2018-10-29

Citând pe Ellen Johnson Sirleaf. Citate favorite

Ellen Johnson Sirleaf s-a născut in 29 noiembrie 1938 in Monrovia, Liberia.
Din anul 2006 şi până in anul 2018 a fost un puternic lider politic, preşedintele Liberiei - a fost prima femeie de culoare preşedinte, din lume, şi prima femeie preşedinte într-o ţară din Africa postcolonială.
*
Dacă visele tale nu te sperie, nu sunt destul de mari.
*
Pe măsură ce mai mulți bărbați și femei vor fi educați sistemul de valori va fi îmbunătăţit și respectul pentru demnitatea și viața umană va creşte.
*
De ce unele țări sunt capabile, în ciuda problemelor foarte reale și serioase, să avanseze pe calea către reconciliere, regenerare și dezvoltare, în timp ce altele nu pot? Acestea sunt întrebări critice pentru Africa, iar răspunsurile lor sunt complexe și nu întotdeauna clare. Conducerea politică este crucială, bineînțeles.
*
Suntem aici pentru că împărtășim o credință fundamentală: sărăcia, analfabetismul și inegalitatea nu aparțin secolului XXI. Împărtășim un scop comun: eradicarea acestor neajunsuri în beneficiul tuturor...
*
Etnicitatea ar trebui să ne îmbogățească spiritual, cultural; ar trebui să ne facă un popor unit în diversitatea noastră, nu să ne dividă.
*
Întregul nostru sistem judiciar din Liberia s-a distrus din cauza multor ani de nelegiuire, indisciplină și război. Avem nevoie de mai multă pregătire pentru a beneficia de mai mulți judecători calificați. Avem nevoie de reforme în domeniul infrastructurii. Toate legile noastre trebuie să fie reexaminate de o comisie de reformă legislativă.
*
Nu este ușor de rezolvat șomajul în rândul tinerilor. Parteneriatul între sectorul public și cel privat poate face o mare diferență.
₪₪₪
Postare pentru jocul Citate favorite găzduit de Zina şi pornit împreună cu Ella. Se pot alătura in joc toţi cei care doresc să împărtăşească ceea ce le-a atras atenţia într-o carte sau in altă parte, la un moment dat. Click&Comment Monday! e sloganul acestui joc.
Azi m-am inspirat de la Alex, care alege să citeze oameni care au venit in lume, sau au plecat, in data zilei Citatelor.
₪₪₪
Ellen Johnson Sirleaf, in anul 2011, alături de alte două femei: Leymah Gbowee (Liberia) şi Tawakkol Karman (Yemen), a primit Premiul Nobel pentru Pace - pentru lupta lor nonviolentă pentru siguranţa femeilor şi pentru dreptul femeilor de a participa deplin la făurirea păcii.
In septembrie 2013, preşedintele indian Pranab Mukherjee i-a înmânat Premiul Indira Ghandi (Premiul Indira Gandhi pentru Pace, Dezarmare și Dezvoltare), premiu acordat anual de Indira Gandhi Memorial Trust, pentru persoane sau organizații, ca recunoaștere a eforturilor creative de promovare a păcii internaționale, a dezvoltării și a unei noi ordini economice internaționale; asigurând că descoperirile științifice sunt folosite pentru binele întregii omeniri și extinderea domeniului libertății.
In anul 2016, cei de la revista Forbes au plasat-o pe locul 83 între cele mai puternice femei din lume. A fost numită Doamna de Fier a Africii.

24 de comentarii:

  1. Cu adevarat idei de lider politic!
    Dar primul citat este esential! Din el cred ca izvoraste cam tot.
    Valabil pentru toti oamenii!

    Multumesc pentru noutate, Diana draga! Pupici si o saptamana excelenta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cum scrie si Zina mai jos, intre vorbe si fapte poate fi o imensa prapastie. In cazul acestui presedinte prapastia nu e asa de mare, desi nu a reusit tot ceea ce si-a propus, dar chiar si criticii ei ii recunosc meritele.
      Ai dreptate, doar ca oamenii trebuie invatati sa aiba visuri mari, dar - mai ales! - incurajati sa le puna in practica, si cand ne raportam la politica este esentiala conducerea politica pentru ca numai politicienii pot aduce o schimbare in bine - mai ales legislativ, pentru ca oamenii sa aiba acces la invatatura, taxele sa nu fie apasatoare si multe altele. Pentru a reusi, multi oameni trebuie sa isi schimbe atitudinea.

      Cu multa placere. :) Multumesc. Iti doresc sa ai si tu o saptamana excelenta! Pupici! <3

      Ștergere
  2. Citatele alese de tine astăzi m-au întristat puțin... E posibil ca un conducător politic să fi gândit așa, acolo, iar la noi pentru fiecare citat e valabil opusul lui. Sau și acolo între declarații și fapte e o prăpastie de neumplut?!

