2019-01-16

Plafonarea preţului la pâine

Vine Daea, de la Ministerul Agriculturii şi a nu mai ştiu ce, şi zice, prin decembrie, că vrea să plafoneze preţul la pâine şi alte produse pe bază de cereale. Cică - zice el - preţul la grâu, de exemplu, a crescut cu nici unu la sută, pe când preţul pâinii a crescut cu 15-20% iar lui - şi acoliţilor săi din guvern - li se pare că nu e firesc. Culmea este că mulţi consumatori de pâine se bucură de această idee stupidă. De ce e stupidă ideea? Din cauza altor idei stupide, între care mărirea salariului minim pe economie. Mărirea salariului minim pe economie este un lucru bun, in principiu, doar că… nu toţi cei care au angajaţi îşi permit să plătească - unii o fac, acceptând micşorarea profitului (pe care, probabil, l-au estimat la început de an) pentru a putea plăti salariile mărite, alţii încheie contractele de muncă şi trimit angajaţii in şomaj.
Revenind. E mai mult decât logic să crească preţul la produsele de panificaţie pentru că mai toate s-au scumpit: accize la combustibil, unele taxe şi impozite, preţul la utilităţi etc. - ceea ce înseamnă că au crescut costurile de producţie; crescând costurile de producţie (şi cele cu salariile) e firesc să crească şi preţul produselor, dacă nu se doreşte falimentarea fabricilor de pâine in câţiva ani, de exemplu. Oare cum e mai bine? Să crească preţul pâinii cu un leu sau să ajungă in şomaj zeci de oameni, oameni care nu sunt întotdeauna tineri când ajung să primească indemnizaţie de şomaj? Unii angajatori doresc să-şi păstreze un profit mare şi nu le pasă că unii angajaţi ajung “in şomaj”. Indemnizaţia de şomaj nu e pe viaţă, persoanele care au depăşit vârsta de 50 de ani nu îşi găsesc uşor locuri de muncă ş.a.m.d.. Apoi, indemnizaţiile de şomaj sunt suportate de toţi cei care câştigă (banii adunaţi din contribuţia personală a fiecărui fost angajat nu ajunge pentru toată perioada de şomaj).
De ce nu poate fi spart acest cerc vicios al creşterii salariilor şi, automat, al creşterii preţurilor la toate cele? Deoarece (între altele!) cresc, implicit, cheltuielile prestatorilor de servicii, a producătorilor etc. - ei trebuie să îşi acopere aceste cheltuieli şi la sfârşitul lunii să aibă profit - altfel s-ar numi “muncă voluntară” ceea ce fac ei, iar fiecare munceşte pentru a se întreţine pe sine şi familia şi să aibă şi ceva in plus. Desigur, mulţi vor spune ca sunt firme mari care işi pot permite să plătească un salariu minim mai mare fără a scumpi ceea ce vând. Pentru un timp; poate, dacă nu ar mai creşte alte taxe şi impozite, dacă nu s-ar inventa altele care să ducă la diminuare profitului marilor întreprinderi. Totuşi, despre fabricile de pâine nu se poate spune că sunt multinaţionale care nu sunt taxate pe teritoriul României. Există multe firme mici, in general, cu unul-doi angajaţi - administratorii acestora nu pot susţine prea mult timp măririle pentru că au şi chirii de plătit, cei mai mulţi, pentru că toate se scumpesc in jurul lor. 

12 comentarii:

  1. Pai ce te asteptai de la un ... plafonat?! Hahahahaha ...
    Goamne, cum de îi mai suporta ... minsterul pe unii? Hahahaha ..
    Acum zic si eu ca romanul.. "Asta e!"!!!
    Pupici!<3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bine i-ai zis "plafonat"! A ramas in era cincinalelor! :))
      Si eu ma intreb cum! :) In ministere sunt multi oameni calificati si care stiu cum merg treburile, ce ar trebui facut si cum si cand dar, neh!, nu ajung sa fie numiti nici macar sefuleti, dar ministri!
      Asta e! :) Suportam numitii in functii de cei alesi de unii care, din pacate, au format o majoritate prin neprezentarea celorlalti la sectiile de votare.
      Pupici! <3

