2018-10-28

Surpriza zilei: tocmai a fost cutremur

Scriam de zor, încercând să răspund tuturor celor care şi-au făcut timp să treacă pe aici cât timp am cam lipsit şi, brusc, a început să se zgâlţâie scaunul cu mine! Acum vreo zece minute (pe la ora 3:40). Mi-au trebuit câteva secunde să înţeleg ce se întâmplă - şi chiar atunci a început ceva mai tare; era ca şi cum un uriaş lovea cu putere in zidul exterior al apartamentului. O uşă care nu se închide bine zdrăngănea in tocul ei şi parapetul balconului părea a fi pe cale să fie smuls prin hâţânare.
Interesant este că nici motanii şi nici căţelul nu s-au mişcat de la locurile lor - ceea ce nu s-a mai întâmplat niciodată pâna acum (ei mereu s-au agitat şi înainte, şi in timpul şi după). E drept, Pufitică a miorlăit tare urât aproape toată ziua de ieri... dar acum a fost liniştit (sper să fie semn că nu vor urma şi altele). Trebuie să-mi iau un şerpisor - cică "prezic" cel mai bine cutremurele. 
M-am uitat pe fereastră dar in blocurile vecine n-am văzut prea multe lumini aprinse. In mod sigur, cei care dorm nu l-au simţit…
Sper să nu urmeze altul… pe care să-l simţim (a fost o replică, de 3,1 - a "simţit-o" doar uşa care nu se închide bine - si-am sperat c-o fi de la vânt, dar vântul nu bate). Sper să nu fie o zi cutremurătoare!
Foarte interesant! Am citit deseori ce trebuie să facem in caz de cutremur! In primele secunde mi-au venit in minte oamenii dragi (nu i-am trezit pe cei care dorm), cutiile de transport pentru motani şi hamul pentru Miki. Abia mai apoi s-au reactivat “urgenţele in caz de cutremur”.
Altceva interesant: s-a făcut, brusc, foarte frig - simt şi in casa pentru că am un oberliht deschis non-stop.
Am căutat pe net… Scrie despre un cutremur cu magnitudinea de 5,7 grade pe scara Richter, care a avut loc acum 20 de minute… 
Îmi doresc ca toţi oamenii să fie bine! 

15 comentarii:

  1. Ei naaaaaa! Acum o sun pe mama! :(

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E probabil sa nu-l fi simtit daca dormea, si a scapat si de emotia puternica pe care, in mod firesc, ne-o produc cutremurele.
      Numai bine, Mona!

      Ștergere
  2. Diana draga, eu aseara m am culcat cu "programarea" ca am o ora in plus, sa profit si sa dorm cat pot eu de mult 😜 De dimineata i am auzit pe Helmut si Leo cum ies din camera, dar nu am deschis ochii. Cand s au intors de la plimbare, Leutu a venit tiptil si s a cuibarit langa mine, sa si incalzeasca labutele ude - m am gandit eu ca de la roua diminetii. Cred ca am mai dormit o ora. Cand am deschis ochii, ceasul arata ora 9 /ora noua de iarna, si am fost multumita de recordul la somn 😊 M am ridicat din pat si am apasat butonul pentru rulouri si... in fata ochilor mi s a deschis peisajul curtii, ALBE! A NINS. de fapt inca ningea... incredibil! Aseara am fugit inca desculta prin iarba, imbracata doar cu un tricou. E drept ca a fost racoare, dar am fugit pe diagonala curtii, spre compost, cu vasul in care adunam resturi bio. Tja si astazi, in loc sa cioplim dovlecii pt Halloween, am putea sa ne dam o tura cu saniuta! neeeeee, inca nu imi vine sa cred! De ziua ta era inca vara! ca eu mi am serbat ziua, de ziua ta de fapt 😊 si am stat ore in sir, cu toti musafirii, pe terasa la soare, imbracati cu maneca scurta. Na ja, asta e vremea, o luam asa cum vine si o acceptam.
    Pe cand imi beam cafeluta, am facut schimb de poze hibernale cu frate meu - ninge si la Ulm. Si mi a zis ca azi noapte a fost cutremur in Romania. 😳 Am cautat pe net, 5,5 in zona Covasna. Aproape simultan cu un cutremur in Alaska. Vineri spre sambata noaptea a fost cutremur de 6,8 intr o insula Greceasca. Se pare ca placile tectonice sunt in deplasare... Doamne Ajuta, sa nu se intample vre o catastrofa! Momentan nu sunt pe nicaieri victime umane.
    Te pup draga mea. O duminica placuta.
    PS: am intrat de o suta de ori pe blogul tau sa vad cand publici comentariile...

