2019-01-26

Strategia din spatele Brexit

Brexit: The Uncivil War e un film britanic difuzat de Channel 4 in anul 2019, in regia lui Toby Haynes, cu un scenariu scris de James Graham. Filmul descrie procesul de realizare a referendumului din 2016, prin activităţile strategilor din spatele campaniei “Vote Leave” şi care s-a sfârşit prin determinarea Marii Britanii să părăsească Uniunea Europeană.
Dominic Cummings (consultant şi strateg politic) e directorul de campanie al grupului oficial Brexit, “Vote Leave”, cel care a condus (începând cu anul 2015) campania populară, dar controversată, şi a convins votanţii să aleagă ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.
Citind la Carmen Nominalizări la Oscar 2019 mi-am amintit că am văzut filmul şi am început să scriu despre el, dar am tot amânat. Şi dacă tot mi-a făcut chef de filme şi de scris...
Întregul film este despre separarea Marii Britanii de Uniunea Europeană şi mi s-a părut a fi o adevărată lecţie de manipulare a maselor de cetăţeni cu drept de vot. Pur şi simplu, mi se pare şocant cât de uşor pot fi manevraţi unii oameni să aleagă ceva ce nu doresc in mod deosebit.
In rolul arhitectului Brexit este Benedict Cumberbatch, şi joacă magistral, din punctul meu de vedere, rolul unui tip genial in materie de… mesaje care trebuie “livrate” populaţiei pentru a o convinge să joace cum i se cântă.
Echipa lui Cummings angajează şi o firma IT care foloseşte algoritmi specifici (online) pentru a redirecţiona populaţia in campanii politice.
Toată lumea ştie că s-a votat Brexit dar un acord între Marea Britanie şi Uniunea Europeană întârzie să fie semnat.
Un film foarte interesant, din punctul meu de vedere. Nu intru in amănunte pentru că nu vreau să stric plăcerea celor care vor dori să-l vadă.

Sursa foto: https://en.wikipedia.org/wiki/Brexit:_The_Uncivil_War

12 comentarii:

  1. da, este într-adevar socant! Filmul este atât de actual si foloseste atâtea date exacte si reale, încât filmul pare un documentar. Sincer, m-a obosit si de fapt, eu cautam un film pentru relaxare... Probabil ca voi relua vizionarea cand voi avea starea de spirit necesara. Asa mi s-a întâmplat si cu filmul Snowden... Deoarece aveam deja multe informatii in legatura cu faptele lui si cu situatia in care se afla acum, am ocolit muuuuult mult sa vad filmul-artistic pe aceasta tema. Eclar ca suntem manipulati, e clar ca toate deciziile se iau foarte sus si ca in joc sunt sume enorme de bani si ca interesele celor implicati sunt atât de stringente încât "daunele colaterale" nu conteaza deloc! Tot ce conteaza la acest nivel este doar banul si puterea...
    Te imbratisez si iti doresc un weekend placut! pupici si ganduri bune, de la trio pentru trio <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si mie mi-a luat ceva timp pana m-am orpit la Snowden (din acelasi motiv) :)
      "Brexit" chiar ca pare documentar! :) "Audierea" este fictiune, pentru a rezuma, probabil, ceva ce seamana a regret pentru reusita. :)
      Si e culmea ca cei mai multi ne dam seama de manipulare! :)) Suntem multi - manipulatii din lume - dar fara a ne impotrivi cu totii nu se va schimba nimic: cei care au bani si putere vor avea si mai multi bani si mai multa putere. Uneori ma intreb unde se va ajunge!
      Multumesc, Carmen draga! Te imbratisez cu drag! Pupici si imbratisari si de la "fetele" mele pentru voi! <3
      Duminica frumoasa in continuare!

