2019-01-24

Plafonarea preţului la gaze

Mai nou, guvernanţii aceştia s-au pus pe plafonat preţuri. Ce altceva ar putea face nişte plafonaţi? Aproape că au golit puşcăriile (or fi plafnat şi numărul deţinuţilor) şi acum vor să golească şi visteria statului… S-o golească? Nuuu! Visteria e goală! Vor să îndatoreze statul, probabil - să-l îndatoreze şi mai mult, ‘că lor ce le pasă? Nu răspund pentru decizii politice luate in timpul exercitării mandatelor.
Pana acum vreo patru ani, piaţa de gaze naturale (şi altele) era reglemantată total; acum e parţial liberă, tinzând spre liberalizare totală, conform angajamentelor luate de România in faţa U.E.. Angajamente in sens de contract, adică, nu-ţi respecţi obligaţiile asumate prin contract plăteşti. România ar putea ajunge să plătească mii de euro pe zi, amendă, dacă plafonează preţul la gaze. Dar ideea şefului de la Finanţe - Teodorovici Orlando; cine altul?! (nici nu cred că e ideea lui - după cum se bălbâia citind de pe foaie se înţelege că nu ştie despre ce vorbeşte) este că populaţia va plăti mai puţin pentru gaze (timp de trei ani)! Haida-de!  Nici nu trebuie să ai noţiuni generale despre cum funcţionează treaba că-ţi dai seama că e o inginerie care satisface dorinţele cuiva in ani electorali. Cică ei vor să facă “protecţie socială” plafonând preţul la gaze şi energie (se gândesc să plafoneze şi la carburanţi). Dacă asta-i protecţie socială mai bine lipsă! Măsura poate încuraja exportul masiv - la prima vedere nu e un lucru rău, dar… dacă tot se laudă autorităţile de la Bucureşti că România e al patrulea cel mai mare producător de gaze naturale de pe continentul european de ce se mai importă gaze? In ordonanţă scrie, între altele: “producătorii, inclusiv filialele acestora şi/sau afiliaţii aparţinând aceluiaşi grup de interes economic care desfăşoară atât activităţi de extracţie cât şi activităţi de vânzare a gazelor naturale extrase de pe teritoriul României nu vor mai încheia contracte de vânzare cu livrare pe teritoriul României, la preţuri mai mari de 68 lei/MWh”. Oare cine câştigă din această afacere? (gurile rele zic de grupul InterAgro).
Va deveni România, anul acesta, independentă energetic datorită acestei măsuri, când intră in producţie - cum se vorbea in 2014 - zăcămintele din Marea Neagră dezvoltate de Exxon şi Petrom?
Măsura plafonării preţului la gaze este o măsură anticoncurenţială - ceea ce nu e corect. Introducerea acestei măsuri, din aprilie 2019, poate conduce la declanşarea unui infringement din partea Comisiei Europene - de fapt, un dosar există deja, doar că a fost suspendat. A fost deschis când, prin 2014, cand interziceau exportul de gaze naturale. După toate aparenţele, guvernanţii vor să instituie (între altele) un monopol.
Plafonând preţul există riscul să apară probleme, pentru că infrastructura in domeniu nu e cine ştie ce şi producătorii au investiţii mari - îşi vor mai putea ei onora contractele dacă li se taie banii pe care calculaseră că i-ar obţine?
Conform legislaţiei româneşti, Guvernul poate emite legi (ordonanţe de urgenţă) numai când există o urgenţă şi Parlamentul nu se poate reuni. Ori, care-i urgenţa plafonării preţului la gazele româneşti începand cu luna aprilie? Vine primăvara şi până vine iar frigul (care ne usucă la buzunare) Parlamentul are tot timpul să se reunească, să discute, să hotărască. Dar, până in aprilie, mai e… Poate că au aruncat doar o piatră in lac, să vadă care cercuri - cum - se propagă…
Cine e curios să afle ce mai conţine minunata şi controversata OUG 114 din decembrie 2018 poate citi o sinteză la adresa de mai jos:
https://www.mediafax.ro/economic/oug-nr-114-2018-pe-intelesul-tuturor-un-consultant-fiscal-prezinta-cele-mai-importante-modificari-introduse-17799734

6 comentarii:

  1. Eu nu am decat o singura întrebare:
    - Un' te duci tu, leule?...ca la pasune nu stiu daca îi mai prieste, nici lacrimi nu are, dar cornite .... o coroana întreaga!
    Zile senine va doresc! Pupici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Leul spre prapastie un timp!
      Desteptii s-au luat si de banci, intre altii, si BNR nu pare sa vrea sa intervina sa ajute leul - poate e doar o parere. Nu e ca-mi pare rau de banci, dar... afectati suntem noi, cetatenii - suntem, cum s-ar spune, victime colaterale in razboiul dintre un stat inept si banci (si furnizorii de energie) carora li s-a impus o asa-numita "taxa pe lacomie" - parca 2% pe cifra de afaceri (sau ceva de genul).
      Multumim, Ella draga!
      Zi frumoasa! Pupici! <3

      Ștergere
    2. SIncera sa fiu eu de voi îmi fac griji, nu de banci ...
      Nu cred ca are cum sa ajute BNR-ul cu ceva ... nu ma pricep dar banca europeana spune una (intotdeauna la ei cursul este mai sus) si BNR alta ... nu cu mult dar ...
      Uff ... Numai bine, Diana draga! Pupici!

      Ștergere
    3. Nici eu nu-mi fac griji pentru banci, ci pentru noi, pentru ca deprecierea leului mareste sumele pe facturi, ratele celor cu credite in euro, veniturile românilor (persoane fizice sau juridice) se reduc, ceea ce influenteaza negativ consumul si, implicit (dar nu semnificativ), incasarile bugetare din TVA si accize, cei care au salarii negociate in euro in functie de cursul zilei vor incasa mai putin etc.. Pentru stabilizarea cursului BNR poate interveni folosind rezervele valutare (dac-o mai avea la nivelul la care sa isi poata permite) atunci cand deprecierea este de 4-5%. Cand e un curs natural al monedei (cum zic ei ca ar fi acum, pt ca s-au depreciat si alte monede nationale prin zona), bancile nu intervin, o fac numai cand deprecierea ar veni din piata valutara. Teorii si fapte care ne pot duce la vale economic, daca dureaza mult...
      Multumesc, Ella draga! La fel! Pupici! <3

      Ștergere
  2. Hello dear Diana!
    That’s terrible what happens with the banks and the high price of gas!
    Lovely post and article! Have a lovely day! Hugs!
    Dimi...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hello dear Dimi!
      Yes, is a big problems when the gas price is high, especially when it's cold outside, but price capping is not a good long-term solution.
      The bankers do not know how to make more money from people who have less.
      Thank you! I wish you a lovely day too! Hugs!

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.