2019-01-31

Ce viaţă săracă! Hărţuitorii

Ce viaţă săracă trebuie să aibă cineva care-şi aduce in centrul atenţiei o persoană pe care n-o cunoaşte! In limbaj suburban despre aceşti oameni se spune ca “li s-a pus pata”.

Ce viaţă săracă trebuie să aibă cineva care îşi face o pasiune din a hărţui pe alţii! A hărţui, conform dicţionarului, înseamnă (între altele) a necăji (a încerca a necăji - asta-i completarea mea) pe cineva cu tot felul de şicane, probleme, întrebări etc., a nu lăsa in pace pe cineva; a cicăli, a sâcâi, a pisa.
Cred ca hărţuitorii sunt psihopaţi care caută să fie in centrul atenţiei unei persoane sau unui grup de persoane. Hărţuirea este un comportament intenţionat, care ameninţă sau deranjează insistent.

Victima şi hărţuitorul sunt pe canale diferite de comunicare. O persoană politicoasă, care-şi respectă semenii, răspunde cu politeţe - chiar cu căldură - unor adresări, dar hărţuitorul interpretează eronat politeţea celuilalt, bunul simţ, considerând că a primit, de fapt, o încurajare într-o direcţie care există doar in mintea lui.

Codul penal al României, intrat în vigoare la data de 1 februarie 2014, defineşte hărţuirea, in art. 208, ca fiind: (al.1) fapta celui care, în mod repetat, urmăreşte, fără drept sau fără un interes legitim, o persoană ori îi supraveghează locuinţa, locul de muncă sau alte locuri frecventate de către aceasta, cauzându-i astfel o stare de temere; (al.2) efectuarea de apeluri telefonice sau comunicări prin mijloace de transmitere la distanţă, care, prin frecvenţă sau conţinut, îi cauzează o temere unei persoane.
Fapta va fi cercetată penal numai dacă persoana hărţuită va depune o plângere prealabilă la organele de anchetă penală (poliţişiti, procurori, pe scurt). Pedeapsa pentru astfel de faptă (in funcţie de gravitate) poate fi închisoarea sau amenda.

Hărţuitorul îşi poate alege orice persoană pentru a încerca dominarea, dar aceasta nu înseamnă că orice persoană aleasă de hărţuitor - pe criterii numai de el ştiute - devine victimă. Mai sunt şi cazurile in care victima poate deveni agresor.

Hărţuirea s-a “extins” şi in mediul online, mediu in care hărţuitorii se bucură de oarecare anonimat, şi se concretizează, in general, sub formă de mesaje răutăcioase, denigratoare dar pot fi şi mult mai grave formele de manifestare. Hărţuitorii - au constatat cercetătorii americani - suferă de narcisism, psihopatii şi înclinaţii sadice. Psihopatia nu este o boală mintală, ci o tulburare de personalitate care se caracterizeaza printr-un comportament deviat faţă de ceea ce o societate consideră a fi normal. Una dintre caracteristicile principale este instabilitatea emoţională: acum te laudă, acum te face troacă de porci; acum te iubeşte, acum te urăşte, şi tot aşa.

Hărţuitorii online alimentează “trolli”, acei provocatori pe care-i întâlneşti aproape la tot pasul - in RO, am constatat, in special in timpul campaniilor electorale. Aceşti comentatori agresivi in limbaj distrug orice discuţie care ar putea fi constructivă şi creează o atmosferă ostilă. “Trollingul”, afirmă specialiştii, e in mare măsură şi o consecinţă a anxietăţii şi frustrării.
Agresorii din online pot crea daune serioase unor persoane prea sensibile - din aceasta cauză mulţi administratori de siteuri se văd nevoiţi să cenzureze mesajele şi comentariile.

Să nu uitaţi nicio clipă că psihopaţii ştiu să poarte “masca sănătăţii”. Psihopaţii, in comparaţie cu alte tipuri de stări patologice, nu au deliruri sau alte manifestări ale gândirii ilogice, ba chiar par inteligenţi, ştiu să se integreze in societate, sunt simpatici in unele cazuri şi par credibili, ceea ce-i face pe cei care au neşansa să-i întâlnească să îi considere “perfect sănătoşi” (la început). Psihopaţii ştiu exact ce fac, dar se consideră mai presus de normele sociale. Psihopaţii nu au sentimente pentru ceilalţi - să nu vă lăsaţi păcăliţi de unele “efuziuni emoţionale” menite, de regulă, să câştige atenţia, simpatia. Sunt mincinoşi patologici, au o judecată precară şi trăiesc exclusiv pentru plăcerea proprie; plăcere găsesc hărţuitorii (şi) in a face rău altora. Viaţa lor sexuală - afirmă psihologii - este impersonală, trivială şi slab integrată - de-ar fi altfel, hărţuitorii,  n-ar avea atâta timp şi determinare să se ocupe de necunoscuţi, să se certe cu necunoscuţii, să-i agaseze, să-i plictisească chiar şi atunci când sunt ignoraţi (sau cu atât mai mult atunci).

