2019-01-30

Excluderea unui stat din Uniunea Europeană

Excluderea unui stat din Uniunea Europeană nu este posibilă deoarece tratatele constitutive ale Uniunii, legislaţia primară, legislaţia secundară (regulamente, directive, decizii, recomandări, avize etc.) nu cuprind prevederi concrete cu privire la excluderea unui stat membru din Uniunea Europeană sau din Uniunea Economică și Monetară.
Excluderea ar fi o sancţiune care ar atinge grav drepturile şi libertăţile cetăţenilor din statul membru exclus şi ar fi o măsură nedreaptă deoarece ar însemna ca cetăţenii să suporte consecinţele eşecului unor autorităţi naţionale reprezentate de oameni incompetenţi sau animaţi de interese proprii sau de grup.
Scenariul excluderii unor state despre care se consideră că nu au reuşit să ţină pasul cu obligaţiile ce le revin in calitate de membri ai Uniunii este avansat tot mai frecvent, dar o soluţie acceptabilă de soluţionare e greu de găsit.
Chiar dacă excluderea nu este o sancţiune, există măsuri care pot fi aplicate. Una dintre aceste sancţiuni, precizată in Tratatul Uniunii Europene, se referă la suspendarea unor drepturi ale statului care încalcă grav şi repetat valorile prevăzute in Tratat: Uniunea se întemeiază pe valorile respectării demnităţii umane, libertăţii, democraţiei, egalităţii,  statului de drept, precum şi pe respectarea drepturilor omului, inclusiv a drepturilor persoanelor care aparţin minorităţilor. Aceste valori sunt comune statelor membre într-o societate caracterizată prin pluralism, nediscriminare, toleranţă, justiţie, solidaritate şi egalitate între femei şi bărbaţi.
Poate fi suspendat inclusiv dreptul la vot in Consiliul European (acest organism reuneşte şefii de stat sau de guvern din ţările membre in Uniunea Europeană). Măsura aplicată statelor care refuză să îşi îndeplinească obligaţiile se referă la procedura de infringement care poate conduce la sancţiuni financiare - sumele de bani care ar urma să fie plătite zilnic sunt din banii adunaţi la bugetul de stat, nu din banii personali ai politicienilor care iau hotărâri greşite.
In cazul unui stat membru care îşi încalcă in mod continuu şi voit obligaţiile şi nici una dintre sancţiunile posibile azi nu are efectul scontat - de a obliga statul in cauză să îşi respecte obligaţiile – pare că singura opţiune legală (conform Tratatelor Uniunii) este negocierea cu statul recalcitrant, negociere in urma căreia să se decidă retragerea voluntară. Îmi e destul de greu să nu mă gândesc că politicienii care conduc azi România fac tot ce pot pentru a ajunge la o astfel de negociere nedorită de majoritatea cetăţenilor români.

Informaţii pe larg in articolul semnat de av. Andreea Miheş:
https://www.juridice.ro/201796/retragerea-voluntara-si-excluderea-din-uniunea-europeana-si-din-uniunea-economica-si-monetara.html

6 comentarii:

  1. Multumim pt aceste informatii!

    RăspundețiȘtergere
  2. Sper ca "turnul Babel" să rămână înca în picioare că tare se clatină!
    Mai întâi să vedem cum o să fie cu brexit-ul asta... :))

    O zi mununata îti doresc! Pupici!<3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da-da, se clatina rau, pentru ca unii vor una, altii vor alta. Britanicii, intre altii, doresc (doreau) o integrare care sa promoveze o uniune economica totala (sau pe aproape) si limitata din punct de vedere politic. Altii (intre care Franta, mai putin Germania - aceste state fiind considerate dominante in cadrul Uniunii) tind spre o uniune politica aproape totala = un stat urias care implica mai mult pierderi decat castig. Sa nu mai zic de discutiile cu privire la integrarea Turciei in UE... Vom vedea. :)

      Multumesc, Ella. Seara frumoasa iti doresc! Pupici! <3

      Ștergere
  3. ...Si,incet,incetisor,ajungem in "increngatura"noastra!Tare bine ai explicat ce se intampla in UE,dar si ce se poate intampla mai rau !Cum la varful nostru exista analfabeti functional,dar mai ales politic,nu pot decat sa sper in bine,dar sa ma pregatesc de...,cum-nu stiu inca!?
    Dorindu-ti tot binele,draga Diana,iti doresc Somn Usor!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De pe la inceputul anilor 2000 am gandit ca aceasta Uniune nu poate fi functionala cum si-au imaginat arhitectii ei inca de prin anii 1950... Sunt unele avantaje pentru cetatenii statelor in cauza, dar, de fapt, cred ca s-a urmarit (se urmareste) plasarea puterii politice (dar mai ales economice/financiare) in cat mai putine maini. Uniunea monetara, de exemplu, pare a fi, in special, in favoarea marilor afaceristi.
      Politicienii nostri incapabili, axati pe interesul personak si de grup, nu ne pot ajuta - ajutor ar putea veni, indirect, de la strainii care... au interese in Ro. :(
      Multumesc, la fel, Natalia draga!
      Weekend minunat iti doresc!

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.