    Imbratisari si ganduri bune de la trio pentru trio plus trio 🐩🐈🐈
    PS2:de ieri, are si Raluca un catelus. Il cheama Cico si este
    tot un terrier dar Yorkshire. un mini catelus 😍 Are 5 luni si a trait pana acum cu ambii parinti plus cativa veri Masttif, de aceea tare s a bucurat cand l a vazut pe Leo. Iar Leo... l a acceptat din prima secunda. Micutul a avut voie sa manance din farfuria lui!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu uitasem ca trebuie sa dam ceasul inapoi... Abia pe la unu (ora veche) mi-am amintit si am rotit indicatoarele ceasului, bucurandu-ma ca am o ora in plus sa pot raspunde tuturor. Am vrut, initial, sa raspund pe masura ce publicam mesajele, dar mi-am dat seama ca nu voi reusi; m-am gandit sa nu le public pana nu am timp sa raspund... si mi-am dat seama ca va dura prea mult pana o sa am timp, asa ca am publicat si le-am lasat, un timp, fara raspuns, si-mi pare rau. Mai am putin si gata! :) O sa ma simt mai bine stiind ca prietenilor le-am raspuns (sper sa nu fi sarit pe cineva pana acum).

      Prin anii 1990 a nins de ziua mea, si a nins bine. Cand au sosit primii invitati aveau pe haine urme de nea! Am crezut ca e vreo gluma - pentru ca era un obicei sa-mi faca poante de ziua mea. Cand m-am uitat pe fereastra, insa...! Era ca iarna! N-a tinut decat o zi acea zapada. Si era un friiig!

      Azi, la noi e cald ca vara! Dimineata, cand abia s-a luminat, am iesit cu Moki si era foarte frig! Cand am iesit la pranz, desi vedeam soarele, m-am gandit ca e tot frig si m-am imbracat tot cu o haina groasa. Cand am iesit din bloc m-a izbit un val de caldura de m-a pufnit rasul! Ceilalti oameni erau, unii, in tricouri! Am desfacut haina si-am pornit sa ne plimbam in pas vioi.

      Cico! <3 Chiar ca e mini catelus! Miki are un prieten "argintiu" din aceasta rasa! E asa de mic incat nu simti ca e la capatul lesei si nu simti ca-l tii in brate. E o minune cu ochi stralucitori si jucaus ca un catelus pe baterii!
      Sa traiasca muuuulti multi ani si sa fie sanatos! Si Leo sa fie sanatos si vioi pana la adancile batraneti ale catelusilor! :) Acum are si el un verisor! Cum sa nu-l lase sa manance din farfuria lui?! E bucuros de prieteni noi! Si urmeaza exemplul vostru: cu inima deschisa pentru cei care va trec pragul, sociabil cu cateii intalniti la plimbare... Pai nu?!
      Uaaau! Mastiff! Sunt niste caini superbi! Tare atenti trebuie sa fi fost cu verisorul lor in miniatura! :))
      Pupici! <3
      (urmeaza un alt mesaj, pentru ca m-am intins la vorba – iar! – si formularul de comentarii are limita de caractere)

      Ștergere
    2. Zilele trecute a fost cutremur in Indonezia (sunt foarte des acolo) si - coincidenta sa nu - de fiecare data a urmat cate un cutremur (intens sau nu) si in Ro - intr-un fel, ma asteptam, dar nu la unul asa de mare. Dimineata ziceau la Tv ca a fost de 5,8 de fapt, si nu la 200 km adancime, ci la 151… urmat de o replica de 3,1 si un nou cutremur la 5:48, de 3,2.
      Personal, nu ma tem de cutremure… Pe scari nu e indicat sa cobori, nici cu liftul, deci… m-as aseza si as aprinde o tigara… Dar nu pot fi indiferenta la teama celorlalti - desi nu am ce face - si trebuie sa ma gandesc la la micile vietati - se spune ca in caz de cutremur cei care au pisici ar trebui sa le lase unde sunt, pentru ca au mai multe sanse sa scape cu viata in caz de dezastru. Cainii se descurca mai greu.