      Ștergere
  2. Ma bucur cand intalnesc analize economice obiective.
    S-o fi gandit ministrul ca e cazul sa loveasca in capitalisti...
    Nu cred ca Valcov are interesul sa sustina plasfonarea, deoarece s-ar pierde din TVA (chiar daca e redus) si, totodata, comerciantii ar ascunde si mai mult profitul.
    Toate cele bune!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru apreciere.
      Au facut varza si ceea ce mai functiona in economie... Ceea ce-a zis Daea e mai mult o gargara populista pentru ca, asa cum zici si tu, s-ar diminua TVA la buget dar fac ei rost de bani... Imprumuta de la banci - daca altfel nu se mai poate - pentru a acoperi anumite "goluri" si asa se intra in alt cerc vicios...
      Din pacate, comerciantii (cei mici, in special) aproape ca sunt obligati sa ascunda profitul si/sau sa angajeze oameni "la negru".
      Multumesc. Toate cele bune si tie!

      Ștergere
  3. ai dreptate, este un cerc vicios. Ne invârtim toti in el, nu doar România ci intreaga Europa si America. De suferit, sufera însa doar cei cu venituri medii, cu venituri mici si saracii. Bogatilor si foarte bogatilor le vor spori veniturile, pentru ca asa a fost dintotdeauana: banul la ban trage si saracia la sarac!
    Bineinteles ca marirea salariilor este doar "praf în ochii" maselor flamânde si clocotind de neliniste.
    Draga mea Samariteana, te imbratisez. Trimit ganduri bune si pupici, de la trio pentru trio.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru compliment, Carmen draga!
      E adevarat ca in toate statele lumii oamenii care nu dau pe-afara de bogatie par ca nu mai stiu cum sa faca pentru a trece cu bine de la o zi la alta, dar putini observa acest aspect pentru ca privesc lucrurile prin comparatie - adica, facand comparatie intre Ro si Germania, de exemplu, ajungand la concluzia falsa (sau partial falsa) ca in Germania e totul ok - si este, dar prin comparatie cu Ro (si doar atat) pentru ca germanii vad lucrurile altfel, pentru ca ei traiesc acolo si stiu exact cum se simt reformele, cum sunt preturile s.a.m.d..
      Marirea salariilor e praf in ochii unora si balastul care-i scufunda pe altii... si acesti altii se scufunda luandu-i cu ei (fara sa vrea) si pe cei carora statul le-a marit salariile (indirect) obligand absolut toti angajatorii sa creasca aceste salarii - indiferent daca isi permit sau ba financiar.
      Imbratisari si pupici cu drag, de la trio pentru trio! <3

      Ștergere
  4. Ce examene au dat pentru a ocupa functiile?:) Stie el ce spune, vor nationaliza tot, cine se opune va ocupa locurile tocmai eliberate din puscarii.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Examene cu intrebari de genul: "asa-i ca Pamantul e rotund?" :)
      Nu cred ca au interes sa nationalizeze, ci din contra, sa vanda / concesioneze si ce mai "de stat" - asa intra bani mai multi in buzunarele personale ale unora: pretul/redeventa mici, spaga mare.

      Ștergere
    2. Au tot mai multe rude flamande care vor si ele cate un post:)

      Ștergere
    3. Din pacate, ai dreptate... :( E undeva, pe net, o "analiza" despre rubedenii angajate pe te miri unde... De stiut, se stie, de rezolvat, nimeni nu se deranjeaza sa rezolve...

      Ștergere
  5. Hello dear Diana!
    Here the wages are very low and the taxes are higher!
    So difficult to the people! Even the bread is very expensive!
    Hope for better days! Have a lovely day! Hugs!
    Dimi...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hello dear Dimi!
      That's how it is here for most people.
      We can buy "common" bread (500-700 g) with a price below one euro, but other kind of foods are too expensive...
      Yes! Hope for better days!
      Thank you! I wish you a wonderful day! Hugs!

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.