    Să ai o săptămână excelentă, dragă Diana!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cam la fel am simtit si eu: tirstete, mai ales ca acele conditii din Liberia sunt infioratoare, prin comparatie cu Ro, unde politicienii ar fi trebuit doar sa intretina ceea ce deja era, fara a fi nevoiti sa porneasca de la zero, fara a avea parte de o generatie de tineri care, de copii, au devenit masini de ucis…
      Președintele Sirleaf a ajuns la conducere dupa o perioada de razboi civil (1989-2003). In anul 2014 au avut parte de epidemia de Ebola, cand mii de oameni au murit, cand companiile straine au lasat acolo doar personalul strict necesar sau au plecat cu totul; planurile pentru investitii mari au fost suspendate, preturile de piata pt marfuri precum minereul de fier, cauciucul brut si uleiul de palmier au scazut extrem de mult.
      N-a avut majoritate in Senat si a fost nevoita sa duca o politica de compromis.
      A reusit sa promulge (intre altele) o lege care sa protejeze femeile de violente si abuzuri (domestice si nu numai) si pentru protectie economica a celor in nevoie, dar dispozitia privind interzicerea mutilarii genitale a tinerelor sub varsta de 18 ani a fost eliminata din lege de majoritatea masculina.
      Guvernul ei a fost acuzat de coruptie si ea de nepotism, dar chiar si criticii ii recunosc meritele, pentru ca circumstantele mandatului ei au fost cum au fost. A reusit sa stearga o datorie externa de 3 miliarde dolari, a deschis calea investitorilor straini, a fost revigorata industria de diamante si produsul intern brut s-a marit de aproape 7 ori pana in 2011. N-a mai candidat pentru un nou mandat deoarece legea permite doar doua mandate pt presedinte. Azi, Liberia e condusa de un fost jucator de fotbal profesionist, despre care cei mai multi analisti afirma ca nu are experienta in politica.

      Multumesc, ZIna draga! Iti doresc sa ai si tu o saptamana excelenta!

      Ștergere
    2. Foarte interesant! Nu știam aceste lucruri și îmi place că le-am aflat aici, la tine. De fapt, am găsit adesea în blogul tău lucruri pe care nu le știam.

      Numai bine, dragă Diana!

      Ștergere
    3. Iti multumesc (si) pentru compliment, Zina draga!
      Seara linistita iti doresc!

      Ștergere
  3. Răspunsuri
    1. Ne sunt utile, cum nu! :) Doar sa reusim sa le punem in practica - de fapt, sa reusim sa convingem politicienii sa se preocupe si de carmuirea ţării. :( Ceea ce e mai greu.

      Iti doresc sa ai o zi buna!

      Ștergere
  4. Hello dear Diana!
    Great post and article of this politician!
    I didn’t know nothing about this woman!
    Thank you for sharing! Have a lovely week! Hugs!
    Dimi..

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hello dear Dimi!
      Thanks for appreciation! I'm glad if you like it.
      I like to know about strong women in the world. :)
      Thank you! I wish you a lovely week, too!
      Hugs!

      Ștergere
  5. minunate expresii adunate in acest articol. Doamna de fier a Africii... interesat apelativ!
    Cel mai mult mi a placut primul citat. Superb! celalalte... da, ma pun pe ganduri! Traim intr-o lume in care dreptatea pentru toti nu exista si nimeni nu a gasit inca solutia pentru a schimba radical situatia. E trist sa nu poti face nimic, decat sa apreciezi ca soarta a fost cu tine blanda.
    te imbratisez. Un start bun in noua saptamana. Ganduri bune si pupici de la trio pentru trio 💕

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru apreciere, Carmen draga!
      Din pacate, zici bine: nu exista dreptate pentru toti. Solutii ar fi, dar in domeniul idealului - si nu traim intr-o lume ideala. :)
      Da! E un gand care ar trebui sa ii conduca pe toti cei a caror soarta a fost blanda. Si, prin comparatie, soarta noastra (acum) e foarte blanda faţă de cea a milioane de oameni din lume. Dar stim ca se poate mai mult, mai bine. :)
      Imbratisari cu drag! <3
      Multumesc! Iti doresc sa ai o saptamana minunata!
      Imbratisari si pupici, cu drag, de la trio pentru trio! <3

      Ștergere
  6. Foarte la zi sunt citatele alese de tine, Diana dragă și valabile oriunde în lume...”Etnicitatea ar trebui să ne îmbogățească spiritual, cultural; ar trebui să ne facă un popor unit în diversitatea noastră, nu să ne dividă.” Merge bine la noi, unde ar fi ideal să nu mai fie ură interetnică și idei preconcepute. Ideal, prea frumos. Numai că atunci ar trebui să recunoaștem niște adevăruri istorice și multora nu le-ar conveni, dar chiar nu știu de ce.
    O săptămână minunată îți doresc și, dacă ai timp, poate scrii o poveste despre parfumul mătăsii și-al catifelei, temă propusă de Adiana Tîrnoveanu, draga noastră scriitoare! Te îmbrățișez! Eu am scris despre anii nebuni, cealaltă poveste e doar găzduită. Te pup!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Chiar si fara a mai face apel la istorie ar trebui sa ne intelegem. Personal, chiar nu-mi pasa daca stra-strabunicul cuiva s-a batut sau dusmanit cu stra-strabunicul meu. :) Dusmania, ura nu se transmit genetic. :) Inainte de a fi orice suntem oameni - e drept, uneori foarte diferiti unii de altii, dar "caracteristica de om" ar trebui sa primeze. Si apoi... vine educatia. :) (sau... e in ordine inversa?!)

