2018-10-04

Să ne dăm palme sau nu

Să ne dăm palme, poate dormim şi visăm urât şi e timpul să ne trezim.
Fost ministru la Educaţie, Liviu Pop, preşedinte al Comisiei pentru Învăţământ din Senat, s-a remarcat - şi se remarcă - prin greşeli de gramatică, de exprimare şi nu numai.
Perlele produse de acest politician le notez aleatoriu.

Context. Un profesor de istorie care dădea meditaţii a fost acuzat de pedofilie pentru că s-a dat cocoş la o minoră.
Ce zice fostul: Discutăm despre părinţi care nu îşi supraveghează copiii! Trebuia să verifice clar ce fac copiii lor in relaţia cu un anumit profesor. Reporterul: E şi vina părinţilor? Absolut, zice el.

Context. In manualele de anul acesta sunt foarte multe greşeli, inclusiv in cel de matematică: între numărul 12 şi numărul 16 este trecut semnul “mai mic”, dar e interpretat greşit:  “mai mare” - altfel spus,  12 e mai mare decât 16.
La întrebarea pe care i-o adresează jurnaliştii cu privire la greşeală, răspunde:
Deci în baza numerică 10, 12 este mai mic decât 16. În altă bază numerică, 12 s-ar putea să fie mai mare ca 16, adică în baza 5.
(mai apoi şi-a cerut scuze pentru gafă, pretextând că nu a înţeles corect întrebarea - in baza 5 nu exista cifra 16 - in baza 5, 16 e exprimat de trei ori 5 şi 1). Notă: Pop e profesor de matematică. Eu nu înţeleg nimic din aceste sisteme de numeraţie, dar nici nu pretind că aş şti multe in materie.

Context. Videoconferinţa cu inspectorii şcolari din toată ţara, despre Legea Educaţiei Naţionale, despre manuale şi auxiliare, finanţarea şcolilor şi salarizarea profesorilor.
Zice: Rolul elevilor este unul foarte important, pentru că voi sunteţi, şi când spun “voi” mă refer la învăţământul liceal, voi trebuie să fiţi promotorii acestei reforme.

Vă place cum arată şcoala, când aţi intrat acum 18 ani sau 17 ani? Atunci aţi intrat in clasa I.

Context. Ca ministru, a trimis o circulară pentru interzicerea auxiliarelor in şcoli - aici intră şi Gazeta Matematică (revistă cu o tradiţie de 120 de ani). I-a ameninţat cu sancţiuni pe profesorii care folosesc astfel de materiale (auxiliare), de orice fel, de la grădiniţă şi până in clasa a XII-a.

Dupa o zi, se adreseaza editurilor: Începând de luni pot fi depuse auxiliarele pentru autorizare. Nu se pune problema să scoatem auxiliarele.

Context. Discurs la deschiderea anului universitar, in octombrie 2017, la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi.
Zice: Reforma înseamnă egalitate de şanse, înseamnă învăţământ de calitate.Fiecare copil trebuie şi merită să aibă acces direct la şcoala, studii, un viitor mai bun decât cel prezent. […] Vă propun să luptaţi pentru visul vostru cu tenacitate, cu muncă multă, cu inspiraţie, creativitate şi respect pentru cei din jur. Vă propun aşadar o reţetă pentru succes. Iar clasic e fantastic, ca să parafrazez o frază folosită in sfera muzicală. Iaşiul are o putere intelectuală şi o vitalitate creativă atât clasică cât şi fantastică. […] România are nevoie de o mentalitate câştigătoare. Eşecul şi frustrarea nu-şi au locul in învăţământul românesc şi nici in viaţa dumneavoastră.

Context. Discurs in plenul Senatului, in cadrul dezbaterii unei moţiuni de cenzură împotriva lui.
Zice: In viaţă, ca şi in politică, există greşeli şi există erori. Este esenţial însă faptul că greşelile se pot corecta, erorile nu.
(oferă el ceva explicaţii, referindu-se la ”erori de tip 3”, din matematică).

Mai sunt multe, dar ar fi şi mai lung textul. Nimeni nu-i perfect! Greşeli facem toţi - mai multe sau mai puţine - dar cred că astfel de greşeli nu pot fi permise unor cetăţeni care reprezintă un popor. Hm! Sau… aşa suntem, in majoritate, şi aceşti cetăţeni reprezintă realitatea învăţământului din România, reprezintă oamenii care au trecut prin şcolile româneşti? Mi-e greu să cred dar evit să citesc statisticile pe temă.

