2019-01-07

Ion Gavrilă Ogoranu. Citate favorite

In luptă, in munţi, am fost doar răniţi, dar omorâţi nici unul. Ucişi am fost doar când am fost vânduţi. O spun cu durere: vânzarea de frate e o boală naţională, care, dacă nu vom reuşi să ne vindecăm, ne va ucide pe toţi. Nu ne-am făcut iluzii că ni se vor alătura mulţi oameni. Unii n-au venit de frică. Şi ei trebuie înţeleşi. Pe alţii nu-i interesează decât propriul interes. Regimurile se schimbă, profitorii nu. Rămâne apoi marea masă a truditorilor, a căror viaţă se reduce la muncă şi la hrană, într-un ciclu etern şi ale căror conştiinţe nu se ridică mai sus de blidul de mâncare dinaintea nasului. Cu ei face stăpânirea ce vrea. In primul rând, să gândească in locul lor. (Ion Gavrilă Ogoranu)
Fragment din testamentul politic al Grupului Carpatin Făgărăşean:
Am scris aceste rânduri în amintirea celor care au luptat şi au murit în acei ani, 1948-1957, în rezistenţa armată anticomunistă făgăraşeană şi care nu au nici mormânt, nici cruce.
Am scris pentru a lăsa mărturie ca acest colţ de ţară nu şi-a plecat capul de bunăvoie în faţa comunismului. Să se ştie că au existat oameni care, cu sângele lor, au spălat faţa României, pătată de laşităţi şi trădări. Copiilor şi nepoţilor să nu le fie ruşine să se numească români.
=====================================================================
Postare pentru jocul Citate favorite găzduit de Zina şi pornit împreună cu Ella. Se pot alătura in joc toţi cei care doresc să împărtăşească ceea ce le-a atras atenţia într-o carte sau in altă parte, la un moment dat. Click&Comment Monday! e sloganul acestui joc.
=====================================================================
Ion Gavrilă Ogoranu s-a născut la 01.01.1923 in Gura Văii, comuna Recea din judeţul Făgăraş, într-o familie cu trei copii. A învăţat la liceul Radu Negru din Făgăraş şi a urmat cursurile Facultăţii de Agronomie din Cluj. A făcut parte din Mişcarea Legionară din România, Frăţia de Cruce Negoiul. S-a angajat ca luptător anticomunist in facultate şi şi-a dedicat întreaga viaţă Rezistenţei armate anticomuniste din România, conducând timp de şapte ani Grupul Carpatin Făgărăşean (a acţionat pe versantul nordic al Munţilor Făgăraş). Timp de 29 de ani trupele securităţii nu au reuşit să îl captureze. Aproape toate cadrele securităţii din Sibiu s-au perindat prin camera unde era ţinut, să-l vadă pe omul pe care nu au reuşit să îl captureze mai mult de un sfert de secol. S-a căsătorit pe ascuns cu văduva  medicului Petru Săbăduş, ucis la Gherla in 1956.
Pentru activitatea sa din munţi a fost condamnat, in lipsă, la moarte, la închisoarea pe viaţă, dar la momentul in care a fost prins (1976) pedepsele erau deja prescrise. După şase luni de anchetă şi declaraţii a fost eliberat - unele surse afirmă că a fost salvat de la execuţie de soţia sa, Ana, care a intervenit la preşedintele american Nixon.
Ion Gavrilă Ogoranu a murit la 01.05.2006, in satul Galtiu, comuna Sântimbru, jud. Alba, ca om liber.
Atunci când ultimii comunişti, persoane şi idei, vor dispărea, istoria se va rescrie. Dar eu nu voi mai trăi acei ani, îi mărturisea înainte să se stingă colaboratoarei sale apropiate, jurnalista Lucia Baki, împreună cu care a scris cel de-al treilea volum din Brazii se frâng, dar nu se îndoiesc, în care sunt relatate teribilele întâmplări trăite alături de camarazii săi.
========
Surse info: adevarul.ro, filmul “Portretul luptătorului la tinereţe”, wikipedia.

22 de comentarii:

  1. La multi ani!

    Citatul descrie foarte clar pe ce se bazeaza guvernele: pe tradatori si pe majoritatea truditoare coplesita de grijile cotidiene.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc. La multi ani!

      Din pacate, aceste categorii vor exista mereu si istoria mi-a aratat ca nu sunt putini tradatorii si truditorii.

      Ștergere
  2. Intr-o noapte de iarna, am facut pe jos drumul din Sasciori la Recea, la strabunica noastra <3. Erau nameti pe drum, erau nameti peste tot si din loc in loc se mai scutura un nuc cu ajutor de la parinti :)). Mai ca nu ne transformam in mici oameni de zapada.
    Sunt locuri frumoase. Acolo...