      Multumesc, Mirela draga! O saptamana minunata iti doresc sa ai si tu! Pupici!

      Cred ca in urma cu vreo 10 minute am citit povestea scrisa de tine - si mi-a placut! :) Scriam ca invart cuvinte in minte inca din septembrie, dar nu vor sa se lege in poveste. Mai insist! Trebuie sa se formeze frazele!

      Ștergere
  7. Mă bucur că am avut ocazia de a citi aceste fragmente din gândirea acestei adevărate personalități !
    Îți doresc o săptămână cât mai bună!
    Pupic !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si eu ma bucur cand descopar cate o personalitate politica (si nu numai) puternica "in trup de femeie". :) Mai ales cand aceste femei sunt contemporane.
      Multumesc. Iti doresc sa ai si tu o saptamana cat mai buna! Pupici!

      Ștergere
  8. Mi-a placut foarte mult primul citat, cel cu visele. <3
    Dupa ce l-am citit mi-am amintit piesa lui MJ (Liberian Girl...) iti dai seama ce frumos am citit celelalte citate cu piesa asta in minte! :).
    Lasand gluma.. ar fi bine ca tot mai mult astfel de OAMENI sa ia fraiele "puterii" si sa transforme lumea intr-una mai buna.
    :)
    Si ma opresc aici (Kouki tocmai s-a intins pana a picat din pat, noroc ca l-am prins in ultimul moment...)
    :*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dada! Imi imaginez cat de compatibile sunt dragostea si politica. :)) Fain cantecul. Cu aceasta ocazie l-am reascultat.

      Eeee! Sunt si la noi femei in politica! Una e la a un nivel destul de inalt! Si ne face nu doar sa râdem, ci şi de ras! :(((

      Ups! Pufi mai facea d-astea, dar dormea. Intr-o zi, cand dormea pe un copr de biblioteca inalt pana la distanta de vreo palma si un pic de plafon aluat-o la vale! Nici azi nu stiu cum de-am reusit sa ajung la el cand mai avea putin si atingea parchetul. Cu alta ocazie, cand dormea pe televizor, a alunecat si tot in ultima clipa l-am prins. Dragii de ei! <3

      Pupici cu drag!

      Ștergere
  9. Bună Diana!
    Interesantă postarea ta,ceva diferit față de până acum!
    O săptămână reușită și plină de frumos în suflet să ai,dragă Diana!
    Pupici și mulțumiri de vizită!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, Elena draga!
      Iti multumesc si pentru apreciere si pentru urari si iti doresc sa ai o saptamana minunata, asa cum o doresti!
      Imbratisari si pupici, cu drag!

      Ștergere
  10. E ca si cum ai deschide o cutie a Pandorei,la noi,in aceste zile...
    Am descoperit in postarea ta,adevaruri care dor(comparativ):acest lider politic,femeie,a reusit sa arate care sunt problemele cele mai importante ce
    trebuiesc rezolvate in tara sa,dar si la noi(dupa 29 ani!):educatia si sistemul de valori,scopul comun fiind eradicarea neajunsurilor(analfabetism,
    saracia,inegalitatea prin polarizarea averilor ilicite),in toate acestea
    conducerea politica fiind cruciala !Vorbe frumoase,"ce din coada au sa sune"
    auzim,dar...
    Da,a existat o Doamna de Fier a Africii,dar la noi pe cand ???
    Multumesc pentru toate datele si citatele,pe care nu le stiam,draga Diana,si
    felicitari pentru articol !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hm! La noi... o "doamna de fier"? Cred ca noi nu vom prinde astfel de timpuri... La noi, politicieni sunt doar cu numele (denumirea) pentru ca se comporta ca niste indivizi dintr-o prima generatie de incaltati care vor sa acumuleze averi personale si care - ca acei comunisti din vechime (nu chiar vechime) pusi in functii de conducere - fac tot posibilul sa umileasca, sa distruga, pe cei din clasa sociala... culta. Pentru ca asa fac, in general, cei care se simt inferiori - chiar si atunci cand nimneni nu s-ar gandi sa ii considere inferiori.
      Cum sa incurajeze educatia niste oameni politici care - prea multi dintre ei - au un nivel de cultura inferior chiar si unui elev constiincios din clasa a cincea?!
      Cu multa placere, Natalia draga!
      Iti multumesc pentru interes si pentru apreciere.
      Zile senine iti doresc!

      Ștergere
  11. Este emotionant.
    Mai precis e trist ca sunt asa putine personalitati dedicate binelui public.
    Toate cele bune!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Chiar ca e trist! "Binele public" a devenit doar un slogan, doua cuvinte care nu mai inseamna aproape nimic.
      Multumesc. Toate cele bune!

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.