2019-01-31

Cum te lasă unii mască

In urmă cu vreo câţiva ani se anunţă in vizită nişte rude (de vârsta părinţilor) pe care până in anul 1989 le întâlneam an de an. Au venit într-o vineri dimineaţa şi urmau să plece duminică seara. Am anulat tot ce aveam de făcut in acele zile (şi putea fi anulat), bucuroasă că voi petrece un timp in compania unor oameni care îmi sunt dragi. Erau un el şi o ea. Ziua de vineri a trecut ca vântul, depănând amintiri despre cei vii şi despre cei morţi, despre vremurile de altă dată când ne prindea dimineaţa in curte, la adăpostul viţei de vie…
Pentru sâmbăta mă gândisem să urcăm in Poiană, să ne plimbăm cu sania trasă de cai, între altele - era iarnă şi era zăpadă. Ideea a fost acceptată cu entuziasm. Spre seară, când încă eram in Poiană, ce mă întreabă femeia?! “Tu nu ai prieteni, să ieşi cu ei sâmbăta şi duminica?” Doar că nu m-am înecat cu fum de ţigară când am auzit-o. Ce puteam să-i spun?! Adevărul: “Orice om care n-a-mplinit vârsta de 100 de ani are prieteni de vârsta lui! Am vrut să petrec cu voi aceste zile”. “Ei - zice ea - noi suntem bătrâni, tu trebuie să ai prieteni de vârsta ta şi să ieşi cu ei”. Am lăsat-o baltă - şi cred că n-a înţeles ce-am vrut să zic cu suta de ani - dar a reuşit să mă lase mască şi să-mi diminueze plăcerea revederii.
Când a urcat in maşină, duminică seara, mi-a zis, aproape ţipând: “Să-ţi faci prieteni de vârsta ta!” Şi i-am zis, la fel de tare: “Categoric! Acum dau o fugă şi adun lut din Răcadău, şi-mi fac nişte prieteni”. (in cartierul Răcădau, aflat la margine de deal, pământul e, in parte, lutos dar ea habar n-avea şi nici nu aveam de gând s-o lămuresc; şi-o fi zis că-s razna, dar mie puţin îmi păsa.

18 comentarii:

  1. Uite, și pe mine a reușit să mă lase mască doamna respectivă! :))))))))))
    Eu am o prietenă foarte bună, fostă colegă de facultate, iar în rest, vreo trei prieteni foarte tineri! Dar majoritatea sunt mai bătrâni, de 60 și chiar 70 de ani, cu care mă înțeleg foarte bine, ei fiind mai liberi decât cei de vârsta mea. Faptul că-i cunosc de atâta vreme, fiind prieteni și cu mama, mă face să am o încredere nețărmurită în ei. Ne spunem pe nume, sunt foarte deschiși la noutăți, manevrează comp-urile fără rețineri, de fapt și mama a învățat rapid pe laptop, sunt intelectuali, citesc, etc etc. Niciunul nu m-a certat că n-am mai mulți prieteni de vârsta mea! Am câțva prieteni dintre studenții cu care lucrez în particular, pot spune că suntem prieteni prin Enya mea, și chiar suntem, avem reciproc încredere unii în alții și respect reciproc.
    Concluzia: PRIETENIA NU ARE VÂRSTĂ!
    Te îmbrățișez, o zi frumoasă!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Categoric: prietenia nu are varsta.
      Frumoase relatiile tale de prietenie. De la fiecare ai ceva de invatat si ei pot invata de la tine, experientele de viata, fiind, probabil, destul de diferite.
      Si eu am... amici / amice persoane in varsta (doar o pritena am mai mare decat mama - au fost doua, dar una a murit anul trecut); prietenii sunt, in general, in jurul varstei mele.
      Femeia in cauza mi-e draga (si nu era asa ciudata candva) O fi crezut ca sunt salbatica daca aleg sa stau cu ei! :)) Nu zic ca as fi foarte sociabila. :)
      M-a lasat masca pentru ca ea, practic, nu ma cunoaste foarte indeaproape, dar a presupus ceva bazandu-se pe... ea stie ce! :) Sunt, din pacate, prea multi oameni care prezuma ceva bazandu-se pe un singur fapt si o dau ca adevar.
      Multumesc, Mirela. Te imbratisez si eu si iti doresc sa ai o seara frumoasa in continuare.

      Ștergere
  2. Să-mi trimiți și mie niște lut din ăla ... Hahahahaha ...
    Nu cred că a avut intenția de a te jigni sau supără. Poate că a fost copleșită de atenția ta și nu era învatata!