    Nu am putut sa ma abtin sa nu imi amintesc acea iarna.. din anii 0 si ceva.

    In toate regimurile care s-au succedat cineva a avut de suferit (fara vina, sa se inteleaga; pe nedrept)... pentru ca mereu au existat si extremisti ( uite, de exemplu, extremistii legionari - care mergeau si stropeau oamenii si le dadeau foc ). In plus, oameni care doreau sa faca bine au fost asociati cu toti sceleratii... (de ambele tabere). Si au avut de suferit(ca tinerii studenti ce isi doreau o tara libera in gandire si trai).
    Odata ce te alaturi unei grupari risti sa te identifici cu ea. Si e de ajuns sa fie un infiltrat care sa strice renumele intregi grupari si tot asa.

    Asa este .. "interesul poarta fesul".

    Pupici cu drag !!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, sunt locuri frumoase in zona si putini stiu ca pe acolo, pe undeva, cativa entuziasti sperau, luptand cu arma in mana, asteptand sa... vina americanii. Americanii au venit tarziu, si au venit sa mai ia ce n-au luat rusii. :(
      Foarte adevarat: in toate regimurile cineva sufera, dar in regimurile totalitariste sufera cel mai mult aceia care simt nevoia de libertate - si libertatea nu inseamna doar un blid de mancare (mancare care e foarte importanta, dar daca s-ar fi gandit numai la mancare anumiti oameni ar fi existat si azi (oficial - neoficial mai exista) sclavia.
      Da, atunci cand te alaturi unui grup fara sa ii intelegi foarte clar ideile risti sa fii considerat ceea ce nu esti si nici nu ti-ai dori sa fii sau... daca grupul caruia i te-ai alaturat isi schimba idealurile si tu nu mai esti de acord, chiar daca pleci ramai legat de acel grup macar cu numele si, cum oamenii sunt obisnuiti sa-si judece semeneii, ajungi sa nu mai apari ca fiind diferit de ceea ce a devenit grupul cand tu ai plecat.
      Multe nelegiuiri au facut legionarii... :( Dar nu toti legionarii, dar... vezi mai sus despre grup. :)
      Interesul poarta fesul, dar frica si incultura au un rol important in instaurarea dictaturilor, de exemplu.
      Pupici cu drag! <3

      Ștergere
  3. Excelente citate ai ales, dragă Diana! Este păcat că oamenii știu atât de puține despre acești mari eroi ai rezistenței anti-comuniste. Oameni care au crezut cu tărie într-un ideal și care au luptat pentru acesta. Adevărate repere morale pentru acest popor!
    Numai bine îți doresc și zile fericite! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Oh, da! Idealistii nu mai sunt... la moda, dar inca exista. :)
      E ciudat ca nu se studiaza serios, la scoala, comunismul, holocaustul (ca exemple) - sa stie si cei din generatiile de azi cum s-a putut ajunge la acele orori... pentru ca orice ar spune unii comunismul e oroare asa cum a fost aplicat de cei care minteau ca puterea si mijloacele de productie si alte cele vor apartine poporului.
      Am vazut cateva filme (facute in era comunista) in care cei din Rezistenta sunt prezentati ca "dusmani ai poporului", criminali si banditi, legionari cruzi s.a.m.d.. N-am gasit prea multe filme despre lupta impotriva instaurarii regimului comunist, despre cum au trisat in alegeri si altele de gen.
      Multumesc, Alex draga, pentru apreciere si urari.
      Zile senine iti doresc, cu drag! :)

      Ștergere
    2. Ai subliniat foarte bine o realitate tristă: în școala românească se studiază prea puțin (sau chiar deloc) despre totalitarismul comunist, despre Holocaust, nazism, Gulag și alte nenorociri ale sec. XX. Iar generațiile de acum sunt atât de neștiutoare cu privire la aceste pagini însângerate din istoria lumii. Și a țării noastre! Cine are interesul ca tinerii să crească în această ignoranță? Tocmai aceia care au schimbat doar „culoarea părului”, dar nu și năravurile, convingerile și apartenența la o ideologie despre care noi credeam că a dispărut în 1989. Nu a dispărut, căci o perpetuează cei ce i-au fost fideli atâția ani... Și care țin cu dinții să strângă frâiele acestei țări după bunul lor plac...
      Ai dreptate, prea multe filme despre rezistență nu s-au făcut, în schmb am rămas uimit când unele televiziuni au scos de la naftalină filme din perioada propagandei comuniste, pe care cei nostalgici probabil că le-au savurat cu bucurie...
      Sărut mâna și zile bune, dragă Diana! :-)

