frunte cu Pol Pot sunt responsabili de moartea a mai mult de un milion de oameni, prin anii 1970. Mao Zedong (China) e responsabil de moartea a vreo 50 de milioane de oameni...

      Nu esti naiva! Poate, doar, crezi foarte mult in bunatatea oamenilor - si mi se pare extraordinar! :) Daca in timp ce ne "zbatem" pentru pace, intelegere, toleranta, nu am crede / spera / visa la pace planetara ar insemna ca... Isus a murit degeaba.
      Multumesc, Suzana draga! Senin sa fie si sufletelul tau! Pupici! <3

      Ștergere
  5. Intre poruncile date de Creator,in Cartile Sfinte,se afla si "sa nu ucizi"!
    Departe de mine de a judeca oamenii,pe unii sau pe altii,care au comis,comit,
    si vor comite crime;nu noi ii vom judeca.Noi,oamenii acestui pamant,ar trebui,
    in ceasul de pe urma,sa nu facem rau,daca pregetam sa facem bine semenilor nostri.
    Iti doresc,draga Diana,sa dobandesti capacitatea iertarii !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pentru unii e tare greu sa se abtina de la a face rau... Si multi il fac doar pentru ca pot. :(
      Nici eu nu judeca oamenii, doar constat unele tare... Nu le rezolv, dar ma bucur ca macar stiu ca exista.
      Pentru prea multi, ceea ce ei nu au vazut nu exista - altfel cum ar putea exista oameni care sa nege existenta holocaustului? :( Exista români care sunt convinsi ca in vremea comunismului fiecare om avea un acoperis deasupra capului, ca nu existau saraci si in toata tara exista electricitate!!!

      Multumesc, Natalia draga!
      Imi place sa cred ca am invatat sa iert, pentru ca nu ma gandesc cu patima sau ura la cei care mi-au facut rau (mai mult sau mai putin) si tot fara patima sau ura ma gandesc la nenorocirile pe care unii oameni o fac altor oameni. E drept, nici nu am fost intr-o astfel de situatie (ma refer la aceste lagare de concentrare, in special).

      Zile senine iti doresc, cu drag!

      Ștergere
  6. In anumite conditii se aluneca foarte usor si rapid spre intoleranta de diferite feluri (etnica, religioasa...). Nu pretind ca stiu multe despre modul in care se pot evita aceste derapaje, dar cunoasterea istoriei si alierea cu state democratice poate fi un bun inceput.
    Toate cele bune!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai dreptate: se poate aluneca foarte usor si rapid spre intoleranta.
      Cred ca derapajele nu pot fi evitate - e tragic, dar logic e... cumplit de posibil sa repetam istoria.
      Poate ai vazut filmul (sau ai citit cartea) "Look who's back!" E despre revenirea lui Hitler - un personaj foarte simpatic, care cucereste publicul cu umorul sau, e invitat in fel si fel de emisiuni televizate, tine conferinte... si isi expune aceleasi idei (si prind la public!). Cei mai multi oameni il idolatrizeaza! Cei care il vad cu adevarat sunt marginalizati... Si Hitler descopera puterea Internetului. E o comedie satirica - si mi se pare sinistru ca istoria s-ar putea repeta atat de usor.

      Multumesc, la fel! :)

      Ștergere
  7. stii ce ma gandesc?....ca asa cum merge societatea..lucrurile astea rele s-ar mai putea intampla...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din pacate, ai dreptate. Evit sa ma gandesc dar... "ma uit dupa semne".

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.