    Zile frumoase Diana dragă! Pupici!<3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu placere! :)) Sa stii ca ies niste omuleti foarte frumosi! :))
      Sunt sigura ca n-a avut intentia sa ma supere; cred ca ea si-a imaginat ca imi face un bine dandu-mi sfaturi cu privire la o parte a vietii mele pe care nu o cunoaste - e motivul pentru care am cascat ochii cat cepele. :)
      Immm... E genul de persoana care crede ca totul i se cuvine ("hiba" aceasta i-am descoperit-o inca de cand eram adolescenta); la vremea cand ne intalneam ceva mai des nu dadea sfaturi (eu n-am auzit-o) :)

      Multumesc, Ella draga! Zile frumoase iti doresc sa ai si tu! Pupici! <3

      Ștergere
  3. :) Oamenii şi-ale lor sfaturi pretioase şi necerute!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Oh, da! Mai ales in chestiuni care privesc viata personala si despre care ei habar nu au. :)

      Ștergere
  4. Au mai venit şi a doua oară? Că ar fi fost frumos să-i spui că nu ai timp de ei, că ai mulţi prieteni de vârsta ta şi trebuie să te vezi cu ei. :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Au mai fost de doua ori, dar in trecere, si s-a intamplat sa nu fiu acasa (pentru ca nu s-au anuntat)
      :)) Mai am timp s-o fac! (sper!) Dar, oare, mai ţine ea minte faza cu prietenii? :)) (ce rautacioasa sunt!) ups! :)

      Ștergere
  5. Exista acest fel de oameni, nu stiu daca conteaza varsta, convinsi ca au solutii. Un var primar, din alt oras, de cate ori ne vizita ne relata ca un prieten de-al lui a murit din cauza parului unor animale de casa...
    Iti urez sa ai oaspeti convenable!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Oh, da! Multi au solutii pentru altii dar pentru ei... :)
      Ieri mi-a amintit o fata de vizita descrisa in postare, acum imi amintesti de o poveste cu "omul care a murit din cauza parului de caine"! :)
      O colega de joaca de la bloc, din copilarie, avea catel (nu prea multi aveau atunci caini in apartament); tatal ei a murit cand ea era in primul an de liceu (parca) Care mai de care dintre vecini ii trageau cu "parul de caine adunat in jurul ficatului" i-a adus omului moartea!!! Apoi am avut si noi un catel - erau cativa vecini care numai asta spuneau, de cate ori aveau ocazia: "aveti grija, dl X a murit din cauza de..."
      Multumesc! La fel! :) Toate cele bune!

      Ștergere
  6. Eu cred ca nu a vrut sa te supere.N-a inteles ca tu ai lasat totul balta pentru ei si de aici divergenta.Timpul isi lasa amprenta asupra oamenilor sub cele mai diverse forme.Nu crezi?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt sigura ca nu a vrut sa ma supere, dar m-a lasat masca pentru ca a facut aprecieri pe o "tema" care ii era perfect necunoscuta. Sunt unii oameni care au un efect ciudat asupra mea: imi provoaca ceva asemanator sindromului Tourette - pur si sumplu imi zboara de pe limba cuvinte pe care, in mod normal, m-as abtine sa le rostesc (desi le gandesc). :)
      Da, cred ca timpul isi lasa amprenta asupra noastra - sper sa nu mi se intample sa o iau pe aratura pe masura ce imbatranesc. :)
      Zile senine iti doresc!

      Ștergere
  7. Draga Diana,am venit si eu odata...La multi ani cu sanatate si mai putine
    incertitudini,in ce priveste viitorul!
    Mi-a placut postarea ta care dovedeste o mare sensibilitate la aprecierile
    unei persoane in care aveai incredere(?)Eu cred ca doamna(?),in "virtutea"
    senectutii,se referea la altfel de prietenii(relatii..),dorindu-ti
    "impliniri",cum vedea ea lucrurile!Normal ca ai fost socata pentru aceasta
    intruziune in ...suflet!Dar,fiind o optimista,cred ca intentia cuvintelor
    ei,era spre binelui tau(?!)
    Sper ca mai inteles exact,draga Diana!Zile fara suparari iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Natalia draga! La fel! <3 Sanatate iti doresc - si celor dragi tie le doresc!
      N-as zice ca aveam (am) incredere in doamna respectiva pentru ca cel mai des am intalnit-o in copilarie si adolescenta si ea, desi mi-e draga, nu ma cunoaste in adevaratul sens al cuvantului (nici eu pe ea - poate doar instinctual).
      Sunt sigura ca dorea sa-mi fie bine, dar nu stia nimic despre prietenii mei, despre anturaj in general, si cand a facut acea remarca m-a lasat "perplexa". :) De suparat nu ma supar! Am auzit unele si mai si! :)) Oh! N-am obrazul gros! :)) Nu-mi cade bine cand aud cate ceva dar, efectiv, nu stiu cum sa ma supar - mai mult de cinci minute (nu ma refer la chestiuni foarte-foarte serioase, cand ma supar "definitiv", :) ci la fel si fel de "observatii" aiuristice).
      Iti multumesc. :) Zile senine iti doresc, cu drag!

      Ștergere
  8. E mai bine sa ai prieteni de varste apropiate, au si copii de varste apropiate cu ai mei.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca da. Varsta apropiata conduce la mai multe puncte comune.
      Weekend frumos iti doresc! :)

      Ștergere
  9. Ah atotstiutorii! Ii cunoastem, ne-am enervat, i-am indepartat, simplu!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Adevarati ghicitori in ace de brad. :)
      Indepartarea e solutia, in cele mai multe cazuri.

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.