      Ștergere
  2. Doar de menționat ca firma IT e aceeași care a fost implicată in alegerea lui Trump, si a fost folosită si de FB in colectarea datelor
    E uimitor cat de ușor sunt manipulați oamenii mai puțin educați, sau mai mult frustrați... dar nici eu nu intru in detalii cq sq nu divulg farmecul filmului....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, este. Am vrut sa-i scriu denumirea dar m-am razgandit.
      Si cei educati, din pacate, pot fi manipulati - nu la fel de usor dar... pentru a-i aduce pe acestia intr-un anumit punct se munceste mai mult. :)
      Tare mult mi-a placut filmul, mai ales ca nu am avut timp sa "despic in patru firul" iesirii UK din UE. Atunci cand au semnat "contractul" cu UE si nu au renuntat la moneda nationala (mi-am zis ca sunt inteligenti - si au fost!) m-am gandit ca... stiu ei ceva in plus. :)

      Ștergere
    2. Am locuit si muncit in Europa, muncim si locuim in Uk
      E diferența mare, de cultura, de reacție, de atitudine. E o altfel de atmosfera, si asta nu se vede stand deoparte. Si am inteles asta doar traind aici. Mereu au ținut de Europa dar pana la urma e o insula separată de continent. Si imi pare firesc sa aibă moneda lor. Însă din aceeași diferența in reacție, au dat un vot de blam politicienilor, ceilalți s-au lăsat manipulați pt ca li s-a arătat un vinovat...
      Nimeni nu știe încă ce va fi, însă cel mai bine stiu situația cei care sunt chiar implicați....noi, din auzite!...

      Ștergere
    3. Sunt convinsa ca deosebirile sunt mari si sunt convinsa ca stiu realitatea numai cei care o traiesc "clipa de clipa" - e ceea ce le tot spun unora care-mi zic ca "acolo" (oriunde) e nu stiu cum, ca le-a zis lor cineva care... a vizitat!!! ţara (sau au auzit la tv etc).
      Firesc sa aiba moneda lor nu e doar pentru ca UK e o insula, dar au stiut sa-si pastreze "forta economica" (o miscare super-inteligenta care a protejat economia la un moment dat), evitand acea perioada dificila intampinata de ceilalti cand au "trecut la euro".
      Cam asa e... E momentul in care se fac speculatii despre ce si cum va fi. Oare, politicienii stiu?
      "Manevra" cu aratarea unui "vinovat" pare sa functioneze fara gres, indiferent unde e aplicata. :(

      Ștergere
    4. De un singur lucru sunt convinsa: ca in nici un caz politicienii nu stiu ce or sa urmeze...e mai multa unitate intre oameni decat intre politicieni, nici macar in acelasi partid..
      Cautatul vinovatului ne e in ADN, de cand Eva a dat vina pe sarpe pt ceva ce ea facuse...am auzit asta in spirit de gluma, dar uneori cred ca e chiar asa!

      Ștergere
    5. Multe chestiuni serioase se spun in gluma. :)
      Am zambit si citind ca politicienii nu stiu ce va urma... dar nu stiu cat e de zambit.
      Mi se pare fantastic cand oamenii sunt uniti! Pot infrunta mai usor... orice o veni.

      Ștergere
  3. Sincer? Eu nu stau sa plang pe umarul nimanui ca pleaca englezii ... Ura si la gara! Ei faceau parte din EU numai cand aveau de luat bani, cand era vorba de plata ... erau englezi! :))
    Asa ca ... O sa fie mai rau cu importul si exportul, asta recunosc! Se va sta iar în vama si nu va fi placut!
    Pupici! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nici eu nu plang ca pleaca englezii... dar filmul e tare interesant, din punctul meu de vedere. :) Inca nu-mi dau seama care va fi efectul (pentru ei, dar si pentru celelalte state) pentru ca nu am avut timp sa despic firul in patru, dar nu cred ca numai statul in vama va fi o "problema". Va interveni si o chestiune privind anumite diferente valutare, diferente care pot afecta unele economii... No! Cum ziceam: nu prea am aprofundat subiectul.
      Pupici! <3

      Ștergere
  4. Hi Diana,
    The Brexit will make life difficult for everyone in Europe.
    Greetings

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hi, Tania!
      I hope not, but seems that can be true what did you say.
      Thank you. Have a lovely day!

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile scrise dupa trei zile de la data publicării articolului vor fi moderate. Multumesc pentru intelegere.