      Am citit si eu despre diversele cutremure care au avut loc de curand prin Europa. In martie a.c., in martie, in Ro au fost 11 cutremure cu magnitudine cuprinsa intre 2 si 4,6. Se spune ca e bine sa fie cutremure mici mai des (in Ro e cel putin unul / saptamana, cica) pentru ca se elibereaza energia pamantului, dar nu e regula.
      Aceste foarte multe cutremure ma duc cu gandul la fracturarea hidraulica, o tehnica de sfaramare a rocilor din adancul pamantului pentru a extrage gaze de sist si titei… Intr-un articol din presa americana scria, prin 2014, ca in statul Ohio au fost puse in legatura directa cu fracturarea hidraulica doua cutremure (rocile pe care le sfaramau, fiind din precambrian, aveau defecte… si gata cutremurul. In Oklahoma, intre 1975-2008 cica ar fi fost 1-3 cutremure pe an si in 2014 numarul a crescut de 5 ori. In Kansas, in 2013 au fost doua cutremure si in 2014 au fost 42. Toate aceste zeci si sute (de la stat la stat) de cutremure mici unii cercetatori de fizica pamantului le pun pe seama fracturarii hidraulice… Cum sa-i oprim pe astia de la a distruge pamantul?
      Pacat ca nu am suficient timp, sa caut informatii despr eeventuale zone unde se foloseste aceasta cretina metoda de exploatare…

      Te imbratisez cu drag, Carmen draga si iti doresc sa ai o duminica minunata!
      Imbratisari si pupici, cu drag, de la trio pentru trio! <3 Salutari si lui Cico! Si tuturor! :)

      Erata: E Miki, nu Moki, in celalat mesaj. :)

      Ștergere
  3. Bună Diana!
    Am simțit cutremurul,o astfel de surpriză nu vreau să o mai trăiesc,
    fată de altă dată a fost repede,scurt,Doamne,Doamne are grijă de noi!
    Duminică pe placul tău să ai,draga mea!
    Pupici și mulțumiri de vizită!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, Elena draga!
      Nici eu nu vreau astfel de surprize, dar, din cand in cand, avem parte de ele. :(
      Chiar ca a fost surprinzator de scurta zguduiala! Replica a durat ceva, dar nu s-a simtit ca si un cutremur, dar stiu ca a fost pentru ca o usa defecta (a debaralei) s-a mai zgaltait ceva secunde si mai apoi (si afara nu era vant - si, oricum, vantul n-o misca, dar ieri imi doream sa fie miscata de vant).
      Multumesc. Iti doresc sa ai si tu o duminica frumoasa!
      Imbratisari si pupici, cu drag!
      (azi e si aici o zi ca de vara) :)

      Ștergere
  4. A fost tare ciudat, zgomotele au fost diferite, nu au zdranganit geamurile de la vitrina ca in celelalte dati. Pisica statea bine-mersi si la mine, astepta sa fie mangaiata:)
    La ora aia erai treaza? Asta da pasiune pentru blog:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Foarte interesanta lipsa de reactie a animalutelor. :) Inteleg ca si tu erai treaz. :)
      Dada, ciudat a fost - prin comparatie cu altele pe care le-am trait. Parea ca e lovit ritmic zidul exterior (doar o usa de la debara zdranganea, si s-a miscat monitorul)
      Unii au zis ca s-a auzit si un fel de vuiet chiar inainte - nu l-am auzit, pentru ca aveam castile la urechi, dar am auzit vuietul cutremurului din 1977 (si n-o sa-l uit in veci).
      :) Trebuie sa ajung "la zi" cu "restantele". In timp ce raspundeam mesajelor se listau niste hartii (la imprimanta); scriam un raspuns, mai scriam cateva randuri la o lucrare cu termen limita... si tot asa. :)
      Duminica frumoasa iti doresc!

      Ștergere
  5. Asa am patit eu in 2004 (tot oct, 27 seara pe la 8 si ceva - tare nu? la distanta de 14 ani). Eram cu castile pe urechi si picioarele pe statia de la boxe .. si imi venea sa zic "mai mai ce misca bufferul asta" cand dau capul spre lustra jeang-jeang. am apasat pe sleep la tastatura sa inchid calculatorul si am sarit l-am adunat pe dodo de pe jos care se uita la mine ca la felul 14 si am mers spre cealalta parte a casei unde erau ai mei.
    Mie mi-e frica de ele.. Nu ma crizez, dar imi creeaza o stare de rau. Asta probabil pentru ca pe primul l-am prins in somn. In 86 m-am trezit paralela cu canapeaua de pe hol, intre ai mei, in usa baii. Nu vrei sa stii cum s-a simtit in bloc de caramida 86-le.. Dar na, daca ai prins 77 clar stii. Huriala oribila. Pfoaa. Si 90 tot asa am prins.
    Restul la bloc pe sine (Sau ce or fi - cand se intampla e intai un click, ca si cand ti-ai pune cenura. Doar ca aseara eram asa zob de oboseala ca adormisem si m-a trezit atat de aiurea... ca nu se prea auzea nimic doar mici trosnituri. si a fost si scurt - dar asta pt ca a fost de adancime).
    E o legatura intre placa Indo-asiatica (cand se rupe pe acolo cate ceva ne loveste si pe noi - sunt intr-un grup pe fb si cel care l-a creat a observat corelatiile astea. de fapt ne asteptam la un 5+ dar nu chiar asa maricel. E foarte posibil sa mai avem un geaman (ca in 2016) cam tot in jurul lui 5.
    Mi se pare fascinant fenomenul, dar doar atat.
    N-am mai dormit pana dupa 5.... sunt cam zob, insa lui Kouki nu ii prea pasa. Si el se uita la mine tot ca la felul 14 aseara cand l-am inhatat sa mergem la Buni.