      Ștergere
    3. Paradoxal (sau poate ca nu) sunt oameni care au trait acei ani urati dar par sa uite... Aleg sa-si aminteasca numai ca erau locuri de munca si ca toti oamenii primeau locuinta de la "stat" - ceea ce este un neadevar. Sunt oameni care afirma ca nu au existat in comunism familii de sase-sapte persoane care sa lucuiasca in blocuri cu camarute de cativa metri, cu baia comuna la capatul holului! Si ma intreb in ce tara au trait acei oameni!
      Nu doar televiziunile au scos de la naftalina astfel de filme! E plin pe "you_tube", iar in sectiunea comentariilor sunt surprinzator de multi cei care lauda "era comunista"! Si, astfel, vin in intampinarea "neocomunistilor" care au azi puterea politica si care promit - ca cei de atunci - ca vor da de toate! :( Poate sunt eu pesimista cand e vorba despre foarte multi oamenii din Ro, dar am senzatia ca alunecam pe acea panta care ne va duce in intuneric.
      Poate doar atunci cand istoria neagra a comunismului (si a celorlalte orori de secol XX) va fi prezentata "oficial" (in manuale) vor incepe sa creada mai multi oameni ca a fost rau asa cum a fost si nu trebuie sa repetam acele greseli.
      Multumesc, Alex draga! Zile senine iti doresc! :)

      Ștergere
  4. impresionant! nu cunoasteam aceasta miscare si nici numele lui Ion Gavrilă Ogoranu nu l-am auzit pana acum. Prin acesta articol, Diana draga, repui in drepturi un mare patriot român. Cartile de istorie nu au continut astfel de pasaje... cine stie cate generatii vor mai trece pana cand adevarata istorie va fi publicata?! pe vremea (oficiala a ) comunistilor, multe acte istorice au fost "infrumusetate" si modificate, in scopul de a le inatri pozitia. Asa ca repet, iti multumesc pentru minunata pagina de istorie adevarata.
    O saptamana placuta sa ai, Diana draga!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti multumesc si eu, Carmen draga, pentru apreciere.
      Din pacate, istoria Romaniei continua sa fie cosmetizata. :( Cred ca germanii sunt singurii oameni din lume care au ales sa-si asume greselile trecutului si sa prezinte trecutul asa cum a fost - am vazut inclusiv filme germane pe tema ororilor nazismului.
      Cine stie cand vor ajunge in cartile de istorie numele luptatorilor anticomunisti, modul violent in care s-a facut nationalizarea, modul in care (pana pe la inceputul anilor 1960) erau exmatriculati (sau refuzati la inscriere) copiii care nu aveau "origine sanatoasa"! Chiar si in anii 1980, pentru inscrierea la anumite facultati dosarele trebuiau prezentate cu o saptamana inainte de inscriere, pentru a fi verificate persoanele: sa nu aiba rude in strainatate, sa nu aiba legaturi cu persoane straine etc.
      Multumesc. O saptamana minunata iti doresc!
      Imbratisari si pupici, cu drag, de la trio pentru trio! <3

      Ștergere
  5. Hello dear Diana!
    Great post and very interesting information and quotes!
    The true history will be appeared at the next generation i hope!
    Thank you for sharing! Have a lovely day! Hugs!
    Dimi...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hello dear Dimi!
      I hope too!
      About the movement of anti-communist resistance in Romania we know a little; I think we know more about the anti-Nazi resistance movement in Greece (especially National Republican Greek League), during world war II, considered as one of the strongest resistence movements in Nazi-occupied Europe.
      Thank you! Good night! And... I wish you a lovley day! Hugs!

      Ștergere
  6. Remarcabil! Ai pus în lumină o frantură a unui caleidoscop cu mii de fațete.
    Cât despre adevăr și promovarea lui... amintesc proverbul ”Adevărul l-au mâncat câinii și Dreptatea umblă cu capul spart.”

    Zi frumoasă, dragă Diana!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Zina draga, pentru apreciere.
      Adevarul pe care l-ai scris prin proverbe e greu de contrazis. :) Foarte greu este si sa gasim "adevaratele pagini" ale istoriei Romaniei (in multe chestiuni, prea multe). Cred ca suntem in punctul in care nu mai stim ce este (a fost) adevarat si ce nu...
      Multumesc. Zile senine iti doresc!