Ce înseamnă, de fapt, “viaţă săracă”? Înseamnă multe, dar sunt atât de puţine in astfel de viaţă. O viaţă săracă poate însemna lipsa dragostei, săracie de prieteni, sărăcie de idei, sărăcie de relaţii armonioase… în general fel şi fel de lipsuri, inclusiv materiale in multe cazuri. Cercetătorii au constatat că sărăcia - inclusiv sau mai ales cea materială - poate “degrada” creierul.

Ce legătură este între “viaţa săracă” şi hărţuitor? Lipsit de dragoste - sau incapabil să o simtă - individul se poate transforma inclusiv intr-un narcisist, (tulburare de personalitate) iar narcisistul se numără in categoria psihopaţilor grandomani. Hărţuitorilor - chiar şi celor anonimi - le place atenţia, le place să ştie că cineva se gândeşte la ei doar şi numai pentru că s-a plictisit să tot dea de mesajele lor pe undeva.

Nu le daţi apă la moară hărţuitorilor, ci ignoraţi-i, atunci când e posibil. Dacă insistă cu hărţuirea faceţi-le  o plângere la poliţie  sau - in cazul hărţurii online - raportaţi mesajele / comentariile lor etc. administratorilor de siteuri, de reţele de socializare, administratorilor platformelor unde sunt găzduite siturile şi / sau reţelele de socializare - chiar dacă hărţuitorul e într-un alt stat. E posibil să aveţi parte de unul care ştie să-şi ascundă urmele online, dar cel mai adesea hărţuitorii online sunt postaci care s-au plictisit in propria viaţa şi nu ştiu cum să-i plictisească pe ceilalţi, dar nu au cine ştie ce cunoştinţe in materie de informatică. 

6 comentarii:

  1. E trist să cazi victim unei astfel de persoane, dar și mai trist atunci când faci plângere la poliție și nu poți fi ajutat din lipsa de dovezi ...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da... E o infractiune care, in prea multe cazuri, poate fi probata greu sau deloc...
      Pupici! <3

      Ștergere
  2. Nu stiu daca se incadreaza la 'hartuitori' cei 2-3 gasiti zilnic in spam deoarece incearca, in lb. engleza, sa-mi vanda antibiotice sau energizante...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cei care trimit mesaje de tip spam sunt tot un fel de hartuitori, dar intra sub incidenta altor legi; cei care trimit mesaje comerciale (in special) nesolicitate intra sub incidenta legii privind comertul electronic, dar e greu (sau imposibil in cazul unora) sa scapam de ei, cu toate "filtrele" pe care le-am avea instalate; cand in mesajul nedorit exista un link de dezabonare e simplu - dar in unele cazuri e doar de forma, pentru ca nu se intampla nimic. Pe scurt: de unele nu putem scapa nici daca reclamam autoritatilor, dar ajung in "spam", nu in "casuta postala" propriu-zisa.

      Ștergere
  3. Draga Diana,cred ca nu am gresit cu nimic cosiderand documentata si
    argumentata ta postare,si deosebit de interesanta si foarte buna!E adevarat
    ca avem de a face,din ce in ce mai mult,cu persoane "declasate",atat fizic
    cat si psihic si...moral.Cauze-destule,pe care le-ai enumarat;cea mai grava este lipsa continua a empatiei(d,in copilarie)si,la fel toxicitatea
    mediului in care(in)evolueaza,dorind sa se afirme in orice fel(chiar abject!)...Eu urmaresc pe IDX,CI si alte canale,psihologia crimei,obsesii
    ce duc la fapte groaznice,explicarea cu ajutorul stiintelor functionarea
    creierului psihopatilor,manifestari patologice;e foarte interesant si
    instructiv.
    Diana draga,mi-a placut mult cum ai tratat subiectul!Vise frumoase!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti multumesc pentru apreciere, Natalia draga!
      Si eu am urmarit mult timp canalele TV amintite de tine - acum le-au scos din "pachetul" pe care il avem si am neglijat sa solicitam alt "pachet de programe". Sunt foarte interesante! Au o mare doza de "tristete" dar ne ajuta (pe mine ma ajuta) sa "recunoastem semnele" atunci cand le vedem, sa intelegem de ce unii pe care-i intalnim in drumul nostru prin viata sunt asa cum sunt.

      Lipsa dragostei, inca din copilarie, conduce la existenta unor adulti care nu stiu sa iubeasca, adulti care nu stiu ce este empatia. :( Dorinta unora de a-si depasi conditia (sociala, in general) ii determina pe unii sa aleaga căi gresite pentru a se "ridica" - sunt singurele căi (cele gresite) pe care unii oameni le cunosc, din pacate.

      Iti doresc sa ai un weekend frumos, Natalia draga! Iti multumesc pentru interes. <3

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile scrise dupa trei zile de la data publicării articolului vor fi moderate. Multumesc pentru intelegere.