    Oh well.. sa fim sanatosi! Am inteles ca deobicei ceva marein Turcia anunta ceva mare si la noi (cam asa ar functiona). Cutremur.net e comunitatea. Eu ii urmaresc de prin 2004 (lol, da acel octombrie 2004) si ma linisteste efectiv pentru ca discutiile sunt foarte de bun simt.
    Ce nu ma linisteste e inconstenta astora de tot sparg pereti ca sa aiba largime. Pfoa.

    pupic

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pe cel din 1986 nu mi-l amintesc… cel putin la acest momemt, dar mi-l amintesc pe cel din 1990, cand eram in vizita la o prietena, la etajul sapte. Uau! Nici nu puteam merge, asa de tare se clatina blocul, iar ciorba care era pe aragaz “sarea” din oala!

      In 2004 am auzit cum trosneau caramizile care se miscau in pereti! Vedeam cum se misca zidul si sare tencuiala - si aveam senzatia ca din clipa-n clipa zboara si o caramida! Un sunet sinistru! Din clipa in clipa asteptam sa cada peretele, plafonul…!
      In caz de cutremur nu prea sunt multe de facut. Cred ca e o chestiune de “cum ne e soarta”. Cred ca din acest motiv nu ma tem, dar am un sentiment teribil de neputinta!
      O comunitatea ca cea despre care amintesti cred ca e un factor de linistire, cumva.
      E posibil sa existe legatura intre cutremure, avand in vedere “zona seismica” - am vazut cateva harti cu mai multe zone seismice, dar nu am studiat (un fel de a spune), cu adevarat, acest fenomen, desi m-am gandit deseori sa o fac.

      In aceasta dimineata cutremurul a fost ciudat aici; lustra, care de regula se misca imediat la cel mai mic cutremur, a ramas nemiscata, dar s-a miscat monitorul, care e aproape de fereastra. Si scaunul sub mine vibra, ca si cum cineva lovea in el cu piciorul, sa-l impinga in lateral.

      Cred ca Pufitica a fost singurul care a avut reactii, dar in ziua precedenta.

      Si pe mine ma nelinistesc foarte mult toti astia care sparg pereti, sparg munti, scotocesc in maruntaiele pamantului...

      Pupici! <3
      Sa fim sanatosi si sa nu avem parte de cutremure devastatoare! Si nici de alte alte dezastre! :)

      Ștergere
  6. Draga Diana,sper ca ne va ocroti Doamne-Doamne de cutremure catastrofale,
    pentru ca oamenii,care se cred atotputernici,zgandaresc echilibrul precar,in care se afla pamantul,dupa mii de ani in care l-au sfredelit,l-au sfartecat si ,o fac incontinuu !
    O saptamana linistita iti doresc !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si eu sper! Din tot sufletul!
      Vor distruge Pamantul si vor da vina pe noi, pentru ca ne incapatanam sa folosim lingurite si farfurii de unica folosinta, din plastic, si creme exfoliante si gel de duş si altele!
      Am auzit o stire, cum ca de la 1 ianuarie 2019 UE va da o lege care sa interzica farfuriile, tacamurile si paharele din plastic (si pungile)! Plasticul polueaza, cianurile nu!
      Multumesc, Natalia draga! Iti doresc sa ai si tu o saptamana linistita! <3

      Ștergere
  7. Mă bucur să știu că ești bine
    Eu am dormit tun. N-am sim8nici primul cutremur, nici replica. Asta e! Poate că-i mai bine așa. Seară liniștită să ai, Diana dragă! 😊

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Dana draga!
      Nici dragii mei nu au simtit, si nu i-am trezit.
      Si eu ma gandesc ca, poate, e mai bine sa nu stim, in astfel de situatii. :)
      Zile senine iti doresc, cu drag!

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.