      Ștergere
  7. Bine te regăsesc, Diana dragă!
    La mulți ani și un An nou cu fericire!
    Brrrr...”vânzarea de frate e o boală naţională”, din păcate subscriu, la noi pare ceva firesc. Nu doar la noi! Oricât ar fi meritat-o ceaușeștii, prea lejer și-au împușcat confratele ce i-a ținut în pâine, ca mari nomenclaturiști. Unde-au fost zecile de mii de securiști, armata ceaușeștilor, comuniștii marii adunări naționale, ca să-l apere?? Vezi, așa este, și-au împușcat ”șeful”, au fugit cu lașitate și s-au întors la tătucul iliescu, cu care s-au înfruptat din averile rămase.
    De reținut:” Regimurile se schimbă, profitorii nu. Rămâne apoi marea masă a truditorilor, a căror viaţă se reduce la muncă şi la hrană, într-un ciclu etern şi ale căror conştiinţe nu se ridică mai sus de blidul de mâncare dinaintea nasului. Cu ei face stăpânirea ce vrea. In primul rând, să gândească in locul lor”!
    Parcă a spus-o ieri, adresându-se masei de bugetari pe care numai măririle de salar îi interesează, nu faptul că la putere e o gașcă dubioasă și coruptă. Și nici că prețurile se măresc îngrijorător, nu direct proporțional cu lefurile umflate din impozitele noastre și împrumuturile făcute aiurea, fără acoperire.
    Îmbrățișări și o săptămână frumoasă!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Mirela draga! An Nou cu sanatate si multe bucurii! La multi ani frumosi!
      In ultimul timp am vazut cateva filme romanesti (din era comunista), facute mai mult ca propaganda decat pentru a cunoaste istoria (Vlad Tepes, Horea etc.) si in toate e prezenta tradarea si frica...
      In momentul in care cuplul Ceausescu a fost executat am stiut (depasisem instinctul/banuiala) ca totul e o sarada... Intr-un punct, ceea ce s-a intamplat in decembrie 1989 a fost Revolutie doar ca... papusarii erau pregatiti si au pacalit multimea... Chiar asa, sarada cum a fost de la un punct incolo, Ro a avut sanse reale sa ajunga pe un drum bun, dar au fost prea multi cei care, cu o naivitate greu de inteles la adulti, au crezut ca gata, din acel moment vor umbla pe aici cainii cu covrigi in coada si rauri de lapte si miere vor curge fara ca ei sa miste un deget... Profitorii au ramas, orientatii spre blid s-au perpetuat... si acum coruptia a ajuns la asa un grad incat nu mai poate fi starpita usor... :( Si asa va fi cat timp oamenii nu vor intelege ca trebuie sa-si apere drepturile, sa le revendice si - mai ales! - sa le cunoasca! Libertatea nu e gratis! Din contra...
      Multumesc. Zile senine iti doresc!

      Ștergere
  8. Ce păcat că ştim atât de puţine lucruri despre oamenii ăştia! Ce trist că nici acum nu există referiri mai serioase în manualele de istorie despre ei, despre ce-au trăit cu adevărat!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daaa...
      Probabil ca in manualele de istorie vor aparea referiri, dar nimic mai mult (prea curand) si pentru motivul ca nu e foarte clara acea parte a trecutului in care mai nimic nu era doar in alb si negru iar cei care detineau puterea politica au falsificat (sau distrus) la greu documente. Totusi, cred ca faptele si datele (certe) ar trebui prezentate si fiecare sa caute alte informatii (daca vrea) si sa aleaga ceea ce crede ca e mai aproape de adevar (argumentand, desigur) :)

      Ștergere
  9. Nu am citit despre acest domn si nici despre aceasta miscare, dar îmi pare logic! Eram la scoala pe vremea comunistilor ...
    Sa ai un an super fain si cu sanatate, bucuri si realizari multe si înca ceva ... Invata sa "ranjesti" înapoi fara teama, dupa zodiacul chinezesc acesta va fii anul meu! Deci te sustin! La multi ani!
    Pupici! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) Si eu eram la scoala, dar ei nu mai erau in munti - in clasa a doua am inceput sa-mi manifest anticomunismul, cand am facut tot posibilul sa nu primesc "cravata rosie cu tricolor" - spre disperarea parintilor. :))
      Multumesc, Ella draga! La fel iti doresc si eu tie! Suuuper! Am citit cate ceva despre Mistret - e tare bun si un optimist iremediabil! :) Si-am mai citit ca Mistretul si Calul (subsemnata in horoscopul chinezesc) :) se inteleg . Multumesc pentru sustinere! Voi ranji inapoi fara teama! :) La multi ani!
      Pupici! <3

      Ștergere
  10. Eeei, uite un nume de care nu am auzit! Tot timpul aflu câte ceva nou la tine și te felicit pentru asta, Diana. 😊

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru compliment, Dana draga! :)
      Zile senine iti doresc!

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile scrise dupa trei zile de la data publicării articolului vor fi moderate. Multumesc pentru intelegere.