De ce adun “perle” de acest gen? Să nu uit pe cine să evit la alegerile electorale - pe cei ca el, pe cei care propun astfel de oameni pentru diferite funcţii. Din păcate, nu e singurul. 

14 comentarii:

  1. Foarte bine! Eu oricum nu ma mai uit la tv. Stiu unde vin sa ma documentez cand va fi nevoie ;)))).
    (vai discursul lui seamana cu "raportul" la careu. cred ca daca nu mi-a placut ceva in scurta mea cariera de pionier - sef de grupa, aia a fost "raportul"... nu imi amintesc decat ca trebuia sa recit ceva catre seful de detasament sau ceva de gen. de fapt pana si chestiunea aia era mai simpatica decat discursul lui... ]

    Mai bine spunea si el simplu: hai sa facem bine ca sa fie bine. Dupa care sa si faca... :))).

    Pupici

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. As minti sa spun ca ma uit la tv, dar - exceptand emisiunea Starea natiei (pe care o urmaresc mai mult online) - mai vad fragmente din cate un talk show, cate un "calup" de stiri cand merg pe la unii altii, si mi se mai trimit pe mail (unde le gasesc, de regula, foaaarte tarziu).
      Hahaha! Nu te baza doar pe "informatiile" de aici! :) Verifica! :)

      Discursurile acestea "de inceput de an" sunt pur si simplu stupide! Macar de-ar spune ceva cei care dau din gura! Si mai au, vorbitorii, un perfect limbaj de lemn!
      Sa spuna "hai sa facem bine" e simplu, sa facaaaaa...! Oho! Mult mai greu.

      Pupici! <3

      Ștergere
    2. ;)))fac ei bine. isi fac lor :))).

      :*

      Ștergere
    3. Corect! Am scapat din vedere faptul ca le usor sa faca sa fie bine pentru ei! :) E motivul pentru care au ales politica. :(

      Ștergere
  2. Titlul m-a amuzat, realitatea este trista. Oricum, sleahta asta de guvernanti starnesc mai multe rasete decat marii comedianti, ei chiar nu se trezesc? Au rude, cunostinte, mai proaste ca ei de le accepta toate imbecilitatile? Au ajuns cu circul in toata Europa:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Teribil de trista e realitatea. Probabil ca pe la inceputul anului trecut multi am fost tentati sa spunem ca mai rau nu poate fi! Guvernantii ne-au contrazis.
      Azi, parca mai mult decat oricand, am senzatia ca isi bat joc de noi cu intentie!
      Si eu ma gandesc, din cand in cand, ca or avea parinti, copii, prieteni... care i-ar putea trage de maneca, dar cred ca banul ii orbeste pe toti - banul sau alte interese. :( Ceva la modul: "lasa fraierii sa rada de noi cat timp ne merge bine".
      Oh, da! Circul din guvern e in "turneu" prin Europa! Am asculta-o pe prim-ministru la Bruxelles - a zis, intre altele: "Poporul român iubeste acest guvern"!

      Ștergere
    2. Cu cat maimutele se urca mai sus, cu atat mai bine li se vede fundul:))
      A vrut sa zica: "Poporul român iubeste circul":)

      Ștergere
  3. Hello dear Diane!
    Great post and article!
    So much terrible things happening in our world! I pray for all the children! Have a great day! Hugs!
    Dimi...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hello dear Dimi!
      Thanks for appreciation
      Me too want all the best for children, but these "politicians" who manage our contry are horrible.
      Thank you! Have a great day!
      Hugs!

      Ștergere
  4. Da,au facut ce au vrut in tara noastra(EI nu au tara!),acum au dus balciul
    si scalambaielile in lume !Cine mai poate sa ne respecte ca natie,dupa astfel
    de fapte si "alocutiuni" ale Varfurilor societatii ?
    Da ne Doamne minte;zile frumoase de toamna,draga Diana !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si-or sa mai faca... Cei mai multi cetateni se cramponeaza de fleacuri si astia isi rezolva agendele...
      Suntem demni de mila, nu de respect... :(
      Multumesc, Natalia draga! Zile minunate iti doresc sa ai si tu!

      Ștergere
  5. Asa aleg acum oamenii in guvern? La asa prim ministru......gata, am zis ca nu ma impic.
    PSD-ul a ajuns la putere pt ca a fost votat de oameni..

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu conteaza cat de prost vorbesc româneşte, conteaza sa inteleaga ce inseamna obedienta - cred ca e criteriul principal de numire in functii inalte.
      Te pot contrazice? Nu! :) Unii au acceptat riscul absentand de la vot...

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.